8 Eylül 2012 Cumartesi

İŞKEMBE SOTE

Daha işkembeyi duyunca verilen tepkileri tahmin edebiliyorum. Gerçekten riskli bir yemek. Seven çok sever, sevmeyen de ne kokusunu duymaya ne de görmeye tahammül edebilir. Yunanistan'da, Bulgaristan'da, Makedonya Cumhuriyet'inde, Romanya'da çok sevildiğini, hatta milli yemek sayıldığını biliyor muydunuz? Meksika'da bizim gibi çorbası yapılıyormuş. Hindistan'da keçi işkembesinden yapıyorlarmış, Vietnam'da fesleğen ve fasülye filizleri ile pişirirlermiş. Bunu not aldım,  soğuk kış günlerinin birinde pişirip paylaşacağım. Bu arada hazmı kolaylaştırdığı, şifalı olduğu da söyleniyor.
Paylaşıma geçmeden bir şey itiraf edeceğim. Bunu yazın en sıcak günlerinden birinde pişirdim ama blogda paylaşmaya çekindim. Herkesin kavun karpuzdan başka bir şey yiyemediği, bloglarında limonata ve meyve şurupları paylaştığı tarihlerde "İşkembe sote" tarifi paylaşamazdım tahmin edeceğiniz üzere. :)))














Malzemeler:





1/2 kilo temizlenmiş olarak dana işkembe
1.5 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet sivri biber
1 domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber
Pul biber
Tuz
Sirke











Tarif:





İşkembeyi çok iyi yıkadıktan sonra düdüklü tencereye koyuyoruz, biraz sirke ilavesiyle kaynatıyoruz. Bu suyu döküyoruz, tekrar su ve sirke koyarak yaklaşık bir saat kaynatıyoruz. İşkembeyi çıkarıyoruz, biraz soğuduktan sonra bir santimetre boyunda kesiyoruz.
Tavaya tereyağını koyuyoruz eridikten sonra küçük doğranmış soğanı ve sivri biberleri ekliyoruz, kavuruyoruz. Rendelenmiş sarımsağı ve küçük doğranmış domatesi de koyarak kavurmaya devam ediyoruz. Salçalarımızı da ilave ederek bir iki çevirip işkembeleri tavaya döküyoruz. Tuzunu, biberlerini ayarlıyoruz ve yaklaşık on dakika karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.











 1  y emek kaşığı kadar sirke koyuyoruz, harmanlayarak ocağının altını kapatıyoruz. Bu arada söylemeyi unuttum, eğer işkembe damar tarafından olursa lezzeti katlanır. Pişen işkembeyi yuvarlak bir güveç kabına alıyoruz, üzerini folyo ile sıkıca kapatarak, 200 derece fırında yaklaşık 1/2 saat pişiriyoruz. Sıcak veya ılık olarak servis yapabilirsiniz. Bir not daha acı çok yakışıyor. Afiyet olsun.

30 yorum:

  1. İŞKEMBEYİ ÇOK SEVERİM
    AMA İŞKEMBE SOTE HİÇ DUYMAMIŞTIM
    TADINI HAYAL BİLE EDEMİYORUM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    BAZEN İŞKEMBE KRİZİNE GİRER GECE VAKTİ FENERBAHÇE İŞKEMBECİSİNE GİDERİZ O KADAR YANİ
    BU GÜNDE YENİ BİR ŞEY ÖĞRENDİK SAYENİZDE

    YanıtlaSil
  2. İşkembeyi seviyorsanız bunu mutlaka deneyin. Hele bol acıyla herika oluyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Ben bu tarife allahhh diyemeyecegim cunku simdiye kadar agzima bir parca bile koymadim..hayatimda sadece 2 kere corbasini arkadaslara diye yapip gece yarisi ikram ettim. Aslinda benim disimda tum dostlar seviyor ve buradada temizlenmis olarak satiliyor..haftayada bizdeler acaba yapsammiki surpriz olarak hmm aklima girdiniz simdi :)))ellerinize saglik diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle tepkileri bekliyorum bu tarife. :)) Ama yapın bence meze olarak da güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Çorbasını içemiyorum ben ama bu halini yiyebiliyorum. :)
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben her halini çok seviyorum ama bence önemli olan doğru dürüst güvenilir bir yerden işkembeyi almak. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Başka bir kaynakta görmüş olsam tereddütle yaklaşabilirdim ancak Festigan'dan tavsiye ediliyorsa, mutlaka denenmeli. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke adınızı da öğrenseydik adsız kardeş. :)) Güzel sözlerinize teşekkür ederim.

      Sil
  6. Ben de biraz havaların soğumasını bekliyorum İlk fırsatta denenecekler arasında yerini aldı bile.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tam bir kış yemeği aslında. Benim gibi yazın ortasında yemek pek akılcı değil. Sağolun yorumunuza.

      Sil
  7. Her şeklini çok severim ellerinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da şimdi saati aslında işkembe çorbasının. :)) Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  8. ben kokusuna bile dayanamaynlardanım.çocukken bile ewden çıkardım pişerken.hala ne yaparım ne de yerim.ama sevenler için değişik bir tarif olmuş.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bilirim çoğu kişi sevmez. Arkadaşlarla gece geç vakit giderdik, sevmeyenler içeri bile girmez kapıda beklerdi. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. İşkembe çorbası eşim ve oğlum için pişiririm ama asla yemedim.Bu tarifi ilk kez görüyorum,ben yiyemesem de onlar için deneyeceğim.Paylaşımınız için teşekkür ediyorum.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapınca belki bir tadına bakarsınız. :)) Hiç koku olmuyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. İtalya ve ispanya'da da çok seviliyor. Biz göçmeniz aynı tarife bir de nohut ilave ederiz. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutlu işkembeyi de çok severim. Ama o nohut ağırlıklı olur değil mi? İyi ki aklıma getirdiniz en kısa zamanda yapacağım. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Bayılırım işkembeye.
    Yapmayı beceremem ne yazık ki.
    Annem çok güzel yapar.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoş geldiniz. Sevdiğinize göre yapmayı mutlaka deneyin. Kolay aslında. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. ben işkembe çorbasına bayılırım.çok seviyorum.yapmayı beceremem ama çorbasını içmesini iyi bilirim.canım istedi şimdi.birde böyle denemeli ,yapabiliriz belki.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyorsanız yapması çok kolay aslında. Artık nasıl temizledikleri tartışılır ama tertemiz satılıyor. Siz de güzelce tekrar yıkayıp düdüklüde haşlıyorsunuz. Gerisi kolay. Bence deneyin. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  13. Bende size bi ziyarette bulunayım dedim.Ve birbirinden güzel lezzetlerle karşılaştım.Rahmetli babam işkembe çorbasını çok ama çok severdi.Bazen sabahları bile içerdi.Bende onu hayretle izlerdim:)Ama sote halini hiç duymamşıtım.Umarım bi gün denerim kendim için olmasa bile misafirlerime.
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laf aramızda ben de bazen sabah erken dışarıda olduğum zamanlar işkembeci ararım. Süper olur valla. :)) Soteside güzel oluyor deneyin bence. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  14. ben ise 21 sene geriye döndüm,göçmenliği bilirmisiniz:makarnadan her çişit yemek yapardım,kasaptan ise işkembe,bağırsak,ciğer çok ucuza veriyorlardı...o zamanlar çocuklarım yiyorlardı ....şimdi et ile işkembe çorba yapmaya çalışıyoruz ....Ellerinize sağılık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göçmenliği bilmem ama zorluklarını tahmin ederim. Ucuz olan şeyler biraz gündeme gelince fiyatı da uçuyor. İşkembe neredeyse et fiyatı. Eskiden tavuk alırken kasaba kanatlarını attırırdık, sonra mangal modası başladı. Şimdi tavuğun en pahalı kısmı kanadı. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. ustam bir porsiyon işkembe sote.

    ellerinize sağlık bende çorbasını sevenlerdenim.
    ama sotesini hiç duymadım aklımada gelmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen gönderiyorum. :)) Bir yapın denemiş olursunuz, en az çorbası kadar lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Ilhan Bey cok soru sormus gibi olmayim ama sormazsamda ogrenemem:)) Simdi neden iskembeyi 2 kere kaynatacagiz? Ilk kaynamada heleki duduklude zaten pisecek..(Buradakiler cok temiz sanki camasir suyuna batirilmis gibiler eger temizlik acisindansa)Ikincisi 1 gun onceden iskembeyi pisirsem ama ertesi gunu sote yapsam olurmu???? Tesekkurler simdiden.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim tabiki sorabilirsiniz. İllaki ilk kaynadığı su bir dökülür. Herhalde temizlik ve koku açısından diye düşünüyorum. Buradakilerde çok temiz aslında ama gene de genetiğinden dolayı :)) bir takım işlemler gerekiyor. Ertesi gün olur tabi ama dolabın sıfır derecesinde korusanız mı acaba? Ben teşekkür ederim.

      Sil