2 Kasım 2012 Cuma

LÜFER FIRIN




Palamut  bitti lüfer başladı ama sizi palamutta olduğu gibi sıkmayacağım. Yoksa isyan edenler vardı gene mi balık diye.:))) Lüfer benim Bodrum'da yaşarken çok uzun seneler hasret kaldığım bir balıktı. Geçen senede çinekop ve sarıkanat olarak bol miktarda avladıklarından gene yiyememiştik lüferi. Ama bu sene galiba bir takım yasaklamalar var, örneğin restoranlarda çinekop ve sarıkanat satışı yasak diye biliyorum. Bir ilginç bilgi de lüfer palamutu yediğinden lüfer bollaşınca palamut piyasadan kalkıyor. Nasıl bir doğa dengesidir değil mi?













Aslında en güzel hali mangalda ızgara tabi ama sitede mangal yakmak çılgınlık sayıldığından alternatif yöntemler deniyoruz ve bu tarif bence mükemmel.





Malzemeler:





Lüfer ( Kişi sayısına göre )
Karides ( Koymasanızda olur )
Tereyağı
Zeytinyağı
Defne yaprağı
Tuz
Karabiber
Limon












Bilmiyorum karidesin mevsimi falan var mı ama bu sıralar o da çok bol ve nispeten ucuz. Ben bu karidesleri ilk önce deniz suyunda biraz haşladım. Yarısını soyup zeytinyağı, limon suyu ve ince kıyılmış maydanozla salata yaptım, diğer yarısını da lüferle fırında pişirdim.





Tarif:





Balıkları güzelce ayıklayıp, yıkıyoruz ve süzgeçe alarak içini, dışını tuz ve limonla ovuyoruz. Fırına dayanıklı bir tepsinin altına, ben tabi güveç tepsi kullandım, :)) tereyağı sürüyoruz. Balıklara fırça ile önüne ve arkasına zeytinyağı sürüyoruz ve tepsiye diziyoruz.










Balıkların aralarına haifçe haşladığımız karidesleri kabuklarıyla beraber sırtları üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz.Bir iki adet defne yaprağını balıkların altına sokuyoruz. Üzerlerine hafif tuz ve karabiber serpiyoruz.














Fırın tepsisini sıkıca folyo ile sarıyoruz. Fırınımızı 200 dereceye ısıtıyoruz. Tepsiyi fırına koyuyoruz.
















Yaklaşık yarım saat sonra folyo kağıdını çıkararak fırının sadece üst kısmını açıyoruz ve on dakika daha üstleri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. selammm Mantar Grateni buakşam denedim şuanda sizden ölçüleri kopya etmeye geldim ben biraz el ayarı yaptığımdan...Aman İlhan bey o nasıl bişeydi öyle nerdeyse tabağı yalıyacaktık bayıldık iyiki yayınladınızda öğrendim...Lüfere gelince en sevdiğim tek balıktır.Bugün balık yiyelim dedik gittim balıkçıya dün varmış bugün yok sarıkanat vardı epeyde büyüktü bana hem pahalı geldi hemde biraz sanki bayattı bende hamsi aldım istemeye istemeye ama eşim sipariş vermiş haftaiçi gelecek Lüfer...ama o mangal ister onun oluru odur ne yapıp eşime balkonda mangal yaktırıcam bizde öyle dertler yok nasılsa..ama fırında da olur size afiyet olsun bende de meze var bol bol gelin beklerim bir siz gelmemişsiniz ziyaretime sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğinize çok sevindim. Biraz malzeme abartılı gibi ama hiç ağır olmadı değil mi? Mangal olanağınız varsa tabi ki süper olur. Hemen geliyorum ziyaretinize. :))

      Sil
    2. Buyrun gelin kapımız açık....hele yemekten anlıyanlara sonsuza kadar...Giderken kolunuızun altına bir sarımsak turşusu kavonozu vermeyi düşünüyorum...İlhan bey çok ciddiyim size göndermemi isterseniz gönderirrim sarımsak turşusunu adresinizi bana yorumda yazın gönderirim...Buarada açık açık tarifi tekrar yayınladım bakın isterseniz....sevgiler
      Bende karidesi çiğ çiğ yerim eas ben ne yaptım yarın yayınlıyacağım kesin bayılacaksınız....bekleyin.
      Mantar tek kelimeyle harikaydı hemen yaptım görmüyormusunuz dukana başlıycam hemen tadayım dedim ama tat alışkanlık yaparcasına güzel...evet el oyalıycı ama sonuç öyle iyiki...

      Sil
    3. Çok memnun olurum ama bu kadar emek verdiğiniz bir şeyi göndermeyin. Çok teşekkür ederim göndermiş kadar oldunuz. Bu arada dün akşam yaptım sarımsak olayını. Ömrümüz yeterse yeriz. :))) Karanlıkta mı saklamak gerekiyor? Yarın yayınlayacağınız tarifi merakla bekliyorum. Balıkla hatta karidesle ilgili olduğunu tahmin ediyorum. :)
      Tekrar çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Saat burada 6 tam yemek vakti, karnim ac yiyecek yok tenbellikten yapmadim..Burnumada nefissss Lufer kokusu geldi acin kapiyi geliyorum:)))Bu ne guzelliktir boyle..yada size gelin buraya bize..baliklarida getirin ama..misss misss belki aslan sutude vardi yaninda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ışınlıyorum size lüferleri. Pişmiş mi olsun, pişmemiş mi? :))) Aslan sütü evet ya. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bu arada gecenlerde Bursada ictiginiz sarabi burda baktim, ayni marka var ama sadece Chardonnay ve Merlot var..Cabernet yokmus..Merlot sunu alip denemeyi dusunuyorum paylasirim..Luferleri pismis olarak gonderin lutfen ugrasmayim simdi pisirmek icin:))

    YanıtlaSil
  4. Evet paylaşın lütfen bayağı oldu şarap yorumu yapmayalı. :)) Tamam ama sabah sabah olmaz, biraz zaman geçsin gönderiyorum. :)) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. İlhan, çok güzel görünüyor.
    Fırında yapacağım.
    Bu arada karides koymasak da olur sanırım. Onun işi zor gibi de :)
    Bu arada tamam tamam, karşı çıkmayacağım. Artık adımı blogerların en tembeli çıkarabilirsiniz.
    Geçenlerde Mezes'e de öyle yazdım. Anladım ki ben tembelim. 41 yaşındayım hâlâ şöyle göz dolduran bir yemek yapamadım.
    Ne yapayım beni de böyle yaratmış :)))
    Nerede kolay tarif var, Heyyfi orada :)
    Bu tarif de tam bana göreymiş.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Karides tabi şart değil. Ama inan işi zor değil. Hatta en kolay kısmı. Ben ayrıca salatasını da yaptığım için haşladım,yoksa haşlamadan da olur. Yıka koy balıkların arasına. Olsun bu yaşam şartlarında zorunlu olarak pratik olmak zorundayız. Çok teşekkür ederim güzel yorumuna.

    YanıtlaSil
  7. Güzel görünüyor ama sadece lüferler...
    Egeliyim şu anda karadenizde yaşıyorum ama ben balığı bile zor yiyorum diğer deniz ürünleri özellikle karides tüylerimi diken diken ediyor :))
    yine de ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Balık sevmeyince karides zor tabi hak veriyorum. Bense karidesi çiğ bile yerim. :)) Çok teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  9. Sitede mangal yakmak çılgınlık mı sayılıyor??? Cok enteresan komşularınız olmalı.. Valla ne yalan söyleyeyim lüfer palamudu yiyerek çok doğru birsey yapıyor. Sevmiyorum palamudun tadını. Balıklarınız ve karidesler iştah açıcı duruyor. Ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  10. Evet mangal yakmak kesinlikle yasak. Palamutu bu sene o kadar çok yedim ki şimdi bana da tadı iyi gelmiyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. İlhan bey bu ne güzellik müthiş görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balığın bol olduğu zaman değerlendirmeğe çalışıyorum. Olmadığı aylarda çok arıyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Deniz mahsüllerinden asla sıkılmam. Hani derler ya Denizden babam çıksa yerim diye aynen. Lifler muhtesemdir. Karidese bayılırım. Yanında mutlaka roka severim. Üzerine de tahin helvası. Yemede yanında yat.
    Tabak muhteşem yine. Ellerinize saglık.
    Deniz suyunda hasılama fikrinizi çok beğendim. Mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de deniz mahsullerini çok seviyorum, hatta bazılarını çiğ bile yiyebiliyorum. :)) Üzerine de gerçekten tahin helvası süper oluyor. Deniz ürünlerini haşlarken deniz suyu kullanmak gerekiyor. Hatta balık yıkandıktan ve temizlendikten sonra biraz deniz suyunda kalırsa daha diri olur. Hatta hiç tasvip edilecek bir olay değil ama balık lokantalarında balık bayatsa deniz suyunda bekletirler. :(( Hatta bir adım daha ileri gideyim kokmuş balığı bile diriltir. :((

      Sil
  13. Balık aşkım depreşti:)
    Balık yiyeceğim geldi:)
    Napsam bilemedim,alt katımdaki market kapanmadan hemen kalamar alıp gelmesini rica ettim eşime:)
    Böylelikle bu isteğin üzerinden gelicem,başka çaresi yok:)
    En kısa zamanda da böylesi bir ziyafet çekicem inşAllah.
    Cici pazarlar ola..

    YanıtlaSil
  14. Lüfer daha yeni başlıyor, inşallah çok yersiniz daha. Şimdi benim de canım kalamar istedi. :))İyi hafta sonu diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  15. yazmasam olmaz..sizin caniniz kalamar istemis ben buaksam kalamar, somonlu sushi,
    yavas piciricede yapilan biftek, ve yunan peyniri ve bunlarla bir fransiz birde sili sarabi denedim:)))) Lufer yoktu ama ne yapalim haftayada raki gecemiz var isterseniz buyrun gelin..muhabbet keyiflidir, pisman olmazsiniz:))) vede sizlere gunaydiin!!

    YanıtlaSil
  16. Afiyet olsun gerçekten akşam menünüz süpermiş. Aldım biletimi geliyorum hatta rakıları ben getireyim.:)) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  17. Bizde geçen gün balıkçıya gittik ,ne görelim Lüfer tezgaha düşmüş,hemen oracıkta yedik eve alıp gelmeye bile dayanamadık.Çok lezzetliydi, bayılırız lüfere,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında galiba en iyisi dışarıda yemek. Evde balık pişirince sanki ev günlerce kokuyor gibi geliyor insana. Balık bolken değerlendirelim. Balık yasağı olan aylarda sonra çok arıyoruz. Yorumunuza ve ziyaretinize teşekkür ederim.

      Sil
  18. Lüferi şimdi gördüm İlhan bey ve hemen yarın alacağım. Ama eşim biz karidessiz mangalda yapalım dedi anlayacağınız sayenizde teras keyfi yapacağız. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi mangalda süper olur. Şimdiden afiyet olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  19. ellerinize sağılık ve afiyet olsun,balık yemeyen bile sizin yazılarınızdan sonra yemeye başlar.

    YanıtlaSil
  20. Mazes teşekkür ederim. Evet balık yemeyen bayağı var.

    YanıtlaSil