3 Eylül 2012 Pazartesi

AVAKADO SALATASI VE AVAKADOLU OMLET

Hani mantı günü, makarna günü falan derler ya dün de bizim avakado günümüzdü. İlk defa tane değil de kilo ile satııldığını gördüm avakadonun. Pazarda iki tane alayım dedim amcam doldurdu poşete bir kilodan az olmaz diyerek. Sanki domates alıyorum. Neyse aldım tabi. Aklımda omlet yapmak vardı , bir yerlerde de bir salata tarifi vardı onu da buldum. Öğlen avakado salatası, akşam da avakadolu omlet oldu dünkü menü böylece.










Bu arada çekirdeğini de saksıya falan bir yere dikin, Bodrum'da çıkmıştı ama İstanbul'da olur mu bilmiyorum.


AVAKADOLU SALATA:


Malzemeler:


1 adet avakado
1 adet haşlanmış patates
2 adet haşlanmış yumurta
Karışık salata yeşilliği
3-4 adet çeri domates
1 limon
1/2 demet taze soğan
Zeytinyağı
Tuz











Tarif:





 Haşlayıp soyduğumuz patatesleri küp küp doğrayıp derin bir kaba alıyoruz. Üzerine küçük küçük doğradığımız taze soğanları, dilimlenmiş haşlanmış yumurtaların bir tanesini, küp doğranmış bir avakadoyu koyuyoruz. Zeytinyağını, limon suynu ve tuzunu ayarlayıp iyice karıştırıyoruz.
Servis tabağının ortasına yıkayıp iri iri doğradığımız yeşillikleri yayıyoruz. Üzerine sosladığımız harcı döküyoruz.











Kenarlara çeri domateslerimizi, avakadonun diğer yarısını, diğer yumurtamızı yerleştiriyoruz. 













En üste, maydanoz, taze nane, taze fesleğen evde ne varsa koyabiliriz. Son olarak salatamızın üzerine biraz zeytinyağı ve limon suyu gezdirip servis yapıyoruz . Afiyet olsun.






AVAKADOLU OMLET:





Yanında güzel bir salatayla bir öğünü geçiştirebilir. Ben çok seviyorum. Galiba daha önce de paylaşmıştım, şimdi yazarken geldi aklıma. :)))


Malzemeler:





Yumurta ( İsteğe bağlı)
1 adet avakado
1 tatlı kaşığı un
Kişi başına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber















Tarif:





Derin bir kaseye yumurtalarımızı kırıyoruz ve iyice çırpıyoruz. Sonra içine küçük küçük doğradığımız avakadoyu, unu, zeytinyağını, tuz ve karabiberini ekleyip tekrar güzelce karıştırıyoruz.








Omlet tavamızın içine biraz zeytinyağı döküp fırça yardımıyla içini ve kenarlarını iyice yağlıyoruz. Ocakta biraz tutup omlet harcımızı içine döküyoruz. Ara sıra tavayı çevirerek her kısmının eşit pişmesini sağlıyoruz. Tavanın üzerine büyük bir tabak koyarak omleti ters çeviriyoruz ve yaklaşık iki dakika sonra muntazam bir şekilde servis tabağına alıyoruz. Kenarlarını istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

24 yorum:

  1. salatada omlette nefis görünüyor ilhan bey ama avokadolu omleti daha çok merak ettim eminim nefis bir lezzet olmuştur..ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bence omlette avakadonun en güzel hali. Lütfen deneyin mutlaka seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  3. salatalara bayılırım sağlık fışkırıyorlar ,omlet yeni bir tarif olmuş fena gözükmüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Omlete avakado çok yakışıyor, tavsiye ederim deneyin. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. Avakadoyu her haliyle severim salatasini ,dip sos olarak kullanimini ,hatta biz ezip kahvaltidada ekmegimizin uzerine sureriz ama hic yumurtalisini yapmak aklima gelmemisdi.Tesekkurler denemek istiyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltıda yeme olayını not aldım. Elimde kalanlardan sabah deneyeceğim. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. İlhan bey, kusura bakmayın ama sormak zorundayım. Avakado'nun tadını gerçekten seviyormusunuz? Bunu çok merak ediyorum. Hiçbir meyva ve sebzeyi ayırmayan ben avakado'yu bir kere denedim ve hiç hazetmedim. Herhangi bir kıymetinden dolayı tüketiliyor olabilir mi?. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Valla kabak gibi bir sebzenin turşusu bile kuruluyorsa, avakadonun baş tacı edilmesi gerek. Ayrıca hiç bir kıymeti olduğunu da düşünmüyorum. 4 tl. ye bir kilo aldım. Marketlerde pahalı doğru. Ama Makro markette elma da 8 tl. Çok sevdiğimi söyleyebilirim. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben besin değerini kastetmiştim. Fiyatından zaten haberim yok.
      Bana meyva olarak ikram edildiğinde sevmemiştim. Bir kere de pişmiş halinde denemek isterim. Çünkü, sizin yemek zevkinize inanıyorum. Önyargıyla davranıp, bir lezzeti kaçırmak istemem. Sağlıcakla kalın...

      Sil
    2. Rabia hanım haklısınız, ben de uzun süre meyve olarak düşünüyordum ama sebze sınıfına giriyormuş. :)) Bence bir tane alın denemek için yarısını salata yapın, yarısını da omlet. Eminim seveceksiniz. Sevgi ile kalın.

      Sil
  7. Omleti çok seviyorum, protein kaynağım benim zaten o tür şeyler, avokado hiç yemedim armuda benziyor tadı da öyle mi? Armudu pek sevmem tatlı Ankara armudu hariç, o yüzden mi neden hiç almamıştım...elinize sağlık salata tariflerine minnettarım çünkü en sevdiğim şey salata, makarna, omlet...elinize sağlık ve afiyet olsun

    YanıtlaSil
  8. Bence bir deneyin. Çok aromalı değil ama bence güzel bir lezzet. Değişiklik işte. Mevsim salatası, çoban salatası falan biraz değişiklik olsun. Eskiden avakadoyu meyve zannederdim, değilmiş meğerse. Bence her şeye yakışan bir lezzet. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  9. Avocado yu salata da veya sadec limon ve sarimsakli zeytinyagi ile severiz ve nerdeyse her hafta alip tuketiriz..ama omlette dusunmemistim galiba omlet yapmadigimdan :))) Sanslisiniz 4 tl ye 1 kilo almissiniz sanirim 4-5 ad.falan gelmistir ben burada tanesine 1 dollar oduyorum oda ucuzlukta :)) ellerinize saglik..Keyifli Haftalar olsun.

    YanıtlaSil
  10. Dediğim gii marketlerde pahalı ama semt pazarına geldiğine göre buralarda bir yerlerde de üretiliyor. Avakadoyu şimdi daha çok seviyorum çünkü her türlü yqapılabiliyor. Size de mutlu hafta sonları. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  11. İlhan bey ellerinize sağlık gerçekten her şekilde yemesi zevkli ve besin değeri yüksek bir meyve.hem pişmiş hem çiğ her şekilde çok seviyoruz bizde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfağımıza yeni yeni girmeye başlayan lezzetlerden. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Bir avakado sever olmama rağmen, salatası haricine hiç çıkmadım:)
    Omleti de çok nefis gözüküyor,ilk fırsatta denicem inşAllah..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avakadonun asıl lezzeti pişmiş hali. Lütfen deneyin, mutlaka seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. tarhana konusunu blogad cevap yazdım,ama belki yaparsınız diye cevabı buraya yazıyorum,bunu isterseniz yayınlamayın :İhan bey,herhangi bir yemek gibi düşünün,sadece uzun vadeli yapımı,bir kere başladıktan sonra kolay gelir,sanki ben biliyormuydum..kendi kendime öğrendim.Çocuklarım daha doğal şeyler yesinler diye mutfağı bir girdim,giriş o giriş ,mutfağa aşık oldum,şimdiki gençler gibi ben de mutfak ile alakam yoktu pek.Geçenlerde misafirlikteydiler :anne sen bize kotülük yaptın galiba,hiç kimsenin yemeklerini yiyemiyoruz dediler ,en azından doğal yemekler ile büyüdüler.Satın alma tarhana denedim geçen sene ...bulaşık suyu gibi geldi bana.Şimdi tam tarhana zamanı ,kurutmasını ben evin üstünde yaptım,ama evde de olur balkonunuz yok ise ,kapı ve pencere arasına koyarsanız bir masaya çok rahat kurutusunuz ceyranda,erken başlarsınız,tamamen kurutması biraz evde uzar ,ama evde yapılan tarhana için değer zahmeti.Maya konusuna gelince ,tarhana ekşi maya ile mayalanır,kuru maya yerine hazırladığınız ekşi maya ile yoğurdu bekletirsiniz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz ve cevzbınız için çok teşekkür ederim. Hemen deneyeceğim.

      Sil
  14. Nasıl da severim yumurtanın her halini, aklıma hiç gelmezdi avokado ile yapmak,tadı iyi olmuştur .Ellerinize ,aklınıza sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli oluyor. Bir de tespitim var. Avakadoya bol karabiber çok yakışıyor. (Pişmiş haline) Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  15. Avokadoyu 1 sefer dışında hiç denemedim. Onda da meyve gibi yemeye çalıştığımız için hiçbir şey anlamamış hatta neresi yeniyor diye konuşmuştuk aramızda :)) Ama sonradan öğrendiğim kadarıyla meğer pek faydalı, pek zengin birşeymiş. En kısa zamanda ben de denemek istiyorum, sandviçlerde ve salatalarda. Sizin tarifleriniz de aklımda :)
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla açıkcası insan hep aynı sebzeleri, meyveleri yemekten bıkıyor. Biraz yeniliklere açık olmamız lazım. Bunun için ben bileyim bilmeyeyim her şeyi deniyorum. İnterneti açıyorsunuz o şey hakkında her bir şeyi öğreniyoesunuz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil