3 Mart 2013 Pazar

KARIŞIK BALIK VE AKŞAM MENÜM









     Derin dondurucumu tamamen boşaltmak, temizlemek ve yeni şeyler koymak istiyorum. Bu sefer koyduğum şeylerin üzerine etiketler yapıştırıp tarih yazacağım. Tamam niye kızıyorsunuz siz öyle yapabilirsiniz, ben de öğreniyorum işte bu işleri. :)) Ben balık alırken nedense yarım kilo falan almaya utanıyorum, illa bir kilo olacak. Tabi çoğu artıyor onu da derin dondurucuya atıyorum. Bugün bir baktım karmakarışık olmuş, balıklar, bezelyeler, barbunyalar. Bütün balıkları çıkardım, bugün pişireceğimi ayırdım, gerisini attım. Bir de çocukların son gelişlerinden artan kalamarlar vardı onu da kokoreç yaptım. İnanılmaz güzel oldu.
Bu arada söylemedi demeyin kalkan balığının en güzel, en lezzetli zamanı mart ayının son haftası. Evet çok pahalı ama yılda bir kere de olsa kalkan yiyeceğim diyorsanız paraya kıyın ve alın. Balıkçınız tanıdıksa yarım falan da alabilirsiniz.















Hepsini çok tazeyken derin dondurucuya koyduğumdan nefis oldu. Hamsi, istavrit, barbunya, sardalya ve gümüş. yani bir balık şöleni yaşadık. :))
Hep balık tarifleri veriyorum size bu konuda bazı bilgiler sunmak istiyorum.
Dünyada 40.000 çeşit balık varmış. İçindeki madensel tuzlar, mineraller, kalsium, iyot, flor, A; B1, B2, D vitaminleriyle sağlık için mükemmel bir besin.
Balığa kesinlikle limon sıkılmaz. Limon tamamen lezzetini alır. ( Ben sıkıyorum siz bana bakmayın, istisnalar kural bozmaz. )
Balık kesinlikle tatlı suda yıkanmaz. Tatlı su balığın etini gevşetir, lezzeti gider. En ideali deniz suyunda yıkamak yoksa tuzlu suda yıkayacaksınız.
Balığa şöyle bir elleyin pulları dökülüyorsa bayattır. Taze balığın pulları bıçakla bile zor temizlenir.
Asıl şimdi bomba tarifime geliyorum. Kalamar kokoreç. Ama daha da önce bu akşamki salatamız.
















İçinde baharatlı Gaziantep ve İsviçre Brie peyniriyle karışık salata. Gaziantep nire, İsviçre nire diyebilirsiniz ama zevk benim değil mi çok da yakışdılar. :))



























Derin dondurucudan çıkan kalamarları hemen küçük bir tencereye alıyoruz, altına 4-5 adet defne yaprağı koyuyoruz. Çok kısık ateşte onbeş dakika pişiriyoruz. Sonra biraz sirke ve zeytinyağı ekliyoruz, yaklaşık on dakika kapağı kapalı olarak pişirmeğe devam ediyoruz. Ocağı kapatıyoruz ve tencerenin kapağını açmadan soğumasını bekliyoruz. Sonra kalamarlari çok ince kıyıyoruz.
Bu kalamarlar metro markette kilosu 5 veya 6 tl ye satılıyor. Küçük boy.
Tavaya çok küçük doğradığımız kuru soğanı ve zeytinyağını koyuyoruz, kalamarları da içine atıyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. Yaklaşık on dakika sonra kekik, pul biber, karabiber, tuz koyuyoruz. Ay, of falan demeyin eğer yakınınızda metro market varsa alın ve deneyin lütfen. İnanılmaz bir lezzet oluyor. Afiyet olsun.

57 yorum:

  1. İlhan bey balıkları keşke atmasaymışsınız, buzları çözülüp ılıyınca çöp konulan yerin yakına bir gazeteyle koysaydınız sokak kediler, köpekleri bayıla bayıla yerlerdi:)
    kokoreçi görünce hep gördüğüm bi rüyam aklıma geliyor: rahmetli babam rüyamda kokoreçiçinin yanında ona tarif ediyor şöyle olsun, böyle olsun kokoreç alacakmış:))ben nefret ederim ama babam severdi..
    balığa limon sıkılmaz mıymış bilmiyordum ama ben de et yediğim zamanlarda limonlu severdim..bence yakışıyor..
    epey bir emek vermişsiniz, elinize sağlık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  2. Dediğiniz gibi yaptım zaten haşlayıp kedilere verdim ama anlatırken açıklamadım böyle. Bu kalamardan kokoreç valla nefis oluyor. :)) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Afiyet olsun,elinize sağlık.Balık,salata,şarap her şey birbirinden güzel.Balığın tuzlu su ile yıkanması gerektiğini hiç duymamıştım.Her gün yeni bir şey öğreniyoruz :)
    Siz sitem etmiştiniz,ben de edeyim,benim de facebook hesabım var biliyor musunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatta deler ki kokmuş balığı deniz suyunda yıka canlanır. :)) O kadar da değil tabi. Facebook adresiniz gerek ama, hemen takibe geçerim. Teşkkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Nergis Mevsimi blog adresime girince sağ tarafta facebook yazısı çıkıyor.Oraya tıklayınca hesaba giriliyor.Facebookta sağ üstte ki beğen butonuna tıklayıp beğenirseniz,olur sanıyorum.Bu işlerden çok anlamıyorsam da :)

      Sil
    3. Zaten takipteymişim galiba. Ben sizin twitter paylaşımlarınızı görüyorum çünkü.

      Sil
    4. İlhan bey,twitter hesabım yok,siz başkasını takip ediyorsunuz :)))

      Sil
  4. ellerinize sağlık balık sever biri olarak iştahım açıldı ama bende dondurucudaki son balığı az evvel giden misafirlerime verdim...ne yapacağım şimdi?.yarın hemen balıkçının yolunu tutup bir güzel balık ziyafeti çekmeliyim kendime....bu güzel lezzetten hep bahsedin.afiyetler olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla son zamanları balık yasağı başlayacak bu günleri çok iyi değerlendirmek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Elinize sağlık ben de aynı tarifi tavukla yapıyorum dürümle yiyoruz kalamarı denemek lazım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tavuk da iyi fikir notumu aldım deneyeceğim. Sağolun yorum için.

      Sil
  6. Balık tariflerinizden bıkacağımı sanmıyorum devam edin siz :)
    Dondurucuyu boşaltmak iyi fikir bizimkide çok düzensiz şimdi aklıma geldi ya :(
    Bir kere kokoreç çok severim kalamar çok severim ama kalamar kokoreç nasıl olur, tadı nasıldır merak ettim :)
    Bu akşam bizde Menekşe'de salaş bir balıkçıdaydık. Düşünsenize sadece kalamar ve midye yedim :)
    İnanın kokoreçte salatada öyle nefis görünüyor ki ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı valla bilmiyorum ama bıkan bayağı var galiba. Dolaylı yoldan kulağıma geliyor dedikodusu. :)) Kalamar kokoreci dene çok seveceksin. Çok teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Sevgili İlhan, çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Çok teşekkür ederim. İşme çok yarayacak bilgiler edindim.
    Ben balığa limon sıkarak asla yiyemezdim zaten, doğru yaptığımı gördüm sevindim:)
    Yakın bir zamanda benim de derin dondurucumu temizlemem gerek:)

    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık yemek de bir sanat. :)) Ne yazık ki ben limon sıkarım her şeye olduğu gibi. Evet derin dondurucu olayına nihayet el attım. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Evlerinize sağlık ılhan bey. Muhteşem olmus, bende aynı şekilde yapıyorum. Baliklarin hepsini pisirmiyorum domdurucuya atiyorum. Daha sonra türlü türlü pisiriyorum. Hele o gümüşe bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gümüş her zaman olmuyor. Bulduğum zaman mutlaka alıyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. İlhan bey bayılıyorum sizin balık tariflerinize,sevmeyeni sevdir$ecek,
    yemeyeni yedirecek. Kokoreç fikri çok güzel ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feray hanım çok teşekkür ederim, gerçi herkes öyle düşünmüyor ama. :)) Kokoreç gerçekten çok güzel oldu.

      Sil
  10. balik soleni olmus gercekten kalkan baligini tecrubrsiz zamanimda guzel pisiremedigim icin ziyan olmustu.defne yapragi evin kokmasini onler mi kalamar ve karidesin kokusu evden cikmiyor gelci epeydir yapmadim ama kalamar kokareci deniycem esim cok sever kesin burma kadayif yok gene menude ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık pişirdikten sonra ocaktabir cezve veya bir kap içinde ada çayı yakın. Bende sırf o iş için feda ettiğim bir cezve var. Hem biliyorsunuzdur ada çayı evdeki kötü enerjileri yok eder. Burma kadayıfı bilmem ama muhallebili kadayıf yapmağa niyetim var. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Ellerinize sağlık İlhan bey:) balığın tuzlu suda yıkanacağını bilmiyordum.bende balığa limon sıkılınca tadını alamıyorum:)verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Kalamar süper olmuş nasıl canım istedi anlatamam çok seviyorum kalamarı...Acaba dondurulmuş kalamardan da kokareç olur mu?yoksa bulamam:(eşim gelince yemek zorunda kalabilirim ancak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık ve deniz ürünlerini mutlaka tuzlu suda yıkayın, hatta haşlama olacaklar deniz suyunda mümkünse. Kalamar gerçekten çok güzel oluyor. Evet ben yazmayı unutmuşum donmuş kalamarı derin dondurucudan erimeden öylece altına defne yaprakları koyarak tencereye koyuyorsunuz. Özelliği o mutlaka derin donmuş olacak yoksa bir de başınıza terbiye etmek işi çıkar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. iyiki sizin gibi balıktan anlayan bir blogcuyu takipteyim,sizden çok şey öğreneceğim,eşimde benim gibi fazla balıktan anlamayınca zor oluyor,biz sizin gibi balığı hazırlayan eş,dost,akrabaların sofralarından ve benim klasik bildiğim balık tarifleriyle yetiniyoruz,şahene olmuş balık ve salata elleriniz dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıktan anlayan değil de balık seven diyelim. Ne mutlu bana faydalı olursa tariflerim. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  13. Once saraptan baslayim: sanirim 2 uzum karisimi kirmizilardan..acaba icimi nasildi??? Lutfen yani atlamayalim bu konularida madem resimliyorsun azcikta bilgi meraklilarina dimi:))
    Baliklar afiyet olsun..adres istesem vermiyeceksin cunku baliklar sadece sana kalsin diye:)) Salatadaki portakalsarisi olanlar brie nin altindakiler Gaziantep peynirimi o??
    Calamar dan kokorec i mutlaka deneyecegim hatta tarifi tel. ime kayit ettim..bu arada calamar dondurulmus olarak mi satiliyor Metroda?? ve pismismi? ee bunca guzel goruntuye bu kadar soru olacak..ellerine saglik afiyetler olsun..(Yorumumu atlayipta cevap vermemezlik etmeyesin:) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotografı çekerken aklıma geldi senden bu soruların geleceği.:)) Ben rakı içtim ama bu şarabın çok da önemli olmadığını düşünüyorum. ( fiyatına bakarak 15 tl. civarında) O da metro marketten alındı. Evet sarı gibi olanlar Gaziantep peyniri. Metroda donmuş da var, tazesi de. Bu küçük boy taze satılanlar ama dondurdum çünkü kokoreç mutlaka derin dondurucudan olacak. O zaman marine etmek gerekmiyor. Doğru bazen istem dışı mesajları siliyorum galiba. Neden hiç artık yorum yapmıyor dediğim bir blogger mesaj çekip bu konudaki sitemini iletti. :( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. buna: elleriniz dert görmesin,ellerinize sağılık demek .Dün bende hamsi vardı ,yarısını buzlağa koymak istedim ...balığın iyisini kediler çok iyi bilir,bizimkisi çiği balık sevmiyor ,ama bu hamsilere aşık oldu ,buzdolabı kedi sevgisinden eskiyecekti ,yani kalan balıkları hepsini kızarttım,1-2 gün daha buzdolabına aşık olacak bizimkisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin kedi demek ki işini biliyor. Benim bloğu açın önünüze mutlaka balık kokusu alıp yapışır pc.ye. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. İlhan abi bende dondurucudaki balığı hiç sevmem..Eğer mecbur kalırsam sadece buğulamasını yaparım..Limon bencede balığın lezzetini bozuyor yanında bol limonlu salata daha iyi.
    Salatada nefis gözüküyor ellerine sağlık..
    Ben balık harici deniz ürünleri sevmediğim için kokoreçin için yorum yapmam doğru olmaz..Sevenler daha iyi yorumlayacaktır :)

