24 Mart 2012 Cumartesi

Sarımsaklı Yoğurtlu Mantar Kavurma




Mantarın en sevdiğim şekli. Pazarda Bodrum mantarına benzer ( İstiridye mantarı diyorlar) görünce aldım ama eve gelince açıkcası biraz tırstım. Bahçede karşılaştığım site yöneticisi her ne kadar bunların da kültür mantarı olduğunu söyleyip beni rahatlatmaya çalışsa da içimde biraz şüphe kaldı. Yarısını derin dondurucuya atıp, diğer yarısını da kavurdum. Size birde püf noktası anlatayım. Küçükken rahmetli annem yılda bir veya iki kere akciğer alır bunu çeşitli varyetelerle bize yedirmeye çalışırdı. Akciğerin faydası hakkında bir bilgim yok, hatta zaralı olduğunu düşünüyorum. Ama büyüklerimizin mutlaka bir bildiği vardır diyerek püf noktasına geçeyim. Akciğeri çok küçük doğruyoruz, kızgın sıvı yağda kavurup üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek, eğer kandırarak yedirmek istediğimiz birisi varsa mantar kavurma diye yediriyoruz.
Yüzdeyüz garantilidir, akciğer olduğunu anlama olasılığı yoktur.
Malzemeler:
İstediğiniz miktarda mantar
Zeytinyağı
Yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz, pul biber
Tarif:
Her nekadar mantar yıkanmaz denirse de biz iyice yıkıyoruz, avucumuzda suyunu sıkıp, küçük küçük doğruyoruz. Tavaya biraz zeytinyağı koyuyoruz ve karıştırarak mantarlar pişinceye kadar kavuruyoruz.
Başka küçük bir tavaya zeytinyağı, pul biber ve dövülmüş bir diş sarımsak koyarak bir iki çevirip ateşi kapatıyoruz.
Mantarları servis tabağına alıyoruz, üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz, en üste de biberli zeytinyağını gezdiriyoruz. Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. pek güzel oluyor isdiridye mantarı bende denedim sizde güzel yapmışsınız ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Asiye hanım. Sizin bloğunuz da süper. İzleyicisi oldum.

    YanıtlaSil
  3. İlhab bey iadei ziyarete geldim.
    Tanıştığıma memnun oldum.
    Mantarı önceden sevmezdim ama bir otelde salatasını yedim çok sevdim o tarifimide paylaştım ellerinize sağlık sizinki de mükemmel olmuş yorumlarınızı da beklerim saygılar.

    YanıtlaSil
  4. mantarı çokseverim lezzetlide olur ellerinize sağlık

    ama o yazıda okuduğum akciğer kötü geldi bana belki eskiden beri yemediğimiz den dolayıdır.annem hemen atardı alışkanlık bende atarım hemen
    neyse birazda diğer yemeklere bakayım

    YanıtlaSil
  5. bayılırım mantara...bende bu şekilde yaparım hep , ellerinize sağlık çok leziz görünüyor...

    YanıtlaSil
  6. Yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkürler fatma hanımın ellerine saglık etkinlik eçin göndermiş begenmenize sevindim sizin menülerde maşallah hepsi birbirinden lezzetli son 3 gün kaldı yöresel lezzet etkinligine davetiye bırakıyorum katılmak isterseniz

    YanıtlaSil
  7. akciğere İzmir'de manco denir ve kedilere verilir :))

    YanıtlaSil