5 Aralık 2012 Çarşamba

5 ARALIK 1934 TÜRK KADINI SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI KAZANDI



















Mustafa Kemal sayesinde Türk kadını 5 Aralık 1934'de milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir.



" İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cinsten oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin?


Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?

                                                                  Mustafa Kemal Atatürk




Biz de kadınlara verdiği haklar için Ulu önderimizi sonsuz sevgi ve saygı ile anıyoruz.

22 yorum:

  1. Fransa ve İtalya'da kadınlara bu hak 1946'da, İsviçre'de ise 1971'de verilmiş.Türk kadını olarak çok şanslıyız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Kemal'in ileri görüşlülüğüne bakar mısınız? Avrupa'da ilk önce Biz veriyoruz kadına bu hakkı. Aynı hızla ve aynı yolda gitseydik kimbilir şimdi nerelerede olurduk?

      Sil
  2. ATATÜRK sayesinde kadınların söz sahibi olduğu bir ülkede hala ATATÜRKE hakaret eden kadınlar varya.onları bir türlü anlamıyorum.düşündülermi acaba.ATATÜRK olmasaydı şimdi ben bu fikrimi bile söyleyemiyor olacaktım diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlara söylenecek söz gerçekten yok. Cahil kesim neyse de gündemde olmak uğruna aydın geçinen bazı kadınlar var ki sadece pes diyorum.

      Sil
  3. Hakkını asla ödeyemeyiz, bir kadın olarak kadınlar için yaptıklarını asla unutamayız, İsviçre bile Türkiye'den kaç sene sonra kadınlara bu hakkı verdi, (kaç sene hatırlamıyorum rakam olarak ama bayağı sonraydı)Arabistan'ın çarşaflı, Afganistan'ın burkalı, araba kullanmalarına, habersiz bir yere gitmelerine izin verilmeyen, kısaca İT KADAR DEĞERİ OLMAYAN kadınlarına bakarak şu türbanlılar YATIP KALKIP ATATÜR'e FATİHA OKUSUNLAR.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya lideri ya.Bütün aleme örnek oldu da yıllar sonra kendi vatanının düştüğü duruma bakın.

      Sil
  4. Benmki de dahil hiçbir blogda rastlamadığım bu kutlama için size teşekkür ederim.Kadın hakları konusunda bir erkek olarak yazdığınız bu yazı için ayrıca tebrik ederim,utanarak giderim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim . ebru hanım önemli Olan Mustafa Kemal'in ileri görüşlülüğü, uygarlığı, kadına verdiği değer. Bugün bular yok ne yazık ki. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Atatürk'ümüzün ileri görüşü sayesinde..Medeniyetten bahseden onlarca ülke bile bizden sonra bu günü, bu durumu kabullenmiş..
    İyi akşamlar İlhan bey..

    YanıtlaSil
  6. ama hala anlamayanlar, aslını inkar edenler var. Musatafa Kemal dünyada gelmiş geçmiş en büyük liderdir bence. Sağolun yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  7. bazı şeylerin kıymetini bilemiyoruz maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz millet olarak bir şeyi kaybedince kıymetini anlarız. Ama bu konuda böyle olmamasını umut ediyorum. Sağolun yorum için.

      Sil
  8. Sevgili İlhan, bir kadın olarak, bu konudaki hassasiyetin ve paylaşımın için teşekkür ederim. Evet Ata'mız bu çok önemli hediyeyi bize verdi. Şu dönemlerde verilmiş olan bu hakkı layığıyle kullanan kadın ve erkek sayısı azalıyor. Artık o kadar güzel hipnotize ediliyoruz ki. Reklamlar, trendler, diziler, geçici gündemlerle hipnotize oluyor ve oy kullanma zamanı geldiğinde de , ülkedeki olup bitenlerden habersiz, amblemi en hoş görünen partiye oy veriyoruz. Dilerim ki, tüm toplum olarak, en önemli güçlerimizden biri olan oy kullanma hakkımızı, bilnçli olarak kullanabilelim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Mustafa Kemal bu hakkı verdi ama şu anki durum çok vahim bence. Seçim zamanı ne oluyor bilmiyorum sanki mıknatis var gibi gidip bu adamlara oy veriyorlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  10. yakin da bu kanunu da kaldirmaya calisirlar.durmak yok yola devam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok isterler de sıkar biraz. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Kadin olarak bu hak bizlere verilmeye verilmiste, hem de 20.yy.baslarinda.Tlf.yok,Tv.yok,herkesin arabasi yok,ucagi yok vs.vs....
    Eeeee bugün Uzay cagindayiz,teknoloji hergün birbaska sekilde gelisiyor ve kullaniyoruz da, ama Kadinlarimiz nerede,örtülere sarip-sarmalayip kaldirdilar yine.....
    Bugünü hatirlatmaniza sevindim Ilhan Bey,Sevgiyle ve Dostca kalin

    YanıtlaSil
  12. Devir onların devri ama nereye kadar? Dur demenin zamanı yaklaşıyor merak etmeyin. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  13. Ilhan her konuda bizlerden ondesin seni gercekten yurekten tebrik ediyorum bu tur ozel gunleri sayfanda yayinladigin icin..
    Atam a cok sey borcluyuz da su son zamanlarda olanlar cok can sikitisi ve bir karanliga yuvarlanir gibiyiz:( Sagol arkadasim paylasimin icin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kadınların örgütlenmesi, kenetlenmesi erkeklerden daha etkili oluyor. Ve Türkiye'de bu konuda bir kıpırdanma var sanki. Ben teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  14. ya şimdi ...ellerinden gelse çarşafa değil toprağı gömecekler kadınları ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yok halk uyanıyor artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Saol yorumun için.

      Sil