10 Aralık 2012 Pazartesi

FIRINDA SOSLU SOMON BALIĞI


  1. Bu arada iksohbetleri.wordpress.com da yazılarım çıkıyor. Ziyeret, beğeni ve yorumlarınızla destek lütfen.:))



Balıktan önce sizinle başka bir şey paylaşmak istiyorum. Geçen akşam gene bu saatler karnım zil çalıyor evde ekmek yok, acaba almaya çıksam mı çıkmasam mı diye düşünürken kapı çaldı ve bir de baktım yukarıdaki Malatya'lı komşum aşağıda gördüğünüz ev yapımı ekmekleri getirdi. Sıcak sıcak içinde ceviz ve benzeri maddaler de vardı. Herhalde o saatte önüme altın döşese o kadar makbule geçmezdi. :))













Tabi hemen tereyağı, tulum peyniri falan geldi. Neyse gene aynı açlık sınırındayken daha fazla ayrıntıya girmeden asıl tarifime geçeyim. :)))






FIRINDA SOSLU SOMON BALIĞI:





Palamut tamamen bitti, sarı kanat bol, lüfer tek tük, Karadeniz hamsisi de havalar soğumaya başlayınca yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. İşte İstanbul'da geçtiğimiz haftanın balık durumu. Ben ithal somon balığını çok seviyorum, tezgahta görünce ondan aldım. Aslında direk fırında pişirebilirdim ama somon aşırı yağlı bir balık, yağını delikli bir ızgarada pişirerek akıtmak gerekiyor. Aksi halde evet güzel  ama çok ağır oluyor.






Malzemeler:

4 dilim somon balığı
2 diş dövülmüş sarımsak
Karabiber 
tuz







( Bücürükveben görmesin bu fotoyu. :))  )





Sosu İçin:



3 adet domates
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
2 adet defne yaprağı
1 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı




Tarif:




Balıkları güzelce yıkadıktan sonra dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiber ile iki tarafını da hafifçe ovarak süzgeçe koyuyoruz. Fırınımızın en alt rafına yağların içine akması için bir tepsi koyuyoruz hatta temizlemesi kolay olsun diye tepsinin içine folyo kağıdı da serebiliriz. Fırınımızın tel ızgarasının üzerine balıkları yerleştirip üst ızgarayı açıyoruz ve balıkların bir tarafı pembeleşince çeviriyoruz ve öbür tarafını da aynı şekilde pişiriyoruz.













Balıklar fırında pişerken  tavaya zeytinyağını koyuyoruz, ısıtıyoruz ve piyazlık doğradığımız soğanları atarak biraz kavuruyoruz. Gene bütün veya ikiye bölerek attığımız biberleri koyarak kavurmaya devam ediyoruz. Defne yapraklarını, sarımsakları ve dilim dilim doğradığımız domatesleri de ilave ediyoruz. Tuzunu ve karabiberini koyuyoruz.











Yaklaşık iki dakika sonra ocağı kapatıyoruz. 
Balıklarımızı fırına uygun bir borcama yerleştiriyoruz. Üzerine domates sosunu yayıyoruz.












Zaten sıcak olan fırına koyuyoruz ve yaklaşık onbeş dakika sonra çıkarıyoruz. Sıcak ve ılık yiyebiliriz. Ben yanında patates salatası ile servis yaptım çok yakıştı. Afiyet olsun.

46 yorum:

  1. Komşunun ekmekleri de harika ama sizin balıklar muhteşem görünüyor.Ellerinize sağlık...Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya hanım çok teşekkür ederim güzel sözlerinize ve yorumunuza.

      Sil
  2. eşime de okuttum balığa bayılır, en kısa zamanda bizde pişirecez, canımız çekti ,eline sağlık İlhan bey,afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatta balığı alın eşiniz pişirsin. :)) Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. EKMEKLER İLAÇ GİBİ GELMİŞTİR
    BAZEN İNSAN DER YA KEŞKE ALLAH'TAN BAŞKA BİR ŞEY İSTESEYDİM DİYE ÖYLE OLMUŞ
    GELELİM BALIĞA
    ÇOK SEVERİM SOMON BALIĞINI ELLERİ,NİZE SAĞLIK
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek o kadar zamanında geldi ki evde ne olursa olsun onu yerdim, öyle de oldu zaten. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Muhteşem görünüyor. Somonu ben de çok seviyorum ama bazısı gerçekten ağır olabiliyor. Böyle çok daha hafif ve lezzetli olmuştur. Komşunuzun getirdiği ekmek de süper. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyle bir yağki nasıl yiyorlar hayret ediyorum. Önce mutlaka o yağı yok etmek gerekiyor. Tabi biliyorsunuz Balıkta Omega3 var dedikleri aslında sadece somon balığını içeriyor. Diğerlerinde yok gibi. Evet ekmek süperdi gerçekten. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Komşunuzun ellerine sağlık:))Somonu bu şekilde yapmamıştım tel ızgara üzerinde pişirmek iyi fikir..Ellerinize sağlık afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  6. Balığa bayılırım ellerinize sağlık demeden geçmek istemedim.

    YanıtlaSil
  7. Komşunun ellerine sağlık. Somon balığı da nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komşum her yaptığı yöresel yemekten mutlaka getirir saolsun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Komsunuz bu tarafada gelsin bazi geceler:)
    Somon baligini genelde sade olarak yemeyi sevsekte, senin sos ta cok goz alici geldi. Bizim burada en cok pisen somon oldugundan..tadinada yaginada alistik yagi zaten pisince kendini az birsey disina atiyor..sizin ordakiler cokmu yagli acaba..bizim burada izgarada da yapsak kagittada pisirsem yagi kagitta kaldigindan yagli gelmiyor ama balik olarak yagli bir balik o baska.. biraz degisiklik yapip Festigan sos lu somon yapayim hafta sonuna:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Norveç'ten geliyor buraya bir de yerlisi var ama tadi tuzu yok. Bir benim yaptığım gibi dene bak ne kadar yağ akıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. genelde balığı ızgara seviyorum ben ama somon balığında da böyle lezzetler çok yakışıyor değil mi,denemek isterim bunu ben:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somonun ızgarası da çok güzel oluyor aslında. Ama deneyin bence bunuda. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. WORDPRES´deki sayfanizi yeni gördüm,bekar erkekler icin tüyolar:))) Arada bir ben de ugrayayim,bizimde ögreneceklerimiz vardir elbet...
    Sizin de becerikli bir komsunuz varmis,afiyetler olsun....
    Somonu bu sekliyle ben de yapayim,ellerinize saglik...Güzel günler diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Wordpres'i ziyaretinize çok sevindim. Benim değil orası misafir olarka yazı istiyorlar ben de yazıyorum. Yorum da yapsaydınız, hatta beyenseydiniz. :)))) Yüz buldum ya bir de kitap bloğum var çok öksüz kaldı. :)) ilhanucer.blogspot.com hani bir boş vaktinizde orayı da ziyaret edebilirsiniz. Abarttım galiba çok çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Ilhan Bey,hem yorum yaptim hem de begendim.Kitap sayfaniza da ugrarim,hatta izlemeye bile alirim:))Arkadas Arkadasin bütün bloglarini takip etmeli bence:))
      sevgiyle ev dostca kalin

      Sil
    3. Harikasınız. Biraz morla olsun ki kitap bloğuma paylaşımlar ekleyeyim. Bitirdiğim kitapları bile koyamıyorum şevkim kırıldı, kimse uğramıyor. :))

      Sil
  11. of çok şık bir sunum ve lezzetli görüntü.
    peki somonları ızgara yapmadan direkt olarak sosla fırına versek olmaz mı?
    bir de wordpresse yorum yapmak istedim ama üyelik istiyor:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Izgara yapmanın amacı fazla yağını akıtmak. Tabi olur ama bana çok ağır geliyor öyle. O üyelik işine yarın bakacağım, uyarınız ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  12. Geçtiğimiz cuma günü balıkçımıza uğradım. Çinekop sattığı için sitem ettim. Yasa dışı bir şey yok balık hal'inden aldım dedi. Ben, dilim somon aldım. Tavayı yağlayacak kadar zeytinyağ ile iki tarafını kızarttıktan sonra kapaklı olarak az bir süre pişirdim. Aman yarabbi!!! o ne lezzet. Dediğiniz gibi yağlı balık ama biraz limon suyu ile yağın ağırlığını aldık. Harika oldu. İlk fırsatta yeniden alacağım. Bu defa sizin tarifi denerim. Zannediyorum, palamut tutkumuzun yerini bir süre somon alacak. Sonrası Allah kerim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiyseniz sorun yok. Ben önyargı belki de yağlı olduğunu bildiğim için sizin pişirdiğiniz şekilde yiyemiyorum. Ama sevdiğinize göre mutlaka çok güzeşl oldu. Çok teşekkür ederim yorumunuza. Artık rahatlıkla çinekop yiyebilirsiniz çünkü üreme zamanları geçti.

      Sil
  13. B öyle komşuya can kurban arkadaşım. Somona bayıldım ızgara fikri çok güzel, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek balıktan daha fazla ilgi çekti. :))) Izgara ama tel ızgara. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Любимата ми риба! А рецептата е разкошна! Прекрасно ястие! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Candy thank you for your visit.

      Sil
    2. önce tercümesini yapayım:sevdiğim yemek.Reçete muhteşem.Harika yemek.Selamlar.....diyoru.

      Sil
    3. Mazes gördüğün zamanlar Candy'e cevap da yazar mısın? Teşekkür.

      Sil
  15. Ev alma komşu al,bu olsa gerek.Biz İzmirde hep böyle güzel komşulukla yaşıyoruz.Ekmek sanki cevizli lavaş tarzı,ben öyle gördüm.Yanında sırf çayla bile yenir.
    Somuna gelince evde yaptığım neredeyse tek balık, ben balığı ya yazlıkta ya da başkası pişirince seviyorum.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bizim komşularımız da iyidir. :)) Evde yaptığınız tek balık ama en çok kokan da somondur aslında. Ben balık pişirdikten sonra cezvede ada çayı yakıyorum. Hem kokuyu alıyor, hem de kötü enerjileri aldığı söyleniyor.:)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. İlhan çok severim somonu. Çok güzel görünüyor. Bu arada yazını okudum. Ne kadar güzel yazmışsın. Tebrikler. Yorum yazdım ama gönderemedim. Belkide çıkmıştır. İçeriği çok güzel bir yazı olmuş. Okurken de gurur duydum arkadaşımla:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yapmak da biraz zorlıklar varmış, ama bugün itibariyle kolaylaştı. Teşekkür ederim güzel yorumun için.

      Sil
  17. Komşunun zamanlaması harika:)Balık nefis görünüyor,ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten zamanlama çok iyiydi. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  18. ne kadar temiz yüreklisiniz,ne kadar iyi komşunuz varmış.Somonda gözüm kalıyor ama korkuyorum (acile kaldırdıktan beri ),bu reçete tam bana göre ,kızım geldiğine yapacağım bunu,o da çok seviyor,küçük şimdilik arayış içinde(vejeteriyen olsam mı ,olmasam mı ).Geçen hafta hamsi köfte yapacaktım,almaya unuttum.Ellerinize sağılık İlhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence korkmanıza gerek yok çünkü balığın tazesini anlarsınız. Hamsi köfte yapunca paylaşın tarifi lütfen. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. resime akınca o kadar cezbediciki.nefis olmuş nefisss.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  20. Komşuda pişer bizede düşer diye bir atasözü vardır.gelen tabak boş gönderilmez diyede bir görgü kuralıda mevcuttur .Bunlar artık unutulmaya yüz tutdu.Biz hanımlar özellikle yaptığımızı taddırmak isteriz.Eger bir yerden bir şey geldimi on tabağada illa bir şey koyar iade ederiz.Somana gelince bende somonun pişerken böyle pişmesi taraftarıyım daha lezzetli oluyor.Komşunun gönderdiğide çok güzel duruyor tarifini alırsanız bizimle paylaşın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru söylüyorsunuz be de tabağı boş göndermedim, aşure koydum. :)) Somon her türlü güel de böyle fazla yağını bırakmış oluyor. Komşudan tarifini isteyeceğim verdiği zaman paylaşırım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Fırında soslu somon tam bir damak tadı ziyafeti... görüntüsü lezzetinin kokusunu buralara kadar getirdi, ellerinize sağlık. Sevgi ve dostlukla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey bloğuma hoş geldiniz. Sizin bloğunuzu geç tanıdım ama tiryakisi oldum. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  22. Sevgili okurlar eğer İlhan bey burada sık sık deneyimlerini, lezzetlerini paylaşırsa hepiniz köşeyi döndünüz derim. Aacaip güzel tarifleri var. Ben de bazen tarif alırım kendisinden..Okumanız sürekli takip etmeniz şiddetle tavsiye olunur.. Benden söylemesi..

    İlhan bey bunları yazdım ama yorumun gidip gitmediğini bilemiyorum. Teknoloji özürü işte..

    Ellerinize sağlık. şahane...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığınız o güzel sözler için çok çok teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiniz.

      Sil