9 Şubat 2009 Pazartesi

Aşure



İslam dünyasında önemli yeri olan aşurenin, Hz. Nuh'un gemisindeki ambarlarda bulunan son gıdaların karıştırılması sonucu yapıldığı rivayet ediliyor. Aşurenin içindeki malzemeler, her yörede farklılık gösteriyor. Türk mutfağında 41 çeşit üründen yapılıyor. Genellikle ana malzemesi dövme, nohut ve fasülye. Türkiye'de aşurenin içeriği bölgelere göre değişiyor. Bazı bölgelerde bulgur katılırken, bazı yerlerde fazla üretildiği için pirinç katılabiliyor. Osmanlı mutfağında aşure, dövme, nohut, fasülye, incir, kuru bakladan yapılıyor ve tarçın, karanfil, ve narla süsleniyordu. Konya bölgesinde aşure, kenevirle süsleniyor, Afyon'da ise haşhaş ile süsleme çok yaygın. İç Anadolu'da aşurenin içine kurbanda kesilen hayvanın kuyruğundan bir parça konuluyor, Karadeniz bölgesinde ise bazı yerlerde kurban etinden bir parça katılıyor ancak ağırlıklı olarak fındık kullanılıyor.

Güney bölgelerde aşurede yer fıstığı, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Antep fıstığı, Bursa ve çevresinde kestane, Ege civarında bademe ağırlık veriliyor. Son yıllarda birçok bölgede portakal kabuğu ve ayva gibi taze ürünler de konuluyor.

Benim aşağıda verdiğim tarif Gülden'in annesinden. Ruhuna değsin diyerek yazıyorum.

Malzemeler:

1 bardak nohut
1 bardak fasülye
1 bardak buğday
1 bardak pirinç
1/2 kilo kuru üzüm
100 gram fındık
1 paket vanilya
1.5 kilo toz şeker
250 gram kuru kayısı
250 gram kuru incir
Elma, portakal, mandalina, nar
susam
250 gram ceviz
Tarçın
100 gram dolma fıstığı


Tarif:

Nohut, fasülye, buğday ve pirinci akşamdan ayrı ayrı kaplarda ılık suya koyuyoruz. Ertesi sabah hepsini ayrı ayrı haşlıyoruz ve süzüyoruz. Nohutun kabuklarını soyuyoruz. Büyük bir tencereye buğdayı, fasülyeyi, nohutu, üzümü ekleyip (üzümden bir avuç ayırıyoruz) bir saat pişiriyoruz. Pirinci, fındığı, kayısıyı, dolma fıstığını ve çok az da tuzu koyarak pişirmeye devam ediyoruz. Helmelenmeye başlayınca şekerini ve vanilyayı ilave ediyoruz. Devamlı karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz. Kaselere aldıktan sonra üzerini istediğimiz taze ve kuru meyvelerle ve susamla süslüyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder