Bu paylaşımda yemeğin adı da dahil yabancı kelimeler geçiyor ama örneğin sosunun adı dünyanın her yerinde aynı. Belki " Domates soslu makarna " denebilir ama İtalyan mutfak kültüründe çok önemli bir yeri olduğundan orjinal adıyla paylaştım. Orjinal Türkçe'miydi? Aslında herkesin bildiği bir tarif, benim paylaşma sebebim makarnanın markası ve kalitesi. Barilla'nın " Emiliane Tagliolini ". Evet fiyat farkı var ve 250 gram kutuda ama inanın muhteşem bir lezzet ve pişince bizim 500 gramlık makarnalardan daha çok oluyor. Bunu yiyince ne yazık ki Türkiye'deki makarnaların kalitesizliğini bariz şekilde anlıyorsunuz. Bu düşünceme de gelecek itirazları duyar gibiyim. :)))
Malzemeler:
1 paket spagetti
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Napoliten Sos:
3-4 adet domates
3 diş sarımsak
1/2 adet kuru soğan
1/4 demet maydanoz
1-2 yaprak fesleğen
Kekik
Karabiber
Tuz
1 adet kesme şeker
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Zeytinyağı
Tarif:
Kaynayan suya biraz tuz atıp makarnamızı da koyuyoruz ve üzerinde her ne kadar yedi dakika diyorsa da, Türk olduğumuzu unutmadan en az onbir-oniki dakika haşlıyoruz ve süzüyoruz.
Tavaya zeytinyağını koyalım, kızdıralım ve içine ikiye böldüğümüz sarımsakları ve küçük doğradığımız soğanı koyup kavuralım. Soğan pembeleşince küçük küçük doğradığımız domateleri ilave edelim.
Domatesle suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edelim.Küçük doğradığımız fesleğen ve maydanozu ekleyelim. Bir tutam kekik serpelim. Şekerini, tuzunu, karabiberini de ayarlayıp iyice karıştıralım ve ocağı kapatalım. Servis tabağına önce makarnamızı alalım ve üzerine kaşar peynirini serpiştirelim. Afiyet olsun.
Hayırlı akşamlar, şimdi ne kadar canım çekti bir bilseniz. O nedenle tabağı alıp gidiyorum.
YanıtlaSilSaygılar.
Fuat bey atlayın gelin, daha yemek yemedik. Teşekkür ederim.
SilKesinlikle sizinle aynı fikirdeyim. Barilla'yı denedikten sonra başka makarna almıyorum. Dediğiniz gibi miktarı az ama çok bereketli oluyor. (küçük midye olanı hariç)
YanıtlaSilMakarnayı her türlü severim ama napoliten soslu muhteşem olmuş. Naçizane tavsiyem sosuna azıcık şarap ve tarçın katmanız. Bir de kaşar peyniri yerine hellim ya da keçi peyniri kullanmanız. Ellerinize sağlık..
Bir dahaki sefere dediklerinizle deneyeceğim. Blogların en sevdiğim tarafı da bu. Hep değişik şeyler öğreniyoruz. Çok teşekkür ederim.
SilKesinlikle haklısınız türk makarnalarının kalite bakımından sınıfta kalmasına sebep oluyor bu barilla :) Bodrumda olduğum dönemde metrodan gerçek italyan makarnaları alıp denemiştim bir çok kez ve bayılmıştık maaile... Makarnanın ana maddesi irmik eğer makarna haşlanırken duyu köpürüp beyazlaşıyorsa içinde un oranı yüksek ve kalitesi düşük demektir ve çoğu türk makarnaları böyle oluyor...Allahtan hepsi değil :))Umarım bu yorumumu yabancı sempatizanlığı olarak yorumlamazlar ama durum böyle :((
YanıtlaSilAz haşlıyorsunuz yenmiyor, biraz daha haşlansın diyorsunuz yapış yapış oluyor. En kolay yemek makarna ama bizim makarnalarla başarılı olmak pek de kolay olmuyor. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilIlhann yaaa..simdi gordum az once bende spagetti demeyim ama sadece sos unu paylastim:)))) nerdeyse benzer sos olacakmis benimkinde badem var :))) neyse ne yapalim..seninki daha gurme benimki gariban sos :))) ellerine saglik..
YanıtlaSilVe barilla burada kullandigim tek marka ..harika ve lezzetli makarnalari var..ama sadece spagetti cesidini tahilli yapiyorlar digerleri hep beyaz makarna :(
Badem de ilginç fikir. Badem falan nasıl garibanlık bu? :))) Zaten beyaz makarna olacak, ne diyet kaldı ne bir şey nasılsa. :))) Çok teşekkür ederim.
Silyada bizim burada sadece spagettisi satiliyor tahilli olarak..yanlis anlasilma olmasin, yapmiyorlar derken..
YanıtlaSilAslında galiba yeni yumurtalı bir seri çıkardı. Benim yaptığım da onlardan biri olmalı, üzeri İtalyanca'ydı anlayamıyorum. Sağol yorumun için.
SilSos harika makarna harika bende fikrinize katılıyorum Barilla gerçekten çok güzel. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBarilla konusunda tepki alacağımı düşünmüştüm, çok olumlu yorumlar geliyor. Ama ne yazık ki gerçek. Eskiden daha güzeldi bizim makarnalar. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK.ÇOK NEFİS GÖRÜNÜYOR SPAGETTİ..EN SEVDİĞİM MAKARNA TÜRÜDÜR.SEVGİLER.AFİYETLER OLSUN
YanıtlaSilSpagettiyi seiyorsanız mutlaka bu sosla deneyin, seversiniz diye düşünüyorum. Teşekkür ederim.
Silhiiiiiiiiiii:))))Alla'm bugün ikinci kez en sevdiğim yemekle karşılaşıyorum, Allah'tan yeni bitirdim makarnamı da canım çekmedi:))yoksa akşam, makşam demem koyardım makarna için suyu tencereye:))makarna krizim tutunca geceyarısı bile yaparım:)barilla ben de alıyorum, kutuda satılıyor çok lezzetli ben düdük (sanırım)ama böyle daha iri, olanını çok seviyorum İlhan bey, elinize sağlık, her gün yesem bıkmam:)afiyet olsun:)
YanıtlaSilEtsiz, tavuksuz tarifleri paylaşırken siz geliyorsunuz aklıma. En çok da Barilla konusuna şaşırdım. Tepki beklerken herkes aynı düşünüyormuş meğerse. Yeni çıkan yumurtalı serisi var tavsiye ederim. Yorumunuza teşekkür ederim.
SilÇok ilginç birkaç hafta önce her zamanki markete gittim, adamlar üç-dört kardeş,babaları filan aile marketi, dediler ki, kutuda diye kimseler almıyormuş!!Ben de "aa ben çok seviyorum" dedim. Şimdi benim için getiriyorlar:))niye sevilmiyor ben anlamadım ama onlara göre kutuda satılması müşteriye cazip gelmemiş:(((
Silyumurtalısını da alayım hem protein olur bana, ben de teşekkür ediyorum
Aynı kutuda yerlisi var, maalesef çok kötü. Şİmdi Migroslarda galiba bu yumurtalı serisi. İkisi arasında çok fark var, kutuyla falan ilgisi yok aslında. Yumurtalısı süper, sosa bile gerek yok haşalyın yiyin. Teşekkür ederim.
SilMakarnayı çok seviyorum galiba. Evet evet çok seviyorum. Hatta diyebilirim ki bayılıyorum. Ellerine sağlık. İtalya'da bol bol yedim. Şöyle hüüp diye çekerken yağları etrafa sıçraya sıçraya yedim. Ee tadı öyle çıkar değil mi :)
YanıtlaSilBu makarnadan almadım daha önce ama alacağım. Görev anlaşılmıştır komutan. Hemen gidilip bu makarna alınacak, yapılacak ve bloğuna gelip gerekli bilgilendirmede bulunulacaktır. :))
Sevgiyle kal...
Barillayı yersen bir daha başka makarna yiyemezsin. Ama orjinal olanını. Türk versiyonu da varmış galiba, onun nasıl olduğunu bilmiyorum. Yaparsan yorumunu merakla bekliyorum. Teşekkür ederim.
SilBu vakitte okunur mu bu yazı ya !!!!! nasıl canım çekti şimdi...
YanıtlaSilValla bende suç yok , ben gündüz paylaştım. :)) Teşekkür ederim.
Silbende bu tür yemeklerin orjinal adını mutlaka başlığa eklerim,en doğrusu bu bence,ellerinize sağlık çok severim...
YanıtlaSiltEŞEKKÜR EDERİM ZİYERETİNİZE VE YORUMUNUZA.
Silburada da barilla diger makarnalara gore daha pahali.ama cok daha lezzetli.ellerinize saglik.
YanıtlaSilGerçekten lezzet farkı var bizim makarnalarla. Teşekkür ederim.
SilAnlasilan herkes Barilla sevdalisi:))) Senin yaptigin olan yumurtaliyi ben alip kirip pisiriyorum bazen, cunku ev makarnasi yada eristemi deniyor o niyetle yiyorum:)) tadi gercekten cok guzel..eger bulursaniz kahverengi ince 0 numara sanirim spagetti olanida alip deneyin, ama kesinlikle 8 dakikadan fazlada pisirmeyin derim (benim blogda paylastigim cesidi) Burada satilanlarin grami daha fazla..Aksam aksam Barilla muhabbeti..isterdim yetkililerin bu yorumlari ve sizin paylasimi okumalarini :)))
YanıtlaSil0 numara kahverengi dediğin kepekli herhalde. Markete gidince bakacağım. Kesinlikle ev makarnasından güzel Barilla'lar. İşte pişirme süresi tartışılan kısmı. 8 dakikada rengi bile dönmüyor daha. Evet ya Barilla'nın bize komisyon vermesi gerek. :))
SilМного вкусен сос! Супер спагети! Поздрави!
YanıtlaSilAh Candy ya! Sağol da I don't know what you write :)) but thank you for your comment.
YanıtlaSilGUNAYDIN KIZARTMALAR DA KULLANIYORUM ELLERINE SAĞLIK
YanıtlaSilSağolun yorumunuz için.
YanıtlaSil