26 Eylül 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ




Kereviz pişirmeye acaba erken mi başladık? Kereviz denince benim aklıma çok soğuk havalar gelir. Ama artık her şey içi içe, karmakarışık. Pazarda çok güzel görünen kerevizlere dayanamadım ve sıcak falan demedim aldım. Bu arada bugün palamutun tanesi iki liraydı bizim balıkçıda. Yok artık almamışsındın, abarttın  bu palamut işini falan diyorsunuzdur ama tabi ki aldım. :)))  Lakerdaya devam. Bu arada boşuna demiyorum palamutla bozdum kafayı diye, içinde palamut geçmeyen bir paylaşımım yok son zamanlarda. :))

Neyse gelelim kerevizimize. Nedense çoğu kimse sevmez değil mi? Hele seven çocuk yoktur herhalde. Ben de aslında son senelerde sevmeye başladım.












Malzemeler:





4 adet küçük kereviz
10 adet arpacık soğanı
3 diş sarımsak
1 adet havuç
1 adet patates
1.5 su bardağı portakal suyu
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 adet limon suyu
1 talı kaşığı esmer toz şeker
1 .5 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı














Tarif:





Kerevizleri biraz kalınca soyuyoruz, içlerini oyuyoruz ve içinde limonlu su olan kaseye koyuyoruz. İçlerini de incecik doğrayalım.
Havucu, patatesi soyuyoruz, ayrı ayrı haşlıyoruz, süzüp küçük küçük doğruyoruz. ( Aramızda kalsın ben hazır garnitür kullandım. :)))
Tencereye zeytinyağını koyuyoruz, ısıtıyoruz ve küçük doğradığımız soğanı ve sarımsağı koyup kavuruyoruz. Kerevizin kıydığımız içini de ekliyoruz ve biraz daha kavuruyoruz. Kerevizlerimizi tencereye alıyoruz, kenarından portakal suyunu döküyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kerevizler hafif yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Daha sonra kerevizlerin için bezelye, havuç ve patatesi , tenceredeki soğanlı karışımı dolduruyoruz. Limon suyunu döküyoruz. Tuzunu ve şekerini ayarlıyoruz.














Tencerenin kapağını kapatıp, kerevizler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.


Bu arada fotograf makinemi yere düşürdüm, çalışmıyor, onun için bir müddet tefeonla idare edeceğim.

31 yorum:

  1. ELLERİNİZE SAĞLIK
    LAF ARAMIZDA KEREVİZİ GÜZEL YAPARIM YANİ YİYENLER ÖYLE DİYOR
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  2. Mutlaka güzel yapıyorsunuzdur, o zaman seninde eline sağlık. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Çocuklar bunu nasıl sevmiyor hayret ediyorum, en, en, en sevdiğim yemeklerden biri, ben kerevizi sıcak olarak (etli veya etsiz)sevmem ama zeytinyağlısını çok severim...bol limon sıkarım yerken...genellikle bu yemeği yaparım ve unutkanlığımdan çoğunlukla evde limon olmaz:)))komşudan olsun yarım limon isterim ne yapayım limon çok yakışıyor buna bilmiyorum aynı fikirde misiniz siz ve okurlar...
    unutmadan elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben kuzu etli ve terbilesini de çok severim. Evet limon çok yakışıyor haklısınız. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. En sevdiğim yemekler arasındadır.
    Portakal suyu ile yapıldığında da bir başka oluyor.
    Ellerine sağlık.
    Bu arada palamut yokmu bugün dıyordum ki gerekli açıklama geldi :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladım ki palamut zamanı gelmiş. Hemen bu akşam paylaşıyorum. :)))
      Doğru söylüyorsunuz portakal suyu çok yakışıyor. Şuna da dikkat ettim, burada portakala hiç itiraz gelmedi. Halbuki diğer meyveli yemek paylaşımlarıma karşı gelen çok olmuştu. Çok teşekkür ediyorum yorumunuza.

