5 Şubat 2009 Perşembe

Hamsili Pilav



Hamsiyi bol bulunca neredeyse hergün almaya başladık. Eskiden Bodrum'a Karadeniz hamsisi çok seyrek gelirdi. Hatta buraya yerleştiğmiz ilk senelerde yerli halkın bu balığı tanımadığını hatırlıyorum. Yukarıdaki resim çok net çıkmadı çünkü açlıktan bekleyemedik ve fırından çıkar çıkmaz buharıyla çektim. :))

Malzemeler:

1.5 kilo iri hamsi
Tuz
Zeytinyağı
1 yumurta sarısı

Pilavın Malzemesi:

3 bardak pirinç
1 büyük kuru soğan
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı dolma baharı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 demet dereotu
Tuz
1/2 su bardağı zeytinyağı

Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını çıkaralım ve çok iyi yıkayıp süzelim.

Tencereye zeytinyağını koyalım, küçük doğradığımız soğanları ve dolma fıstığını kavuralım. Soğanlar pembeleşince, üzerine sıcak su koyup yarım saat bekletip süzdüğümüz pirinci ilave edelim ve pirinçler saydamlaşıncaya kadar karıştırarak kavuralım.Üzerine çıkıncaya kadar sıcak su koyup, tuz ilavesiyle tencerenin kapağını kapatalım ve suyunu çektirip demlenmesini bekleyelim. Demlenirken tarçını, dolma baharını, karabiberi, şekeri, küçük doğranmış dereotunu koyalım.

Dikdörtgen veya kare bir borcamın hertarafını yağlayalım. Hamsilerin sırt kısmı alta gelecek şekilde borcama yan yana yerleştirelim.Üzerine pilavı dökelim ve yayalım. Pilavın üzerine tekrar hamsileri gene yan yana dizelim. Yumurta sarısını fırça yardımıyla hamsilerin üzerine sürelim. İstersek en üste limon dilimleri koyabiliriz. Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında balıkların üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder