26 Kasım 2012 Pazartesi

AHTAPOT VE KARİDESLİ GİRİT PİLAVI









Kavafis ne demiş Türkiye'den ayrılmak zorunda kalmış  Rumları anlatan şiirinde;


Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın,

Bu şehir arkandan gelecektir.

Sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın,

Aynı mahallede kocayacaksın;

Aynı evlerde kır düşecek saçlarına.



Biz de ilave ediyoruz, " Aynı yemekler pişecek evlerde" diyerek çok sevilen bir Rum yemeğini paylaşıyorum sizinle. Rum asıllı vatandaşlarımızın yaşadığı özellikle Ege'de  de çok sevilir. Aşağıdaki tariften değişik olarak pilavı, ahtapotu haşladıkları suyla yaparlar, bu bana ağır geldiği için ben ahtapot suyunu kullanmadım.

















Ahtapotu hazır haşlanmış ve vakumlanmış aldım. Eğer taze ahtapot alırsanız bunun vurulmuş ve yumuşamış olması gerekir, yoksa bir tüpü bitirirsiniz gene de pişmez. Dövülmüş ahtapotu düdüklü tencereye koyuyorsunuz biraz sirke ve şeker koyarak kırkbeş dakika haşlıyorsunuz. Sıcakken soymanız gerekir. Yani zor iş.





Malzemeler:





350 gram ahtapot ( ayıklandıktan sonra net kalan miktar olması gerekir. Ben hazır aldım yaklaşık bu kadardı.)
300 gram karides
1 adet kuru soğan
3 adet domates
2 adet karanfil
Karabiber
Tuz
Zeytinyağı





Pilav için:





2 bardak baldo pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
3 bardak sıcak su
Tuz















İşte haşlanmış karides ve ahtapotumuz.






Tarif:






Karidesleri içinde tuzlu (tercihen deniz suyu) kaynamış su olan tencereye atıyoruz ve yaklaşık on dakika kaynatıyoruz, süzüyoruz ve kabuklarını ayıklıyoruz. Temizlenmiş karidesleri bir tabağa alıyoruz.
Haşlanmış ahtapotları istediğimiz büyüklükte kesiyoruz, onları da ayrı bir yere alıyoruz.
Pirincimizi içinde ılık su bulunan bir kaseye kuyuyoruz ve içine biraz tuz atıp bir saat kadar bekletiyoruz.
Pilav yapacağımız tencereye zeytinyağını koyuyoruz kızınca soğanları içine atıp kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince karides ve ahtapotları ekliyoruz ve yaklaşık beş dakika kavuruyoruz. Domatesleri, biberi, tuzu, karanfili de ilave edip yaklaşık bir saate yakın pişiriyoruz.














Pirincimizi süzüyoruz ve bol suyla yıkıyoruz. Tencereye b ir kaşık tereyağı  ve pirinci koyuyoruz ve karıştıra karıştıra yaklaşık beş dakika kavuruyoruz. Üzerine sıcak suyumuzu da dökerek kapağını kapatıyoruz ve pilavımız demleninceye kadar ateşte tutuyoruz. Demlenince iyice karıştırıyoruz ve sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

37 yorum:

  1. Geçenlerde bir film vardı televizyonda, Dedemin İnsanları diye. Başrolde Çetin Tekindor. Ama ben açtığımda çoktan başlamıştı,yine de epeyce bakabildim. Bu mübadele konusunu anlatıyordu, çok duygulandım, yeni Türk filmlerini hiç sevmem ama bunu sevdim, sonra google'da araştırdım meğerse gerçek bir öyküymüş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağladınız değil mi o filmde? Son zamanlarda çok güzel Türk filmleri yapıyorlar aslında. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Merhaba,ahtapotun salatasını yemiştim ve çok beğenmiştim..Bu şekilde hiç yemedim eminim çok güzeldir..Çok da keyifle anlatmışsınız ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salatası da süper olur gerçekten. Pilavı da güzel olur. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Dövülmüş ahtopot derken,yazıık değil mi? ahtopotu niye dövdünüz ,birde yanına pilav yapıp yediniz mi? şaka bir yana değişik bir tarif eh size afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahtapot bilinenin aksine öldükten sonra vuruluyor, ayrıca be hazır aldım yani günahım yok. :)) Geleneksel lezzetlerden biraz değişikliğe açılabilsek ne güzel tatlar var. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Aslinda bunu ben yapsam evde eminim cok sevilecektir..hayvanlarla -deniz mahsulleri ile pisirme isini pek yapamiyorum huyum kurusun elleyemiyorum butunse kesemiyorum falan filan:( Ama hazir haslanmis ufak kesilmis ve ayiklanmis ahtapotlar ve karidesler var onlarla yapabilirim..Iyi fikir verdin bu aksam Deren soyleniyordu farkli seyler yemek istiyorum diye..Ellerine saglik olsun..guzel bir rum yemegi olmus, bastaki siirde cok anlamli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet karidesinde, ahtapotunda pişmeye hazır sunumları var. Deren herhalde kızın oluyor, ne güzel farklı lezzetler araması halbuki çocuklar ve gençler belli kalıplar içinde beslenmeyi seviyorlar. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. ellerinize sağılık İlhan bey ,görüntü süper,ben yine de şiiri alayım ,geçmişi sevmesem de o kadar sade ve güzel anlatmış Kavafis ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavafis evet . Ama tercüme de süper tahmin ediyorum bir şair çevirmiş. Ahtapotu sevmiyorsun galiba. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Чудесна рецепта, много вкусна! Браво! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for your visit and comment.

      Sil
    2. İlhan bey:mükemmel reçete,çok lezzetli,alkışlar,tebrik ediyorum .....BUNU YAZMIŞ CANDY.İy akşamlar.

      Sil
  7. ahtapotu çok severim ben daha önce beşamel soslusu ve salatalısı dahil olmak üzere bir çok çeşidini denedim ama bunu ilk defa görüyorum. ben "çimçim"li pilav yapıyorum o da tam bir enerji deposu bunu da kayda aldım mutlaka denicem ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak her türlüsünü yaptım da beşamel soslu bilmem. Notumu aldım. Bu da jumbo gibi çıkmış fotoda ama aslında çimçim karides. Ben zaten çimçimi her zaman jumboya tercih ederim. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuza ve ziyaretinize.

      Sil
  8. resimlere bile bakamadım ben.eti dahi zor yiyen biri olarak ahtopotu yermiyim hayır.sevenler için afiyet olsun.ellerinize sağlık.mutlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halbuki inanılmaz bir lezzettir ahtapotta, karideste ama haklısınız alışkanlıklar kolay değiştirilemiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Ellerinize sağlık. Değişik tatlara açılmak gerekiyor dediğiniz gibi. Ama ben de deniz ürünlerini ızgara veya kızartma dışında yiyemiyorum. Ahtapotu hiç denemedim ama. Salatasını duymuştum ve çok övmüştü arkadaşım. Güzel bir tadı olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen rastladığın bir restoranda tadına bak ama tabi pilavından başlama. :)) Sızma zeytinyağlı salatası örneğin bunu dene. Ben eminim senin paylaşımlarını da göz önüne alarak söylüyorum seveceksin. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Denizin derinliklerinden, tabağımın şirinliğine enfes bir ziyaret.. Ellerinize sağlık İlhan bey..Şahane..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seven için harika bir yemek ama sevmeyenler fotograflarına bile bakamıyorlar. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. of ya bu kadarda olmazki ben çok severim bunu paela gibi olmuşşşş olan var olmayan var ama burda bir bimde kar,ides olurdu oda sanırım yok galiba kızımda al anne diyor da nerdennn bulucaz.....ofya ben gidiyorum ağzımın suları aktı.....hadi görüşürüz ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıkçıların tezgahlarında bence bulabilirsiniz, çimçim diye geçer küçük karides. Bir de büyük marketlerde vakumlu paketlerde oluyor. Teşekküre derim yorumunuza.

      Sil
  12. Sevgili İlhan, yine bir görsel şölen hazırlamışsın bize.
    Muhteşem görünüyor.
    Çok severim ahtapotu.
    Ama hazırlamak konusunda biraz tedirginim :)
    Fotoğraflar bile doyurdu sanki :)
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır satılandan al çok seviyorsan , valla ben çok seviyorum gördüğüm yerde alıyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. Ben ahtapotu da karidesi de çok severim. İlk fırsatta tarifinizi deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahtapot ve karidesi seviyorsanız pilavını da seversiniz mutlaka. Deneyin bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Ahtapot, karides, kalamar, midye.... Bunların olduğu her yer güzel bence. Çünkü üzerlerinde deniz kokusu var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ bile yenebilir diyeceğim ama aramızda kalsın. :))) Haklı olarak tepki gösterenler oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Oy oy oy nefisss
    Bayılırım zaten deniz ürünlerine
    ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madem seviyorsunuz mutlaka yapın bunu. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. benim 12 yasinda ki kizimi babasi deniz.urunlerine degisik yemekleri tatmaya bir alistirdi ki sormayin gitsin.bayilir sizin pilava da.ama ben kesinlikle beceremem pisirmeyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızınız için başarırsınız. :)) Ne güzel o yaşta deniz ürünü pek sevmezler halbuki. Bir deneyin bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. İlhan senden bir de Ahtapot Carpaccio bekliyoruz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen ahtapotu gönder hemen yapıp sana ışınlayayım. :)) Yaptım bir kere ama burada bütün ahtapot bulmak zor iyi olmadı. Bodrum'dayken niye ahtapotu çok az tükettiğime şimdi burada yanıyorum. Her şey var ahtapot yok. ( Tazesi).

      Sil
  18. bıııy yok ben ahtapotun bu görüntüsüyle barışamadım ve hazır karides de başımın tacı böyle bir pilav yapmalıyım nefis gözüküyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahtapot ve karides benim en sevdiğim deniz ürünleri. Ahtapot sevmiyorsanız sırf karidesle de yapabilirsiniz. Sağolun yorumunuz için.

      Sil