      Sil
  5. Merhabalar,

    Ben de mutfaktan anlayan ve yemek pişirmeyi bilen biri olsaydım diye kaç kez o hiç sevmediğim ama malesef sık sık kullanmak zorunda kaldığımız "keşke" ye sığınmak ve onu kullanmak zorunda kalıyorum. Elinize ve emeklerinize sağlıklar dilerim. "Zeytinyağlı Kereviz" ne güzel tam biz yaşlılar için ideal bir yemek. O güzel yüreğinizde oluşan ve gönüllerden yol bulup yemeklere akan sevginiz de zeytinyağlı kerevizi bir kat daha tatlandırmış ve ona doyumsuz bir lezzet katmış. Nereden belli diyeceksiniz? Fotoğraf karelerine yansımış, ben oradan tadını alabiliyorum. Ellerinize ve yüreğinize sağlık.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel şeyler yazmışsınız, yanlız " yaşlı " kelimesine takıldım. :))
      Evet gerçekten çok sağlıklı bir yemek, sevenler için de çok lezzetli. Bence bir hobi olarak ucundan kenarından yemek işine bir el atsanız. İnanın insanın bütün gerginliğini alıyor bu meşgale. Hem bende bu kadar bayanın arasında yalnız kalmamış olurum. :)) Sizi sık sık bloğuma bekliyor, tekrar çok çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  6. Kışın bizde en çok pişen sebzedir. Ellerinize sağlık İlhan bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın tamam da daha erken aslında. Sonra bıkıyoruz, ne yiyeceğimizi şaşırıyoruz. .Teşekkür ederim

      Sil
  7. Bu haftaki pazar da ben de kuzu ıspanakları gördüm ama almadım. "Sizinle bütün kış görüşeceğiz nasıl olsa" dedim, içimden. Zamanı geçmeden bir defa daha Ayşe kadın fasulyesi aldım. Tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ispanak zaten büyük marketlerde bütün sene aralıksız bulunuyor. Neredn alıyorlar, nerelerde yetişiyor temmuz, ağustos sıcağında bilemiyorum. Fasülyeden de bıktık artık aslında. :)) Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  8. buldumu almak lazım ertelemek biz insanların düştüğü tuzaktır hani demişler ya- bugün varsın yarın yok. İşte bu yüzden kereviz erken yenmeli ve çok yenmeli derim hele zeytinyağlısına bayılırım,canımızı çektirdiniz,bizde daha çıkmadı neyse siz bizim yerimize tadın afiyet bal şeker olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi yeriz sorun değil de, mevsimi dışında nasıl yetiştiriliyor o önemli. Bit takım ilaçlamayla 6 ayda yetişen sebzeleri 2 ayda yetiştirip önümüze serdiklerini okuyoruz. Aslında mevsiminde yemek gerek her şeyi bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. ellerinize saglik sunumda guzel. Tadida cok guzeldir eminim.

    YanıtlaSil
  10. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Hahaha sizin palamut ta benim bahce ye dondu..varsa yoksa onlar:)2 liraya bulmussunuz alinmazmi..Bu arada Kereviz su cicek gibi olan sebze dimi??? Her birseyi denedim ama kereviz hic denemedim sadece hazir tursusunu aliyorum:)))Sizlere afiyet olsun..Bu arada telefonunuzun kamerasida benim kameradan guzel cekiyor foto larda gayet net:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lakerdam oldu, paylaşamıyorum. Herkes bu adam palamuttan başka bir şey bilmiyor diyecekler diye. Kereviz turşusu? Fena fikir değil, bi araştıralım internetten. Tazesi niye gelmiyor sizin oralara, veya siz sevmiyorsunuz. Orasını anlamadım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. görüntü süper,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes teşekkür ederim. Lezzeti de güzeldi.

      Sil
  13. İlhan Bey selam....bende nedense kerevizi kışla eşleştiriyorum...sanırım biz artık taze fasulyeden ve biberden ve barbunyadan bıktık yazın çok sebzemiz yokki bizim esas kış mevsiminde herşey var....bende sizin gibi sonradan kereviz seven hatta eşinede kızınada yedirebilenim...hele salatası bizde olay olur....ben bu biçimde hiç yapmadım enginarı böyle yaparım ama benim eski kayıtlarda portakallısı var o çok şahaneydi sizinkide güzeldir tahminim benim şöyle bir damak tadım var zeytinyağlı o gün yenir bitmez ise ertesi gün yiyemiyorum...bakla hariç o bekleyince güzel oluyor tabii atmıyorum ama zevk almıyorum oyüzden az yaparım küçük tencerelerde...benim salataya gelincede evde közmatikler varya ocak üstü ben onu çok sevdim yazlıkta bile kullanıyorum tadıda güzel oluyor deneyin derim evde de yapıyoruz yani:)))hatta dolaba kırmızı biber közleyip kaldırıyorum içine ezine ile sarıp içkinin yannında süper oluyor eşimin 1 numaralı mezesi....deneyin derim....sevgiler saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.Kereviz kış sebzesi ama dediğiniz gibi fasülyeden, barbunyadan bıkkınlık geldi, görünce dayanamadım. Salatasını ben de çok severim, iyi ki aklıma getirdiniz. :)) Ama kereviz sevdiğinize göre bu tarifi lütfen deneyin. Bizde de tam tersi yemekler pişer, ertesi gün yenir. Kendini çeker falan derler. Kozmetik olayı iyi fikir. Blog olayını bundan seviyorum. Bakın bir yorumda 2 şey hatırlattınız bana. Evde kozmetik de var, unuttum gitti. Onu da bulayım. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  14. Fuar bey çok teşekkür ederim. Evet kerevizi sevenler için güzel bir yemek. Ama sevmeyeni de çok.

    YanıtlaSil
  15. Ilhan Bey..kerevizin tazesi var burada size sordum ya cicek gibi olan seymi kereviz diye??? Eger cicek gibi olansa burada yaz kis var..ama alipta yapan biri yok:( Hazir tursusu iyi oluyor..hemde kolay..Bu arada kozmetik diye birseyden bahsetmissiniz nedirki o biz Turklerin icadi birsey galiba..evde ocakta sebze kozlenmesi icin??Sabah sabah bloglarda dolasip duruyorum ki ne pisirsem bugun diye ama kesin kereviz degil..sorry:( isi cok onun!

    YanıtlaSil
  16. Çiçek deyince benim aklıma gül, karanfil, papatya falan geldi. :)) Kerevizi hiç bağdaştıramadım çiçekle. :))) Siz zannederim başka bir şeyle karıştırıyorsunuz. Acaba karnıbahar olabilir mi? Onun turşusu oluyor. Kozmetik? Anlamadım valla. teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  17. Kozmetik anlamadinizmi?? Yukarda postif pembe ye verdiginiz ceva[ta demissinizde merak ettim ne diye..Kereviz konusundada galiba ben baska sebze dusundum..Enginar olabilir belki dusundugum.Karnibahar i da biliyorum..neyse internetten bakarim..tesekkurler.
    (Benim klavyediki bazi harflerin olmamasi nedeni ile yanlis anlasiliyorum sanirim:)) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok siz haklısınız. Ben yanlış yazmışım. Közmatik olacak. Sebzeleri ocağın üzerinde közlemek için bir alet. Özür dilerim. Bence de başka sebze çünkü görünüş olarak kereviz pek çiçeğe benzemiyor. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  18. internetten baktim Kereviz "celery root":)) heyy..nihayet..kerevizin saplarini cig olarak cok yiyorsam da, kokunden yemek yapmamistim artik deneyebilirim:)

    YanıtlaSil
  19. Evet " celery ". Kökünden çiğ olarak salatası da güzel olur. Rendeleyip sarımsak, biraz mayonez, ceviz.

    YanıtlaSil
  20. Kereviz portakal suyu ve zeytinyağı ile yapılınca he bide yaprakları da eklenince yemelere doyulmaz bir lezzettir bence... Bide su çiçek gb olan sebze enginardır kesin.. Ayıklanmamış hali çiçeğe benziyor çünkü:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama İstanbul'da yaprakları yok. Evet enginarı kast etmiş. Emel hanım. :)) Yoksa kerevizin dış görünümü ile çiçek hiç bağdaşmıyor. Teşekkür ederim.

      Sil