7 Ekim 2012 Pazar

LAKERDA ( PALAMUTTAN )






 Lakerda aslında torikten oluyor, yani palamutun büyüğünden ama geçen sene de böyle bol balık vardı torik de çok olur diye beklerken birdenbire kesilmişti. Onun için bu sefer beklemeden yaptım. Bu arada belirtmem gereken bır durum var, şu sıralar palamut iyice bollaştı ve çok da ucuz ama en lezzetsiz zamanıymış çünkü beslenme zamanıymış ve bu dönem lezzetsiz olurmuş. Alırken karnına bastıracaksınız çok yumuşaksa almayın. Hamsinin de zamanı değil, bir çok hamsi paylaşımı görüyorum, ocak ayından önce hamsi yenmez. Saman gibi, lezzetsiz olur. "Aaaa hiç de öyle değil" diyenleri duyar gibiyim ama o lezzet kızartmanın lezzeti. Neyi una bulayıp kızartsanız belli bir lezzeti olur zaten. :)))













Ben tarifi balıkçımdan  aldım, yapıp denedim çok başarılı oldu ondan sonra sizinle paylaşıyorum. Yukarıda kavanozda gördüğünüz lakerdalardan iki parçasının migroslarda 16 tl. olduğunu görünce inanamadım ve daha da yapmaya karar verdim.





Malzemeler:





2 adet büyük boy palamut
1 paket kaya kuzu ( turşu tuzu )
Zeytinyağı













Tarif:






Balıkları, balıkçımıza kılçıkları da alınarak fileto çıkarttırıyoruz. Eve gelince hiç kan pıhtısı kalmayacak şekilde iyice yıkıyoruz. Çok küçük bir miktar kan bile hepsinin bozulmasına sebep olur. Leğene suyu koyuyouz ( ideali deniz suyu) bol tuz ve buz atıyoruz ve en az iki saat bekletiyoruz. Sonra suyu döküp aynı işlemi bir daha yapıyoruz, gene iki saat bekliyoruz.














Suyu döküyoruz, iyice süzüyoruz. Balıkları bir süzgeçe alıyoruz ve üzerini tamamen kapatacak şekilde kalın tuzla kapatıyoruz. Bir müddet sonra balık kendini çekmeye başlayacak ve suyunu bırakacak. Bunun için süzgeçin altına bir kap koyuyoruz. Sinek falan gelmesin diye üzerine de bir tabak koyup balıkları bir kenara alıyoruz. Burada çok önemli bir kısım var, kesinlikle buzdolabına koymuyoruz oda sıcaklığında bekletiyoruz. Üç dört gün böyle kalacak , suyunu saldıkça o suyu dökelim ki koku yapmasın. Sonra balıkları tek tek alıp tuzunu iyice silkeliyoruz ve temiz bir kavanoza koyuyoruz. Bütün balıkları dizdikten sonra , balıkların üzerine çıkack kadar zeytinyağı koyuyoruz. On gün kadar gene oda sıcaklığında bekledikten sonra tamamdır. Yanında  kırmızı soğan, kırmızı bahçe turpu ve soğan turşusuyla kapari eşliğinde yiyebilirsiniz. Afiyet olsun. Yanında ne içeceğinize siz karar verin, cola falan diyorsanız lakerdayı yapmayın zahmetinize değmez. :))))

28 yorum:

  1. Sevgili Festigan face teyken post unuz geldi, ilk yorum benden olsun dedim:)Eminim cok guzel olmustur hic yemedim tadini bilmiyorum, acaba smoke balik gibimi tadi varki..okadar pahali satiliyorsa bence yapip satmak ta lazim gibi :))) Size keyifli yemeler olsun eminim yaninda arslan sutu iyi gider..bir parcada benim icin yersiniz artik..Afiyet Olsun..Iyi aksamlar size:)

    YanıtlaSil
  2. Mutlaka sizin oralarda satılıyordur, inanılmaz lezzetlidir. Hatta sizin bahçe havuzundakilerden olur mu acaba? :)) Kışın yemek için daha çok yaparım gibi geliyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Yorumunuza yorum yapmam lazim:) Burada palamut satilmiyormus onu ogrendim..kavanozda balik parcalari gordum ama kucuk parcalardi ayni sey mi bilmiyorum, birde tadi tarif edilebilirmi acaba?? tursu gibi, kuru, sadece yagli balik, yoksa tuzlu yagli..Neysem bir arastirayim bakim. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavanozda gördükleriniz olabilir. Yağlı, tuzlu çok lezzetli bir tadı var."Bonito" ing.si galiba. "Salt Bonito" diye konserveleri var burada büyük marketlerde. teşekkür ederim.

      Sil
  4. MERHABALAR İLHAN BEY
    CAHİLLİĞİME GÜLEBİLİRSİNİZ AMA DÜNE KADAR LAKERDA NIN VARLIĞINDAN BİLE HABERİM YOKTU DOĞRUSU.VİŞNABIN BLOGUNDA GÖRDÜM ŞİMDİ SİZDE ,TADI HAKKINDADA HİÇ BİLGİM YOK AMA SİZ YAPTIYSANIZ GÜZEL OLMUŞTUR MUHAKKAK.
    ELLERİNİZE SAĞLIK, HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  5. Rica ederim, olur mu öyle şey bizim de bilmediğimiz bir sürü şey var. Ama çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  6. Yemesini çok severim ama yapımı zahmetliymiş.Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Evet zahmetten çok uzun sürüyor. Ama değiyor bence. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Eline sağlık.Uzun bir süreç ama sonuç güzel oluyordur herhalde.Hiç denemedim ama tarif ile birlikte cola ile içilmeyeceğini de öğrendim :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence deneyin mutlaka seversiniz. Cola olmaz, colaile yenecek çok güzel paylaşımlar var bloglarda. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Ahh ahhhh ne zahmetli iştir lakerda yapmak.Öncesi çok çok afiyetler olsun,ellerinize sağlık.Çok zahmetli çok öldüm öldüm yorgunluktan .Ama değiyor değil mi?sevgili festigan.Sizin ki benim tarifimden daha farklı bu tarifinizi de 2/3 tane palamut alıp denemeyi düşünüyorum.Seyyahım Gülüm sana buluştuğumuzda lakerda getireceğim canım.Ben de dün bütün günümü palamutları lakerda yapmak ile geçirdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zahmetli ama en zor kısmını yani temizleme işini balıkçıma yaptırıyorum. Sizin yöntemi de ben deneyeceğim. Yanlız direkt kavanoza koyup tuzlayınca acaip su salıyor. Benim yaptığımda süzgeçten suyu gidiyor. Sizin yöntemle ben levrekten yapmıştım, galiba bloğumda " Levrek Turşusu" etiketiyle paylaşmıştım. Ellerinize sağlık.

      Sil
  10. Müthiş bir lezzettir, Lakerda. Aslı, dediğiniz gibi Torik'den yapılır ama Torik kaldı mı? Çıkarsa da pahalıdır. Size afiyet olsun. Tadını çıkarın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. palmuttan olanına da razıyım ben .Eskiden o da olmuyordu. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Denizden çıkan herşeyi baştacı yapan ben, özellikle bu lakerda konusunda kararsızdım. zira anlaşılıyor ki evde yapılabilir.hani ilk deneme için birkaç tane ile bir başlangıç yapılabilir.
    ve size katılıyorum,yanında kola mı, o bizim eve zaten girmiyor.girmesin de zaten...biraz keyifle tüketilesi bişey bence bu tarz lezzetler, ona göre...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi 2 taneden başlayın bir yapın, göreceksiniz daha yapmak isteyeceksiniz. Cola şakaydı zaten. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. hm,lezzeti zaten yapılışından belli ,ellerinize sağılık ,hamsi ise gerçekten soğuk aylarda tam lezzetini veriyoru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes teşekkür ederim. Evet hamsiye daha 2 ay var, tabi lezzetli Karadeniz hamsisine.

      Sil
  13. Интересна рецепта! Красиво изглежда! Поздрави!

    YanıtlaSil
  14. Mazes den tercüme bekliyoruz. :))

    YanıtlaSil
  15. Size lakerda yapımındaki en sıkıntılı bölüm için kendi geliştirdiğim bir sırrı veriyorum. Bildiğiniz gibi baliğın orta kılçığının içindeki iliği çıkarmak en zor tarafı bu işin.

    Ben bu işi şöyle çözdüm. Çok ince uçlü ve çok keskin bir bıcakla takozların ortasındaki kılçığı daire şeklinde kesip tamamen alıyorum. Yani ortası 5 kuruş büyüklüğünde delik hale geliyor. Çok daha az zahmetle lakerdamızı yapıyoruz. Ortadaki delik sizi rahatsız ediyorsa bir şey diyemem, saygı duyarım...

    YanıtlaSil
  16. Öneriniziçin teşekkür ediyorum. Tekrar yapacağım aklımda olsun. Evet o ilik işi zor hakikaten. Ben yemeğe başladım, lezzeti süper ama biraz tuzlu. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  17. Az sonra sizin tarifinizle balıkları kavanoza koyacağım.Üzerine de zeytinyağını ilave ettim mi lakerdam 10 15 güne kadar hazır olacak nasipse.Tekrardan ellerinize sağlık olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neticeyi bana yazarsanız sevinirim. Ben 1 kavanozu bitirdim bile. :))Teşekkür ederim.

      Sil
  18. ilk resimdeki avanozun ici tamamen zeytinyagiyla mi dolu ? Peki ne kadar zeytinyagi lazim u islem icin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıkların üstüne çıkacak kadar sırf zeytinyağı olacak. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. Tekrar Merhaba İlhan Bey,
    Sayfanız çok güzel tebrik ederim. lakerda tariifinizi denemek istedim ama iki tarif var, hangisi geçerli?
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar dikkatlisiniz. Yukarıdaki tarif geçen sene yaptığım ve çok başarılı olanı. Bu sene zeytinyağı yerine tuzlu suda yaptım bazı tavsiyeler üzerine bakalım nasıl olacak? Çok teşekkür ediyorum güzel yorumlarınıza.

      Sil