5 Mart 2009 Perşembe

Fasülye Pilaki




Fasülye pilakinin Türk rakı kültüründe önemli bir yeri vardır. Gençlik yıllarımızda bir yere yemeğe gideceğimiz zaman bu işten anlayan büyüklerimiz, rakı içeceksek mutlaka mezelerden biri fasülye pilaki olsun diye akıl verirlerdi. Hatta ünlü Agop'un meyhenesinde rakı içen biri pilaki siparişi vermezse ona rakı kültüründen zayıf not verirlermiş. Yani has bir Ermeni mezesi oluyor kendileri. Yalnız pişirilmesi kolay olmasına rağmen son senelerde hiçbir yerde doğru ve güzel pişirilenine rastlamadım. Fasülye pilakiye, domates ve salça konmaz. Mutlaka patates, kereviz ve sarımsakla pişer. Şekeri de barbunyaya oranla biraz fazla olur.

Malzemeler:

2 su bardağı iri boy kuru fasülye
2 adet kuru soğan
1 büyük boy patates
1 adet kereviz
4 diş sarımsak
1 adet havuç
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
1/2 limonun suyu
1/2 demet maydanoz


Tarif:

Fasülyeleri bir gece önceden ıslatalım. Süzerek tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su koyup yumuşayıncaya kadar haşlayalım.

Başka bir tencerede zeytinyağında soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım, havuç ve sarımsakları ikiye bölüp ilave edelim, beş dakika daha kavuralım. Küçük kuşbaşı doğradığımız patatesi ve kerevizi koyalım, yarım bardak sıcak su ilavesiyle sebzeler yumuşayana kadar pişirelim. Haşlayıp süzdüğümüz fasülyeyi de katarak karıştıralım, şekeri, tuzu, limon suyunu koyup ocağı kısalım ve yaklaşık on dakika pişirelim. Fasülyelerin çatlamaması için soğumasını bekleyelim ve servis tabağına alıp üzerine maydanoz serpelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder