28 Ekim 2009 Çarşamba

Ege Usulü Zeytinyağlı Pırasa



Bodrum'a yerleştiğimiz ilk yıllarda Ege yemekleri arasında en yadırgadıklarımdan biri soğansız yapılan kerevizli ve domatesli pırasa yemeğiydi. Zaten pazarlarda pırasanın yanında mutlaka bir tane yapraklarıyla kereviz de oluyor. Pırasayı da, kerevizi de son senelerde yemeye başlamış biri olarak bu ikiliyi beraber görünce ilk zamanlar yemedim. Ama seneler geçip de Bodrum'lu olmaya başlayınca diğer yöresel yemeklere olduğu gibi buna da alıştım, hatta artık severek yiyorum. Pırasanın burada diğer bir pişirme şekli de nohutla yapılanı.

Malzemeler:

1 demet pırasa
1 adet kereviz
1 adet havuç
2 adet domates
1 su bardağı zeytinyağı
1 adet kesme şeker
Tuz



Tarif:

Pırasanın dış kısımlarını soyup atalım ve pırasaları bir santimetre kalınlığında doğrayalım. Tencereye zeytinyağını koyalım, küçük doğradığımız havucu ve pırasaları ekleyip yaklaşık üç dakika kavuralım, yapraklarıyla beraber küçük doğradığımız kerevizi de ekleyip kavurmaya devam edelim. Domatesi, şekeri ve tuzunu da koyup ocağın altını kısalım ve tencerenin kapağını kapatıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.

3 yorum:

  1. pırasaları koymayacak mıyız bu kısmı anlamadım? =)

    YanıtlaSil
  2. Hemen düzeltiyorum. :))

    YanıtlaSil
  3. Ben burada domatesli yaptım. kerevizi yaprakları ile satmadıkları ve yeşil beyaz olmak üzere iki ayrı kısmını kiloluk sattıkları için, kereviz ekleyemedim. sevmem de zira.

    yurtça yedik. genel olarak türkler olmak üzera bir fransız, iki italyan, iki alman da tadına baktı.

    bol aşamalı pişirme evresi takdir topladı, şeker konusu biraz sıkıntı olduğu için yemek pişirileceği sabah gidilen bir kafeden bir ölçek şeker cebe atılmak sureti ile malzemeler tamamlandı.

    YanıtlaSil