Malzemeler:
2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet salatalık
1/2 demet maydanoz
7-8 yaprak taze nane
2-3 yaprak fesleğen
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 limonun suyu
Pul biber
Sumak
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Tarif:
Domatesi yıkayalım, temizleyelim. Soğanı soyalım. Salatalığı yıkayıp alacalı soyalım. Sarımsağı ayıklayalım, maydanozu, naneyi yıkayalım. Fesleğen ve nane yapraklarını da yıkayalım. Hepsini robota koyup çekelim. Bir süzgeçe alıp iyice suyunun süzülmesini bekleyelim. Derin bir tasa salçaları, pul biberi, nar ekşisini, sumağı, zeytinyağını, tuzu, limon suyunu koyalım, iyice karıştıralım. Süzgeçteki karışımı, salçalı karışıma katalım ve çok iyi karıştıralım. Üzerine maydanoz yaprakları ve ceviz koyarak servis yapalım.
Ekşi Elmalı Salata:
Bu tarifi deryadaninciler.blogspot.com adresinden aldım. Kendisine hem bu güzel tarif için hem de paylaşım izni verdiği için çok teşekkür ediyorum. Önceden de bahsetmiştik yemeklere meyve katmak yavaş yavaş kültürümüze yerleşiyor. Aslında buna yabancı da değiliz, ta Osmanlılardan gelen bir mutfak kültürü. Bence çok da yakışıyor. Buradaki uyum da muhteşem.
Malzemeler:
Miktarları yazmıyorum, isteğe göre ayarlanabilir.
Atom salata
Ekşi elma
Kuru üzüm
Kırılmış ceviz
Yoğurt
Limon suyu
Dereotu
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Tarif:
Üzümü on dakika sıcak suda tutalım. Marul, dereotu, küp doğranmış elma, üzüm ve cevizi derin bir kasede karıştıralım. Ayrı bir kasede limon suyunu, tuzu, zeytinyağını iyice harmanlayalım. Salatamızın üzerine dökelim. Ezilmiş sarımsak ve yoğurdu çırpalım. Salatamızın en üstüne gezdirelim.
Permasan Peynirli Patlıcan:
Hem çok değişik, hem de çok lezzetli bir patlıcan yemeği. İtalyan mutfağına ait. Özellikle Napoli'de çok özel bir yeri varmış. Kullanılan Napoliten sosun içine konan fesleğen bence yoğun aromasından dolayı bana biraz ters geldi. Ama özel misafirlerinize sunabileceğiniz mükemmel bir yemek. Permasandan dolayı biraz maliyeti yüksek ama bence kaşar peyniri de kullanılabilir. Permasanı fazla sevmeyen biri olarak bunu söyleyebiliyorum.
Malzemeler:
2 patlıcan
150 gram kadar mozerella peyniri ( galiba 1 paket oluyor)
2 yemek kaşığı rendelenmiş permesan ( veya toz pemesan )
3 domates
2 diş sarımsak
2-3 yaprak fesleğen
Ayçiçek yağı
Karabiber
Tuz
Tarif:
Patlıcanları alaca soyuyoruz, içinde limon suyu ve tuz olan su dolu bir kabın içine yuvarlak dilimler halinde keserek koyuyoruz. En az yarım saat içinde kalıyor. Sonra tavamıza ayçiçek yağını koyuyoruz, kızdırıyoruz ve elimizde sıkarak suyunu süzdüğümüz patlıcanları içine atıp kızartıyoruz. Kızarmış patlıcanlarımızı kare bir borcamın altına diziyoruz. Üzerine bir parça mozerella peyniri koyuyoruz.
Başka bir tavaya az sıvı yağ koyup gene kızdırıyoruz. Üzerine ikiye böldüğümüz sarımsakları, küçük küçük kestiğimiz domatesleri ekliyoruz ve arada karıştırarak domatesleri pişiriyoruz. Ocağın altını kapamadan önce ince doğradığımız fesleğen yapraklarını, tuzu, karabiberini koyuyoruz. Bu sostan bir kaşık alarak mozerella peynirinin üzerine döküyoruz, onun üzerine de tekrar bir yuvarlak dilim patlıcan koyuyoruz. En üste permesan peynirini serpiyoruz. Kalan sosu borcamda patlıcanların aralarına boşaltıyoruz. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına alıp on dakika tutuyoruz. Afiyet olsun.
Bekledığim tarıfler gelmiş..
YanıtlaSilEkşi elmalı salata akşama denenecek mutlaka ..
Ellerınıze sağlık...
Deneyin mutlaka, güzel oluyor. Bu sıcakta da uygun bence. Yorumunuza teşekkür ederim.
Silacılı ezmeyi ekmeğe sürüp sürüp yemeğe bayılıyorum sık sık (haftasonları tabii ) yapıyorum ellerine sağlık hepsi çok güzel
YanıtlaSilAcılı ezmeyi daha doğrusu acı biberli her şeyi ben de çok seviyorum. Bu olay kahvaltıya kadar uzandı. Sağolun yaptığınız yorum için.
YanıtlaSilTarif paylasimlari icin cok tesekkurler..Acili ezmeyi hemen denemek istedim ammaa sumak ve Nar eksisi yokki :(( 1 saat uzakliktaki Turk bakkalindan baska satan yerde yok ..onlarsizda olurmu acaba diye dusunsemde tadinda eksiklik olur biliyorum. Alternatif olabilirmi acaba??? Cevabiniza gore yarin almaya calisacagim sumak ve nar eksisi...Guzel bir hafta sonu diliyorum sevgiler..
YanıtlaSilValla nar ekşisi yeirine limon suyu kullanabilirsiniz. Bence sumak da çok şart değil. :)) Siz yapın elinizdeki malzemelerle, ben de aslında öyle yapıyorum. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilbende ekmeğin üzerine sürüp yemeyi tercih ederim şimdi olsa.Diğer tariflerde nefis görünüyor,elinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Ezme artık milli mezemiz gibi. Her resaturantta mutlaka var. :))
SilCok tesekkur ederim, madem olur dediniz limon ile deneyecegim..neyseki tum baharatlar taze olarak bahceden toplanacak o biraz kapatir sumak ve nar eksisi olayini:))
YanıtlaSilEzme de net tarifi olmayanlardan. Aslında ne koysanız yakışıyor. Damak zevkinize göre yapın. Hatta bazıları hiç acı koymuyor. :)
Silbu yaz sıcaklarında yemek yerine geçer,ellerinize sağılık.
YanıtlaSilDoğru söylüyorsunuz, sıcaklarda ağır şeyler yenmiyor. Bunu bu sene nedense daha çok hissediyorum. Karnım aç ama yemek beğenmiyorum. Aslında en iyisi meyve. Teşekkür edrim yorumunuza.
Sililk firsatta deneyecegim,yalniz elmalar kararmiyormu,yada aninda hazirlamak gerekir.ellerinize saglik.
YanıtlaSilÇok haklısınız. Ben soyunca hemen limonlu suya attım.
SilPatlıcanla peynir çok yakışıyor.Mozerella ve parmesan çok güzel peynir seçimleri olmuş. Fesleğen napolitan sosun olmazsa olması. Baharatların veya aromalı otların miktarının ayarlanması önemli tabii ki.Ben bu parmesan peynirli patlıcan tarifini A'dan Z'ye çok beğendim. Ellerinize sağlık.Mükemmel bir tarif.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Napoliten sosu yazın abartılı bir şekilde her yerde kullanıyorum. Dediğiniz gibi fesleğen gibi aroması yoğun olan bitkilerin miktarı çok önemli.
Silellerinize sağlık bunlar varsa ben başka yemek istemem zaten :)
YanıtlaSilçok leziz görünüyorlar...
Teşekkür ederim. Tam mevsime göre bence de. Bu sıcaklarda ne yemek yapılabiliyor, ne de yeniyor.
SilPatlıcan ve ezme kesin denencekler listesine girdi.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Mezeci anne Çiğdem
Özellikle patlıcan çok güzel oluyor, bence de deneyin. Ellerinize sağlık.
Sil