12 Aralık 2012 Çarşamba

PANCARLI SEMİZOTU SALATASI


 




İlk başta şunu yazmam gerek artık " Festigan " ı  Twitter 'dan da takip edebilirsiniz. @festigan  da adresim.
Zaten hangi sebze hangi aylarda olur tam olarak bilmezdim, bir de seralar falan iyice karıştı kafam. Geçen gün bir arkadaşım derin dondurucudaki enginarları tüketmemi önerdi çünkü yakında enginar gözükmeye başlayacakmış pazarlarda. Semizotu da mevsimini anlayamadığım bir sebze. Her gördüğümde  bu sene sondur herhalde diyerek alıyorum ama bir türlü bitmiyor. :)) Olsun ben çok seviyorum ve her şekliyle pişirdim bu sene. Son yaptığım da pancarlısıydı. Tavsiye ederim çok güzel oluyor.















Bir demet pancar aldım, iyice yıkayıp düdüklü tencerede haşladım. Bir kısmıyla salata yaptım, diğer kısmını ise turşu yaptım. Turşusu biliyorsunuz çok kolay. Haşladıktan sonra küçük küçük doğruyorsunuz, kavanoza koyuyorsunuz. Derin bir kaba elma sirkesi, tuz, biraz şeker, sarımsak ve su koyarak iyice karıştırıyoruz ve bu karışımı kavanoza boşaltıyoruz. Kapağını kapatalım ertesi güne hazır. Ani gelen bir misafirinize çıkarırsınız masada çeşit olur.






















Yukarıda pancar turşusunu görüyorsunuz, ben çok seviyorum o kavanoz ancak iki gün dayanıyor. :))

Salatası için de semizotunu çok iyi yıkıyoruz, mümkün olduğu kadar yapraklı kısımlarını derin bir kaseye alıyoruz. Üzerine küp küp doğranmış beyaz peynir, mısır ve küp doğranmış pancarları koyuyoruz. Küçük bir kasede zeytinyağı,limon suyu ve tuzu iyice karıştırıyoruz, salatamızın üzerine dökerek bütün malzemeyi iyice karıştırıyoruz. Afiyet olsun.

48 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor, elinize sağlık...Pancarın genelde yemeğini yaparım..Bir de bunu denemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pancarın yemeği nasıl? Hiç bilmiyorum, sadece turşusunu yapıyordum. Saolun yorumunuz için.

      Sil
  2. haşlanıp küp küp doğranmış pancarı, yapraklarını, taze saplarını , soğan ve salçayla kavuruyorsunuz. Çok az su da ilave edebilirsiniz. Üzerine sarımsaklı süzme yoğurt... Biz çok seviyoruz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç notumu aldım mutlaka deneyeceğim.

      Sil
  3. ikisinin ayrı ayrı salatasını bilirdim ama birarada kullanma fikri de hoşuma gitti.
    bu arada sizi mimledim ben yine:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beraber de güzel oluyor dene bence. Mim miiiiiii? :(( :)) Ya beceremiyorum ama akşam çalışayım da yarın artık. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
    2. ben hoşunuza gittiğini düşünerek mimlemiştim ama kendnizi sıkıntıya sokmayın tabi.bu tamamen keyfi birşey:)

      Sil
    3. Rica ederim olur mu öyle şey? Cevaplayacağım severek. Ama senin bloğunda konunun olduğu yeri bulamadım. Yardımcı olursan sevinirim.

      Sil
    4. son yazı.derin sorular başlığında. en iyisi linki vereyim ben:)
      http://bisirrimvar.blogspot.com/2012/12/derin-sorular.html

      Sil
    5. Ebru tamam gördüm yarın yanıtlayacağım.

      Sil
  4. pancarla denemedim ama görüntü çok güzel.ellerinize sağlık.hayırlı geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin, görüntüsü iştah da açıyor. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Sevgili İlhan, pancar en sevdiğim şeydir. Turşusunu annem kurar bize. Ben de eşimde çok severiz. Semizotuyla hiç aklıma gelmemişti. Harika bir fikir. Eminim çok güzel olur. Hem de sağlıklı. Ben pancarı haşlayıp konserve ton balığı, mısır, biraz biber turşusu karıştırarak da yiyorum. Ama semizotu, müthiş bir fikir. Mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin mutlaka seveceğine inanıyorum. Ton balıklı da ilginç. Tek başına bir öğün bile geçiştirir bu salata dene bence. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  6. Pancar turşusu çok güzel oluyor.Salata karışımı nefis olmuş,renk renk iştah açıcı yemek istemez yanına:)Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz doğru tek başına yetiyor. Çocuklarda sevebilir renklerinden ötürü. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. İLHAN BEY
    NAZARA GELECEKSİNİZ BU NE HAMARATLIK
    HEM TURŞU HEM SALATA
    ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK
    ÇOK LEZZETLİ VE SAĞLIKLI
    HAYIRLI SABAHLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Nazarlık bir şey yok, ikisi de çok basit. Hatta şimdi pancarı soyulmuş haşlanmış satıyorlar. Bu işler ne kadar kolaylaştı. Büyüklerimizin en zorlandıkları şeyler şimdi hazır. Enginar, bal kabağı, pancar. Ben de size çok şanslı bir gün diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Salatanız muhteşem görünüyor. Çarpıcı ve lezzetli. Ellerinize sağlık.Bizde de her zaman bir kavanoz pancar turşusu, bir kavanoz kırmızı lahana mutlaka dolapta bulunur. Ben çocukluğumdan beri pancar kavurmasını çok severim köklerini kıymayla kavurur yoğurtla yeriz. Saplarının bulgurla boranisi çok güzel oluyor. Ayrıca pazının içine bir iki pancar sapı ilavesiyle börek de çok güzel oluyor tabii ki orada pancar sapıyla satılmayabilir. Biz Ege'de şanslıyız bu konuda. Pancarın faydalarını duydukça bu yıl marul salatasının içine çiğ olarak rendelemeye başladım. Havuç filan da girince hiç yadırgamadım.Bir deneyin isterseniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kökü dediğiniz turşusunu yaptığımız kısım değil mi? Haşlanmadan mı kavruluyor kıymayla? Evet burada genelde sapsız satılıyor. Ege'de çok uzun yıllar yaşadım, bilirim. Ama o zamanda alırken saplarını kestirir öyle alırdım. :)) Verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Evet öyle İlhan bey. Denemek isterseniz kırmızı pancar kavurması adı altında blogumda tarifi var.Paylaşmak için buradayız birbirimizden çok güzel şeyler öğreniyoruz.

      Sil
    3. Teşekkür ederim hemen girip bakıyorum.

      Sil
  9. Çok sağlıklı ve güzel görüntülü bir salat olmuş.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pancarın çok sağlıklı bir besin olduğu söyleniyor. Her mevsimde bulunuyor galiba. Biz de bol bol tüketelim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Merhaba,
    semiz otuna bayılırım.Pancarla hiç yemedim ama görüntü beni mest etti.Salata olsunda güzel olmasın mümkün mü? Semiz otu annemlerin bahçesinde var. Her daim çıkıyorlar. Galiba fazla nazlı değil bu muhteşem ot.Baharda coşsa da, pek bitmiyor.
    Pancar turşunuz da çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık her ikisi içinde.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hiç nazlı değil. Hatta saksılarda bile çiçeklerin yanlarından çıkardı Bodrum'da . Bir de daha küçük yapraklı ve koyu renkli yabanisi vardır, Bodrum'lular " Delisi" derler, onun yemeği daha güzel olur. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Pancarlı salataları da pancarın turşusunu da çok severim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Pancarda her şeye yakışan bir sebze. Onun için evde hep bulundururum. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  13. Pazarda satıcı pancarı elma gibi yiyordu. Bana da bir dilim verdi, hiç de fena değildi. O pancarını methediyordu, hepsi çiğ yenir mi bilmiyorum ama turşusunu çok severiz. Dayanıklıdır. Sofraya hem renk hem çeşit olur.
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumlardan öğrendim rendeleyerek salataya konuyormuş ama hiç denemedim. Belki ısırarak da yenebilir ama benim dişlere göre değil en azından. :))) Dediğiniz çok doğru sofraya canlılık katar rengiyle. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. bende geldim buraya, takipteyim:) pancarın kan yapıcı özelliği de var az sonra pazara gidip alacağım ve bu tarifi yapacağım teşekkürler :)

      Sil
    3. Hoş geldiniz. Seviyorsanız mutlaka deneyin. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  14. Bende bu hafta aldım turşumu yaptım. Pazardan alırken satıcı pat diye kopardı saplarını ben sakın koparma diyesiye baktı üzüldüm abla sen üzülme ben buradan ilave ederim dedi meğerse alanlar kopartıyorlarmış, torbamda pancardan çok sapları vardı. Şimdi ben onları neler yaparım..
    Salada nefis bayılıyorum bu renklere ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkcası saplarının ne şekilde kullanılacağını tam olarak anlayamadım. Çiğden mi, pişerek mi? İşte blogların güzelliği. Her gün bir şey öğreniyoruz. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Tekrar geldim. Şahane, şahane, şahaneeee.

    YanıtlaSil
  16. Bizim evde ne pancar in kendisi ne pancar tursusu bulunur semizotu zaten satilmayan birsey :( Ben simdi ne yapayim??? En iyisi -hayatimda ilk kez- pancar alip bu salatayi baby ispanak la deneyim..semizotu tadi vermez ama bebek ispanakta lezzetli oluyor:)) Lezzetli ve pratik bir tarif ustadimizdan:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. " Üstad " kelimesini kabul edemiyorum bloglarda bu kadar üstad varken. :)) Ispanakla da güzel olur bence , hatta sıcak ıspanak yemeğine pancar konulabileceğini biliyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. günaydın ve ellerinize sağılık .Tadını hiç sevemedim,geçenlerde suyunu sıkayım dedim,elma ,havuç ile ,yine olmadı .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herkes sevmiyor. O zaman da neyini yaparsan yap olmuyor. Mazes saol yorumun için.

      Sil
  18. Benim en sevdiğim turşudur pancar turşusu. Böyle salatada da kullanmıştım daha önce harika oluyor. Semizotuyla da pek nefis olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her türlü salataya yakışıyor tabi pancarı seviyorsan. Rengi muhteşem bir kere. Baksana yemeğini bile yapan varmış. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. İlhan bey, bu tam benlik olmuş.Ben salatacıyım,hemen pazara bir bakayım,kalan semizotuyla yapayım.Bende pancar turşusunu çok seviyorum,ama eşim sarımsak sevmediği için turşuyu sarımsaksız yapıyorum.
    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba semizotu artık sona geldi, bulursanız yapın tavsiye ederim. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. İlhan bey,bir yorumunuzda damla sakızının çok pahalı olduğunu tatlılarda kullanmak istediğinizi yazmışsınız, ben de damla sakızını sütlü tatlılara çok yakıştırırım doğal damla sakızı bulamadığım zamanlarda FALIM damla sakızı aromalı sakızı tatlıyı pişirirken birkaç parçaya bölüp içine atıyorum,hem koku hem de güzeel bir kıvam veriyor izninizle tavsiye etmek istedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni aydınlattınız, saolun. Falım damla sakızını biliyorum ama tatlılarda olur mu diye kuşkum vardı. İlk gördüğüm yerde ktuyla alacağım. Yorumunuza da teşekkür ederim.

      Sil
  21. semizotunu çok seviyorum, pancarın turşusunu hiç yemedim sanırım, ya da yedim de sevmedim mi şu anda inanın hatırlayamıyorum:))semizotu salatasına hayranım bol limon, üzerine haşlanmış yumurta dilimi filan da koyuyorum ben..elinize sağlık afiyetle yiyin..

    YanıtlaSil
  22. Pancar turşusunu bir deneseniz bence seversiniz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil