Genel istek üzerine bugün bir balık tarifi paylaşıyorum. Aslında bilinen ve başka pişirme şekli olmayan tekir balığı söz konusu olan. Ama sosu ilginç bugün bu hafta ikinci kere yaptım. Geçen sefer yaptığım sostan arta kalanı kanlıca mantarı yemeğinde kullanmış ve sizinle paylaşmıştım. Eğer değişik tariflere açıksanız mutlaka deneyin. Ama yok tekir balığını bulmuşum kızartır tadına vara vara yerim diyorsanız siz de haklısın ama bu sosu yazın bir yere istediğiniz yerde kullanın.
İtalyanlar balığın üzerine sosu döküp servis yapıyorlar ben yanına koydum eğer sevmezsek bütün balığı rezil etmeyelim diye.
Malzemeler:
1 kilo tekir balığı
Sıvıyağ
Tuz
Sosu İçin :
3 adet domates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet sivribiber
1/2 demet maydanoz
3/4 çay bardağı dilimlenmiş ve çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
Zeytinyağı
Tuz, karabiber
Tarif:
Balıkları ayıklıyoruz, pullarını kazıyoruz ve teker teker yıkayarak içinde tuzlu su bulunan küvete atıyoruz. Yaklaşık onbeş dakika bu suda kaldıktan sonra balıkların suyunu süzüyoruz bir süzgeçe alıyoruz ve hafif tuzlayarak karıştırıyoruz.
Tavaya zeytinyağını koyuyoruz, küçük doğranmış soğan ve sarımsağı koyarak kavuruyoruz. Minik minik doğradığımız sivribiberleri içine atıyoruz. Yaklaşık iki dakika sonra kıydığımız maydanozu, küçük doğradığımız domatesleri, salçayı, tuzu, karabiberi ekliyoruz. Bir taşım kaynatıp zeytinleri ilave ediyoruz.. Kapağını kapatıp kısık ateşte on dakika pişiriyoruz.
Tavaya sıvıyağını koyuyoruz kızınca içine balıkları atıyoruz. Bir tarafları kızarınca çeviriyoruz ve diğer tarafını da kızartıyoruz. Kızaran balıkları kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz.
Servis tabağına balıkları alıyoruz, yanına sosumuzu bir kase içinde servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Off off ne muhteşem bir görüntü bu böyle. Ben balığı aslında hiç aramazdım ama son zamanlarda hergün olsa yerim gibi geliyor. Çıktı mı bol bol acaba, şöyle alsak biz de yesek :)) Öff iştahlı bir insan olmak da çok zor ama :(
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Tam zamanı o kadar bol ve çeşitli ve de ucuz ki bol bol yiyin lütfen. Teşekkür ederim.
Silellerinize sağlık .balık gibisi var mı ama..sosu denemek üzere kaydettim.paylaşım için teşekkürler sevgiler.
YanıtlaSilDoğru söylüyorsunuz, balık yasağı başlayınca ben bu günleri özlüyorum, keşke daha fazla yeseydim diyorum. Ben teşekkür ederim.
Silbende istavrit kızarttım bu akşam.Tekir kızımın balığıdır hepsini sever ama kırmızı balık onun için daha özel nedense.Eline sağlık İlhan bey.
YanıtlaSilBodrum'da yaşarken istavrit özlemi çekiyordum. Süper balıktır bana göre. Tekir de naif :)) kılçığıyla özeldir bence de. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilYİNE DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ İLHAN BEY
YanıtlaSilBU HAFTA BU TARİFİ KENDİME EV ÖDEVİ VERDİM :)
PİŞİRNCE SİZEDE HABER VERİRİM :)
TEŞEKKÜRLER PAYLAŞIM İÇİN
HAYIRLI GECELER
Tamam merakla bekliyorum. Sosla balık beraber sevmezseniz bu sosu başka yerlerde örneğin makarna da kullanabilirsiniz. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilBaliga bayildim,benim gibi balik sever icin harika bir görüntü.Kanlica Mantari da harika;Baligi kirmizi sogan ve mantarla alayim,sosa da ekmek banayim ben:))))
YanıtlaSilEllerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.Sevgiyle ve dostca kalin
Bende balığı sosa batırıp yedim zaten. :)) Yerken de kırmızı soğan geldi aklıma evde yoktu. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilNihayet kirmizi Tekir le tanistik :)) Birde balik elleyip temizleyip pisirmeyi becerebilsem :( Eminim cok guzeldi, balik kokusu buralara kadar geldi..Sos cok yabancim degil -zeytini ve maydananozu-disinda..demekki bundan sonra senin tarif yapilacak..Baligi yapmak isterdim ama malesef, bende sos lara takilirim:) Paylasim icin tesekkurler..Guzel bir hafta dilegi ile:)
YanıtlaSilZeytini kahvaltıda bilmiyorlar da böyle soslarda falan kullanıyorlar. Aslında güzel ama değişik bize. Geleneksel tatları tercih edenler balığı sosla sevmeyebilirler. Teşekkür ederim.
Silofff.nefis olmuş balıklar.ellerinize sağlık.mutlu huzurlu günler dilerim.
YanıtlaSilSize de mutlu, sağlıklı, şanslı günler olsun. Teşekkür ederim.
SilHarikasın İlhan. İşte budur. Senin blogdan balık kokuları gelmezse tuhaf oluyor :))
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Ayrıca bu sos bence birçok yerde kullanılabilir. İçeriği muhteşem. Lezzeti eminim harikadır.
Çok lezzetli görünüyor. Severim kırmızı balığı da.
Sevgilerimle...
Balık kokulu İlhan'a çıkacak adım. :)) Evet dediğin gibi o sos şimdi benim mutfakta demirbaşım oldu. Benim varya dönem takıntılarım son döneminki zeytinli sos. Marketten hazır çekirdekleri çıkmış, doğranmış zeytinler aldım. Dikkat ettiysen çoğul yazdım. :)) Siyah, yeşil, soslu, acı soslu. Teşekkür ederim yorumuna.
Silharika görünüyor ellerinize sağlık. sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
SilOlsada yesek. Siz şanslısınız. taze taze balık bulmakda.. Ellerinize sağlık İlhan bey. çok leziz olmuşlar..
YanıtlaSilŞu sıralar daha da şanslıyız bence, dün Boğaz'da yürüyordum balık tutanlardan geçilmiyor. Hepsinin kovası da dolu idi palamutla, çinekopla. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilofff off dün akşam balık kızarttırdık hamsiydi ama yine içinm gitti bizde dün maalesef pazar akşamı olduğundan sarımsak turşusu yiyemedik....bugün ben dişçiye gidicem eşim işe kız okula felaket olurdu turşuyu unutun inanın çok seveceksiniz hele balıkla tek geçilir....lütfen bana adres bırakın göndermek istiyorum plastik kaba koyarım sizde cama koyup bekletirsiniz sizin kadar balık yiyen biri için harika bir turşu ciddi söylüyorum adres yazın...göndericem.....ayrıca beni merak etmenize çok sevindim....bu blog dünyası güzel bişey....sevgiyle kalın
YanıtlaSilBlog dünyasına tekrar hoş geldiniz. Valla yüzsüzlük ettim adresimi gönderdim. ÇOk teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
YanıtlaSilya okuyunca farkettim ben hiç tekir yemedim yemeli ama sade yemeli öte yandan sos da süper onu da bir yere kaydetmeli değil mi ama ellerinize sağlık
YanıtlaSilİlk yiyecekseniz kesinlikle sade yiyin. Ama bu sos harika. Ben şimdi her şeyde özellikle makarnalarda kullanıyorum. Teşekkür ederim.
Sil