20 Mart 2013 Çarşamba

TAVUKLU, TERBİYELİ KEREVİZ








Bazı yorumları yayınlamayıp sildiğim yönünde şikayetler var. Ben hepsini paylaşıyorum. Ama galiba benden kaynaklanan bir sorun var, benim yorumlarım da çıkmıyor bazı bloglarda. Bilginize.






Bugün balık yok, kereviz var. Balık etiketini üzerimden atmam gerek. Bu konuda " Kardelen Sezgin" in yorumu çok güldürdü beni. Balık size çok yakışıyor demiş. :)))) Bütün gün aklıma geldikçe güldüm. Kereviz de öyle herkesin sevdiği bir sebze değil. Kokusundan mı acaba diye düşünüyorum. Ben kokusu da dahil her şekliyle çok seviyorum. Ayrıca demin internette gördüm bu kadar faydalı bir sebze yoktur herhalde. Kereviz deyip geçmeyin bakın ne marifetleri varmış. Ben okuyunca ayağa kalktım ve önümü ilikledim. :)))) A, B, C vitaminleri ile fosfor, çinko, bakır ve selenyum minerallerini içeriyormuş. Vucudu kuvvetlendiriyor, öksürüğü kesiyor, kanı temizliyormuş. Sivilceleri azaltıyor, mideyi kuvvetlendiriyor, anne sütünü arttırıyormuş. Ağrıları gideriyor, böbrek kum ve taşının dökülmesine yardımcı oluyormuş. Karaciğeri kuvvetlendiriyor, yüksek tansiyon , şeker ve prostata faydalı oluyormuş. Yaşam iksiri gibi bir şey. Bunları öğrendikten sonra zehir olsa yenir.















Ben tarifte et yerine kuşbaşı tavuk kullandım hem çok yakışıyor, hem de daha sağlıklı oluyor.





Malzemeler:





2 adet orta boy kereviz
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet tavuk kemiksiz but
1 adet patates
2 adet portakalın suyu
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı



Terbiyesi için:




1 adet yumurta sarısı
1 adet limonun suyu
















Tarif:






Derin bir kaseye su ve biraz limon suyu koyuyoruz. Kerevizleri soyuyoruz, küçük küçük doğruyoruz,  yapraklarını ayıklıyoruz ve bunları limonlu suyun içine koyuyoruz.
Patates ve havucu temizleyip küp küp doğruyoruz.















Tencereye zeytinyağını koyuyoruz içine küçük küçük doğradığımız soğanı ve havucu koyuyoruz kavuruyoruz. Tavuk etlerini de ilave ediyoruz, tavuklar suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Önce patatesleri, yaklaşık üç dakika sonra da  kerevizleri ekliyoruz.













Tuzunu, karabiberini ayarlıyoruz. Portakal suyunu da döküp sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bir kaseye yumurtanın sarısını ayırıp koyuyoruz, bir limonun suyunu da ekleyip iyice çırpıyoruz. Biraz da su ekledikten sonra yemeğin suyundan azar azar ekleyip hızla karıştırıyoruz ve terbiyeyi yavaş yavaş tencereye döküyoruz. Bir taşım kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Afiyet olsun.

40 yorum:

  1. YİNE MÜTHİŞ BİR TARİF
    GERÇEKTENDE KEREVİZİN BU KADAR FAYDALI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM
    BEN ZEYTİNYAĞLI SEVİYORUM AMA BUNUDA DENEMEK LAZIM
    ÇOK LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK İLHAN BEY
    DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ YİNE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne fayda hem de. Ben de genelde zeytinyağlı yerim ama ara sıra böyle de güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Kerevizin bu kadar çok faydasından sonra halen önünüz ilikli,ayakta olmalısınız :)
    Şaka bir yana,kerviz kadar faydalı ve bu kadar sevilmeyen bir sebze yoktur herhalde.Tavuklu değişik bir alternatif olmuş,elinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kereviz candır, karşısında saygıdan kusur etmemek gerekir. :)) Tavuklu çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Kereviz bizim evin baş tacı hele kızım her gün olsa yiyebilir:) ben de tavuklu yapıyorum zeytin yağlısını da salatasını da çok severim elinize sağlık nefis görünüyor :))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların kereviz sevmesi ne güzel. baksanıza ne kadar faydası varmış. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık çok leziz görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık İlhan bey.Maalesef bizim evde bu tada yeni yeni alışılıyor.Ben alıştım ama diğer fertler hoşlanmıyor.Yinede deneyip kendim yerim galiba;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum çoğu kişi yemez. Kokusundan herhalde. Ben de eskiden yemezdim ama şimdi en sevdiğim yemekler arasında. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Bende kereviz sevmeyenlerdenim :( Belkide damak tadıma uygun pişirileni yiyemedim ondandır..Ama görüntü çok güzel ellerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim çocuklarım da yemediği için bir şey diyemiyorum. :)) Ama faydalarını duyduktan sonra hiç olmazsa senede 2 kere falan bir denesen. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. bende severim ama bu kadar faydası olduğunuda bilmiyordum açıkcası.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bilmiyordum internetten öğrendim. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Kerevizi ben de çok severim ve bugün akşam yemeği için de çorbasını yaptım. Tabi benim tarzımda:)))
    Yani benden başka kimsenin sevemeyeceği türden:)))
    Bu tarif de hoşuma gitti İlhan. Protein de işin içine girince aslında daha da sağlıklı olmuş.
    Ellerine sağlık,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka çorba çok güzel olmuştur. Afiyet olsun. Ben etten çok tavuklusunu seviyorum hem de daha sağlıklı sanki. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Biz kerevizi bu tarifle sevdik elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun o zaman. teşekkür ederim.

      Sil
  10. Kerevizin kokusunu cok seviyorum,ama cig olarak.Pismis kerevize alisamadim.Salatasina bayiliyorum.Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saltasını yemeniz daha da iyi bence. Çiğ olarak bütün mineralleri alıyorsunuz. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Kerevizi çok severim. Faydalarını öğrendikten sonra da daha çok pişirir olum.Elinize sağlık. Bu da farklı bir alternatif. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar faydası varmış değil mi? Önemsenmeyen bir sebzedir aslında. tavuklu da güzel oluyor. Sağolun yorum için.

      Sil
  12. Kerevizi sevmeyen var mı aaa ben bayılırım, kokusu da bence gayet vgüzel, dün akşam da tv de armutlu portakallı kereviz tarifi verdi Ali Poyrazoğlu ama aklımda tutamadım öyle bir çırpıda anlattı:))tam pişmeye yakın armut da koyuyormuş...elinize sağlık afiyet olsun ben tabii tavuksuz olarak yaparım artık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PC niz hayırlı olsun. :)) Armut mu, ayva mı? Tabi zeytinyağlısı da çok güzel oluyor. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  13. Kerevizi değişik bir tarif de görüyorum enfes olmuştur kesin elinize sağlık, uyarı için ben hiç denk gelmedim acaba neden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kereviz sana yakışmıyor diyebilirdiniz. :)) Bazı bloglarla sürüyor o problem hala. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Kerevizi sizin tarifinizle deneyeceğim. tavuk ve kereviz birarada bir de terbiyesi var harika...
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavukla çok seviyorum ben.Deneyin seversiniz umarım. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Ne yalan söyliyeyim bende geçen gün adınızı aklıma getiremedim de eşime hani şu Balıkadam vardı ya hani sitesinden mandalina reçeli tarifini alıp yaptığım (bu arada mandalina reçeli şahane oldu tarif için teşekkür ederim ama evdeki yaşlılarım bitirmiş resimleyemedim) neydi adı neydi adı dedim durdum. Sonraaa balık tariflerini aldığım İlhan bey diyerek sözüme devam ettim..

    Her neyse Kerevizi bende çok severim. Faydaları dediğiniz gibi saymakla bitmez.. Ellerinize sağlık..İyi hafta sonları.. Ben biraz dolaşayım kaçırdığım tarifiniz varsa alayım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Balığın çok yakıştığı balıkadam " :)))) Afiyet olsun yiyenlere. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Böyle tarifleri gördükçe diyorum ki ne kadar sıradan bir mutfağımız varmış. Yanlış anlamayın bizim evin mutfağından bahsediyorum :)) Kerevizi bir tek zeytinyağlı yedim şimdiye kadar. Yemek pişirmediğimden pek bilmem sebzelerden neler yapılır neler edilir. Meğer kereviz böyle etle de pişermiş. Gördükçe diyorum aaa evet çok yakışır diye :) Ablama bahsedeceğim bu yemekten :) Ellerinize sağlık İlhan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin mutfağın süper ya nasıl sıradan? Ama şöyle bir bilgi vereyim Kerevizin aslı etli hatta kuzu etli ve terbiyeli pişer. Zeytinyağlısı çok sonraları çıktı ortaya. Deniz dene bak çok seveceğinden eminim. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Ellerinize,emeklerinize sağlık kerevizli terbiyeli tavuklu yemeğiniz şahane görünüyor capcanlı iştah kabartıyor.Yaz geliyor kereviz bizlere veda edecek diye üzülsekte artık gider ayak bir kerevizli tarif daha denemeli diyorum.Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık hiçbir sebze veda etmiyor baksanıza enginar bile hiç bitmedi. Siz deneyin ama. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Sakın gücenmeyin, ben size hep dua ediyorum. Seyrek tükettiğimiz balığa bu kış sayenizde severek ve sık sık soframızda yer verdik. Bugün de fırında Çupra var. Çupralar büyümüş görmeyeli, 2 tanesi bir kilo geldi. Kereviz'e gelince bu kış kerevizi de ihmal etmedik. Gününe göre değişiyor ama genelde her ürünü nimet bilip, sırasıyla soframıza getiriyoruz. Yediklerimizin şifa olması dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dua ediyorsunuz diye gücenilir mi? :)) O zaman hemen bir ukelalık edeyip fırında çupra o kadar güzel olmaz bu bir. 500 gramlık büyük çupra eğer çiftlik ise lezzetsiz olur bu da iki. :)) Olsun balık balıktır,afiyet olsun. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Ben yine geldim :))Sizi balıkla özdeşleştirmelerine gücenmeyin demek istedim. Kadıköy balık pazarından deniz Çupra'sı aldım. Fırın konumunda, yarı pişirdikten sonra ızgara konumunda pişme tamamlandı. Gayet lezzetli oldu. Görüşmek üzere, kolay gelsin :)

      Sil
    3. Ukelalıklara deva ediyorum. :)) Deniz çuprası diye çoğu zaman çiftlik satarlar. Anlamak çok zordur. Hele levrek de mümkün değildir. Haysiyetli deniz çuprasının fiyatı bugün Sarıyer'de kilo fiyatı 70 tl. idi. Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Valla İlhan ben Kerevizi çok seviyorum salatasınıda yemeğinide. Ama etli yapıldığını bilmiyordum mutlaka bir denemek lazım.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum her haliyle. Saplarını bile yerim. :)) Et veya tavukla çok güzel olur. Teşekkür ederim.

      Sil