21 Haziran 2012 Perşembe

Acılı Ezme, Ekşi Elmalı Salata, Permasanlı Patlıcan

Acılı ezmeyi güzel yaptığımı söylemiştim. Evde yapıldığı zaman sabah kahvaltılarda bile yiyoruz. Yanlız şu gerçek ki biber salçası, domates salçası ve pul biberin kalitesi lezzetiyle doğru orantılı. Ezme için de bir sürü tarif var, ben evde taze yeşillik olarak ne varsa koyuyorum. Bazı yerlerde daha sulu servis yapıyorlar, galiba o zaman gavur dağı oluyor adı, çoğu yerde ise daha katı yapıyorlar. Benim tercihim ikincisi.









Malzemeler:


2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet salatalık
1/2 demet maydanoz
7-8 yaprak taze nane
2-3 yaprak fesleğen
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 limonun suyu
Pul biber
Sumak
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz


Tarif:


Domatesi yıkayalım, temizleyelim. Soğanı soyalım. Salatalığı yıkayıp alacalı soyalım. Sarımsağı ayıklayalım, maydanozu, naneyi yıkayalım. Fesleğen ve nane yapraklarını da yıkayalım. Hepsini robota koyup çekelim. Bir süzgeçe alıp iyice suyunun süzülmesini bekleyelim. Derin bir tasa salçaları, pul biberi, nar ekşisini, sumağı, zeytinyağını, tuzu, limon suyunu koyalım, iyice karıştıralım. Süzgeçteki karışımı, salçalı karışıma katalım ve çok iyi karıştıralım. Üzerine maydanoz yaprakları ve ceviz koyarak servis yapalım.




Ekşi Elmalı Salata:




Bu tarifi  deryadaninciler.blogspot.com adresinden aldım. Kendisine hem bu güzel tarif için hem de paylaşım izni verdiği için çok teşekkür ediyorum. Önceden de bahsetmiştik yemeklere meyve katmak yavaş yavaş kültürümüze yerleşiyor. Aslında buna yabancı da değiliz, ta Osmanlılardan gelen bir mutfak kültürü. Bence çok da yakışıyor. Buradaki uyum da muhteşem.












Malzemeler:


Miktarları yazmıyorum, isteğe göre ayarlanabilir.


Atom salata
Ekşi elma
Kuru üzüm
Kırılmış ceviz
Yoğurt
Limon suyu
Dereotu
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz


Tarif:


Üzümü on dakika sıcak suda tutalım. Marul, dereotu, küp doğranmış elma, üzüm ve cevizi derin bir kasede karıştıralım. Ayrı bir kasede limon suyunu, tuzu, zeytinyağını iyice harmanlayalım. Salatamızın üzerine dökelim. Ezilmiş sarımsak ve yoğurdu çırpalım. Salatamızın en üstüne gezdirelim.




Permasan Peynirli Patlıcan:




Hem çok değişik, hem de çok lezzetli bir patlıcan yemeği. İtalyan mutfağına ait. Özellikle Napoli'de çok özel bir yeri varmış. Kullanılan Napoliten sosun içine konan fesleğen bence yoğun aromasından dolayı bana biraz ters geldi. Ama  özel misafirlerinize sunabileceğiniz mükemmel bir yemek. Permasandan dolayı biraz maliyeti yüksek ama bence kaşar peyniri de kullanılabilir. Permasanı fazla sevmeyen biri olarak bunu söyleyebiliyorum.







Malzemeler:


2 patlıcan
150 gram kadar mozerella peyniri ( galiba 1 paket oluyor)
2 yemek kaşığı rendelenmiş permesan ( veya toz pemesan )
3 domates
2 diş sarımsak
2-3 yaprak fesleğen
Ayçiçek yağı
Karabiber
Tuz









Tarif:









Patlıcanları alaca soyuyoruz, içinde limon suyu ve tuz olan su dolu bir kabın içine yuvarlak dilimler halinde keserek koyuyoruz. En az yarım saat içinde kalıyor. Sonra tavamıza ayçiçek yağını koyuyoruz, kızdırıyoruz ve elimizde sıkarak suyunu süzdüğümüz patlıcanları içine atıp kızartıyoruz. Kızarmış patlıcanlarımızı kare bir borcamın altına diziyoruz. Üzerine bir parça mozerella peyniri koyuyoruz.
Başka bir tavaya az sıvı yağ koyup gene kızdırıyoruz. Üzerine ikiye böldüğümüz sarımsakları, küçük küçük kestiğimiz domatesleri ekliyoruz ve arada karıştırarak domatesleri pişiriyoruz. Ocağın altını kapamadan önce ince doğradığımız fesleğen yapraklarını, tuzu, karabiberini koyuyoruz. Bu sostan bir kaşık alarak mozerella peynirinin üzerine döküyoruz, onun üzerine de tekrar bir yuvarlak dilim patlıcan koyuyoruz. En üste permesan peynirini serpiyoruz. Kalan sosu borcamda patlıcanların aralarına boşaltıyoruz. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına alıp on dakika tutuyoruz. Afiyet olsun.

20 yorum:

  1. Bekledığim tarıfler gelmiş..
    Ekşi elmalı salata akşama denenecek mutlaka ..
    Ellerınıze sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin mutlaka, güzel oluyor. Bu sıcakta da uygun bence. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  2. acılı ezmeyi ekmeğe sürüp sürüp yemeğe bayılıyorum sık sık (haftasonları tabii ) yapıyorum ellerine sağlık hepsi çok güzel

    YanıtlaSil
  3. Acılı ezmeyi daha doğrusu acı biberli her şeyi ben de çok seviyorum. Bu olay kahvaltıya kadar uzandı. Sağolun yaptığınız yorum için.

    YanıtlaSil
  4. Tarif paylasimlari icin cok tesekkurler..Acili ezmeyi hemen denemek istedim ammaa sumak ve Nar eksisi yokki :(( 1 saat uzakliktaki Turk bakkalindan baska satan yerde yok ..onlarsizda olurmu acaba diye dusunsemde tadinda eksiklik olur biliyorum. Alternatif olabilirmi acaba??? Cevabiniza gore yarin almaya calisacagim sumak ve nar eksisi...Guzel bir hafta sonu diliyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Valla nar ekşisi yeirine limon suyu kullanabilirsiniz. Bence sumak da çok şart değil. :)) Siz yapın elinizdeki malzemelerle, ben de aslında öyle yapıyorum. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. bende ekmeğin üzerine sürüp yemeyi tercih ederim şimdi olsa.Diğer tariflerde nefis görünüyor,elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ezme artık milli mezemiz gibi. Her resaturantta mutlaka var. :))

      Sil
  7. Cok tesekkur ederim, madem olur dediniz limon ile deneyecegim..neyseki tum baharatlar taze olarak bahceden toplanacak o biraz kapatir sumak ve nar eksisi olayini:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezme de net tarifi olmayanlardan. Aslında ne koysanız yakışıyor. Damak zevkinize göre yapın. Hatta bazıları hiç acı koymuyor. :)

      Sil
  8. bu yaz sıcaklarında yemek yerine geçer,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz, sıcaklarda ağır şeyler yenmiyor. Bunu bu sene nedense daha çok hissediyorum. Karnım aç ama yemek beğenmiyorum. Aslında en iyisi meyve. Teşekkür edrim yorumunuza.

      Sil
  9. ilk firsatta deneyecegim,yalniz elmalar kararmiyormu,yada aninda hazirlamak gerekir.ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Ben soyunca hemen limonlu suya attım.

      Sil
  10. Patlıcanla peynir çok yakışıyor.Mozerella ve parmesan çok güzel peynir seçimleri olmuş. Fesleğen napolitan sosun olmazsa olması. Baharatların veya aromalı otların miktarının ayarlanması önemli tabii ki.Ben bu parmesan peynirli patlıcan tarifini A'dan Z'ye çok beğendim. Ellerinize sağlık.Mükemmel bir tarif.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Napoliten sosu yazın abartılı bir şekilde her yerde kullanıyorum. Dediğiniz gibi fesleğen gibi aroması yoğun olan bitkilerin miktarı çok önemli.

      Sil
  11. ellerinize sağlık bunlar varsa ben başka yemek istemem zaten :)
    çok leziz görünüyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tam mevsime göre bence de. Bu sıcaklarda ne yemek yapılabiliyor, ne de yeniyor.

      Sil
  12. Patlıcan ve ezme kesin denencekler listesine girdi.
    Ellerine sağlık.

    Mezeci anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle patlıcan çok güzel oluyor, bence de deneyin. Ellerinize sağlık.

      Sil