14 Kasım 2012 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEK SALATASI - KURABİYE TURBU








Soruyordunuz ya kınayeli kınayeli diyet ne oldu diye işte size hem diyete tam uygun hem de inanılmaz lezzetli bir tarif. Narın tam mevsimi her şekliyle yararlanalım. Ben burada kullandığım nar ekşisini de kendim yaptım, çok güzel oldu ama çok zahmetli. Bir mutfak dolusu nardan azıcık bir şey çıktı. :)) bu salatayla beraber paylaşacağım ikinci tarif basit bir turp salatası.















Son haftalarda pazarlarda çokça var, dışı beyaz içi kırmızı " Kurabiye Turp" u diyorlar. Paylaşmamın nedeni adına yakışır bir lezzetinin olması.













İnce ince doğradım, üzerine sirke, ( ben balsamik sirke kullandım ) az limon suyu, zeytinyağı koydum. Biraz acı pul biber serptim. En üste de ince kıyılmış dereotu serpiştirdim. Tavsiye ederim süper oldu.

Gene konuyu dağıttım galiba asıl anlatmak istediğim mercimek salatasıydı. Ben akşam sadece bu salatayı ve yanında yukarıdaki turbu yedim. İşte size diyet.






Malzemeler:






1 su bardağı yeşil mercimek haşlanmış ve süzülmüş
4-5 adet ince doğranmış taze soğan
1/4 demet ince doğranmış maydanoz
1/4 demet ince doğranmış dereotu
3-4 dal taze nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 su bardağı ayıklanmış nar
6-7 adet iri parçalanmış ceviz
3 dal ince kıyılmış kereviz yaprağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon suyu
Tuz
Karabiber
Acı pul biber












Tarif:


Derin bir kaseye haşlayıp süzdüğümüz mercimeği alıyoruz. Üzerine taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, nar taneleri, ceviz, kereviz yaprağı koyup iyice karıştırıyoruz.












Ayrı bir kaseye nar ekşisini, limon suyunu, zeytinyağını, tuzu, karabiberi ve pul biberi koyarak harmanlıyoruz. Salatamızın üzerine sosumuzu dökerek tekrar karıştırıyoruz. Malzemeleri isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Ama nar ve nar ekşisinin çok yakıştığını söyleyebilirim. Afiyet olsun.
Son bir not. Küçük doğranmış beyaz peynir de çok yakışır diye düşünüyorum. Daha doğrusu şimdi düşündüm yoksa koyardım. :))

54 yorum:

  1. iştah açıcı görünüyor.bu turbu da ilk kez görüyorum çok ilginç.egede yetişmiyor ya da bizim pazarlara gelmiyor sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu sene gördüm ilk defa, hatta pazarcılar başka bir ad söylüyorlar, ama tadı cidden çok güzel. Bence Ege'de de vardır, pazarlara dikkat etmek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. ellerinize sağlık nefis görünüyor sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asiye hanım teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  3. yutkundum birden:)Kurabiye turbuymuş demek,ne güzel rengi var. Yeşil mercimeği hertürlü severim,elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengi çok güzel hakikaten. Ben de mercimeğin her cinsini çok seviyorum. Salatası da çok güzel oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık. Nar ve nar ekşisini ben de salatalarda ve mezelerde çok seviyorum. Kurabiye turpta çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nar çok bol şu sıralar ama bir cinsi var çok ekşi. Görünüşü ve rengine kanıp alıyorsunuz limon gibi çıkıyor. İşte nar ekşisi onlardan çok güzel oluyor aslında. Sağolun yorumunuza.

      Sil
  5. Mercimek salatası harika görünüyor,hiç denemedim ama denemeli, sağlıklı ve hafif belli ama turp sevmem:((ya siz diyet mi yapıyordunuz bir ben bilmiyormuşum:)))kolay gelsin ne diyeyim:)bazen ben de sağlıklı yaşam için diyet yapayım derim ama uyamam:))hele ki, patates kızartması gözümün önüne gelince kimse durduramaz:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakın tam size göre et yok, tavuk yok. :)) Diyet yapıyordum bayram falan diye ara verdim ama bayramlar uzun sürdü bende suç yok. :)))) Kurban bayramı, 29 Ekim. Gerçi 10 Kasım bayram değil ama bayram coşkusuyla andık büyük adamı. İşte gene başladım, bundan sonra size uygun tarifler olacak gibi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. turpu biliyorum .gerçekten çok lezzetli.salatada çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.iyi geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bu değişik bir turp veya ben yeni keşfettim. Mercimek salatası harika oldu gerçekten. Yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Her iki salata da çok güzel olmuşlar orası kesin. Mercimekli salatayı daha önce iki defa denedim ve çok beğeniyorum onu. Turplu da çok güzel görünüyor. Rengine tav oldum :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem güzel oldu, hem de sağlıklı oldu bence. Artık biraz dikkat etmem gerekiyor. Uğraş, uğraş aylarca 5 kilo verdim. Bir bayram dedik hepsini geri aldım. :)) Sağol yorumun için.

      Sil
    2. Aynı durumla karşılaştım ben de. Ne güzel 6 kilo vermiştim. Bayram öncesi başlayan dikkatsizliğim bayramda had safhaya ulaşınca aldık geri 4'ünü. Şimdi yine uğraşıyoruz bakalım :))

      Sil
    3. Bir kötü yanıda giysi sorunu. Kiloları verince veriyorum birilerine, alınca bu sefer yenileri olmuyor. :))

      Sil
  8. Elinize sağlık, adı salata ama benim için bir ana öğün olmuş. Haklısınız beyaz peynir de yakışırmış, afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim içinde ana öğündü. Bir dahaki sefere peynirle yaparım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. AMA BU SALATADA YENİR YANİ İLHAN BEY BÖYLE DİYETE CAN KURBAN
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narı böyle tek başına sevmiyorumda böyle salatalara falan çok yakışıyor. Yalan mı ama diyete uygun değil mi? :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. DİYETE UYGUNDA İŞ BİZ DİYETE UYGUNMUYUZ :)

      Sil
  10. Diete buyuk donus :))) Afiyetler olmus...Kurabiye turbu diye yazinca sekilde benziyor ben kurabiye bekliyordum tarif olarak megersem salatalik turp mus :)))
    Yesil mercimek salatasini hic denemedim aslinda cokta lezzetli gibi her sey var icinde her sevilenden..nasilsa diet lik korkmadan denerim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayramdı falan derken öyle bir yemişiz ki bu diyetler kurtarmaz artık. Yeşil mercimek salatasını mutlaka dene her haliyle güzel oluyor. Narda çok yakıştı. Sizin oralarda nar durumu nasıl acaba? Yetişiyor mu? Çok teşekkürler yorum için.

      Sil
  11. salatanız çok lezzetli görünüyor
    üstelik yeşil mercimek salatasını çok severim
    kurabiye turbunuda bilirim
    tadı gerçekten diğer turba göre daha lezzetli ama sirkeli yemedim mutlaka denicem
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke koyunca turbun tadı sirkeye de geçiyor tabi ben yapmadım ama ekmek banım çok güzel olur. Mercimeği sevdiğinize göre deneyin mutlaka seveceksiniz. Zeynep hanım ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  12. İlhaaaannnnn, zaten başlığı okuyunca bir heyecan yaptım, sonra tarifi okuyunca yerimde şöyle bir hareketlendim. Bu muhteşem bir tarif. Tam benlik. Bayıldım. Hemen yapacağım.
    Protein, karbonhidrat ve yağ dengesi süper, sağlıklı ve eminim çok lezzetli. Ben mercimek salatası geçen günlerde yapmıştım ama içine nar koymak hiç aklıma gelmezdi. Ben turşu ve haşlanmış pancar doğramıştım. Ama sen benim tariflere takılma. Kimse sevmiyor yemeklerimi. Çok sağlıklı yani tatsız tuzsuz oluyormuş:)))
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok lezzetli. Turşu ve pancar çok iyi fikir. Ben de onu deneyeceğim. Olur mu senin çok iyi yemek yaptığına eminim. Sağlıklı olsun diye yağ, tuz koymayınca tabi biraz sası oluyor. :)) Bunu dene ama. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Merhaba,
    ellerinize sağlık. Salatanın her çeşidine sevdalı olan benim için süper güzellikteler.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salatalar güzel de yanında kebap falan olmalı. :)) Yok şaka tabi bir süre unutacağım öyle şeyleri. Ziyaretiniz ve yorumunuz için sağolun.

      Sil
  14. Bakliyatlı salataları ben de çok seviyorum..Bu salatayı ben de çok severek yapıyorum sadece ben nar kullanmamıştım..İkisi bir arada şu anda inanılmaz canım istedi..Hemen bu akşam nar aldırıp yapıcam:))Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mercimeğe de her şey yakışıyor, eldeki malzemeye göre yapılabilir. Ama narı alıp yapmanızı öneririm, çok yakıştı. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. turplar çok şirinler,salataya lafım yoktur,ağzınızın tadını biliyorsunuz ,hepsi çok güzel ,ellerinize sağılık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes çok teşekkür ederim, senin tarifler de nefis.

      Sil
  16. ellerinize sağlık .
    Aldım misler gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yaparsanız sevip sevmediğinizi bildirirseniz sevinirim.

      Sil
  17. Hafta sonu deneyecegim, nar kis zamani baska ulkelerden geliyor..ve cok sikta alip yiyoruz ama mercimekte denememistim...belki icine "tuzsuz" peynirde katarim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peynirin çok yakışacağını düşünüyorum. Hatta dünden birz kaldı, bu akşiam yerken peynir koyacağım. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Pardon, birde gecenlerde Turk bakkalindan nar eksisi yerine nar aromali sos almisim farketmeden..ikisi ayni sey degil sanirim??

    YanıtlaSil
  19. Diyete falan ihtiyacım yok ama salataların her türlüsüne bayılırım, çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu size diyet sorununuz yoksa. Ben sizin yerinizde olsam salatanın yüzüne bile bakmam. :))) Her durum ve şartta acılı, ekşili, yağlı kebaplar, pideler falan yerim. :)) Şaka tabi en başta sağlık için beslenme çok önemli. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Trupppppp,rengi ve bicimi bu kadar güzelse tadi kimbilir nasildir,merak ettim simdiii
    Kis geldiyaaa soframizdan bakliyat eksik olmayaca yine,yiyenlere afiyetler olmustur
    Sevgiyle ve dostca kalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengi gerçekten harika. Tadı da çok güzel, sirke çok yakıştı. Bakliyatın hepsini severim ve sık pişirmeye çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Hayırlı akşamlar.
    salatayı ben yapıyorum sadece içine kereviz koymuyorum ..
    Kurabiye turpuylada tanışalı 2 sene oldu çok lezzetli.
    tekrar ellerinize sağlık.

    muharrem ayınında bir gün oruç tutmak bir ay sevap verilmesi
    hadisi şerifte muharremin büyüklüğüne işaret etmek için bizler diğer ayları hafife almayalım diye ramazanın değerinden hiç birşey değişmez...
    ramazan ayının tabiki şerefi fazileti tartışılmaz.bilmiyorum anlatabildimmi kafanıza birşey takılırsa gene bakarım kitaplara..

    yanlış anlamadı isem bu ayda su içilmezmiymiş ilk defa duydum hiç bir kitapta rastlamadım... saygılar:)

    YanıtlaSil
  22. Kerevizi ben son anda koydum zaten ama yakıştı.
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. " Nar Tanesi " bloğunda söylemiş. Su içmek, soğan yemek daha başka şeyler yasak diyor. Anlamak mümkün değil. Ramazanda tamam aç olanların halinden anlamak için falan güzel bir misyonu var. Suya muhtaç kimse olabilir mi? Çok açık ifade ediyorum araştıracağım ve bu doğru ise bu yaşımdan sonra ben ateist olacağım. Böyle bir şeyi tamamen kişisel tabi kabul etmiyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  23. iLHAN BEY;Muharrem ayi Kerbela Sehitlerinin de anildigi bir aydir.(Peygamberimizin torunlarinin katledilmesi)Günlerce susuz birakildiktan sonra sehit edilmislerdir.Su icip-icmeme sembolik bir olaydir.Bunun islamiyetle ilgisi yok.Ramazan ayinda oldugu gibi 30 gün oruc tutulmuyor zaten bu ayda.
    O aciyi yasamak ve anlamak adina iftar sofrasina su konulmuyor mesela,sulu yiyecekler ve baska sivilar bolca tüketiliyor.Tabii ki su icmeme gibi bir yasak yok.Ayrica bunu bilmemenizin cahilliklede bir ilgisi yok,farkli kültürleri ve inanclari arastirdigim dönemlerde ögrenmistim ben de.Bilmedigimiz o kadar cok sey var ki hepimizin.Sevgiyle ve dostca kalin....

    YanıtlaSil
  24. Bir ay boyunca su icilmez diye bir mantik olabilir mi yaaa;sözlerim yanlis anlasilmis.Bu ay ayni zaman da bir matem ayidir da,cünkü bu ayda Peygamberimizin torunlari katledilmis hem de günlerce susuz birakildiktan sonra,su icip-icmeme tamamen sembolik bir olaydir.islamiyetle bir ilgisi yok.Ayrica bu yil ilk kez TBMM.de de
    muharrem ayina özel menü hazirlandi.
    Sevgiyle ve dostca kalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Ilhan Bey,
      muharrem ayi,kerbela olayi,alevilik-sünnilik,islam dinine giren
      arap gelenekleri,hurafeler vs.vs....Daha fazla su icsinler ya da icmesinler vs.Meclisteki alevi vekillerin istegi dogrultusunda hazirlanan muharrem ayi menüsü vs.vs..iki üc cümleyle yazisarak anlatilacak bir konu degil zaten,
      Bütün dinlerin temelinde hosgörü ve insanca yasam sartlari vardir.
      Ben de sayfamda muharrem ayi konusuna deginmisken farkli kültürlerin bu ayi nasil yasadigindan bahsettim,mesela yahudiler icinde bu ay kutsaldir.iyi ki onlarin nasil yasadigini yazmadim:)))
      Toplumlarin kültürlerini,inanclarini tartismaya kalkisirsak oooo
      Hintliler de inege tapiyor mesela,yani kisacasi herkese hosgörülü olmak gerek,tabii iyi niyetleri suistimal etmeden...
      Sevgiyle ve dostca kalin,iyi pazarlar

      Sil
    3. Haklısınız gereksizdi yazdıklarım. Dediğiniz gibi yeri değil burası. Bri yaanlış anlama da oldu galiba. Özür.

      Sil
  25. ben kurabiye turpunu uzaktan gercek kurabiye sanmistim.mercimek salatasinin cok saglikli oldugu kesin de tadi konusun da suphelerim var.

    YanıtlaSil