İlk başta şunu yazmam gerek artık " Festigan " ı Twitter 'dan da takip edebilirsiniz. @festigan da adresim.
Zaten hangi sebze hangi aylarda olur tam olarak bilmezdim, bir de seralar falan iyice karıştı kafam. Geçen gün bir arkadaşım derin dondurucudaki enginarları tüketmemi önerdi çünkü yakında enginar gözükmeye başlayacakmış pazarlarda. Semizotu da mevsimini anlayamadığım bir sebze. Her gördüğümde bu sene sondur herhalde diyerek alıyorum ama bir türlü bitmiyor. :)) Olsun ben çok seviyorum ve her şekliyle pişirdim bu sene. Son yaptığım da pancarlısıydı. Tavsiye ederim çok güzel oluyor.
Bir demet pancar aldım, iyice yıkayıp düdüklü tencerede haşladım. Bir kısmıyla salata yaptım, diğer kısmını ise turşu yaptım. Turşusu biliyorsunuz çok kolay. Haşladıktan sonra küçük küçük doğruyorsunuz, kavanoza koyuyorsunuz. Derin bir kaba elma sirkesi, tuz, biraz şeker, sarımsak ve su koyarak iyice karıştırıyoruz ve bu karışımı kavanoza boşaltıyoruz. Kapağını kapatalım ertesi güne hazır. Ani gelen bir misafirinize çıkarırsınız masada çeşit olur.
Yukarıda pancar turşusunu görüyorsunuz, ben çok seviyorum o kavanoz ancak iki gün dayanıyor. :))
Salatası için de semizotunu çok iyi yıkıyoruz, mümkün olduğu kadar yapraklı kısımlarını derin bir kaseye alıyoruz. Üzerine küp küp doğranmış beyaz peynir, mısır ve küp doğranmış pancarları koyuyoruz. Küçük bir kasede zeytinyağı,limon suyu ve tuzu iyice karıştırıyoruz, salatamızın üzerine dökerek bütün malzemeyi iyice karıştırıyoruz. Afiyet olsun.
Çok güzel görünüyor, elinize sağlık...Pancarın genelde yemeğini yaparım..Bir de bunu denemeli :)
YanıtlaSilPancarın yemeği nasıl? Hiç bilmiyorum, sadece turşusunu yapıyordum. Saolun yorumunuz için.
Silhaşlanıp küp küp doğranmış pancarı, yapraklarını, taze saplarını , soğan ve salçayla kavuruyorsunuz. Çok az su da ilave edebilirsiniz. Üzerine sarımsaklı süzme yoğurt... Biz çok seviyoruz :))
YanıtlaSilÇok ilginç notumu aldım mutlaka deneyeceğim.
Silikisinin ayrı ayrı salatasını bilirdim ama birarada kullanma fikri de hoşuma gitti.
YanıtlaSilbu arada sizi mimledim ben yine:)
Beraber de güzel oluyor dene bence. Mim miiiiiii? :(( :)) Ya beceremiyorum ama akşam çalışayım da yarın artık. :)) Teşekkür ederim.
Silben hoşunuza gittiğini düşünerek mimlemiştim ama kendnizi sıkıntıya sokmayın tabi.bu tamamen keyfi birşey:)
SilRica ederim olur mu öyle şey? Cevaplayacağım severek. Ama senin bloğunda konunun olduğu yeri bulamadım. Yardımcı olursan sevinirim.
Silson yazı.derin sorular başlığında. en iyisi linki vereyim ben:)
Silhttp://bisirrimvar.blogspot.com/2012/12/derin-sorular.html
Ebru tamam gördüm yarın yanıtlayacağım.
Silpancarla denemedim ama görüntü çok güzel.ellerinize sağlık.hayırlı geceler.
YanıtlaSilDeneyin, görüntüsü iştah da açıyor. :)) Teşekkür ederim.
SilSevgili İlhan, pancar en sevdiğim şeydir. Turşusunu annem kurar bize. Ben de eşimde çok severiz. Semizotuyla hiç aklıma gelmemişti. Harika bir fikir. Eminim çok güzel olur. Hem de sağlıklı. Ben pancarı haşlayıp konserve ton balığı, mısır, biraz biber turşusu karıştırarak da yiyorum. Ama semizotu, müthiş bir fikir. Mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilSenin mutlaka seveceğine inanıyorum. Ton balıklı da ilginç. Tek başına bir öğün bile geçiştirir bu salata dene bence. Teşekkür ederim yorumun için.
