14 Nisan 2013 Pazar

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA - SOMON IZGARA

Eğer iç bakla piyasaya çıkmışsa benim için bahar o zaman gelmiştir. Bilmiyorum nedenini ama benim kıstasım o. En sevdiğim şekli de sade suda haşlamak sonra üzerine çok az zeytinyağı, limon suyu ve tuz koyup içini eme eme yemek. Ama bugün somon balığının yanında daha yemeğe benzesin diye zeytinyağlısını yaptım. Rahmetli annem tek tek kabuklarını soyardı. Tabi işin içinde tembellik de var ama ben kabuklarıyla daha çok seviyorum. :))





Malzemeler:

1/2 kilo iç bakla
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 havuç
2 adet kesme şeker
1/2 demet dereotu
1 yemek kaşığı un
Zeytinyağı
Tuz




Aslında havuçla yapınca şeker koymayanlar var ama ben ikisiyle seviyorum. Ayrıca bu yemeğe şeker çok yakışıyor.

Tarif:

Tencereye zeytinyağını, soğanı, havucu ve sarımsağı koyup soğanlar hafifçe pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Unumuzu da atıp karıştırıyoruz. Baklamızı ve 1 su bardağı sıcak suyumuzu koyup şekerini,  tuzunu da ayarladıktan sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz ve baklalar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.






Ocağının altını kapatmadan önce ince kıyılmış dereotunu koyuyoruz ve karıştırıp ateşi söndürüyoruz. Soğuyuncaya kadar tencerenin kapağı kapalı bekletelim.

Şimdi ben bir sebze yemeği paylaştım ama içim içimi yiyor. Balık olmadan olur mu? :)))) Olmayacağını düşünerek bu akşam ki ikinci ve ana yemeğimiz olan somon ızgaradan da bahsedeyim.





Aslında önceden de benzer şekillerde yapmış ve bloğa koymuştum ama balık o kadar faydalı ki, özellikle somon balığı omega3 bakımından en zengin balık o yüzden devamlı gündemde tutmak gerek bence. Cümle bir acayip oldu ama düzeltmekle uğraşamayacağım. :))





İlk önce zeytinyağı, soya sosu, biberiye, fesleğen, tuz ve karabiberle marine ettim. Eğer somonu yağı aşağı akacak şekilde ızgara yapma olanağınız yoksa zeytinyağı koymayın. Çünkü zaten çok yağlı bir balık. Yaklaşık bir saat buzdolabında bekledikten sonra fırının tel ızgarasına koydum, tabi alt gözüne de içine yağlı kağıt serili tepsiyi yerleştirdim. Izgara kısmında her iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirdim. yanında haşlanmış taze patates, kırmızı bahçe turbu, roka ile yedik efendim. Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. Ben de iç baklalı somon balığı tarifi verdiniz sandım :)
    Benim içinde baharın habercilerindendir iç bakla ve yanında taze sarımsak.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç baklalı somon hemen denemeliyim. :)))) Evet bakın taze sarımsağı unuttum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. IYI GECELER İÇ BAKLAYA BAYILIRIM ELINE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimi çok az sürer ama gördüğüm yerde alıyorum. Size de iyi geceler teşekkür ederim.

      Sil
  3. BAKLA AĞZIMA SÜRMEZDİM
    2 SENEDİR OKUDUĞUM BİR HADİSİ ŞERİF SAYESİNDE BAŞLADIM
    İÇ BAKLA HİÖÇ DENEMEDİM
    AMA ANTALYADA ENGİNARI İÇ BAKLA İLE PİŞİRDİKLERİNİ BİLİRİM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    SOMON BALIĞININ HER HALİNİ SEVİYORUM
    PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadisi şerif de geçiyorsa ben sevaba girdim o zaman. :)) İç baklayı denemelisin. Dediğin gibi enginarda da süper olur. Somon balığı omega3 ün olduğu 2 balıktan biri. Ben teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. ÖYLE GÖZÜKÜYOR:)
      ARTIK Bİ TARİF VERİRSİNİZ BENDE ONA GÖRE PİŞİRİRİM

      Sil
    3. Yaşasın sevaba girmek için artık her gün bakla pişireceğim. :)) Balıktan bahsetmiyor mu hadisi şerifte? Bahsediyorsa ben cenneti garantiledim. :)) Benim aklım senin kermeste kaldı gözümün önünde börekler uçuşuyor. :))

      Sil
  4. Afiyet olsun efendim :) Baklayla aram yok ama somon nefis gözüküyor ..Ellerinize sağlık..Kaçgündür balık yemedim ondan olsa gerek nasıl canım çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakla üstelik bazı insanda çok kötü alerji yapar.:( Somon üstelik her mevsim var idare edeceğiz artık. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Muhteşem bir öğün...
    Tam damak tadıma göre...
    Baklayı o kadar çok severim ki, dün markette gördüm, elim bir ileri bir geri gitti. Yapamam diye düşündüm. Bizde bakla hep annem yapınca yenir. Ben hiç yapmamıştım.
    Almadım. Baklayı almadım ama şimdi bir karar aldım. Yarın mutlaka bakla alıp senin tarife birebir uyarak pişireceğim.
    Sonucu bildiririm...
    Sayenizde arkadaşlarım bendeki mutfak konusundaki gelişmelere hayret ediyorlar:))
    Kursamı gittin diyorlar:)
    Sizlerden çok şey öğreniyorum gerçekten, çok teşekkür ederim İlhan. Sana ve takip ettiğim tüm yemek bloğu yazarı arkadaşlarıma...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen en güzelini yaparsın hem de. Annelere güvenince öyle oluyor. Benim tarifi dene umarım beğenirsin. Ben de sizlerden çok şey öğreniyorum her şey karşılıklı demek ki. Teşekkür ederim güzel yorumuna.

      Sil
  6. Annenize Allahtan Rahmet diliyorum,mekani cennet olsun...
    Bahar ve Bakla,hic tanidik gelmiyor bana,görmedim,duymadim,bilmiyorum:)))
    Güzel bir haftaya baslamaniz dilegiyle,sevgiyle ve dostca kalin.........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde baklayı sevmiyorsunuz. Veya sizin oraya bahar uğramıyor. :)) Size de mutlu ve şanslı bir yeni hafta diliyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Afiyetler olsun..Baklayi Turkiyede iken hic sevmezdim ama simdi kendim icin bile yapip yiyorum ama tazesini yani yesil olani bu sekilde denemedim..bir bakmam lazim varmi sadece ic olarak diye olmadi donmus bulurum alirim..somon vazgecilmez bizler icin, her hafta yapilir yenir..) Bahceyi bekliyorum havalar guzellessinde bahcede izgara hmmm..simdilik yagsiz- tavada idare oluyor..Keyifli hafta diliyorum bol gunesli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç bakla zaten pazarlarda bir görünür hemen kaybolur. Bne de son senelerde sevmeye başladım. Somonu açıkcası herhalde bundan sonra çok tüketeceğim. Balık bolken ara sıra alıyordum. Yandınız yani bundan sonra somın tarifleri olacak çok miktarda. :)) Sana da mutlu ve şanslı bir hafta diliyorum.

      Sil
  8. bakla bizde pek sevilmez ,ama bu tarif güzel,denemek lazım .Ben somonu sadece metrodan alıyorum(zaten en yakın balıkçılar ....pazarda )ve somonun rengi 1-2 aydır acayıp...alma beni diyor .Bizim kediciğimiz de bu sıralarda balık alıp ,bittikten 1 hafta sonra bile buzdolabını sevmekten eskitecek ,bir kere düşünür oldum balık gördüğümde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somonun çeşitleri var renkleri hepsinin değişik. Artık yerli çiftlik somonu bile var. Çok beyaz olmadığı sürece sorun yok. Ama tabi hassas bir konu. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. Ellerinize sağlık. Ben de iç baklaya bayılırım. Anneden kalma tarifiniz çok pratik ve enfes görünüyor. Genellikle ben enginarla birlikte pişiriyorum. Ama bu tarifi de denenecekler listeme ekliyorum. Bu vesileyle Anneciğinizi rahmetle anmanız beni duygulandırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginarla çok güzel olur. Bu şekilde de güzel oluyor üşenmezseniz kabuklarını soyun. Evet bütün ölmüşlerimiz ışık içinde yatsın. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık ikisine nefis olmuş.. Bende çok severim..

    YanıtlaSil
  11. iç bakla o kadar güzel görünüyorki çok beğendim.çokta severim.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam zamanı şimdi seviyorsanız bol bol tüketin. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Bence de bakla baharı müjdecisi.
    Annenize rahmet diliyorum.Size de ellerinize sağlık diyorum.
    Zamanı çok az olduğu için bitmeden bol bol pişirip yemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakla veya diğer bahar sebze, meyveleri örneğin çağla insana mutluluk veriyor değil mi? Ben bunları görünce yaşam sevincim artıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. İlhan bey iç bakla çok severim çok faydalı somon kadar..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka öyledir. O zaman tam zamanıyken şu sıralar bo lbol tüketelim. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Sevgili İlhan, bir önceki yazında verdiğin zeytinyağlı iç baklayı bugün yaptım. Muhteşem oldu. Çok teşekkür ederim. Çok sevdiğim bir sebzedir zaten.
    Bu arada baklayı biraz fazla aldım sonra bulamam diye ve buzluğa atmayı istiyorum. Ne şekilde buzluğa koymamı tavsiye edersin diye sormak istedim. Yıkayıp direkt mi yoksa haşlayarakmı koymak gerek. Cevabın için şimdiden çok teşekkür ederim:)
    Bu muhteşem tarif için tekrar çok çok çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine çok sevindim. Valla hiç iç bakla dondurmadım ama haşlayarak koymak daha mantıklı geliyor. Yarım haşla bence pişireceğin zaman gerisini halledersin. Çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim İlhan.
      Bu tarifi yapıp her gün yiyebilirim:)
      Sevgiler...

      Sil
    3. Merakla denemeni ve sonucu bekliyorum Ben teşekkür ederim.

      Sil
  15. Bakla çok severim ama iç baklayı bir kere yedim oda çok oldu beğenip beğemediğimi hatırlamıyorum inan :) ama öyle bir anlatmışsın ve fotoğraflar öyle nefiski mutlaka yeniden bir yemem lazım dedim.
    Somon zaten favorim severek yerim, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı bunu herkese söyleyemem ama inan bunu seveceğine eminim. Mutlaka dene bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Bu harika tarifleri kaçırmışım. Somon ızgara müptelasıyım zaten. İç baklaya gelince, küçüklüğümde bizde de kabuğuyla pişerdi ama nedense şimdi sadece enginarla pişiriyoruz. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.

      Sil