Eğer mantar seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin olağanüstü lezzetli oluyor. Defterimde yanında beş yıldız vardı, yani yapılmış çok çok beğenilmiş. Zaten değişik bir yemek arıyordum hemen yapmaya karar verdim.
Malzemeler:
750 gram mantar
3/4 su bardağı tavuk suyu ( Ben tablet kullandım. )
1.5 çorba kaşığı tereyağı
1/2 limonun suyu
Tuz
Sotesi için ve İçine:
1.5 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı galeta unu
Sosu:
1/2 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı tereyağı
3/4 su bardağı mantarı haşladığımız su
1/4 su bardağı süt
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
Tarif:
Bir tencereye birbuçuk çorba kaşığı tereyağı, 3/4 su bardağı tavuk suyu, 1/2 limonun suyu, bir tatlı kaşığı tuz, küçük küçük doğranmış ve çok iyi yıkanmış yediyüzelli gram mantarı koyarak kuvvetli ateşte beş dakika kadar haşlayalım ve süzerek mantarları süzgeçe koyalım, suyunu da daha sonra kullanmak üzere ayıralım.
Bit tavaya tereyağını koyalım ve suyu süzülen mantarları üç dakika kadar soteleyerek ateşten alalım.
Orta boy bir tencereye bir çorba kaşığı tereyağını ve unu ekleyerek iki dakika kavuralım sonra bunlara ayırdığımız mantar suyunu ve 1/4 su bardağı sütü ilave ederek boza kıvamına gelinceye kadar pişirelim.
Sosumuza en son bir kahve fincanı kadar kaşar peyniri koyarak karıştıralım ve ocağı kapatalım.
Derin bir kaseye mantarlarımızı alalım, içine 1/2 fincan kaşar peyniri, tuz ve beşamel sosumuzun yarısını koyarak iyice karıştıralım. Karışımı bir güveç kabına yayalım. Üzerine sosun kalan kısmını, onun üzerine de 1/2 fincan kaşar peynirini ve galeta ununu gezdirelim.
Güvecimizi üstten ısıttığımız fırında yaklaşık onbeş dakika üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Hayırlı akşamlar, gerçekten çok canım çekti. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Fuat bey saygılar bizden. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilOoo Festigan diet bittimi:)) gerci mantar yararlida :saydim tam 4 kasik tereyagi var :))) Mantari cok kullaniyorum, bunu da mutlaka deneyecegim, onca tereyagindan sonra super ustudur bence..Ellerinize saglik.
YanıtlaSilDiyet bitmedi de gevşedi diyelim. :))) Evet tarifteki tereyağ olayının farkındayım ama defterimde 5 yıldızın yanında bir de tarife tam uyulması gerekiyor yazmışım. Onun için aynen yaptım gerçekten olağanüstü lezzetli oldu. Tabi güveç şart değil başka fırına dayanıklı bir kapta olabilir ama ben takıyorum ya kafayı palamut gibi şimdi de son trendim güveç kaplar. Değişik boy ve çeşitleri her gördüğüm yerde alıyorum. :)) Bu arada balıktan vazgeçmiş değilim ama çok balık tarifi oldu diye paylaşmıyorum. Şu anda lüfer zamanı hem de.
YanıtlaSilgünaydın ,mantar bizde de sevilir,niyete girdim yapmaya,ellerinize sağılık.
YanıtlaSilMazes teşekkür ederim, mantar deyince kla kolay yemekler geliyor, bu biraz zahmetli ama değiyor sonunda.
SilMantarı çok severim. Ah bi de doğal köy mantarları olacaktı ki.. Güveçte herşeyin lezzeti değişiyor bence. Mantar da çok yakışmış güvece. Çok lezzetli olmuştur. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKöy mantarı bilirim tabi harikadır lezzeti. Bodrum'da çok yerdim, 1 tanesi 1.5 kilo geleni vardı. Güveç kapları yeni takıntım, her şeyi bunlarda pişiriyorum. Mantar seviyorsan mutlaka dene bence. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilmantar yemiyorum ama sunum çok güzel.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Sevmiyorsunuz herhalde, yoksa sıfır kolestrol ve bol protein ile önemli bir besin aslında.
SilОбичам гъби, а тази рецепта е много вкусна! Поздрави!
YanıtlaSilThank you for your visit and comment.
YanıtlaSilmantarı sevmiyorum bana tatsız,tutsuz, saman gibi geliyor:(((ama elinize sağlık çok harika görünüyor sevenler bayılacaktır eminim...afiyet olsun:)
YanıtlaSilSiz vejeteryaan besleniyorsunuz bence mantar bol proteini ile yemeniz gereken bir besin. Bu tarifte zaten başka tatlar ön plana çıkıyor, bence bir deneyin. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
Silaslında doğru söylüyorsunuz, proteinli diye bana da hep mantar ye bari diyorlar evde:( tadı güzelse denemeli o halde:)teşekkürler:)
SilTadının güzelliğini garanti ediyorum. :))
Silİlhan bey ilk fırsatta yapacağım emin olun okurken bile bayıldım.. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBiraz zahmetli gözüküyor ama emin olun değiyor bu zahmete. Hele mantarla aranız da iyiyse mutlaka yapın. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilFestigan aslinda benim kucuk kaplarim var guvec..onlari kullanabilirim sanirim, burada da guvecimsi seyler satiliyor onlara da bakip almam lazim..Burada lufer var..kolay tarifin olursa paylas lutfen..denerim. En cok yedigimiz- haftanin 3 gunu balik- ama tarifim hep ayni at tavaya 3 dk. da yagsiz pisir.
YanıtlaSilKüçük güveç kaplarında da güzel olur ara sıcak gibi ortaya. Balık tarifi sordun yandınız artık. Yüz bulunca balık olayını abartıyorum biliyorsun. :)) Lüferin en güzel hali ızgara tabi. Ama ben bu akşam sarı kanat ( lüferin biraz küçüğü ) gene güveç kabında yaptım. :)) Güvecin altına üstüne biraz tereyağı, tuz, karabiber, defne yaprağı hiç su koymadan aralarına da kabuğuyla karidesler koydum. Üzerine folyo veya yağlı kağıt fırına. Dur bir kaç gün geçsin de paylaşayım.
Silİlahi İlhan bey araya bi tane balık tarifi sıkıştırdınız...
Sil:))) Ama görüyorsunuz gaz veriyorlar. Balık olunca ben de dayanamıyorum. Tuzağa düşüyorum. Daha çok balık yaptım da çekiniyorum paylaşmaya. Teşekkür ederim.
Silİlhan okurken bile sanki tadını alabildim. Ben de beş yıldız verdim. Ama beni biraz aştı. Zor gibi geldi. Artık yapan birileri ikram ederse yiyeceğiz aksi durumda, boynum bükük, gözüm yaşlı, bakıp duracağım sadece.
YanıtlaSil( yeterince acındırabildim mi?:))
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...
Aslında zor değil kesin yaparsın. Galiba biraz abartılı mı anlattım acaba? O kadar anlatma yerine beşamel soslu mantar deseydim de olurdu sanki. Işınlama olayını hayata geçirsinler ben buradan sana ışınlarım. :)))) Çok teşekkür ederim yorumuna.
Silİlhan Bey bu tam Öykülük içinde bol bol kaşarpeyniri var çok sever mantar grateni ama galeta unun severmi bilmem pekte eve almam şinitzel yapacaksam kendim yaparım...amaa azda olsa deneyeecğim ama tereyağ miktarı epey fazla tabiii 5 yıldız alr...burda bir malatyalı ablam var herşeyi bize tereyağ ile bi yutturuyoki kadın kayısı tatlısı yapıyor üstüne tereyağ yakıyo nasıl yiyoruz piknikte bile yedik geçen:=))ben tabbi buara epey bir tombişlştim dukana başlıycamda nezman blemem...herneyse ben bunu h.sonu bir deneyeyim size söyliyeyim...burdada istiridye mantarı oluyor acaba ondan denesekmi???
YanıtlaSilKaşar peyniri var ama dikkat edin az az. :)) Bu tarifi lütfen bu malzeme ve miktarlarda yapın. Galeta ununu bayat ekmeği rondoda çekerek elde edebilirsiniz. Tereyağı biraz abartılı ama çok çok yakıştı burada. İstiridye mantarından daha da güzel olacağını düşünüyorum. Sahi burada da bir ara çoktu çoktandır yok galiba. Deneyin bana sonucu bildirirseniz sevinirim. Güzel yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilBalik tarifini bekleyecegim, karidesi kabuksuz tarafindan anlatin bana:))Olsun siz yeterki anlatin ben dinlerim..ve benim gibi cok arkadasta dinler..
YanıtlaSilBu arada blog sizin baliklar sizin neden cekiniyorsunuz yahu..paylasim guzel olunca, sadece biz yiyemeyince zor oluyor,kedi gibi yalaniyoruz bazen okadar:)))
Benim karidesin en sevdiğim hali salatası. Bol tuzlu suda ( Deniz suyunda olursa daha süper) haşlıyorsun, kabuklarını soyup üzerine ince kıyılmış maydanoz, limon, zeytinyağı. Balık konusu şaka tabi. İlginç bir tarif olursa paylaşırım. Teşekkür ederim.
Silşimdi olsa yerim o kadar severim yani :))
YanıtlaSilelleinize sağlık harika görünüyor :)
Yok sabah sabah ağır olur. :)) Ama akşam örneğin ara sıcak olarak güzel olur. Teşekkür ederim yorumuna.
Sildaha evvel iki kez yapmıştım,çok leziz bir yemektir.ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet çok lezzetli bir mantar yemeği. Teşekkür ederim.
Silbloğuma uğradığınız için teşekkürler.naylondakiler siron ve kesme çorbasıdır. ayrıca mantarı çok severim sevgiler.
YanıtlaSilSironu biliyorum, Bursa'da Cumalıkızık'tan almış ama pişirmeyi becerememiştim. teşekkür ederim.
SilYağmurlardan sonra doğal mantarlar da çıkınca daha lezzetli mantar yemekleri yapılabiliyor.Kullanılan malzemelere bakınca çok lezzetli,güzel olmuş,eline sağlık.
YanıtlaSilDoğal mantarla tabi başka olur ama İstanbul'da biraz zor. Teşekkür ederim.
Silgercekten guzel gorunuyor mantarlarda hic kararmamis bu arada.tebrik ederim.
YanıtlaSilKavururken bir kaç damla limon suyu koydum, kararmadılar. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık, mutlaka denemek isterim. Afiyetler olsun:)
YanıtlaSilMantarı seviyorsanız deneyin bence de.Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
SilYaptım, yayınladım, linkinizi verdim. Siz 5 yıldız vermişsiniz ya 10 numarada benden, sevgiler:)
SilÇok sevindim yapıp beyendiğinize. Böyle durumlarda daha da şevk geliyor insana. Çok teşekkür ederim hem paylaştığınız , hem de yorumunuz için.
Sil