SilPancar turşusu çok güzel oluyor.Salata karışımı nefis olmuş,renk renk iştah açıcı yemek istemez yanına:)Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDediğiniz doğru tek başına yetiyor. Çocuklarda sevebilir renklerinden ötürü. Teşekkür ederim yorumuna.
SilİLHAN BEY
YanıtlaSilNAZARA GELECEKSİNİZ BU NE HAMARATLIK
HEM TURŞU HEM SALATA
ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK
ÇOK LEZZETLİ VE SAĞLIKLI
HAYIRLI SABAHLAR
:))) Nazarlık bir şey yok, ikisi de çok basit. Hatta şimdi pancarı soyulmuş haşlanmış satıyorlar. Bu işler ne kadar kolaylaştı. Büyüklerimizin en zorlandıkları şeyler şimdi hazır. Enginar, bal kabağı, pancar. Ben de size çok şanslı bir gün diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSalatanız muhteşem görünüyor. Çarpıcı ve lezzetli. Ellerinize sağlık.Bizde de her zaman bir kavanoz pancar turşusu, bir kavanoz kırmızı lahana mutlaka dolapta bulunur. Ben çocukluğumdan beri pancar kavurmasını çok severim köklerini kıymayla kavurur yoğurtla yeriz. Saplarının bulgurla boranisi çok güzel oluyor. Ayrıca pazının içine bir iki pancar sapı ilavesiyle börek de çok güzel oluyor tabii ki orada pancar sapıyla satılmayabilir. Biz Ege'de şanslıyız bu konuda. Pancarın faydalarını duydukça bu yıl marul salatasının içine çiğ olarak rendelemeye başladım. Havuç filan da girince hiç yadırgamadım.Bir deneyin isterseniz.
YanıtlaSilKökü dediğiniz turşusunu yaptığımız kısım değil mi? Haşlanmadan mı kavruluyor kıymayla? Evet burada genelde sapsız satılıyor. Ege'de çok uzun yıllar yaşadım, bilirim. Ama o zamanda alırken saplarını kestirir öyle alırdım. :)) Verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.
SilEvet öyle İlhan bey. Denemek isterseniz kırmızı pancar kavurması adı altında blogumda tarifi var.Paylaşmak için buradayız birbirimizden çok güzel şeyler öğreniyoruz.
SilTeşekkür ederim hemen girip bakıyorum.
SilÇok sağlıklı ve güzel görüntülü bir salat olmuş.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet pancarın çok sağlıklı bir besin olduğu söyleniyor. Her mevsimde bulunuyor galiba. Biz de bol bol tüketelim. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilMerhaba,
YanıtlaSilsemiz otuna bayılırım.Pancarla hiç yemedim ama görüntü beni mest etti.Salata olsunda güzel olmasın mümkün mü? Semiz otu annemlerin bahçesinde var. Her daim çıkıyorlar. Galiba fazla nazlı değil bu muhteşem ot.Baharda coşsa da, pek bitmiyor.
Pancar turşunuz da çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık her ikisi içinde.
Esen kalın.
Evet hiç nazlı değil. Hatta saksılarda bile çiçeklerin yanlarından çıkardı Bodrum'da . Bir de daha küçük yapraklı ve koyu renkli yabanisi vardır, Bodrum'lular " Delisi" derler, onun yemeği daha güzel olur. Teşekkür ederim.
SilPancarlı salataları da pancarın turşusunu da çok severim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilPancarda her şeye yakışan bir sebze. Onun için evde hep bulundururum. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilPazarda satıcı pancarı elma gibi yiyordu. Bana da bir dilim verdi, hiç de fena değildi. O pancarını methediyordu, hepsi çiğ yenir mi bilmiyorum ama turşusunu çok severiz. Dayanıklıdır. Sofraya hem renk hem çeşit olur.
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
Ben de yorumlardan öğrendim rendeleyerek salataya konuyormuş ama hiç denemedim. Belki ısırarak da yenebilir ama benim dişlere göre değil en azından. :))) Dediğiniz çok doğru sofraya canlılık katar rengiyle. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silbende geldim buraya, takipteyim:) pancarın kan yapıcı özelliği de var az sonra pazara gidip alacağım ve bu tarifi yapacağım teşekkürler :)
SilHoş geldiniz. Seviyorsanız mutlaka deneyin. Yorumunuz için teşekkür ederim.
SilBende bu hafta aldım turşumu yaptım. Pazardan alırken satıcı pat diye kopardı saplarını ben sakın koparma diyesiye baktı üzüldüm abla sen üzülme ben buradan ilave ederim dedi meğerse alanlar kopartıyorlarmış, torbamda pancardan çok sapları vardı. Şimdi ben onları neler yaparım..
YanıtlaSilSalada nefis bayılıyorum bu renklere ellerine sağlık arkadaşım..
Açıkcası saplarının ne şekilde kullanılacağını tam olarak anlayamadım. Çiğden mi, pişerek mi? İşte blogların güzelliği. Her gün bir şey öğreniyoruz. Teşekkür ederim.
SilTekrar geldim. Şahane, şahane, şahaneeee.
YanıtlaSilHoşgeldiniz. Her zaman bekleriz. :))))
SilBizim evde ne pancar in kendisi ne pancar tursusu bulunur semizotu zaten satilmayan birsey :( Ben simdi ne yapayim??? En iyisi -hayatimda ilk kez- pancar alip bu salatayi baby ispanak la deneyim..semizotu tadi vermez ama bebek ispanakta lezzetli oluyor:)) Lezzetli ve pratik bir tarif ustadimizdan:))
YanıtlaSil" Üstad " kelimesini kabul edemiyorum bloglarda bu kadar üstad varken. :)) Ispanakla da güzel olur bence , hatta sıcak ıspanak yemeğine pancar konulabileceğini biliyorum. Teşekkür ederim.
Silgünaydın ve ellerinize sağılık .Tadını hiç sevemedim,geçenlerde suyunu sıkayım dedim,elma ,havuç ile ,yine olmadı .
YanıtlaSilEvet herkes sevmiyor. O zaman da neyini yaparsan yap olmuyor. Mazes saol yorumun için.
SilBenim en sevdiğim turşudur pancar turşusu. Böyle salatada da kullanmıştım daha önce harika oluyor. Semizotuyla da pek nefis olmuştur.
YanıtlaSilHer türlü salataya yakışıyor tabi pancarı seviyorsan. Rengi muhteşem bir kere. Baksana yemeğini bile yapan varmış. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
Silİlhan bey, bu tam benlik olmuş.Ben salatacıyım,hemen pazara bir bakayım,kalan semizotuyla yapayım.Bende pancar turşusunu çok seviyorum,ama eşim sarımsak sevmediği için turşuyu sarımsaksız yapıyorum.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık.
Galiba semizotu artık sona geldi, bulursanız yapın tavsiye ederim. Teşekkür ederim.
Silİlhan bey,bir yorumunuzda damla sakızının çok pahalı olduğunu tatlılarda kullanmak istediğinizi yazmışsınız, ben de damla sakızını sütlü tatlılara çok yakıştırırım doğal damla sakızı bulamadığım zamanlarda FALIM damla sakızı aromalı sakızı tatlıyı pişirirken birkaç parçaya bölüp içine atıyorum,hem koku hem de güzeel bir kıvam veriyor izninizle tavsiye etmek istedim...
YanıtlaSilBeni aydınlattınız, saolun. Falım damla sakızını biliyorum ama tatlılarda olur mu diye kuşkum vardı. İlk gördüğüm yerde ktuyla alacağım. Yorumunuza da teşekkür ederim.
Silsemizotunu çok seviyorum, pancarın turşusunu hiç yemedim sanırım, ya da yedim de sevmedim mi şu anda inanın hatırlayamıyorum:))semizotu salatasına hayranım bol limon, üzerine haşlanmış yumurta dilimi filan da koyuyorum ben..elinize sağlık afiyetle yiyin..
YanıtlaSilPancar turşusunu bir deneseniz bence seversiniz. Teşekkür ederim.
YanıtlaSil