24 Eylül 2012 Pazartesi

PALAMUT PİLAKİ









Size aylar önce bahsetmiştim bir gece yarısı pencereden atlayıp salonun ortasına gelip evi sahiplenen kedi. Evin içinde değil ama balkonda hala bizimle beraber ve hala bir ismi yok.  Sitede herkes çok seviyor kişiye özel isimleri var. Kedi dediğime bakmayın iri bir köpekle kuzu arası bir şey boyut olarak. :)) Daha iyi anlamanız için açıklıyorum hani pire tasmaları vardır ya, ben en az yirmi kediye takmışımdır. Takarsınız tasmanın büyük bir kısmını da kesersiniz. Bunda tasmanın boyutu yetmedi düşünün. :)))  O kadar da seçici ki bazen düşünüyorum hani genetik falan diyorlar ya, bu kedi de acaba padişah sülalesinden falan mı geldi? Bir kere öyle haşlama falan yemez, yani suya tablet et suyu atayım içine de ekmek, makarna falan koyayım diyorsanız yemezler. Örneğin hamsi yemez, palamuta bayılır. Ama yağda kızarmış olacak. Tavuk yemek şeklinde olmayacak sade et olacak. Neyse yemek tarifi yazacaktım nerelere geldik. :))))





PALAMUT PİLAKİ:





Balık manyağı oldum gene. Her sene bu zamanlar böyle oluyor. Palamutun yemediğim tek şekli bir çiğ palamut kaldı herhalde. Lakerdasını bile yaptım. Ama netice daha belli değil. Bizim burada bir balıkçımız var, lakabı " Efsane balıkçı Yaşar" balık alırken bir de tarifler verir, onun aklına uyarak lakerdayı yaptım, bir hafta sonra netice çıkacak ortaya. Aşağıdaki pilaki tarifi hem çok hafif, hem de çok lezzetli tavsiye ederim balık bolken yapın.













Malzemeler:





2 adet palamut
1o adet arpacık soğanı
3 adet taze patates
1 adet kereviz
1 adet havuç
7-8 diş sarımsak
1 adet limon
1/2 demet maydanoz
1 defne yaprağı
Tane karabiber
Tuz
Zeytinyağı












Tarif:





Bir tencereye; soyulmuş arpacık soğanlarını, soyulmuş ve dörde bölünmüş patatesleri, aynı şekilde kerevizi, üstü kazınarak irice doğranmış havucu, bütün olarak sarımsakları, birbuçuk bardak suyu, defne yağrağını,    birbuçuk kahve fincanı kadar zeytinyağını , karabiberi ve tuzu koyarak sebzeler hafif yumuşayıncaya dek pişirelim.




















Sonra tencereye; halka halka kesip çok iyi yıkadığımız palamutları ve onun üzerine ince ince dilimlediğimiz limonu koyarak, balıkları pişirelim ( yaklaşık onbeş dakika ) . 













Ocağın altını kapattıktan sonra üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz ilave edelim. Ilık veye soğuk yiyebiliriz Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. ben gene de tavasını rica edeceğim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hafta ıspanak, semizotu. Belki haftaya. :))

      Sil
  2. bu balık yemeğini kedi için yaptıysanız şanslı kediymiş derim ama kendiniz içinse e ozaman siz şanslıymışsınız çünki bizim buralarda daha balık mevsimi başlamadı,küçüçük balık gelmiş onuda alasımız gelmiyor afiyet olsun elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kediye olur mu? Zaten pilaki yemiyor, tava olması gerek. :)))) Nerede yaşadığınızı bilemiyorum ama İst. palamuttan yıkılıyor. Hatta çinekopta başladı. Aslında küçük balıkta güzel olur çıtır çıtır. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. kediler balığa bayılır pişmiş olsalarda olmasalarda ama balık harika görünüyor tam mevsimi palamutun sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kedi bırakın çiğ yemeyi buğulama falanda ağzına sürmüyor. :)) Evet tam zamanı biz de bol bol yemeye çalışıyoruz. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. Ay o ne muhteşem bir kedi öyle!! Balkondayken özlemiyor musunuz?:))umarım seven birisi evine alır kış gelmeden....balıkta b12 bol var değil mi? Aslında balık yemem lazım:(((çünkü bu aralar çok halsiz, bitkinim az önce b12 vitamini aldım ama bilmiyorum yerini tutar mı?:( çok lezzetli görünüyor elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evdeydi bir ara ama anormal tüy döküyor. Yok üşümez o kadar yağlı ve tüylü ki yazın çok sıkıntı çekti. Bahar yorgunluğudur. B12 mutlaka iyi gelecektir. Tabi balıkla da takviye yapmak gerek Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Bir an Kediyi pisirdiniz sandim balik yerine:)) hahaha saka saka..desemde sakasi bile hos degil :( sizlere afiyet oluyor miss gibi taze cesit cesit baliklarla bizde ne bulursak yiyoruz iste..Ellerinize saglik diyorum..Kedi de cok sevimli yahu..kucagima alasim geldi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet balık olayı bu mevsimde buralarda süper hakikaten. Kedi sevimli de evin içinde olmuyor, dışarıda da bazen acıyorum. Yok kucağa alamazsınız biraz azman çünkü. :)))) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Çok değişik bir yemek olmuş. Sebzelerle beraber çok iyi gitmiş olmalı. Haşlama gibi oluyor herhalde böyle yapınca. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suyu çok azalıyor aslında. Aslında ben buğulama ve plakiyi sulu severim. Bodrum'da Gümüşlük usulü derler. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Pek bilmem balık yemeklerini. Biz de varsa yoksa kızartma ve buğulama. Çok severim bu hallerini. Fakat sizin tarifte oldukça ilgimi çekti. Çok leziz görünüyor. Palamut alayım bol iken piyasada. Elinize sağlık.

    Ayrıca bir kedi sever olarak kediyi sahiplenmeniz çok hoş. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoş geldiniz. Bu da buğulama gibi aslında. Evet palamut dönemini kaçırmayın sonra bütün sene özlüyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. hayırlı sabahlar
      galiba bunuda yapabilirm kolay ve lezzetli görünüyor.
      ellerinize sağlık

      Sil
    3. Hayırlı sabahlar. Tabi ki yaparsınız. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. ellerınıze sağlık güzel gorunuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem hafif, hem sağlıklı, hem de lezzetli oldu. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  9. Bol maydonozlu nasıl da nefis gözüküyor,ellerinize emeğinize sağlık..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pilaki ve buğulamaya maydanoz çok yakışıyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Merhaba İlhan bey. Yine harikalar yaratmışsınız.
    Semtimizdeki balıkçımızdan palamut alıyordum, nasıl pişireceğimi sorarken ekşili mi? dedi. Karadenizliler, palamutu tek şekilde pişirirlermiş onun adı da ekşiliymiş. Ben balıkçının yalancısıyım :)
    İlgilenirsiniz belki de biz de sayenizde öğreniriz.
    Kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ben sizlerden öğreniyorum bir çok şeyi. Siz yazınca internetten baktım aslında bu brnim tarifin aynısı ama fırında yapılıyormuş. Hemen yarın denerim. :)))) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  11. Bunu nasıl kaçırmışım..Çok leziz belli ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kaçan bir şey yok balık çok daha. :))

      Sil
  12. Sevgili İlhan öncelikle sayende sürekli palamut yiyoruz :)
    Sende görüp görüp, Adosh'a palamut aldırıyorum ve pişirme işini de o yapıyor.
    Bu arada senin duyurduğun son kitabın yazısına gitmek istiyorum ama tıklayıca beni yine buraya getiriyor.
    Bir yerde hata yapıyorum ama nerede bilemedim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıkcınıza söyleyin lütfen komisyonumu göndersin. :))) Bu yeni blog arayüzü çıktı mertlik bozuldu. Ben de anlayamadım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık. Şifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  14. aaaa,kediden palamut plaki olur mu derken yemeği gördüm,siz çok yaşayım ,ellerinize sağılık .Ev kedileri acayip bir şeyler,geçenlerde ben de aldım azıcık hamsi,bizimki 'delirdi'kokuyu duyunca,verdim 1 tane,yok-yemem,kafasını,içini temizledim...güzel ama pişir ,ben öyle severim...kızarttım,balığın tadına baktım kalanı desert niyetine gitti,geldi ,her gün 2-3 tane yedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuza. Evet açlıktan ölse sevmediği şeyleri yemiyor.

      Sil
  15. kitap için yeniden deneyin,merak ettim.

    YanıtlaSil
  16. kedicik ağzının tadını iyi biliyormuş,onu yemem bunu yerim,birde palamut kızarma olacak,süpermiş :)
    bu arada pilaki nefis görünüyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek kedicik bizimkine uymuyor. Kedi azmanı falan demek gerek. :))) Evet pilaki güzel olmuştu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. off enfes görünüyor. Ellerinize sağlık olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil