Kavafis ne demiş Türkiye'den ayrılmak zorunda kalmış Rumları anlatan şiirinde;
Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın,
Bu şehir arkandan gelecektir.
Sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın,
Aynı mahallede kocayacaksın;
Aynı evlerde kır düşecek saçlarına.
Biz de ilave ediyoruz, " Aynı yemekler pişecek evlerde" diyerek çok sevilen bir Rum yemeğini paylaşıyorum sizinle. Rum asıllı vatandaşlarımızın yaşadığı özellikle Ege'de de çok sevilir. Aşağıdaki tariften değişik olarak pilavı, ahtapotu haşladıkları suyla yaparlar, bu bana ağır geldiği için ben ahtapot suyunu kullanmadım.
Ahtapotu hazır haşlanmış ve vakumlanmış aldım. Eğer taze ahtapot alırsanız bunun vurulmuş ve yumuşamış olması gerekir, yoksa bir tüpü bitirirsiniz gene de pişmez. Dövülmüş ahtapotu düdüklü tencereye koyuyorsunuz biraz sirke ve şeker koyarak kırkbeş dakika haşlıyorsunuz. Sıcakken soymanız gerekir. Yani zor iş.
Malzemeler:
350 gram ahtapot ( ayıklandıktan sonra net kalan miktar olması gerekir. Ben hazır aldım yaklaşık bu kadardı.)
300 gram karides
1 adet kuru soğan
3 adet domates
2 adet karanfil
Karabiber
Tuz
Zeytinyağı
Pilav için:
2 bardak baldo pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
3 bardak sıcak su
Tuz
İşte haşlanmış karides ve ahtapotumuz.
Tarif:
Karidesleri içinde tuzlu (tercihen deniz suyu) kaynamış su olan tencereye atıyoruz ve yaklaşık on dakika kaynatıyoruz, süzüyoruz ve kabuklarını ayıklıyoruz. Temizlenmiş karidesleri bir tabağa alıyoruz.
Haşlanmış ahtapotları istediğimiz büyüklükte kesiyoruz, onları da ayrı bir yere alıyoruz.
Pirincimizi içinde ılık su bulunan bir kaseye kuyuyoruz ve içine biraz tuz atıp bir saat kadar bekletiyoruz.
Pilav yapacağımız tencereye zeytinyağını koyuyoruz kızınca soğanları içine atıp kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince karides ve ahtapotları ekliyoruz ve yaklaşık beş dakika kavuruyoruz. Domatesleri, biberi, tuzu, karanfili de ilave edip yaklaşık bir saate yakın pişiriyoruz.
Pirincimizi süzüyoruz ve bol suyla yıkıyoruz. Tencereye b ir kaşık tereyağı ve pirinci koyuyoruz ve karıştıra karıştıra yaklaşık beş dakika kavuruyoruz. Üzerine sıcak suyumuzu da dökerek kapağını kapatıyoruz ve pilavımız demleninceye kadar ateşte tutuyoruz. Demlenince iyice karıştırıyoruz ve sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Geçenlerde bir film vardı televizyonda, Dedemin İnsanları diye. Başrolde Çetin Tekindor. Ama ben açtığımda çoktan başlamıştı,yine de epeyce bakabildim. Bu mübadele konusunu anlatıyordu, çok duygulandım, yeni Türk filmlerini hiç sevmem ama bunu sevdim, sonra google'da araştırdım meğerse gerçek bir öyküymüş...
YanıtlaSilAğladınız değil mi o filmde? Son zamanlarda çok güzel Türk filmleri yapıyorlar aslında. Teşekkür ederim.
SilMerhaba,ahtapotun salatasını yemiştim ve çok beğenmiştim..Bu şekilde hiç yemedim eminim çok güzeldir..Çok da keyifle anlatmışsınız ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSalatası da süper olur gerçekten. Pilavı da güzel olur. Teşekkür ederim.
SilDövülmüş ahtopot derken,yazıık değil mi? ahtopotu niye dövdünüz ,birde yanına pilav yapıp yediniz mi? şaka bir yana değişik bir tarif eh size afiyet olsun
YanıtlaSilAhtapot bilinenin aksine öldükten sonra vuruluyor, ayrıca be hazır aldım yani günahım yok. :)) Geleneksel lezzetlerden biraz değişikliğe açılabilsek ne güzel tatlar var. Teşekkür ederim.
SilAslinda bunu ben yapsam evde eminim cok sevilecektir..hayvanlarla -deniz mahsulleri ile pisirme isini pek yapamiyorum huyum kurusun elleyemiyorum butunse kesemiyorum falan filan:( Ama hazir haslanmis ufak kesilmis ve ayiklanmis ahtapotlar ve karidesler var onlarla yapabilirim..Iyi fikir verdin bu aksam Deren soyleniyordu farkli seyler yemek istiyorum diye..Ellerine saglik olsun..guzel bir rum yemegi olmus, bastaki siirde cok anlamli..
YanıtlaSilEvet karidesinde, ahtapotunda pişmeye hazır sunumları var. Deren herhalde kızın oluyor, ne güzel farklı lezzetler araması halbuki çocuklar ve gençler belli kalıplar içinde beslenmeyi seviyorlar. Teşekkür ederim.
Silellerinize sağılık İlhan bey ,görüntü süper,ben yine de şiiri alayım ,geçmişi sevmesem de o kadar sade ve güzel anlatmış Kavafis ...
YanıtlaSilKavafis evet . Ama tercüme de süper tahmin ediyorum bir şair çevirmiş. Ahtapotu sevmiyorsun galiba. Teşekkür ederim yorumuna.
SilЧудесна рецепта, много вкусна! Браво! Поздрави!
YanıtlaSilThank you for your visit and comment.
Silİlhan bey:mükemmel reçete,çok lezzetli,alkışlar,tebrik ediyorum .....BUNU YAZMIŞ CANDY.İy akşamlar.
Silahtapotu çok severim ben daha önce beşamel soslusu ve salatalısı dahil olmak üzere bir çok çeşidini denedim ama bunu ilk defa görüyorum. ben "çimçim"li pilav yapıyorum o da tam bir enerji deposu bunu da kayda aldım mutlaka denicem ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilBak her türlüsünü yaptım da beşamel soslu bilmem. Notumu aldım. Bu da jumbo gibi çıkmış fotoda ama aslında çimçim karides. Ben zaten çimçimi her zaman jumboya tercih ederim. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuza ve ziyaretinize.
Silresimlere bile bakamadım ben.eti dahi zor yiyen biri olarak ahtopotu yermiyim hayır.sevenler için afiyet olsun.ellerinize sağlık.mutlu günler dilerim.
YanıtlaSilHalbuki inanılmaz bir lezzettir ahtapotta, karideste ama haklısınız alışkanlıklar kolay değiştirilemiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık. Değişik tatlara açılmak gerekiyor dediğiniz gibi. Ama ben de deniz ürünlerini ızgara veya kızartma dışında yiyemiyorum. Ahtapotu hiç denemedim ama. Salatasını duymuştum ve çok övmüştü arkadaşım. Güzel bir tadı olsa gerek.
YanıtlaSilLütfen rastladığın bir restoranda tadına bak ama tabi pilavından başlama. :)) Sızma zeytinyağlı salatası örneğin bunu dene. Ben eminim senin paylaşımlarını da göz önüne alarak söylüyorum seveceksin. Teşekkür ederim.
SilDenizin derinliklerinden, tabağımın şirinliğine enfes bir ziyaret.. Ellerinize sağlık İlhan bey..Şahane..
YanıtlaSilSeven için harika bir yemek ama sevmeyenler fotograflarına bile bakamıyorlar. Teşekkür ederim.
Silof ya bu kadarda olmazki ben çok severim bunu paela gibi olmuşşşş olan var olmayan var ama burda bir bimde kar,ides olurdu oda sanırım yok galiba kızımda al anne diyor da nerdennn bulucaz.....ofya ben gidiyorum ağzımın suları aktı.....hadi görüşürüz ...
YanıtlaSilBalıkçıların tezgahlarında bence bulabilirsiniz, çimçim diye geçer küçük karides. Bir de büyük marketlerde vakumlu paketlerde oluyor. Teşekküre derim yorumunuza.
SilSevgili İlhan, yine bir görsel şölen hazırlamışsın bize.
YanıtlaSilMuhteşem görünüyor.
Çok severim ahtapotu.
Ama hazırlamak konusunda biraz tedirginim :)
Fotoğraflar bile doyurdu sanki :)
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...
Hazır satılandan al çok seviyorsan , valla ben çok seviyorum gördüğüm yerde alıyorum. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBen ahtapotu da karidesi de çok severim. İlk fırsatta tarifinizi deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAhtapot ve karidesi seviyorsanız pilavını da seversiniz mutlaka. Deneyin bence de. Teşekkür ederim.
SilAhtapot, karides, kalamar, midye.... Bunların olduğu her yer güzel bence. Çünkü üzerlerinde deniz kokusu var.
YanıtlaSilÇiğ bile yenebilir diyeceğim ama aramızda kalsın. :))) Haklı olarak tepki gösterenler oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilOy oy oy nefisss
YanıtlaSilBayılırım zaten deniz ürünlerine
ellerinize sağlık
Sevgiler
Madem seviyorsunuz mutlaka yapın bunu. Teşekkür ederim.
Silbenim 12 yasinda ki kizimi babasi deniz.urunlerine degisik yemekleri tatmaya bir alistirdi ki sormayin gitsin.bayilir sizin pilava da.ama ben kesinlikle beceremem pisirmeyi.
YanıtlaSilKızınız için başarırsınız. :)) Ne güzel o yaşta deniz ürünü pek sevmezler halbuki. Bir deneyin bence. Teşekkür ederim.
Silİlhan senden bir de Ahtapot Carpaccio bekliyoruz :)))
YanıtlaSilSen ahtapotu gönder hemen yapıp sana ışınlayayım. :)) Yaptım bir kere ama burada bütün ahtapot bulmak zor iyi olmadı. Bodrum'dayken niye ahtapotu çok az tükettiğime şimdi burada yanıyorum. Her şey var ahtapot yok. ( Tazesi).
Silbıııy yok ben ahtapotun bu görüntüsüyle barışamadım ve hazır karides de başımın tacı böyle bir pilav yapmalıyım nefis gözüküyor
YanıtlaSilAhtapot ve karides benim en sevdiğim deniz ürünleri. Ahtapot sevmiyorsanız sırf karidesle de yapabilirsiniz. Sağolun yorumunuz için.
Sil