    Afiyetle yemişsinizdir inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül ben de aslında çok sevmiyorum piyasada bu kadar bol balık varken ama fazla geliyor bazen atıyorum dondurucuya. Limon sıkmamakla doğrusunu yapıyorsun ama ben her şeye olduğu gibi balığada koyuyorum. Deniz ürünü sevmemene saygı duyuyorum. :)) Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  16. balık ve salata ir arada harika olmuş.ellerinize sağlık.mutlu akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet balık, salata yetiyor zaten. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. aynen eşimde az balık alamıyor.Diyorum ki bak ,çocuklar az yiyor,bende sevmeme rağmen fazla yiyemiyorum ,ona göre az al,utanma:)neyse artık öğrendi,yiyeceğimiz kadar alıyoruz. Harika şeyler hazırlamışsınız yine, kalkan dediğiniz gibi cep yakan cinsten o nedenle mutfaklarımızdan uzaklaştı:( limon konusunda sizinle hemfikirim,ben zaten pilava bile limon sıkabilecek kadar ekşi severim. Ellerinize sağlık, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık karar verdim ben de az alacağım. Kalkan gerçekten anormal pahalı, zaten hep öyledir. Limon da benim vazgeçemediklerimden. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. evde var aslında kalamar İlhan bey kızmayın tamam yaparız sinirlenmeyin:))))bizi zorla balık yiyen balık pişiren kadınlar yapacaksınız..İlhan bey sizin karşınızda mutfağı eli salonu balık kokmasını istemeyen hanımlar var siz erkeksiniz ya sizde sorun olmaz erkekler takmaz pek kafaya bu işleri de eşiniz bu duruma ne diyo evdeki bu balık kokusuna ben çok merak ediyorum:))))tamam hepsi şahane ama burda bütn balıkçılar kızartıyor ızgara ediyor bizede yemek düşüyor.Evde bir tek karides,kalamar,hamsili pilav ve buğlama yapıyorum bazende fırında ızgara...ama Antalyaya taşınınca bu balıkçılar burda kalacak ordada böyle kültür yok artık yemeğe gideriz:)))yanımızda turşumuzla..evde kalamar var aslında denesemmi bilmiyorum ...size sevgiler İlhan Bey..buarada Antalyaya taşınınca eşinizle misafirim olunuz lütfen çok tanışmak isterim sizinle...

    YanıtlaSil
  19. Yooook kızmadım valla. :)) Balık pişirdikten sonra ada çayı susuz cezvede ( o cezve sırf bu işe yarayacak) yakacaksınız. Hem kokuyu hem evdeki negatif enerjileri alacak. Tam aksi zannedilir ama Türkiye'de en kıt ve kötü balık Antalya'da. Eyvah kızanlar olacak şimdi. :)) Ama kötü de olsa yanında sizin turşu kurtarır durumu. Kalamar varsa deneyin pişman olmazsınız. İnşallah siz taşınında. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  20. MERHABALAR
    NEDENSE BALIKK DİYİNCE AKLIMA İLK SİZ GELİYORSUNUZ
    SABAH MAGAZİN HABERLERİNDE DATÇALI BİR USTANIN
    ÇAĞLALI BALIK TARİFİ VARDI
    İSKORPİT BALIĞINDAN YAPILIYORMUS
    DİREK AKLIMA SİZ GELDİNİZ ACABA İLHAN BEY BUNUDA DENEMİŞMİDİR DİYE
    HER NEYSE BU GÜNKİ POSTTAN ÖĞRENDİĞİM TUZLU SUYLA BALIK YIKANACAĞI
    BU ARADA BENDE BALIĞI LİMONLA SEVENLERDENİM
    HR ŞEY ÇOK GÜZEL ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek bu hafta çağlalı iskorpit yapacağız. :)) Şaka yok bilmiyorum o tarifi. Ama çağla çıksın da (yoksa çıktı mı) deneriz. Tuzlu su kesin kural. Teşekkür ederim.

