26 Aralık 2008 Cuma

Kestane Reçeli


Eğer kestane ve reçel seviyorsanız mutlaka deneyin, şimdi tam mevsimi. Hem de hazır satılan işlenmiş kestane ürünlerine göre çok da ucuza maloluyor. Benim ilk yapışımdı, yaparken bazı püf noktalarını keşfettim. Kestaneleri fırınlama aşamasında mutlaka başında bekleyin. Pişmesi niye bu kadar zaman aldı diye düşünürken aniden yanıyor. Gerçi onları da öyle yemesi güzel oluyor ama ben reçele koyunca siyah hoş olmayan bir görüntü oluştu.
Malzemeler:
1 kilo kestane
2.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı limon tozu
Tarif:
Kestanelerin üzerlerini bıçakla derince çizelim ve kaynamakta olan suya atarak 10 dakika haşlayalım. Suyunu süzüp fırın tepsisine dizelim, fırının ızgara kısmında on dakika bir yüzünü, on dakika da arka taraflarını pişirelim. Fırından çıkaralım ve fazla soğutmadan kabuklarını soyalım. Tekrar kaynamakta olan suya atarak on dakika daha kaynatalım. Süzelim ve bir kenara alalım.
Tencereye şekeri ve suyu koyarak, şekeri eritelim ve kestaneleri içine atalım. Ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak yaklaşık kırk dakika pişirelim. Ateşten indirmeden önce vanilya ve limon tozunu ilave edelim. soğuduktan sonra kavanoza boşaltalım.
Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Elinize sağlık neden olmasın en iyisi evde yapılanı herşeyin:)

    YanıtlaSil
  2. kendi bahçemizden elde ettiğimiz yaklaşık 100 150 kilo kadar kestaneyi nasıl değerlendireceğimi bilemiyorum...
    biliyosunuz bu nimet ceviz gibi değil...bir iki hafta içinde tüketilmesi gerekiyor...
    raf ömrünü uzatmak için reçel yapmayı düşündüm...
    tarifinizdeki reçel yada diğer sitelerde gördüğüm marmelat şeklinde muhafaza edersem sizce bir sene boyunca bozulmadan kullanabilirmiyim ?

    YanıtlaSil