12 Eylül 2012 Çarşamba

" TAPAS " ÇALIŞMASI

Tapas, İspanya'da ana yemekler arasında genellikle alkollü veye alkolsüz içkiler yanında azar azar gelen yiyecekler. Zeytin, peynir gibi basit türleri olduğu gibi tütsülenmiş jambon, deniz ürünlerinden oluşan tapeler de var. Genellikle içkinin yanında ücretsiz geliyor, amaç Korhan şefimin dediği gibi içki tüketimini arttırmak. Çünkü genelde bol sarımsaklı, acılı oluyor bu da haliyla iştah açıyor. Şef Korhan Büyüksuda'nın Boğaziçi Üni. bünyesindeki Cookhane'yi almasıyla başlattığı workshop çalışmalarından biri olan " Tapas" gününe oğlumla beraber katıldık.Şimdi sizlerle o güzel geceye ait fotografları paylaşıyorum.












Bunlar enginar göbeğinde zeytinyağı, sarımsak, doğru fırına. Çıktıktan sonra leblebi yer gibi atıyorsunuz ağzınıza.











Tuzsuz bademleri bir kaç saat suda bekletiyoruz. Tavaya az zeytinyağı koyuyoruz. Bademleri atıyoruz, karıştırarak kavururken toz esmer şeker ve tuz atıp yaklaşık iki dakika sonra çıkarıyoruz. Özellikl ılınınca kıtır kıtır süper bir lezzet.












Bu da söylemesi ayıp bademlerin tabağa konup şarabımın yanında konuşlanmış hali. :)))












Bu da oğlum Tunca. Fransa'da Sourbone'da master öğrencisi . Yemek konusunda benim kadar meraklı ve hatta benden daha yetenekli olduğunu söyleyebilirim.











Ekmekler ince ince kesildi. Fırında kızartıldı. Üzerine zeytinyağı gezdirildi. Domates,saoğan, sarımsak, fesleğen, tuz ve karabiberle yapılan karışım üzerine sürüldü. Acaba soğan yok muydu?  :))












Marine edilen hamsi filetoların bazılarına zeytin, bazılarına arpacık soğanı ve cherry domates sararak kürdanlara taktık. Ortasında bizim bademler. :))












İşte şeflerimiz. Korhan Büyüksuda ve en sonda Samet Andaç. İkisini de tv. lerden tanıyorsunuzdur. Özellikle Show tv. ve Cumartesi - Pazar günleri Beyaz tv.de "Şeker Tadında" programında. Hem kariyer hem de insan olarak ikisi de süper.












Gecenin geç saatlerinde yaptıklarımızı yediğimiz masamız.









Resim pek sevimli çıkmadı ama bu ana yemeğimiz oldu, çok da lezzetliydi. İçi kıymalı,yumurtalı, unlu falan kırmızı biber dolması. Bunu evde yapıp öyle paylaşacağım.

34 yorum:

  1. Ençok kızarmış ekmek, üzerleri domates, vs. beğendim, benzer bir şey rahmetli annem öğretmişti ekmeği kızartmadan dilimlerdik, üzerine çırpılmış yumurta, beyaz peynir karışımı sürerdik, üzerine de domates, biber hatta zeytin koyar fırında veya elektrikli ızgarada kızartırdık sıcacık çayla hala en sevdiğim şeydir, evde yiyecek bir şey yoksa yaparım çok doyurucu oluyor..

    Oğlunuz Sorbon'da ha tebrik ediyorum, maşallah...e babasına çekmiş demek ki, yemek yapmak konusunda..

    ve tüm mezeler için afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz saydıkça bu saatte acıktım, üşenmesem kalkıp yapacağım. :)) Bende çok severim, hatta kimse duymasın ekmeği ince dilimleyip kızartırım ve boş boş yerim. :)) Bir de İspanyol yemek kültürünü özümleyenler ,"tapas"a "meze" denmesini kabul etmiyorlar. :))))

      Sil
    2. hmmm tamam meze demeyeyim o zaman tapas:))bir gün çat kapı komşumuz ve kızı gelmişti (aynı apartmanda oturan komşumuz)ne yapsam evde ikram edecek bir şey yok, ekmekleri dilimledim, peynirli yumurta çırptım bir kasede üzerlerine sürdüm, biraz domates, yeşil biber, zeytin de koydum her bir dilime..sıcacık da çay yaptım tabii...inanır mısın arkadaşım nasıl sevdiler, nasıl bolbol yediler, bayıldılar, bayıldılar:))demem o ki aniden misafiriniz gelirse de işe yarar bir tariftir:)

      Sil
    3. Sevilmez mi ya. Hem de bu saatte gecenin 1 nde karnım zil çalarken. :)) Pastaya, keke tercih ederim bu ikramınızı. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. OĞLUNUZU BENDE TEBRİK EDİYORUM.MAŞALLAH.
    BENDE KIZARMIŞ EKMEĞE TAKILDIM BÜCÜRÜĞÜN DEDİĞİ GİBİ BİZDE ÇOCUKKEN ANNEM ÇOK SIK YAPARDI
    O GÜNLERE DÖNDÜM BİRDEN
    KIRMIZI DOLMANIN TARİFİNİ MERAKLA BEKLİYORUM
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet eskiden evlerde yapılırdı, çok da lezzetli oluyor. Dolmayı yapacağım yakında paylaşırım.

      Sil
  3. Hepsi muhteşem görünüyor.
    Özellikle enginar ve bademleri deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet enginar va badem harika cidden. Sabahta 2 kocaman tepsi yapıp ortaya konacak, akşama kadar gelip gidip yenecek. :)))) O tarz bir şey. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  4. İlhan Bey;
    Ellerinize sağlık nefis olmuş.Oğlunuz çok şanslı imkanım olsa okuyacağım tek böülüm Gastronomi olurdu:)))Yumurtayı ben ev salçası ile yaptım ama hazır satılanlada olur sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. Oğlumun yemek sadece hobisi, eğitimi yemek değil. Ev salçası varkende, hazırla pek iyi olmaz herhalde. :))

      Sil
  5. Babasinin oglu anlasilan:) Sourbone da master yapiyor ha! Basarilar..Harika bir paylasim, tesekkurler..bademler ve sebzeli ekmek yabancim degil ama enginar degisik geldi bademlerin yaninda ictiginiz sarapi da ogrenmek isterdim..Ve boyle guzel egitici gecelere katiliyor olmak ta ayri bir zevk..olmak isterdim dogrusu..
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Ha birde su hamsi fileto lar dikkatimi cekti Ancuez lede yapilir sanirim degilmi?? Yada sardine ??? Tadi nasildiki??Merci Beaucoup:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Korhan şefime gün içinde sorar şarabı söylerim. tabi ki ançuez veya sardalyayla da olur. Ayrıca içine o biberli yeşil zeytin koyunca da güzel oluyormuş.

      Sil
  7. günaydın,kahvaltı yapmadım daha ,hiç birisine hayır demem,ellerinize sağılık ve oğulunuzun başarılarını devamını dilerim,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hepsi de kahvaltıya uyuyor. :))Oğlum için düşüncelerinize teşekkür ederim.

      Sil
  8. Tebrik ederim hepsi nefis gözüküyor hele benim gibi değişik tadları seven biri için oğlunuz da en az sizin kadar marifetli :)

    YanıtlaSil
  9. Geçen yaz İspanya'ya tatile gitmiştik ve tapaslara bayılmıştım, en meşhuru da domatesli ekmeklerdi..
    hiç sıkılmadan her yerde yemiştim
    sizin tarifler de süper olmuş.. hamsi filetolarını denemeliyim mutlaka, çok severim..
    Bu arada oğlunuzu da çok kıskandım, Fransa özellikle güneyi yaşamak istediğim yerlerden biri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi bizimki az zamanda yapabildiklerimiz tabi. Evet domatesli ekmekler her durum ve şartta yenebilir bence de. İnşallah isteğiniz olur, gidersiniz sizde. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  10. güzel masa güzel lezzetler ilhan bey bizede masanızda yer ver diye seslenmek geldi içimden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dahaki sefere bekleriz buyurun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. ha oğlunuzda süper tatlı:)) Maşallah..

    YanıtlaSil
  12. Böyle bir tecrübe yaşamanıza çok sevindim...İnsan yemeğin kimyasını öğrendikçe dahada işin içine giriyor....oğlunuz çok şanslı umarım çok iyi yerlerde işler yapar...yemeğe sizin kadar meraklı olmasıda çok güzel benimkide şimdiden beni taklit ediyor...ekmekleri bende çok severim eski kayıtlarda bende de vardır...İtalyanların savaş zamanında karınlarını doyurmak için yaptıkları bir yemek....ama biz bayılıyoruz tabii onlar brusette derler aynı yöntemle yapılır...bademlere bayıldım denemek isterim...bende eğer içki sofrası hazırlarsam ana yemekten daha çok biz meze deriz ama onlar tapas diyorlar çok yaparım favorimde salatalık turşusu ve mayonez karışımı süperdir....ne diyeyeim İlhan bey gece gece karnımızı acıktırdınız....sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet süpersiniz. İtalyan' ların Bruschetta'sına benziyor. Savaş zamanında kızarmış ekmeğin üzerine sarımsak ve zeytinyağı sürerek yerlermiş. Sonraları gelişmiş tabi. Somona kadar geliyor iş. Bir de ince bir çizgi var, kesinlikle tapas ve meze ayrı düşünülüyor. Bu hem bizde hem de İspanyol'larda böyle kabul ediliyor. Bir haklı olduğunuz konuda bu saatte yazarken bile karnımızın acıktığı. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  13. Ah ah! Ben bunları görmemişim, çok ayıp etmişim.
    Workshoplara katılmayı ben de çok istiyorum. MSA'nın eğitimlerini takip ediyorum ama henüz katılamadım. Çok eğlenceli ve öğretici geçmiş olmalı.
    Yapılanları yeme kısmı da harika :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'daysanız katılabilirsiniz. Her hafta oluyor. Evet gerçekten hem heğlenceli, hem de öğretici oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Kızarmış ekmek ve domatesler en çok takıldığım tarif oldu,bir öğretmen arkadaşım var benim,çayın yanına ekmeği kızartıp,üzerine birşeyler koyup fırına verir,benim de şimdi mutfakta yemeğim yok,eşim şehir dışında,eh böyle olunca yemek yapmadım,çay demler yanına birşeyler hazırlar yerim diyordum ki,sizin tarifi gördüm:)şanslıyım,tabi yapınca kulaklarınızı çınlatacağım bu değerli paylaşım için,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde aslında bunlar evde yemek yokken kurtarıcı tarifler. Kulağımı çınlatında, eşiniz beğenmeyip doğru dürüst yemek istersede kızmayın bana. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Yok zaten bunlar tek başınızayken yemek yapmaya üşendiğinizde iyi gelen tarifler,bu esnada yaptım ve yedim bile :)çok teşekkür ederim tarif için :)

      Sil
    3. Evet pratik ve lezzetli. Afiyet olsun size. :)) Sağolun yorum için.

      Sil
  15. Hamsiyi mutlaka deneyeceğim.Hepsi ayrı lezzetli görünüyor. Yapan eller dert görmesin Yiyen ağızlara afiyet bal şeker olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten hepsi lezzetli. Bu tapas işine daha derinlemesine gireceğiz gibi gözüküyor. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  16. bayılıyorum anne babalarla paylaşılan etkinliklere... biz de yolladık kuzenimi parise hayırlısı bakalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her kunuda öyle bir paylaşımımız yok ama yemeğe meraklı da geldi benimle. Kuzeninize de başarılar. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil