20 Temmuz 2012 Cuma

ŞIRA YAPMAYA NİYET, LUTENİTSA







Geçtiğimiz kurban bayramında Bursa gezimiz sırasında İskender kebapçısında içecek olarak tek alternatifin şıra olduğunu görünce çok yadırgamıştım. Ama içince çocukluğuma , Ankara'ya kadar gittim. İstanbul'a dönerken dört şişe de yanımda getirdim. O zaman karar vermiştim, üzüm bollaşınca şıra yapmaya. İşte o gün bu günmüş. :)) Ama tarifini ancak operasyonun sonunda başarılı olursa yazacağım. Şu anda mayalanmakla meşguller.




LUTENİTSA:



Size Balkanlardan muhteşem bir tarif. Eğer önceden yapmadıysanız kesinlikle deneyin, şu mübarek günlerde bana dua edin. :))) Özellikle Bulgaristan'ın milli yemeği, daha doğrusu sosu. Çok çeşitli tarifleri var. Havuç koyuyorlar, kabak koyuyorlar falan. Ben hepsini denedim en güzeli aşağıda vereceğim tarif.


MALZEMELER:




1 kilo domates
4 adet bostan patlıcanı
10 adet kapya biber
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1/2 çay bardağı zeytinyağı
8 diş sarımsak
1/2 çay bardağı sirke
1 demet maydanoz
Karabiber











TARİF:


Domates ve sarımsakları robotta çekip derin bir tencereye alalım ve suyunu çekip püre haline gelinceye kadar pişirelim.
Kapya biber ve patlıcanları közleyelim, akan su altında soyalım ve robotta ayrı ayrı çekelim. Domateslerin olduğu tencereye aktaralım ve tekrar koyulaşıncaya kadar kaynatalım. Tuzu, şekeri, zeytinyağını, ve sirkeyi koyarak karıştıralım. Maydanozu ince ince doğrayalım ve sosumuza katalım. Tekrar iyice karıştırarak ocağın altının kapatalım.














Soğuduktan sonra kavanozlara koyarak uzun süre saklayabilirsiniz. Meze olarak, kahvaltıda ekmeğe sürerek, etin, tavuğun yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz. Bu arada peynir çeşitleriyle muhteşem oluyor. Afiyet olsun.

30 yorum:

  1. biz çok severiz ,ellerinize sağlık.gerçekten nefis oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eskiden yapardım o kadar sevmezdim, bu sefer çok hoşuma gitti. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  2. ellerinize sağlık bende dün sabah sahurda peynir eşliğinde yedim ve nasıl lezzetli die şükrettim :)çok severim çok...harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Hele peynirle kahvaltıda süper oluyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. ziyaretiniz için teşekkürler,size de hayırlı Ramazanlar,LUTENİTSA: adını bilmeden benim de kışlık olarak kavanozlara yaptığım kahvaltıda yemeğe doyamadığım bir lezzet,ölçü vermeniz çok iyi olmuş bundan sonra ölçülü yapacağım,iyi günler...

    YanıtlaSil
  5. Ben teşekkür ederim. Aslında ben de adını yeni öğrendim sayılır. Bu ölçülerde yapın gerçekten süper oluyor.

    YanıtlaSil
  6. İlhan Bey, Bursa'da tadını hala unutamadığım lezzeti hatırlattınız bana. Gerçekten şırası da iskenderide muhteşemdi. İnşallah sizinki de çok lezzetli olur. Hayırlı Ramazanlar...

    YanıtlaSil
  7. Seda hanım teşekkür ederim. Ben de merakla bekliyorum, mayalanırken manzarası pek hoş değil ama doğalı öyledir belki. :))

    YanıtlaSil
  8. Vaktiyle, Vefa bozacısında içtiğim şırayı çok beğenmiştim. Ama bir daha tatmak kısmet olmadı. Lutenitsa'nızı da geçen sene tattım ama ismini sizden öğrendim. Yeni komşularımız, tüm malzemeyi bir kazana doldurdular ve odun ateşinde karıştıra karıştıra kaynattılar. Kazanın içindeki malzeme yarıya inince kaynatma işlemi bitti. Komşuda pişti, bize de düştü tabii:) Verdiğiniz tarifle bu sene kendi Lutenitsa'mı kendim yapacağım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şıra olayı bu sabah itibariyle tamamlandı. Güzel oldu ama çok tatlı geldi bana. Şimdi düşünüyorum üzüm suyu zaten tatlı, ilave şeker niye konur? Ama tarif öyleydi. Lutenitsayı odun ateşinde yapmak mutlaka çok farklı olur. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Cok güzel görünüyor, ben cok severim...Ellerinize saglik....Hayirli ramazanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sevmeyen birinin olacağını düşünmüyorum. Size de hayırlı ramazanlar.

      Sil
  10. Ilhan Bey bu tarif harika bir tat a benziyor tam benlik..( sarap larin yaninda atistirmalik alternatif-biliyorum ramazan ama belirtmeden gecemeyecegim :) )
    Kisa zamanda deneyecegim..Sizin sayfanizda, kendime gore kolay degisik lezzetleri buluyorum..:)) Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  11. Mutlaka deneyin, biraz yapımı zaman alıyor ama benim verdiğim ölçülerle bayağı çok oluyor. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. SIK YAPTIĞIMIZ ÇOK SEVDİĞİMİZ BİR LEZZET HEM TARİFİNİ YAZARAK HEM RESİMLEYEREK ÇOK İYİ ETMİŞSİNİZ İLHAN BEY . ELLERİNİZE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi çok değişik tarifleri var. Ben hepsini denedim diyebilirim, en güzeli böyle oldu. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  13. Lutenista nedir ilk kez duydum, közlenmiş biberler harika gözüküyor, malzemelere tıkladım oh et de yok:))tam bana göre laf olsun diye söylemiyorum kesinlikle bir gün deneyeceğim, çok teşekkürler ve afiyet olsun size..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin, kahvaltıda, yemekte, garnitür olarak her zaman ve her durumda yenebiliyor. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  14. lutenitsa çok güzel bir tarifmiş..bu güzel paylaşım için teşekkür ederim..blogumda bana akçaağaç surubunu nerden aldığımı sormussunuz..ben c.tesi günleri topkapıdaki organık pazara gidiyorum ordan aldım..asıl agave surubu almak istiyordum ama şansıma kalmayınca akçaağaç şurubu almıştım..ama bu şurubu real marketlerindede gördüm..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Verdiğiniz bilgiler yi için teşekkür ederim. Agave yi bir yerde bulmuş hatta bir tarifte kullanmıştım. Ama "Balın" hepsinin yerine kullanılabileceğini biliyorum. Yorumunuz için sağolun.

    YanıtlaSil
  16. Of diyorum başka bişey demiyorum.
    Bunun konservesini yapsam diyorum. Kışın sofralarda ne sükse yaparım diyorum ama bitürlü kalkamıyorum yerimden.

    Özenmiş anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bir an önce yapın. Sükse konusu garanti. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. ooo neler yapıyorsunuz neler şırada aklım kaldı belki yaparım ama çok tembelim bu aralar hazır almalı belki de: )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapın bence bugün paylaştım tarifini çok güzel oldu. Sıcak günlerde çok iyi geliyor.

      Sil
  18. Ellerinize ve yüreğinize sağlık, çok severim kırmızı biberi, evde mutlaka denemeliyim. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıra dışı bir bloğunuz var. Sizi ilgi ile akip ediyorum. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  19. Lutenitca bildigimiz kozlenmis biber salatasi gibi degil mi? Elinize saglik guzel gozukuyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet közlenmiş biber ve patlıcan ana malzemeleri. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Lutenitsa'yı kızımın tavsiyesi üzerine İst.Kadıköy'de açık büfe salata menüsünde yemiştim.Tarifini istediğim de içindekileri söyleyip,tarifini söylememişler di.Şimdi hatırlamıyorum ama ismi farklıydı.
    Gerçekten nefisti.Tarif için teşekkürler.Not aldım.

    İlhan bey,bloglara örnek olacak şekilde tariflerinizi resimli ve açıklayıcı bir şekilde yazdığınız için sizi tebrik ediyorum.Bloğunuz,tarifleriniz gerçekten çok güzel.Ellerinize emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsınız, çok teşekkür ederim.

      Sil