24 Kasım 2012 Cumartesi

DOMATES SOSLU KANLICA MANTARI


















Bu fotografı gören Ege'liler hemen " çıntar " demişlerdir ama değil, kendileri kanlıca mantarı oluyorlar. İlk gördüğümde ve adını duyduğumda Kanlıca'da yetiştiğini düşünmüştüm ama kırmızıya kaçan renginden dolayı adı kanlıcaymış. :)) Şöhreti de sınrlarımızı aşıyor. Örneğin Barcelona'da çok sevilirmiş. Hatta bu hafta itiibariyle Barcelona'da kilo fiyatı 10 Euro imiş. Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde de çok tüketilirmiş. En çok yetiştiği yer Kastamonu ve Bolu. Gerçekten çok lezzetli. Bodrum dağ mantarından daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim. ( Benim yediğim başka doğa mantarı olmadığından bu örneği verdim.) Üzerindeki sos aslında dün yaptığım ve tekir balığıyla beraber yediğimiz sostan artan kısım. Bu sosun menşei İtalya ve özellikle Tekir balığıyla yeniyor. Ama içinde aykırı bir şey olmadığını düşünerek mantarın üzerinde kullandım.













Malzemeler:




1 kilo kanlıca mantarı veya istiridye mantarı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz





Sosu için:




1 adet soğan
2 diş sarımsak
3 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet sivri biber
1 adet kesme şeker
1/2 demet maydanoz
3/4 çay bardağı çekirdekleri çıkmış ve dilimlenmiş siyah zeytin
Zeytinyağı
Karabiber
Tuz





Üzeri için:




Rendelenmiş kaşar peyniri












Tarif:





İlk önce mantarların iki tarafını tuzla ovuyoruz ve süzgeçe koyup bir saat bekletiyoruz. Bir saat sonra sonra mantarları teker teker iyice yıkıyoruz, avucumuzun içinde iki elimizle suyunu sıkıyoruz.
Izgaramızın içine erittiğimiz tereyağını bir fırça yardımı sürüyoruz ve mantarları ızgaraya yerleştiriyoruz. Mantarlar hafif yumuşayıncaya kadar arkalı önlü kızartıyoruz.














Mantarları çıkarıp fırına dayanıklı cam bir kaba veya güveç kabına yan yana diziyoruz.
Tavaya zeytinyağını koyup küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsakları kavuruyoruz. Biber ve domatesleri doğrayıp tavaya ilave ediyoruz. Yaklaşık üç dakika kadar daha kavurduktan sonra ince kıyılmış maydanozu, şekeri, tuzu, karabiberi, salçayı ekleyip karıştırıyoruz Bir taşım kaynatıp zeytinleri içine atıyoruz ve tavanın kapağını kapatıp çok kısık ateşte on dakika pişiriyoruz.














Sosumuz piştikten sonra bunu mantarların üzerine döküyoruz ve önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık onbeş dakika tutuyoruz. Fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş kaşar peynirini yayıp tekrar fırına sürüyoruz ve kaşarlar eriyinceye kadar pişiriyoruz. Sıcakken yiyoruz. Afiyet olsun.

38 yorum:

  1. Mantar dediyseniz durun orada hmm en sevdiğim lezzetlerdendir, ocağın üzerinde mantar şiş yapıp yediğim olur:) çok lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlarda tam ızgaralık bence tam zamanı alıp bol bol yiyin.Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ne kadar kocaman mantarlarmış öyle!!Kanlıca mantarı ilk kez duydum ama Kanlıca yoğurdunu unutmama imkan yok:))çok güzel ve etsiz,tam bana göre:))elinize sağlık afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet tam size göre doğru ve sizin kesin yemeniz gerek bence protein bombası. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Geçen semt pazarımızda vardı bu mantarlardan görünüşleri şahaneydi.Çekindiğimden alamadım aklım kaldı .Sordum soruşturdum kanlıca mantarı olduğunu söylediler.Şimdi sizin bloğunuzda da görünce alma isteğim iyice pekişti.Bugün de semt pazarımızın günü umarım aynı kadınlar getirmişlerdir hiç düşünmeden alıp yapmayı düşünüyorum.Çok iştah acıcı görünüyor mantarlarınız afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben araştırdım çekinecek bir şey yokmuş. Gerçi demin yedim, 2 gün benden ses çıkmazsa bilin ki zehirlendim. :))) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Hayırlı günler, İlhan bey muhteşem bir görüntü, Mantarı çok sevmeme rağmen fazla tüketemiyorum (Biraz korkuyorum heralde) Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuat bey bu kanlıca mantarı garantili imiş. Ben de almadan bayağı soruşturdum. Ama haklısınız. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Elimizdeki değerlerin kıymetini biz den çok yabancılar biliyor. Çok nefis görünüyor, Ellerinize sağlık İlhan bey..

