27 Aralık 2008 Cumartesi

Bergamut Reçeli



Uzun zamandır aradığım bergamutları bulunca çok sevindim. Çünkü seneler önce yaptığım reçelin tarifini bulmuştum ama mevsimi olmasına rağmen bergamutlar piyasada yoktu. Aslında yapması çok zahmetli ama o kadar lezzetli oluyor ki, insan bu eğri büğrü meyveden nasıl bu lezzet çıktığına şaşırıyor. Bereket yapımına Ahmet yardım etti de :) kısa sürede başardık.





Malzemeler:

1 kilo bergamut
6 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon tozu

Tarif:

Ber
gamutları iyice yıkayalım ve kabuklarını soyalım. Kabuklarını bir kenara ayıralım. Bergamutların suyunu sıkalım ve onu da ayıralım. Halka halka doğrayalım ve içinde su kaynamakta olan tencereye atarak, yaklaşık on dakika kaynatalım, sonra suyunu süzüp yeniden kaynayan suya atalım, tekrar on dakika daha kaynatalım. Bu sefer süzerken suyundan biraz ayıralım. Bir tepsiye bergamutları dizelim, üzerlerine şekeri yayalım. Şekerin üzerine tekrar bergamut ve üzerine şeker koyalım. Bir gece bekletelim. Ertesi gün ayırdığımız bergamut suyunu ekleyerek, kaynatalım. Ocağın altını iyice kısıp, ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak yaklaşık 40 dakika pişirelim. Ocağın altını kapatmadan, bir çay kaşığı limon tozu atmayı unutmayalım.

Bergamutun ayırdığımız kabuklarını kurutarak, çay demlerken demliğe bir parça atarsak çok hoş bir tat ve koku veriyor.

Gene ayırdığımız suyunu buz kalıplarında dondurarak, limonata, çeşitli kokteyller, vs. de kullanabiliriz.



5 yorum:

  1. Bergamur meyvesi sadece Antalya bölgesinde tetişen bir meyve değildir.Rize'de de yetişir.Ayrıca bizim bahçede olan bir meyvedir.Her yıl reçelini yapmaktayız.Bölgede ağaçkavun(aşkavun) olarak bilinir.

    YanıtlaSil
  2. Bu reçeli ararken tesadüfen google'dan sizin sitenize rastladım ve hemen bakayım dedim :) Bende bugün yedim bu reçelden ilk defa ..meyvesini merak ettim nasıl diye ondan arıyordum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bergamutu bulursan bu tarifle bir dene gerçekten çok güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Merhaba
    Meyvesini icinden çıkarıyor muyuz? Fotoğraf ekleme şansınız varmı acaba şimdiden teşekkürler =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vay be 9 sene olmuş bunu paylaşalı nostalji yasattınız bana.:) Evet içini çıkarıyoruz reçel yaparken. Teşekkür ederim yorumunuza.:)

      Sil