      Sil
  21. BU ARADA TAM YORUMU YAYINLAYA BASTIM ÜSTEKİ YORUMUNUZU GÖRÜP BİR ŞEY DAHA ÖĞRENDİM
    ADA ÇAYI CEZVEDE :)
    TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evde her gün bir kere yakılır ada çayı. Rahatlatır insanı kötü enerjiyi alır.

      Sil
    2. KÖTÜ ENERJİYİ ALIYORSA BEN AKŞAMA KADAR YAKAYIM BARİ :)

      Sil
    3. Bak bugün bir de rezene tohumu çıktı. :))

      Sil
  22. Kalamar kokoreç ha. Kesin denenmeli. Ben normal kokoreç sevmem ama kalamarı seviyorum. Ellerinize sağlık yeni bir tarifim oldu sayenizde.. iyi akşamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalamarla veya diğer deniz ürünleriyle de oluyor. Deneyin seversiniz bence de. Size de iyi akşamlar, teşekkür ederim.

      Sil
  23. Wow wow wow :) Şimdi işten çıkıyorum ama yarın gelip tariflere tekrar bakacağım. Hepsi de harika görünüyorlar ama kokoreçi merak ettim. Yarın görüşmek üzere :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakınında Metro market varsa alıp dene bence. Çok değişik oluyor. teşekkür ederim.

      Sil
  24. Denizden babam çıksa yerim diyenlerdenim ben. Tarifler yine harika. Haklısınız yasak gelmeden fırsat varken sık sık tüketilmeli. Yakın zamanda kalamarı ilk defa ızgara yemiştim .Yani ben kızartma istemiştim de onlar anlamayıp ızgara getirmişti. Ve üzerinde hiçbirşey olmamasına rağmen çok lezzetli idi. Kokoreç olarak düşünemiyorum. Eminim çok lezzetlidir. Metroya gittiğimde alıp deneyeceğim mutlaka.
    Limon sıkma konusunda haklısınız. Aslında tabaktaki balık üzerine limon sıkılınca "asıl şimdi öldüm" dermiş. Ama kızartılmış bir balık da üzerine biraz limon sıkarım ben de . Ve balığın yanında olmazsa olmazım mutlaka roka.
    Tekrar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman kalamar kokoreci mutlaka çok seveceksin. Limon olayı balıkda herkese göre değişiyor. Ben koyuyorum ve biliyorum katlediyorum balığı. :)) Roka şu anda paylaştım bir tarif. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  25. Ben bu postu nasıl atlamışım. Kalamar deyince akan sular durdu, ellerinize sağlık. Kalamar ve ahtapotun güvecini, çorbasını, salatasını, pilavlısını her türlüsünü çok severiz. Teşekkür ederim İlhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey tam size göre o zaman bu tarif. Evde yapamayız diyorsanız nazınız geçen bir balık restoranı varsa orada yaptırabilirsiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  26. Hepsi de çok leziz görünüyor. Kokoreç aklımda olacak. Karışık balık kızartma da salata da çok iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık İlhan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokoreç gerçekten süper oluyor. Denemenitavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  27. sizin balık tarifleriniz beni öldürüyor özenip özenip yapmıyorum arada hamsi kızartma yiyoruz bu aralar dondurucudan ayıp ediyoruz
    bizim dondurucu ufak olduğu için etikete gerek kalmadan bitiyor ama büyüklerinde gerçekten etiket gerek diye düşünüyorum ve teyze bu konuda inanılmaz yaptığı reçellerden kaldırdığı kutulara her şeyin üzerine yazar o güzel yazısıyla ...
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptıklarını tarih yazarak kaldıran insanlara gıpte ediyorum. Ben her seferinde üşeniyorum ve karma karışık oluyor haliyle. Teşekkür ederim.

      Sil