6 Aralık 2012 Perşembe

BAL KABAĞI ÇORBASI








Geçen gün tatlı yapmak için aldığım bal kabağının yarısı artınca geçen sene yaptığım ve çok beğenilen çorbası geldi aklıma. Zar zor tarifi buldum ve pişirdim. O kadar güzel oldu ki bundan sonra sık sık gündeme gelebilir. Eskiden bal kabağını bütün olarak satarlardı, taşıması sorun, kabuğunu soyması daha büyük sorundu. Şimdi dilimler halinde ve kabuğu soyulmuş satılıyor. Yalnız bal kabağı doğal olarak biraz tatlı olduğundan tuzunu bolca koymak gerekiyor ve karabiber çok yakışıyor.

















Malzemeler:





2 adet havuç
2 adet patates
1/2 kilo bal kabağı
1 adet defne yaprağı
1 su bardağı süt ( Krema da kullanabilirsiniz )
Tuz
Karabiber












Tarif:






Patates, havuç ve bal kabağını temizleyip yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayıp haşlıyoruz. Hepsini el blenderıyla eziyoruz. Defne yaprağını çok küçük parçalar halinde kesip içine atıyoruz. Tencereye alıyoruz, kaynadıktan sonra içine bir su bardağı sıcak süt ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberini ayarlayıp sıcak sıcak içiyoruz.
































46 yorum:

  1. eşim bu çorbadan dışarıda içmiş anlata anlata bitirememişti..Denemek hiç kısmet olmadı bugüne kadar belki de balkabağı ile çorbayı düşünemedim ama en kısa zamanda denemek farz oldu..Ellerinize kollarınıza sağlık.Huzurlu ve keyifli bir hafta sonu dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanı da galiba bal kabağının, deneyin bence. Çok da lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. ben de ilk kez geçen hafta denedim ve çok beğendik.defne yaprağı koymamıştım ama.hoş bir aroma olabilir.bir dahakine unutmayayım bari:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şimdi baktım internette onlarca değişik tarifi var. Evet defne yaprağı çok hoş bir lezzet veriyor. Teşekkür edrim yorumunuza.

      Sil
  3. İlhan, çok severim balkabağı çorbasını. Ama hiç yapmamıştım ve başkalarının yaptıklarından içmiştim. Bu tarifi kesinlikle deneyeceğim. Kolay gibi de görünüyor. Ellerine sağlık.
    Sayenizde ben bile mutfakta harikalar yaratmaya başladım :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem kolay, hem de çok lezzetli oluyor. Senin harikalar yaratman normal çünkü yemeğe meraklısın. Meraklı insan da güzel yemek yapar. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Evet kolay görünüyor...denemeye değer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kolay ve lezzetli. Kabak da bolken yapmak gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Ilhan ellerine saglik, kis zamaninin en sevilenleri corbalar..Bal kabagi corbasi hic icmedim ama tahmin ediyorumki bu benim burada yaptigim yam/ tatli patates corbasina benziyor?? Burada bal kabagi satilmiyor ama squash denilen tatli yaptigim kucuk kabaklar var belki onlardan alip denerim senin tarifi karsilastirma yaparim tatli patatesle yaptigim corba ile..tat yakinmi diye..afiyetler olsun sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de tatlı patates ve dediğin kabakla olur, bence denemelisin çünkü düşüncem senin damak tadına çok uygun. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Acho que é uma sopa e por certo fica bastante saborosa! Aquí no Brasil temos muitos tipos de abóbora e farei para experimentar sim. Abraços e um ótimo final de semana.

    YanıtlaSil
  7. İLHAN BEY BU TAM HASTA ÇORBASI OLMUŞ
    BEN HEMEN BİR TABAK ALIYORUM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HİÇ AKLIMA GELMEZDİ DOĞRUSU BALKABAĞINDAN ÇORBA YAPMAK
    DENENECEKLER LİSTESİNE BİR TARİF DAHA EKLENDİ
    SARMISAK HAPI KULLANIYORDUM AMA İHMAL ETTİM BU ARALAR
    ALIÇ OTUNU İSE DUYMAMIŞTIM
    TEŞEKKÜR EDERİM KIYMETLİ TAVSİYELERİNİZ İÇİN
    HAYIRLI SABAHLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu çorbayı biliyordum ama aklımda hiç yoktu. Halbuki ne kadar güzel oluyor. Aman ihmal etmeyin, bir de perhiz gerek tabi. Tekrar çok geçmiş olsun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Ah ah, 1 hafta gec kaldiniz bu tarifi yayinlamaya. Cadilar bayraminda birkac kucuk bal kabagim vardi. Usendim tatli yapmaya ve cope attim daha gecen hafta. Hic aklima da gelmedi corba yapmak. Keske burada da satsalar soyulmus ve dilimlenmis olarak. Ne kolaylik. Afiyet olsun. Cok nefis gorunuyor. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye üşendiniz? Halbuki tatlısı da çok kolay. Bence orada Türk marktlerinde ( Türk marketi varsa tabi ) bulunabilir şu sıralar, zamanı bu aylar galiba. Çok teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. Harika görünüyor ellerinize sağlık...Uzun zamandır balkabağı çorbası aklımda ama henüz yapmadım.Bu tariften sonra deneyeceğim...Selamlar,kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense çok lezzetli olmasına rağmen bizim mutfağımızda yer etmemiştir. Deneyin ama zamanı geçmeden. (Zamanı var mı, yok mu onu da bilmiyorum ya. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Yaşasın! Çok merak ettiğim, denemeyi çok istediğim ama balkabağının o damakta bıraktığı kokulu aromasından dolayı yapmaya çekindiğim bir tarifti. Nasıl oluyor o aroma? Ben pek sevmezdim kabak tatlısını ondan dolayı, ama son yıllarda yemeye başladım. Çorbasında da çok hissediliyor mu o tat yoksa hafif mi oluyor? Denemek istiyorum ama bir tencere çorbayı beğenmezsem diye korkuyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabak tatlısını sevmiyorsan riskli tabi. Ama defne yaprağı, patates falan kabağın aromasını azaltıyor. Bir de karabiberin bu kadar yakıştığı başka bir yemek bilmiyorum, hele taze çekilmişse. Dene dene beyenmezsen bana söversin duymam nasılsa. :))

      Sil
  11. ellerinize sağılık,keşke evdekilere yedirebilseydim ,kendim için yaparım ,ben ara sıra ekmek yoğururken biraz haşlanmış ekmeye katıyorum,anlayan olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes hoş geldin. Özlettin kendini. Ekmek olayını anlayamadım, bal kabağı mı koyuyorsun? Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Bal kabağının tatlısı da ,çorbası da güzel olur.Ellerinize sağlık.Karabiber cidden bu çorbaya çok yakışıyor,afiyet olsun..Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kişi sevmiyor aslında herhalde biraz tatlımsı olduğu için. Ama ben zeytinyağlı yemekleri de çok şekerli sevdiğimden olacak çok tuttum bu çorbayı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. İlhan bey ellerinize sağlık ..değişik bir tarif.. Yinede tercihimi tatlısından yana kullanabilirmiyim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki kullanabilirsiniz. :)) O zaman bugün evde tatlısı var hemen ışınlıyorum size. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Merhaba,
    ne güzel bir çorba olmuş. Ellerinize sağlık. Değişik çorbaları denemeyi seviyorum.En kısa zaman da deneyeceğim.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik tatlara açıksanız deneyin umarım seversiniz. Saolun yorumunuz için.

      Sil
  15. Ellerinize sağlık. Ben çok seviyorum. Biraz kişniş tohumu da çok yakışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen kişnişi not aldım. İlk yaptığımda kullanacağım. Öneriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  16. bizde de pisti gecenler de.gercekten lezzetliydi.ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, seyrek de olsa arada seven de çıkıyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Ilhan senin corba megersem burada benim dedigim squash tan yapilip birde hazir olarak satiliyormus:))"Butternut Squash soup" diyerekten :)Aksam market dergilerine bakarken gordum, bugun cikarsam ben yinede tazesini alip dedigin sekilde yapacagim..seninkinin cok daha lezzetli oldugunu tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin anlatımından ben tahmin etmiştim zaten. Hazır şeylerde mutlaka bir katkı maddesi olacağını düşünüyorum, tazesi varsa ondan dene. Saol yorumun için.

      Sil
  18. balkabağı çorbasını evet denemiştim.güzel olmuştu.sizin de elinize sağlık.Ben bir de onu makarna sosu olarak pişirmiştim.O da lezzetli oldu.sırada salatada kullanmak fikrim var:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloğuma. hemen not aldım makarna sosunu. İlgiç olabilir. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. evet bilhassa labne peyniri,soğan,sarımsak ve balkabağı rendesi koyuyorsunuz makarna sosunda.Ben malzemelerini henüz koymadan hindistancevizini de eklemiştim aromasını bırakması açısından.sonra aklıma geldi hani tatlı oluyor ya ,belki bir miktar kırmızı biber lezzet katabilir bu sosa.Bakalım siz beğenecek misiniz :))afiyet olsun..

      Sil
    3. Hepsini not aldım bir dahaki sefere onları deneyeceğim. Ama hindistancevizi hariç. Nedense çok özel durumlar dışında sevmiyorum kendilerini. :)) Ama gene de bazı paylaşımlarımda görebilirsiniz kullandım zaman zaman.

      Sil
  19. denemek isteyip de bir türlü yapamadığım bir çorba
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman tam zamanı deneyin. Eminim seveceksiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. En sevdiğim kış çorbasıdır, yeni yıl sofralarımın tacı b-ve blogumun yılbaşı yemekleri için en çok tıklanan tarifidir.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değişik bir lezzet gerçekten. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Aaaa bal kabağı çorbası benimde kaç zamandır aklımda yapayım diye süpriz gibi çıktı tarifiniz karşıma ellerinize sağlık .Geçen bir yerde içtiydim hala tadını unutamıyorum .Biraz farklılık vardı tarifinde bunu da deneyeceğim mutlaka.Ellerinize sağlık olsun..

    YanıtlaSil
  22. Haklısınız değişik tarifler var. Yalnız süt çok uyuyor onu söyliyeyim. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  23. hımmmmm tamda soğık havalara yakışır....denemek istedim....İlhan bey belki blog gezememm diye kendi postuma yazdım en kısa zamanda tursuyu yollayacağım çok yoğundum buara....sevgiler saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık sorunu olmasın da yoğun olun önemli değil. Artık alıştık bir kayboluyorsunuz , bir çıkıyorsunuz karşımıza. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil