Coşkulu günlerden sonra tekrar asli görevimize yani yemek paylaşımına döndüm. Palamut mevsimi de geçti. :)) Artı başka şeyler bulmak gerek. Söz balıktan açılmışken bir hatırlatma yapmak istiyorum, görünüşüne ve tazeliğine aldanıp hamsi almayın. Daha en az birbuçuk ay var Karadeniz hamsisine. Çok iri ve çok tazeler ama lezzet diye bir şey yok. Gözünüzü kapatıp yiyin ne balığı olduğunu anlamazsınız. Evet ne alaka şimdi hamsi diyebilirsiniz, çok haklısınız. :))
Tavukların tadı tuzu kalmadı artık onun için değişik arayışlara giriyoruz. Bu tarif de tamamen evdeki malzemelerle yaptığım ve çok da lezzetli olan bir yemek.
Yemeğin fırından çıktığı son halini çekmeyi unutmuşum. :)) Demek karnım çok açmış. Halbuki tavuk ve patatesler nar gibi kızarmıştı. Burada folyoyu çıkardım ve fırında üstü açık olarak yirmi dakika daha kaldı.
Malzemeler:
Tavuk but ( Kişi sayısına göre)
4-5 adet taze patates ( Bakmayın resimde büyük çıktıklarına aslında taze patates onlar. :))
2 adet kapya biber
Brokoli ( İstediğiniz kadar)
Tuz
Sosu:
3-4 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
3-4 yaprak pazı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 küçük soğan
2 diş sarımsak
Köri veya kimyon
Fesleğen
Karabiber
1 adet kesme şeker
Tarif:
Tavuk, brokoli ve patatesi ayrı ayrı tuzlu suda haşlıyoruz. Benim fırınım sorunlu, eğer siz fırınınıza güveniyorsanız haşlamadan da olabilir. Güveç kabına ( Kiremit demem gerekiyormuş uyardılar beni) tavukları, soyduğumuz patatesleri, brokolileri ve şerit halinde kestiğimiz kapya biberleri yerleştiriyoruz. Üzerlerine biraz tuz serpiyoruz.
Tavaya tereyağını koyup eritiyoruz, yemeklik doğradığımız soğanı, ikiye böldüğümüz sarımsakları koyup kavuruyoruz. Yıkayıp incecik kıydığımız pazı yapraklarını ilave ediyoruz, pazılar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. Küçük küçük kestiğimiz domatesleri ve salçayı katarak domatesler suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Köriyi, fesleğeni, tuzu , karabiberi ve şekeri koyup karıştırıyoruz ve iki kepçe kadar da tavuğu haşladığımız sudan ekleyerek hızlı ateşte suyunu biraz çekene kadar tutuyoruz. Sosumuzu tavuğun üzerine döküyoruz, güveç kabının üstünü folyo kağıdı ile kapatıyoruz. Önceden ikiyüz dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Yarım saat sonra folyo kağıdını çıkarıyoruz ve yemeği tekrar fırına koyuyoruz. Tavuğun üstü ve patatesler kızarınca fırından alıyoruz ve sıcakken servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
öncelikle çok samimi anlatımınız var size bir tebrik edeyim bu konuda ,sonra da balıklar hakkında uyardığınız için ikinçi tebrik gelsin sonrada ben sizi uyarayım tavuk yemek artık bir kimyasal oluşum gibi geldiğinden bu etten soğudum,artık zorda kalmadıkça yemiyoruz,hatta büyümekte olan kız çocuklarında hormon düzensizliği,erkek çocuklarında cinsiyet bozukluğu yaptığını hatırlatmalıyım.Ançak köyde yetişen tavuklar hariç onları gönül rahatlığıyla yemeye devam.Yemeğe gelince kiremitte sebzeler iyi fikir elinize sağlık
YanıtlaSilÇok haklısınız, kimyasal oluşum tabi korkunç ama zaten çok da lezzetsizler. Uyarınız için ben de size teşekkür ediyorum. Köy tavuğu marketlerde var ama ben alışamadım çok ağır geliyor bana. .... hoşaftan ne anlar diyebilirsiniz çekinmeyin. :)) Evet balık takıntım vardı, son zamanlarda da kiremit, güveç her ne deniyorsa takıntısı başladı. Her boyunu aldım. Yorumunuza da teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilAslında sosla falan lezzetli oldu da tavuk dendiği gibi çok sağlıklı bir olay değil artık. Ama ne yiyeceğimizi şaşırdık. Feray hanım teşekkür ederim yorumunuza.
Sililhan bey çok güzel bir yemek olmuş ellerinize sağlık..Bende balıklardan en cok hamsıyı ve somonu severım..ama gecenlerde yedıgım hamsıde hıc tat yoktu..
YanıtlaSilo yuzden somon tuketmeyı daha cok sevmeye basladım..tavukta dısarda kesınlıkle yememeye calısıyorum..hafta sonları organık pazara gıdıp alıyorum tavugumu ve kendım yapıp yıyorum gonul rahatlıgıyla..tavugun etı degıl daha pısmeye baslayınca yaydıgı koku bıle cok farklı oluyor..
Somon Omega3 olarak da en zengin balık. Çok da lezzetli haklısınız. Ben yukarıda dediğim gibi köy tavuğu yiyemiyorum, ağır geliyor bana. Ama diğer tavuklar da içler acısı. Sevil hanım çok teşekkür ederim yorumunuza.
SilOo ne süslü, püslü valla siz yemek blogu olan arkadaşlara hepiniz yemekteyiz yarışmasına katılsanız, birinci olursunuz (ama oradakiler mahsus puan vermiyorlar o ayrı:)))tavukların tadı, tuzu kalmadı demişsiniz ya, bir gün kedime tavuk haşlamıştım ki, çok halsizdim, evde yemek yapmaya halim bile kalmamıştı bazen öyle aşırı bitkin oluyorum (normal yorgunluk değil hastalık derecesinde bir bitkinlik) ben de azıcık protein niyetine aynı tavuktan azıcık yedim, hani kendime gelirim baabında...gerçekten hiç tadı tuzu yoktu:)))tuzladığım halde saman gibi gelmişti:((
YanıtlaSilelinize sağlık görünümü çok harika...yemekteyiz programına layık:)
Hala o yarışmalar var mı? Ama gripken o tavuklu bol limonlu çorba mucizedir gerçekten. Tavuklar hele son zamanlarda çok fena. Ancak böyle soslarla falan biraz adam oluyor. Ama mecburen ara sıra yiyoruz. teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilÇok severim tavuk yemeklerini. Çok da güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBen Karadeniz'liyim ve bizim oralarda, hamsinin gözüne kar suyu kaçmadan yenmez derler zaten. Sanırım biraz daha var lezzetli hamsi yemeye. Bugün eşim, fırında levrek yaptı. Hunharca yemişim :))
Uykum geldi hemen. Yanında da şarap. Gerçi eşim rakı içti ama. :))
Bu arada senin şu kiremit güveçlerden alacağım kesin. Alırken dikkat etmem gereken birşey varmıdır acaba?
Sevgilerimle...
Fırın levrek süper. Eşinizin eline sağlık. Balık-rakı-şarap yazarken bile uyuyor birbirine. :))) Evet kiremit güveç. Her boyundan aldım, gördüğüm yerde de hala saldırıyorum. Ben içi parlak olmayan sırlı mı derler yani sırsız olanları tercih ediyorum. Biliyorsunuz alınca ilk pişirmeden önce içini , kenarlarını güzelce yağlıyorsunuz ve fırında 1 saat falan tutuyorsunuz. Sonra yıkayıp kullanıyorsunuz. Teşekkür ederim güzel yorumuna.
YanıtlaSilişin sağlıklı sağlıksız tarafına bakamıyacağım yemeği hayal ediyor hayali kokusu ilede idare ediyorum şu anda :))) ilk fırsatta yapıp yemeği düşünüyorum ellerinize sağlık nefiss
YanıtlaSilBen de bu saatte aynı şeyi düşünüyordum. insan acıkınca tavuğun sadece yeme kısmıyla ilgileniyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
Siltavuklu her yemeği severim.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.
YanıtlaSilBen tavuğu çok sevmesemde beyaz et sağlıklı diye yiyorduk. Ama baksanıza bir sürü olumsuz sözler dolaşıyor tavuk hakkında ve haklılarda galiba. Artık çok sık olmasa da yiyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilİLHAN BEY ELLERİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilHAMSİ HAKKINDAKİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER
BENİM GİBİ BALIKTAN ANLAMAYANLAR İÇİN ÇOK FAYDALI
YEMEKSE HER ZAMANKİ GİBİ ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLIK
BROKOLİ AKLIMA GELLMEZDİ DOĞRUSU
HAYIRLI GÜNLER
Balığı da zamanında yemek gerekiyor galiba. Ben de tezgahlarda görüyorum hamsiyi, imreniyorum da ama biraz daha sabredelim. Brokoliyi koymaya tereddüt ettim ama çok yakıştı. Sağolun yorumunuz için.
SilYemek harika görünüyor. Tavuğu çok severim ve sağolsun bi amcamız var, İstanbulun göbeğinde otoyolun kenarında bir kulubede, kendisi besleyip büyütüyor ve bizlere de düşüyor o tavuklardan. Lezzet olarak gerçekten diğerlerine göre çok iyi. Başlarda bana da ağır gelirdi ama alışıyor insan zamanla. Ben fırındaki halini severim en çok tavuğun. Ve yanında aynen böyle fırında kızarmış patatesler, sebzeler. Harika gerçekten. Çok güzel bir yemek olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDoğal tavuğu seviyorsan ve böyle bir olanağın varsa çok şanslısın.Güzel yorumun için teşekkür ederim.
Silellerinize sağlık .çok leziz görünüyor..afiyetler olsun.balığı çok seven biri olarak ara sıra mevsimi olup olmadığına bakmadan alıyorum.hayırlısı.sevgiler.
YanıtlaSilAslında hepimiz öyle, balığı uygun şartlarda bulduğumuz zaman alıyoruz. Ama bu kış bol balık yiyeceğiz gibi gözüküyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilGörünümüne bayıldım İlhan Bey.Tavuk ancak böyle lezzetlendirilebilir.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
Silİlhan bey görüntüsü cezbetmeye yetiyor birde tatsak ne olur bilmem ellerinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSilSağolun yorumunuz için.
SilBalık favorim değildir artık(acile düştüm günden beri),hamsiyi bekleyeceğim ,çıtır,çıtır.....
YanıtlaSilTavukların gerçekten tadı kalmadı ,tatlandırmadan hiç olmuyor,siz güzel bir şey bulmuşsunuz,hem kolay,hem sağılıklı,ellerinize sağılık ve afiyet olsun.
Sizin yaşadığınızı yaşasam bende balık yiyemezdim herhalde, haklısınız. Tadı tuzu yok ama arada yiyoruz işte. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilHamsinin tazesini bulsam tadi tuzu olmayana da raziyim yaaaa,elimize düsen yalnizca dondurulmus olanlari.....Elinize-emeginize saglik....
YanıtlaSilZiyaretiniz icin tsk.ediyorum,blogumda paylastigim siir, Nazim Hikmet´in "Bir Dakika" siirinden alinmis dizelerdir.Nazim Hikmet´in siirlerinin bulundugu siir kitabinda okudugum bir siirdir,o kitap da halen duruyor umarim bir yanlislik yoktur.Üniversite yillarimdan beri ben de olan bir kitap....
Sevgiyle ve dostca kalin..
Nerede yaşadığınızı bilmiyorum ama şu sıralar İstanbul'da çok bol ama Marmara hamsisi.
SilSizde yorum yaptıktan sonra ben de internette araştırdım aslında şiiri biliyorum ama Nazım Hikmet'in olduğunu bilmiyordum. Tarz çok değişik. Yanıldım özür dilerim. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
Merhaba:) ziyaretinize iadeye biraz geç geldim ama hemen sizi izlemeye aldım...
YanıtlaSilTavuk beni yutkundurdu:)) ellerinize sağlık nefissss...
sevgilerimle...
Tavuk yiyorsanız bence deneyin bu tarifi. Hafif oluyor, hem de lezzetli. Teşekkür ederim.
Sil