31 Ekim 2012 Çarşamba

MANTAR GRATEN






Eğer mantar seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin olağanüstü lezzetli oluyor. Defterimde yanında beş yıldız vardı, yani yapılmış çok çok beğenilmiş. Zaten değişik bir yemek arıyordum hemen yapmaya karar verdim.





Malzemeler:





750 gram mantar
3/4 su bardağı tavuk suyu ( Ben tablet kullandım. )
1.5 çorba kaşığı tereyağı
1/2 limonun suyu
Tuz


Sotesi için ve İçine:





1.5 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı galeta unu





Sosu:





1/2 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı tereyağı
3/4 su bardağı mantarı haşladığımız su
1/4 su bardağı süt
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri














Tarif:





Bir tencereye birbuçuk  çorba kaşığı tereyağı, 3/4 su bardağı tavuk suyu, 1/2 limonun suyu,  bir tatlı kaşığı tuz, küçük küçük doğranmış ve çok iyi yıkanmış yediyüzelli gram mantarı koyarak kuvvetli ateşte beş dakika kadar haşlayalım ve süzerek mantarları süzgeçe koyalım, suyunu da daha sonra kullanmak üzere ayıralım.
Bit tavaya tereyağını koyalım ve suyu süzülen mantarları üç dakika kadar soteleyerek ateşten alalım.
Orta boy bir tencereye bir çorba kaşığı tereyağını ve unu ekleyerek iki dakika kavuralım sonra bunlara ayırdığımız mantar suyunu ve 1/4 su bardağı sütü ilave ederek boza kıvamına gelinceye kadar pişirelim.














Sosumuza en son bir kahve fincanı kadar kaşar peyniri koyarak karıştıralım ve ocağı kapatalım.
Derin bir kaseye mantarlarımızı alalım, içine 1/2 fincan kaşar peyniri, tuz ve beşamel sosumuzun yarısını koyarak iyice karıştıralım. Karışımı bir güveç kabına yayalım. Üzerine sosun kalan kısmını, onun üzerine de 1/2 fincan kaşar peynirini ve galeta ununu gezdirelim.

















Güvecimizi üstten ısıttığımız fırında yaklaşık onbeş dakika  üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

43 yorum:

  1. Hayırlı akşamlar, gerçekten çok canım çekti. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Fuat bey saygılar bizden. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Ooo Festigan diet bittimi:)) gerci mantar yararlida :saydim tam 4 kasik tereyagi var :))) Mantari cok kullaniyorum, bunu da mutlaka deneyecegim, onca tereyagindan sonra super ustudur bence..Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  4. Diyet bitmedi de gevşedi diyelim. :))) Evet tarifteki tereyağ olayının farkındayım ama defterimde 5 yıldızın yanında bir de tarife tam uyulması gerekiyor yazmışım. Onun için aynen yaptım gerçekten olağanüstü lezzetli oldu. Tabi güveç şart değil başka fırına dayanıklı bir kapta olabilir ama ben takıyorum ya kafayı palamut gibi şimdi de son trendim güveç kaplar. Değişik boy ve çeşitleri her gördüğüm yerde alıyorum. :)) Bu arada balıktan vazgeçmiş değilim ama çok balık tarifi oldu diye paylaşmıyorum. Şu anda lüfer zamanı hem de.

    YanıtlaSil
  5. günaydın ,mantar bizde de sevilir,niyete girdim yapmaya,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes teşekkür ederim, mantar deyince kla kolay yemekler geliyor, bu biraz zahmetli ama değiyor sonunda.

      Sil
  6. Mantarı çok severim. Ah bi de doğal köy mantarları olacaktı ki.. Güveçte herşeyin lezzeti değişiyor bence. Mantar da çok yakışmış güvece. Çok lezzetli olmuştur. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köy mantarı bilirim tabi harikadır lezzeti. Bodrum'da çok yerdim, 1 tanesi 1.5 kilo geleni vardı. Güveç kapları yeni takıntım, her şeyi bunlarda pişiriyorum. Mantar seviyorsan mutlaka dene bence. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. mantar yemiyorum ama sunum çok güzel.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sevmiyorsunuz herhalde, yoksa sıfır kolestrol ve bol protein ile önemli bir besin aslında.

      Sil
  9. Обичам гъби, а тази рецепта е много вкусна! Поздрави!

    YanıtlaSil
  10. Thank you for your visit and comment.

    YanıtlaSil
  11. mantarı sevmiyorum bana tatsız,tutsuz, saman gibi geliyor:(((ama elinize sağlık çok harika görünüyor sevenler bayılacaktır eminim...afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz vejeteryaan besleniyorsunuz bence mantar bol proteini ile yemeniz gereken bir besin. Bu tarifte zaten başka tatlar ön plana çıkıyor, bence bir deneyin. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. aslında doğru söylüyorsunuz, proteinli diye bana da hep mantar ye bari diyorlar evde:( tadı güzelse denemeli o halde:)teşekkürler:)

      Sil
    3. Tadının güzelliğini garanti ediyorum. :))

      Sil
  12. İlhan bey ilk fırsatta yapacağım emin olun okurken bile bayıldım.. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz zahmetli gözüküyor ama emin olun değiyor bu zahmete. Hele mantarla aranız da iyiyse mutlaka yapın. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Festigan aslinda benim kucuk kaplarim var guvec..onlari kullanabilirim sanirim, burada da guvecimsi seyler satiliyor onlara da bakip almam lazim..Burada lufer var..kolay tarifin olursa paylas lutfen..denerim. En cok yedigimiz- haftanin 3 gunu balik- ama tarifim hep ayni at tavaya 3 dk. da yagsiz pisir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük güveç kaplarında da güzel olur ara sıcak gibi ortaya. Balık tarifi sordun yandınız artık. Yüz bulunca balık olayını abartıyorum biliyorsun. :)) Lüferin en güzel hali ızgara tabi. Ama ben bu akşam sarı kanat ( lüferin biraz küçüğü ) gene güveç kabında yaptım. :)) Güvecin altına üstüne biraz tereyağı, tuz, karabiber, defne yaprağı hiç su koymadan aralarına da kabuğuyla karidesler koydum. Üzerine folyo veya yağlı kağıt fırına. Dur bir kaç gün geçsin de paylaşayım.

      Sil
    2. İlahi İlhan bey araya bi tane balık tarifi sıkıştırdınız...

      Sil
    3. :))) Ama görüyorsunuz gaz veriyorlar. Balık olunca ben de dayanamıyorum. Tuzağa düşüyorum. Daha çok balık yaptım da çekiniyorum paylaşmaya. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. İlhan okurken bile sanki tadını alabildim. Ben de beş yıldız verdim. Ama beni biraz aştı. Zor gibi geldi. Artık yapan birileri ikram ederse yiyeceğiz aksi durumda, boynum bükük, gözüm yaşlı, bakıp duracağım sadece.
    ( yeterince acındırabildim mi?:))
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında zor değil kesin yaparsın. Galiba biraz abartılı mı anlattım acaba? O kadar anlatma yerine beşamel soslu mantar deseydim de olurdu sanki. Işınlama olayını hayata geçirsinler ben buradan sana ışınlarım. :)))) Çok teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. İlhan Bey bu tam Öykülük içinde bol bol kaşarpeyniri var çok sever mantar grateni ama galeta unun severmi bilmem pekte eve almam şinitzel yapacaksam kendim yaparım...amaa azda olsa deneyeecğim ama tereyağ miktarı epey fazla tabiii 5 yıldız alr...burda bir malatyalı ablam var herşeyi bize tereyağ ile bi yutturuyoki kadın kayısı tatlısı yapıyor üstüne tereyağ yakıyo nasıl yiyoruz piknikte bile yedik geçen:=))ben tabbi buara epey bir tombişlştim dukana başlıycamda nezman blemem...herneyse ben bunu h.sonu bir deneyeyim size söyliyeyim...burdada istiridye mantarı oluyor acaba ondan denesekmi???

    YanıtlaSil
  16. Kaşar peyniri var ama dikkat edin az az. :)) Bu tarifi lütfen bu malzeme ve miktarlarda yapın. Galeta ununu bayat ekmeği rondoda çekerek elde edebilirsiniz. Tereyağı biraz abartılı ama çok çok yakıştı burada. İstiridye mantarından daha da güzel olacağını düşünüyorum. Sahi burada da bir ara çoktu çoktandır yok galiba. Deneyin bana sonucu bildirirseniz sevinirim. Güzel yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  17. Balik tarifini bekleyecegim, karidesi kabuksuz tarafindan anlatin bana:))Olsun siz yeterki anlatin ben dinlerim..ve benim gibi cok arkadasta dinler..
    Bu arada blog sizin baliklar sizin neden cekiniyorsunuz yahu..paylasim guzel olunca, sadece biz yiyemeyince zor oluyor,kedi gibi yalaniyoruz bazen okadar:)))



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim karidesin en sevdiğim hali salatası. Bol tuzlu suda ( Deniz suyunda olursa daha süper) haşlıyorsun, kabuklarını soyup üzerine ince kıyılmış maydanoz, limon, zeytinyağı. Balık konusu şaka tabi. İlginç bir tarif olursa paylaşırım. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. şimdi olsa yerim o kadar severim yani :))
    elleinize sağlık harika görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok sabah sabah ağır olur. :)) Ama akşam örneğin ara sıcak olarak güzel olur. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. daha evvel iki kez yapmıştım,çok leziz bir yemektir.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok lezzetli bir mantar yemeği. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. bloğuma uğradığınız için teşekkürler.naylondakiler siron ve kesme çorbasıdır. ayrıca mantarı çok severim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sironu biliyorum, Bursa'da Cumalıkızık'tan almış ama pişirmeyi becerememiştim. teşekkür ederim.

      Sil
  21. Yağmurlardan sonra doğal mantarlar da çıkınca daha lezzetli mantar yemekleri yapılabiliyor.Kullanılan malzemelere bakınca çok lezzetli,güzel olmuş,eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal mantarla tabi başka olur ama İstanbul'da biraz zor. Teşekkür ederim.

      Sil
  22. gercekten guzel gorunuyor mantarlarda hic kararmamis bu arada.tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavururken bir kaç damla limon suyu koydum, kararmadılar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  23. Ellerinize sağlık, mutlaka denemek isterim. Afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantarı seviyorsanız deneyin bence de.Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
    2. Yaptım, yayınladım, linkinizi verdim. Siz 5 yıldız vermişsiniz ya 10 numarada benden, sevgiler:)

      Sil
    3. Çok sevindim yapıp beyendiğinize. Böyle durumlarda daha da şevk geliyor insana. Çok teşekkür ederim hem paylaştığınız , hem de yorumunuz için.

      Sil