18 Temmuz 2012 Çarşamba

Renkli Zeytinler, Cevizli Ispanak, Pazı, Semizotu Salatası




Bu zeytinleri Kadıköy çarşısını dolaşırken bir tezgahta görünce renk ve görünüşü çok hoşuma gitti, sırf meraktan tezgahtar çocukla zeytin üzerine konuşmaya başladık. Kıyısından köşesinden Egelik var ya ukelalık etmesem olmaz. Kalamata zeytinin aslında çok makbul olmadığını, üstelik bunların gıda boyası olduğunu falan anlatıp aklım sıra çocuğa zeytin üzerine ders vereceğim. Ama kasada parayı öderken kafama dank etti, burası İstanbul ve esnaf karşısında hele Kadıköy çarşısında hiç bir şansım yok. Adam resmen aşağıladığım zeytinleri bir güzel sattı bana. Ama eve gelip korka korka tadına bakınca anladım ki aslında durum 1 - 1 olmuş. Beklenmedik şekilde lezzetliler. Hele kalamata zeytini seviyorsan.


Cevizli, Ispanak, Pazı, Semizotu salatası


Bu çok sıcak yaz günlerinde salatalardan devam ediyorum. Bu da içindeki ceviziyle, sebzeleriyle çok sağlıklı bir yaz salatası. Ben evde az az kalan ıspanak, pazı ve semizotuyla yaptım ama herhangi biriyle de olabilir.










Malzemeler:


1 adet kuru soğan
İstediğiniz miktarda ıspanak, pazı, semizotu
2 diş sarımsak
2/3 su bardağı süzme yoğurt
1 çay bardağı ceviz
Zeytinyağı
Pul biber
Tuz
Kırmızı biber süslemek için











Tarif:


Sebzeleri ayıklıyoruz, çok iyi yıkayıp süzüyoruz. Küçük küçük doğruyoruz.
Tavaya zeytinyağını koyuyoruz, ısınınca küçük doğradığımız kuru soğanı tavaya alıyoruz ve pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Sebzeleri ilave ediyoruz ve karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.
Sarımsağı ayıklayp eziyoruz ve süzme yoğurtla karıştırıyoruz. Yoğurdu, soğanlı sebze karışımına döküyoruz. İri iri parçaladığımız cevizleri ve tuzunu koyup iyice karıştırıyoruz. Üzerini kapya biber ve pul biberle süslüyoruz. afiyet olsun.


26 yorum:

  1. nefis gözüküyor ellerinize sağlık.sizi takibe aldım bende mütevazi bloguma beklerim

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Hemen ziyaret ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldiniz bloguma.
    siz üye olunca gördüm, gelip salatalara bakıyordum, bakarken siz de yorum yapmışsınız.
    :)
    blogumda yeni çıkan çok kitap var.
    görüşürüz.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten izliyorum bloğunuzu ve kitap paylaşımlarınızı. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. Колко цветни маслини! Салатата е вкусна и интересна!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi şeyler yazdığını ümit ederek teşekkür ediyorum. :))))

      Sil
  5. İlhan bey merhaba bana yorum bırakmışsınız öyle gördüm blogunuzu üye oldumki özlediğim ege yemeklerini yad edeyim sitenizde..Benim sayfamda göreceğiniz hatıraların ayak izi serisinde anlattığım gibi bende egede izmirde büyüdüm. acı tatlı anıları anlatıyorum hatırladığım tüm detayları yazıyorum sokakların evlerin şemalarını çiziyorum. Zeytinyağını hatırlıyorum mesela içine ekmek bandığımız yağı. mesela sizin şu üstteki tabakta duran yeşil zeytini hanı acı suyunu kendimizin attığı çekiçle kırdığımız yeşil zeytini. hani rengi bordo olan bir diğer zeytin cinsi daha vardı. inanın fesleğene festigan dendiğini çok iyi bilmeme rağmen uzun süre hatırlayamadığım için üzülmüştüm. sayenizde hatırladım. fesleğene bişey denirdi bişey denirdi ama ne derdim her kokladığımda. sık sık ziyaretinizi beklerim. elimden geldiğincede ben 9 eylülün güvertesinde martıların sesinde festigan kokusunu elimdeki gevrekle hissetmek isterim. SEVGİLERİMLE..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel anlatmışsınız. Bodrum'da yaşarken ilk önce zeytinyağına, o bahsettiğiniz çekiçte zeytine alışamamıştım. Şimdi öteki zeytinyağlar bana su gibi geliyor. En güzel zeytini alsam o çekiçtenin acısını arıyorum.Gevrek denir değil mi simide. :)) Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  6. ilhan bey bu arada sizi izmirde yaşıyor zannettim egemsi yemekler zeytin ve arkanızda görünen deniz resmi halbuki rumelikavağından sardalya almışsınız..neyse bakayım başka neler pişirmişsiniz..

    YanıtlaSil
  7. :)) 17 senelik Bodrum yaşantısından sonra 2 senedir İstanbul'dayım. Ama Egeli sayılabilirim artık. :) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. 10 aralık 2008 de doğmuşsunuz tamamını inceledim blogunuzun, bende 20 aralık 2011 de doğmuştum, aydaşız ayrıca:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar olmuş mu? Doğru uzun bir süre ilgelememiştim blogla.

      Sil
  9. Hem lezzetli, hem sağlıklı.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tam yaz salatası.

      Sil
  10. ELLERİNE SAĞLIK USTAM..
    MMMMMMM ENFES..
    HAYIRLI RAMAZANLAR...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Usta olmam için daha bir kaç fırın ekmek yemem gerekiyor bence. :)))
      Bütün inananların ramazan ayı hayırlı olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. ferahlatan bir tabak. Sıcaklarda yenebilecek en güzel seçeneklerden biri. ben ıspanağı çiğ halde işleme tabi tutuyorum bir de hardalla ve deniz ürünleriyle beraber çok seviyorum. hoş b12 fazlam çıktı, biraz balık orucu tutmalıymışım =(

    YanıtlaSil
  12. Bodrum'da bahçemde yetiştiriyordum ıspanağı ve dediğiniz gibi çiğ olarak özellikle salatalarda kullanıyordum ama İstanbul'da böylesini bulmak zor.12 kilo fazlalık dieti gerektiriyor bence de. :))

    YanıtlaSil
  13. b12 vitamini fazlam var demek istemiştim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok özür dilerim. Anlaşılan benim hemen B12 ye başlamam gerekiyor. :))

      Sil
  14. Zeytinin her hali her rengi güzeldir.. Salatalarınız da harika..

    YanıtlaSil
  15. Ilhan Bey tarif super..bunu deneyebilirim(Semiz otu haricinde :) )Yorumlara verdiginiz bazi cevaplar cok hos.. Bodrumdayken demissiniz artik gitmiyormusunuz??? Merakimi bagislayin ama biryerde sef olarak calisiyormusunuz??? Sadece kisisel merakmi??? Sevgiler ve guzel hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17 sene Bodrum'da yaşadıktan sonra bir sel felaketi sonrası tekrar İstanbul'a döndüm. Yok öyle bir çalışmam yok ama evet çok meraklıyım. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  16. renkli zeytinleri ilk defa görüyorum ne hoş bir görüntü , yoğurtlu yeşillik salatalarına bayılıyorum ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Dediğim gibi görüntü olsun diye aldım ama çok lezzetli çıktılar. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil