5 Kasım 2012 Pazartesi

PASTIRMALI VE ISPANAKLI KİŞ






Biliyorsunuz hamur işlerinde ve tatlılarda iyi değilimdir. Ara sıra yaparım ama bu konuda bloglarda o kadar mükemmel tarifler var ki ben paylaşmayı düşünmüyorum bile. Ama aşağıda nereden yazdığımı bilmediğim bu kiş inanın olağanüstü. Geçen gün mantar ve pırasalısını yapmıştım o da süper olmuştu. Anlaşılan palamuttan sonra ki çılgınlığım bu kiş paylaşımları olacak. :)))









Arkada görülen tatlıyı merak ediyorsunuz değil mi? :))) Onu da ben yaptım. Mısır unu tatlısı.





Malzemeler:





Hamuru İçin:


2 su bardağı un
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı buzlu su
2 parça mozerella peyniri ( suyun içinde olanlardan)


İç Harcı İçin:

300 gram ıspanak
100 gram pastırma
1 adet kuru soğan
3/4 çay bardağı sıvı yağ
2 diş sarımsak
1/2 küçük kutu krema (100 ml.)
2 yumurta
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri














Tarif:





Hamur için gerekli malzemeleri mozerella peyniri hariç derin bir kapta yoğuruyoruz. Buzlu suyu azar azar ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Streçe sarıp buzdolabında bir saat bekletiyoruz.
Ispanağı ayıklıyoruz, iyice yıkadıktan sonra iri iri doğruyoruz.
Tavada yağı ısıtıtyoruz küçük küçük doğradığımız soğanı koyup kavuruyoruz. Pastırmayı ve iri iri kestiğimiz sarımsağı da da atarak kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak ıspanakları da tavaya alıyoruz ve ıspanaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tuzunu da ayarlayıp ocağı kapatıyoruz ve tavadakileri soğumaya bırakıyoruz.













Hazırladığımız hamuru tezgaha alıyoruz. İçine koyacağımız tart kalıbının büyüklüğünde açıyoruz. Kalıbı yağlayarak hamuru kalıbın içine koyuyoruz ve kenarları yüksek olacak şekilde yerleştiriyoruz.
Derin bir kapta  krema ve yumurtaları iyice karıştırıyoruz Bir çay bardağı rendelenmiş kaşar peynirini de içine katıyoruz. Ispanaklı karışımı da kaba alarak tekrar karıştırıyoruz ve hepsini hamurun üzerine yayıyoruz.












Önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi dakika pişiriyoruz Fırından çıkarıp mozerella dilimleirin de üzerine yerleştirip tekrar fırına veriyoruz. Peynir eriyince çıkarıyoruz ve sıcak sıcak servis ediyoruz Afiyet olsun.




33 yorum:

  1. elerine saglik afietlr olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuza ve ziyaretinize.

      Sil
  2. Kiş ilk kez duyuyorum, öğlen ıspanak almıştım yarın sulu mu, yumurtalı mı yapayım karar vermedim henüz sonra sizin tarifi görüp acaba pastırmasız yapsam mı dedim ama buzlu su, beklet filan epey zahmetli geldi:)))ama et yiyenler için çok lezzetli olduğu belli, elinize sağlık, afiyet olsun..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kiş tartın sebzelisine deniyor diye biliyorum ama gene de ukelalık etmeyeyim. :)) Yok yok zor değil buzlu su ne olacak rakıda falan üşeniyor muyuz? :))) Pastırmasız yapabilrisiniz ben geçen gün pırasa ve mantarlı yaptım. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bu kadar guzel bir tarif insani tokken aciktiriyor. Afiyetler olmustur. Bizede kalmamistir. Arkadaki tatlida da gozum kaldi :) bu arada bu aksam mantar graten i yaptim super oldu cok tesekkurler. Iyi geceler.

    YanıtlaSil
  4. AZ once yorum gonderdim gitmedi sanirim:( super bir tarif herzamanki gibi. Afiyetler olsun. Tatlida ve kiste gozum kaldi:) diet iyice hafiflemis)) iyi geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi cevap da yazdım altdaki yanıtda size. Rejimi sormayın çok fena çok. İyi geceler.

      Sil
  5. Bu sefer ışınlayamıyorum çünkü kalmadı. :)) Tatlı eğri büğrü oldu ama tadı nefis. :)) Mantar grateni beyendiğine çok sevindim. O zaman sıra bunda. Gerçekten inanılmaz lezzetli. Teşekkür ederim hem buradaki, hem de öksüz kitap bloğumdaki yorumun için.

    YanıtlaSil
  6. İlhan bey,ben bunu şimdi olsa...hayal ediyorum ,difrizde spanak var ,pastırmasız yaparım bir gün,bloga koyacağım,sonuçta çocuklarıma öncü olsun diye açtım,küçük hanım yumurta yemiyoru artık ,belki ablasına fikir olur.Ellerinize sağılık...talı görünüyoru,diyetler bozuluyoru yine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pastırma şart değil her malzememu şekilde görüleceği üzeryle olur. Diyet durumu şekilde görüleceği üzere çok kötü. Tatlıyı bırakın bir tarafa, bu kiş de başlı başına bomba, içindekilere baksanıza. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Hayırlı sabahlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.Ayrıca mısır unu tatlısının tarifinide bekliyorum. oda çok güzel görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuat bey teşekkür ederim. Tatlının tarifini yollarım da başka fotografı yok. :)) Yakında gene yapacağım gibi. O zaman paylaşayım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. şahane bir tarif İlhan bey, ellerinize sağlık. Tatlı ne zaman geliyor sofraya:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet lezzet olarak harika. Tatlı olayı çok fena eğer yuh falan demezseniz kahvaltıda bile yedim. :))) Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Offf! İkea'da ıspanaklı kiş yediğimden beri kiş yapmak istiyorum ama hiç deneyemedim henüz. Bu da çok lezzetli olmalı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen denemelisin pişman olmazsın.İkea'da ne kadar başarılı bilmiyorum ama evde yapılana benzemez bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. İlhaaaannnnn, çayım taze, (gerçekten yeni demledim :)) , sen şu kişi al gel. Çok güzel görünüyoooorrrrrr.
    Ellerine sağlık.
    Bu arada annem bana palamuttan iki kocaman kavanoz tuzlamış. Kulaklarını çınlattım :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuh ya yeni gördüm çay bayatlamıştır, artık başka zaman geleyim. :)) Palamutlarınız güle güle yiyin. Annenizin kıymetini bilin. Çok teşekkür ederim güzel yorumuna.

      Sil
  11. harika gözüküyor ellerinize sağlık.inşallah en kısa zamanda denerim
    hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz nerelerdesiniz? İnşsllah ters bir şey yoktur. Deneyin süper oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Kıse bayılırım. Tarifiniz harika görünüyor. Ellerinize saglık. Tarifinizi aldım. Mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acemi olduğum bir konu olduğu için ancak çok başarılı olursa paylaşıyorum. Bu da onlardan. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Ilhan, tarifte krema demissin ya o nasil bir krema, yogurdumsu eksi tadi olanmi yoksa baska seymi? Evde hazir tart hamuru var simdi ben evde yapmayim hazir olani kullanayim:)) tenbeliz ya.eskiden kis cok yapardim ama sonra nerde kolay olanlar onlara gecmisim..ben bunu da deneyim, iyiki varsinizda uydur kaydir yemeklerden kacip sizinkilerden kolay olanlari hemen deniyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla herhalde o dediğin. Böyle küçük süt kutusu gibi şeyde satıyorlar. Tabi büyükleri de var. Yok senin bomba tariflerin var tembellikle alakası yok. Ama bunu dene garantili. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Прекрасен! Много вкусно! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I don't understand the recipes but I always visit your blog. Thank you for your visit and comment.

      Sil
  15. Ohhh afiyet olsun ne kadar güzel olmuş. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  16. Kalorisi hariç çok güzel oldu. :)) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize sağlık ıspanaklı tarifleri çok seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman deneyin bence, mutlaka seveceksiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Ovvvv, Leyla bu tarifi çok beğendi. Eminim tadı nefistir. Belki malzemeleri değiştiririm ama kiş hamurunu deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  19. Bence değiştirmeden aynen yapın sonra da bana dua edin. :)) Teşekkür ederim Leyla hanım.

    YanıtlaSil