    YanıtlaSil
  6. Doğru söylüyorsunuz bizim memleketimiz değerini bilenler için cennet aslında. Evet gerçekten çok güzel oldu bu şekliyle. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  7. Ilhan bu mantarlar buradada var yada benzeri..ama ismini bilmiyorum markete gidince bakarim..Bunu da deneyecegim ama tekir baliginin resminide koysaydin keske:( Bu arada mlz.ler kismini baska renkle yazmissin ben cok zor okudum gozukmuyor??? Yada ben goremedim:)) iyice ekrana yapistim:)) Ellerine saglik, hem insan bir cagirir dimi tekir var kanlica mantari var diye :))
    Aman ha zehirlenme olayi olmasin kurtulusu yok..sabah aksam ses ver bu aralar :))))

    YanıtlaSil
  8. Kızı istedik, geldik. :)) Hala yaşadığıma göre zehirlenmedim. Tekir balığını ayrıca patylaşacağım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. AKDENİZLİLER DE ÇINTAR DİYOR
    VE BEN BAYILIRIM
    AMA İSTANBULDA BULABİLECEĞİMİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM.KIŞIN KUMLUCAYA GİTTİĞİMİZ ZAMAN DAĞLARA ÇINTAR ARAMAYA BİLE GİDERDİK.HATTA Bİ SENE KARGO İLE GÖNDERMŞLERDİ BANA SEVİYORUM DİYE.
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çıntar değil ama çok daha lezzetli. İstanbul'da pazarlarda şu sıra çok bol. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. PAZARA GİTMEDİĞİMİ ELE VERMİŞ OLDUM
      AMA BU MANTAR İÇİN GİTMEYE DEĞER:)

      Sil
    3. Marketlerde bulunmayan çok şey pazarlarda bulunuyor. Bu mantarda başka yerde olmaz herhalde.

      Sil
  10. çok lezzetli görünüyor olsada yesek sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Hayirlisi Olsun diyorum:)) Tebrikler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bayağı bir stresti ama çok iyi geçti. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık İlhan Bey,
    Mantar nefis görünüyor.
    Ben Kastamonu'luyum, bizde çok mantar çeşidi olur ama kanlıcanın yeri bambaşkadır.
    Çok severim, çok lezzetlidir.

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten çok lezzetli, ben geçen seneler cesaret edip alamadım ama şimdi her gördüğüm yerede alıyorum? Acaba derin dondurucuda olur mu? Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  14. Çok severim mantarı. Genellikle istiridye mantarı alırım ve sadece soğanla kavururdum. Malum en tembel tarifler bende. :)))
    Önce tuz ile temizlemeyi bilmiyordum. Bundan sonra böyle yapılacaktır.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Tuzla biraz ovunca sulanıyor ve içindeki kumlar falan kolay temizleniyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  16. Супер, рецептата е много вкусна! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazeees neredesin? Thank you for your comment.

      Sil
  17. Ben de çıntar olarak biliyordum :)
    harika gözüküyor.
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru çıntara çok benziyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. bem Sinop'luyum ve bizde de kanlıca yada ebişek derler :) kurban bayramında memlekete gidince ormanda topladık :) çok lezzetli bir mantar , ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebişeki de öğrenmiş olduk. Toplaması ayrı bir zevktir bilirim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Bizim oralarda (Ayvalık civarı)bu mantara melki deniliyor,çıntardan biraz daha büyükce,başka ne farkı var bilmiyorum.Ben de her türünü severim mantarın,biraz korksam da her zaman yediğimiz türden bir mantar,pazarlarda çuvallar dolusu satılır.Hatta eskiden Ankara'da oturduğumuz yıllarda,oralarda bilinmediğinden,bulunmadığından koli ile gönderirdi anneciğim.Elinize sağlık,çok lezzetlidir çok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıntarıda bilen biri olarak rahatlıkla kanlıca mantarının çok saha lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Benzerlik sadece şeklinde. Aslında mantarın her cinsi güzel. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. mantar oyle guzel oyle lezzetli gorunuyor ki burdan uzanip ekmek banacagim.Arkadasimin esi ukraynali ve mantar hastasi.Surekli dagda bayirda mantar topluyor tursusunu bile yapiyormus.Bize de vermek istedi ama cesaret edemedik.ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Bodrum'a ilk yerleştiğim zamanlar yiyemedim, korkardım hatta yiyenleri cahil insanlar olarak görürdüm. Ama sonra çok araştırdım mantardan zehirlenmek çok zor. Tek başınız gidip bulduğunuz mantarı toplarsanız o tehlikeli. Ama Kanlıca manatarı, Bodrum mantarı, çıntar bunlar garanti. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  21. Balıkesir'de de buna Melki diyorlar İlhan bey.. Çam diplerinde oluyor..Çok güzel. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o zannederim çıntar denen mantar. Kanlıcaya çok benziyor. Her yörede benzerleri var demek ki. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. hah işte domates sos yerini bulmuş böyle mantarı hiç pişirmedim hep tereddüt ederim ne yapacağım diye öteki mantarlar tamam da demek o kadar değerli hıım denemeli tam bir davet yemeği yapmışsınız ama olmaz biz de isteriz : )P ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mantarın hiç riski yokmuş. Ben artık devamlı yiyorum. :)) Evet bu sosla çok güzel oldu. Sağolun yorumunuz için.

      Sil