23 Temmuz 2013 Salı

ESKİ LEZZETLER - BAMYA KIZARTMASI

Dün eve gelirken yol kenarında bir kamyonette kavun satıyorlardı, başında da bir sürü insan almak için çabalıyordu. Tabi ki ben ne olduğunu dahi anlamadan gerekli hamleyi yaptım ve ön saflarda yerimi aldım. Bu alışkanlık da her bir şey için sıraya girdiğimiz dönemlerden kaldı. Sıraya girer öndekiyle arkadakiyle sohbet ederken ne satın alacağımızı öğrenirdik. :)))) Neyse konuyu gene dağıtmayalım kamyonette satılan topatan kavunuymuş.




Belirli yaşın üzerindekiler hatırlayacaktır elips şeklinde olur, çok güzel kokardı. Çok uzun süredir rastlamamıştım, aldım tabi. Kilosu da bir karpuz kadar vardı.




Yiyince eski günlere gittim çok lezzetliydi. Çok alsam durur muydu acaba? Şimdi tabii "bu adamın balıksızlık başına vurdu kendini kavuna karpuza verdi" diyebilirsiniz. Hatta haklı da olabilirsiniz ben de bir yemek bloğunda ilk defa kavun paylaşımı görüyorum. :))))

Ama bunu paylaşmamın sebebi var. Kavunu alıp eve gelirken bu sefer aklıma eskiden evlerde yapılan veya hazır alınıp yapılan yassı kadayıf geldi. Sarıyer'de çok eski bir yufkacıya sormuştum kışın, o da ramazanda yapacağını söylemişti.



Tabii bugün soluğu orada aldım. Aslında internet tariflerlerine bakılınca yapması çok da zor değil. Ama gene de beni aştığından hazır aldım, gene internet yardımıyla hazırladım. Çok mükemmel oldu ama bir hatam kenarlarını kesmem gerekirmiş. :))




İlk önce iki su bardağı şeker, iki su bardağı suyu tencereye koyuyoruz birkaç dakika kaynattıktan sonra yarım limonun suyunu ilave ederek ocağı kapatıyoruz ve şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Bir kaseye sütü, başka bir kaseye de yumurta koyup çırpıyoruz.



Kadayıfları önce süte batırıyoruz ve elimizle hafif sıkarak yumurtaya buluyoruz ve içinde kızdırılmış yağ olan tavaya atıyoruz. Çıkarınca hemen soğumuş olan şerbetin içine atıyoruz, bütün kadayıfları bu şekilde işleme tabi tuttuktan sonra servis tabağına çıkarıyoruz. Üzerine fındık kırığı, ceviz ve en bombası kaymak koyup bir güzel yiyoruz. Hemen kalori hesabı yapmaya başladınız değil mi?


O zaman size kaymaksızını ikram edeyim diyet olsun. :))))

BAMYA KIZARTMASI:

Tarifi sedametin.blogspot.com bloğunun bana yaptığı bir yorumdan aldım. İlk önce teşekkür. Ama ben değiştirerek yaptım. Denemeyen varsa tavsiye ediyorum nefis oluyor. Hatta internette birisi bamya sevmeyen birine midye diye yedirdim çok sevdi diye yazmış. :)) 




Gerçekten benzemiyor mu midye tavaya? Domates sos yerine tarator sos konsa çok da gurme olmayan birine yutturabilirsiniz. Ama sakın bunu bir çocuğa denemeyin sonra yaşam boyu şüphe duyuyorlar bunu yapan kişiden. :)) Efendim bamyaların büyüğünden seçiyoruz alırken güzelce yıkıyoruz, ben gene aynı tuz ve limonla ovma ve yarım saat bekletme işlemini yaptım belki de bu gerekli değildi.




Derince bir kaseye yarım çay bardağı soda, bir çay bardağı yoğurt, tuz, pul biber ve çırpılmış bir yumurta koyuyoruz. Diğer bir kaseye bolca mısır unu koyuyoruz.


Bamyaları önce sodalı karışıma bulayıp silkeleyerek mısır ununa batırıyoruz ve içinde kızgın yağ olan tavaya atarak arkalı önlü kızartıyoruz. Bütün bamyaları böyle kızarttıktan sonra aynı tavada çok az yağ bırakıp içine ikiye böldüğümüz sarımsakları, sonra da iri iri doğradığımız domatesleri atıyoruz. Domatesler pişmek üzereyken tuzunu ayarlıyoruz ve bir yemek kaşığı kadar sirke koyup ocağı kapatıyoruz. Bu sosu servis tabağına aldığımız bamyaların üzerine döküyoruz. İsterseniz sarımsaklı yoğurt da konuluyormuş. Şiddetle tavsiye ediyorum deneyin.

37 yorum:

  1. Sormasi ayip corekotu mu var kadayifta ben mu oyle goruyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten yassı kadayıfın özelliği mutlaka çörekotlu satılırmış. Üstelik ben çok severim daha da koydum. :)) Sağolun yorumunuza.

      Sil
  2. Denemeyi düşünüyordum.En kısa zamanda sizin tarifinizi uygulayacağım.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin çok değişik oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. başlık bamya kızartması neler neler anlatmışsınız : ) yassı kadayıfı biz de özledik yapıp ablamı sevindirmeliyim bir an önce : ) evet kavun da istedi canım yarın almalı : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok dağıtmışım galiba konuları. :)) Yassı kadayıfı yapabildiğim için çok seviyorum. :)) Durun kavunu aklıma getirdiniz yiyeyim şimdi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Bir kaç gün önce yine bamyadan bahsetmiştik. Köylüler dolaşarak satıyorlar demiştim. Tohuma kaçmış gibi iri ve çekirdekli bamyaları da kızartmalık diye satıyorlar ama hiç ilgilenmedim.
    Madem güzel oluyor diyorsunuz...
    Eski lezzetler gerçekten aranıyor. Topatan kavun bulmak bir mucize, kırkağaca da ender rastlanıyor.
    Ekmek kadayıfınız çok başarılı olmuş, fotoğraflardan da belli. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siz demiştiniz dolaşarak satıyorlar diye. Asılöyle büyük bamyalardan yapılırmış. Gerçekten ara sıra eski lezzetleri araştırıp denemek gerek. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  5. Sizden öğreneceğim çok şey var İlhan Bey, değişik lezzetler denemeye açıksınız, ne güzel. Bamya kızartmasını deneyeceğim, çünkü bizim evde de bamya krizi yaşanıyor, ben çok severim ama diğer bireyler eve sokmaz. :))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim asıl ben sizlerden çok şey öğreniyorum. Evet değişik bir şeye rastlayınca denemek istiyorum. Bamyayı böyle bir deneyin umarım ev halkı sevecektir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Merhabalar İlhan bey. Hayırlı ramazanlar diliyorum. Kavunun mis gibi kokusunu duyar gibi oldum şimdikilerle anlatımınızı kıyaslayınca. Eski zamanın tatları hakikaten bir başka oluyor. Kadayıfı hiç böyle görmemiştim. Taş kadayıf misali olmuş ama görüntüsü çok güzel denemekte fayda görüyorum :) ayrıca bir kaç gün önce bamya kızartmasını ben de denedim güzel bir tarif oluyor. Ellerinize sağlık her şey için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de hayırlı ramazanlar olsun. Aslında ara sıra aklımıza gelenleri yapıp eski lezzetleri hatırlamak gerek. Evet taş kadayıfta deniyormuş ama o zaman galiba içine bir şeyler koyup ay şeklinde katlanıp kızartılıyormuş. Çok da emin değilim. Bamya kızartması gerçekten güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Evet taş kadayıfta hem içine birşeyler konuluyor hem de şerbetli oluyor sizin tarifiniz gibi. Allah'tan bir mani çıkmazsa eğer bayram için yapar bloguma eklerim tarifini resimleriyle birlikte. Ben teşekkür ederim ayrıca. Tekrar ellerinize sağlık...

      Sil
  7. yassı kadayıf :) çocukluğumun tadı.... bak şimdi nerden de getirdiniz aklıma. hemen bugün bakıyım bizim buralarda yapan varmı... Oğlumada tattırmam lazım bu lezzeti :)
    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırf yufka yapıp satan dükkanlarda oluyor genellikle. Çok da lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. bamya kızartmasını hiç denemedim ama çok güzel görünüyor.ayrıca kadayıfta nefis .ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamya seviyorsanız deneyin mutlaka. Bamyanın mevsimiyken her şeklini yapmak gerek bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Bamyayı çok severim kızartmasını hiç denemedim tadını da merak ettim doğrusu ilk fırsatta deneyeceğim mutlaka:)) elinize sağlık kadayıfta çok iştah açıcı görünüyor:))sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Ben de denemekte tereddüt ettim ama sonuç mükemmel oldu. Kadayıf süper ya. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  11. tam da bamya kızartması nasıl oluyordu ki acaba derken tarifinize rastladım, ellerinize sağlık en kısa zamanda deneyip, eşime midye tava diye yedirteceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bari sarımsaklı yoğurtlu veya tarator soslu yapın. :)) Çok gurme bir yanı yoksa mutlaka yutar. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Paylaşımlar süper hele bu oruç haldeyken ne gösterseniz lezzetli bulaçağımız dönemdeyiz ,kavun cinsini yeni duydum genelde bizim yörenin kavunu meşhurdur ,elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin ederim insan her şeye imrenir. Biz yaştakiler çok iyi bilir de sizin bilmemeniz normal topatan kavununu. teşekkür ederim.

      Sil
  13. Topatanlar:)) Hem yaştan baştan bahsetme dersin hem de ne olduğumuzu ortaya çıkaracak resimler koyarsın. Neredeyse tadını unutuyoruz. Çok nadir de olsa ben de rastlıyorum ara sıra. Yassı kadayıfa gelince "Ah...Ahhh" diyorum ve seni ayıplıyorum.:) Bamya ise denenecekler listemin başında. Cumartesi alırım bamyayı ve bu denenir. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya böyle ipuçlarıyla yaş baş ortaya çıkıyor. Bak ya alt tarafı hazır alınmış yassı kadayıf. Bir de senin gibi muhteşem görünüşlü pastalar falan yapsak ne olacak kimbilir. :)) Bamyayı yap bence de güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. Bamya kizartmasi deyip altinda kavun resmi gorunce once acaba oradaki bamyalarmi farklilasti yada kabuklu bamyami var acaba diye dusunurken kavun oldugunu yazmissin:))) daldan dala ucan bir kus misali bir oradan bir buradan:)) saka saka takiliyorum sadece..yassi kadayifi acaba denesem becerebilirmiyim..hala pilav yapamiyorumda:)) kadayifta basarili olurum belki..Hmm bamyayi severim, kizartmasini hic dusunmemistim..sarimsak kismini gecerekten sadece kizartma kismini yaparim yakinda..ellerine saglik diyorum,
    (birdahakine birkac kavunda bu tarafa gonder madem okadar tatliydi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya benim paylaşımlar daldan dala konuyor. hani mahallenin delisi derler ya ben de blogların delisi. :)))) Yassı kadayıf sizin oralarda hazır satılıyorsa niye beceremeyeceksin? Bi şerbete kalıyor iş. Bamyayı dene ama nefis oluyor. Bitirmeseydim kavunu hemen ışınlardım sana. Teşekkür yorum için.

      Sil
  15. İlhan benim gözüme hiç çarpmıyor bu kavunlardan ya, bulursam alırım. Kavunu karpuzdan daha çok seviyorum, tadına bayılıyorum. Senin aldığında çok lezzetli görünüyor afiyet olsun :)
    Genelde kadayıfı çok yiyemiyorum ama yassı kadayıfı bir iki kere yedim. Burdan bakıncada nefis görünüyor zaten :) bu arada künefeye bayılırım :)
    Tadı midyeye benziyorsa mutlaka yapmak lazım :) bu arada ilk kez görüyorum bamya kızartması ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sıralar çıktı piyasaya ben bugün birkaç yerde gördüm kamyonette satıyorlar. yassı kadayıf zaten senede bir veya iki kere denk gelir. bamyayı denemeni tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  16. Yassi kadayif sanki pan cake e benziyor senin serbet ve kizartma tarifi ile onumu denesem hmm..yeni bir tatli icat ederim belkide sayende:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bravo valla pan kekle olur belki. Dene de ölmezsen haber ver. :)) Sağol yorumların için.

      Sil
  17. Sevgili İlhan, ne olduğunu bilmeden sadece kuyruk olduğu için sıraya girme bölümüne epeyce güldüm :)
    Ne satıldığını kuyrukta öğrenip, alıp eve gelmek :)
    Çok sevdim bu durumu...:)
    Yassı kadayıfı görünce üniversite yıllarım geldi aklıma. Ev arkadaşlarımla sık sık yapardık. Öyle çok severim ki. Yerken o lezzeti damağımda hissettiğimde rengarenk anılar beynime doluşur :)
    Bamya ile yaptığın kızartmanın aynısını annem, taze fasulye, patlıcan, bezelye ile de yapar. Önce hafif haşlarlar tabii. Muhteşem olur. Annem yalnız kızartma işleminin en sonunda üzerine çırpılmış yumurta döker ve yumurta pişince çayla beraber yenir...Karadeniz'de çok yapılır.
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz gençsiniz tabi hatırlamazsınız o dönemleri. 24 saat arabayla benzin kuyruğunda bekler çeyrek depo benzin alırdık. :(( Neyse gene de o günleri arıyorum desem ayıp mı olur acaba? Sen bamya olyını bir anda geliştirdin süper fikirler not alınmıştır. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  18. YASSI KADAYIFI BENDE ÇOK SEVERİM AMA BEN SÜTE BATIRMIYORUM
    DİREK YUMURTA VE KIZARTMA
    NEDENDİR BİLMEM ANNEMDE HEP RAMAZAN BAYRAMINDA YAPARDI
    BENDE ESKİLERE GİTTİM ŞİMDİ
    BAMYA KIZARTMASINI İSE İLK DEFA DUYUYORUM
    EMİNİM ÇOK LEZZETLİDİR
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende biliyorsun tatlı konusunda cahilim ama süte batırılması mantıklı geldi. Sütü içine çekiyor hem yumuşuyor, hem de lezzet katıyor. Bamyayı denemeni öneririm. Sağol yorumların için.

      Sil
  19. Bamya kızartmasını hiç denemedim, İlhan bey.Tadını çok merak ettim, ilk fırsatta deneyeceğim.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveceğinizi tahmin ediyorum. Bu hafta ikinci kere yaptım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil