4 Aralık 2017 Pazartesi

FESLEĞENLİ VE DOLMALIK FISTIKLI BALKABAĞI ÇORBASI



Tarif tariflerine en güvendiğim Lezzet dergisinden. Gerçi malzemeler de destekliyor ama içtiğim en iyi çorbalardan biri oldu. Aslında balkabağı da çok sevdiğim bir sebze değil. ( sebze herhalde değil mi ) Sadece tam kıvamında yapılmış bol cevizli tatlısını severdim ama bugünden sonra buna çorbası da eklendi. Malzemeleri görünce bu çorbanın kötü olma şansı yok diye düşündüm, evde de bütün malzemeler olunca yapmaya karar verdim.





Tabii ki ana malzememiz balkabağı. Güzelce ayıklıyoruz, yıkıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz.




Bir adet kuru soğanı yemeklik doğruyoruz, havuç ve patatesleri soyup yıkadıktan sonra küp küp doğruyoruz. İki üç sap fesleğenimiz var, iki diş de sarımsak kullanacağız.





Diğer malzemelerimiz bir çay kaşığı muskat rendesi, taze çekilmiş karabiber, dolmalık fıstık ve bolca labne peyniri. ( labne müthiş bir lezzet artırıcı. )





Tencereye  biraz sıvı yağ koyup yemeklik doğradığımız kuru soğanı birkaç dakika kavuruyoruz, balkabağını ilave ediyoruz, biraz daha kavuruyoruz. Daha sonra patates ve havucu da küp küp doğrayıp tencereye alıyoruz. Üç, dört dakika sonra varsa etsuyunu, yoksa sade suyu ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocaktan almaya yakın rendelenmiş muskatı, taze çekilmiş karabiberi ve tuzu ekliyoruz. 




En son ayrı bir yerde çırptığımız labne peyniri koyup, çorbamızı blendera alıyoruz.




 Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpıyoruz. Zeytinyağını tavada ısıtıyoruz dolmalık fıstık,çok ince kıyılmış sarımsaklar ve çok ince kıyılmış fesleğeni kavuruyoruz.




Çorbayı kaselere paylaştırıyoruz. Üzerine fesleğenli, dolma fıstıklı ve sarımsaklı yağı gezdirip sıcak servis ediyoruz.











24 yorum:

  1. Enfes bir çorba mis gibi ellerinize sağlık İlhan Bey...Afiyet olsun sizlere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Labne de girince şin içine lezzet katlandı. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. ellerinize sağlık şahane görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki herkes sevmez, balkabağına karşı mesafelidir ama çorba olarak nefis oldu. Sağolun yorum için.

      Sil
  3. Ben de bu çorbayı denemek istiyorum.Yalnız bişeyi merak ettim. Çorbada tatlımsılık oluyor mu?Çünkü o tatlımsı tadı pek sevmiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece zeytinyağlılara değil bütün yemeklere şeker attığım için bu çorbada tatlılık fark edemedim ama dediğiniz doğru tatlımsı olması gerek. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. yaz kış yesem bıkmam o kadar severim. Çorbasını yapıyorum ama labneli denemedim. Bakmak lazım.
    İnce yufka böreğide lezzetli.
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende balkabağını yeni yeni sevmeye başladım, çorbayı da zaten her şartta yediğim için bana çok lezzetli geldi. Evet böreğini de denemek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Miss gibi kokular geliyor ;) her zaman ki gibi muhteşemdiniz İlhan Bey. Birbirinden güzel tarifler ve güzel anlatımınız için teşekkürler. Kışın çorbasız olmuyor. Mutlaka deneyeceğim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsınız. Yazın bir tatil yerinde ilk aradığım güzel çorba yapan yerleri keşfetmektir. Denemenizi öneririm seveceğinizi düşünüyorum. Güzel yorumunuz için çok teşekkür.

      Sil
  6. hımmm hiç bilmiyom bunu, not alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene bence de çorba seviyorsan, balkabağına da mesafeli değilsen mutlaka hoşuna gidecektir. Sağol yorumun için.

      Sil
  7. balkabağı çorbasına bayılırım, balkabağı çıkınca da her sene mutlaka 1-2 kez yaparım, yalnız ben labne yerine çok az krema koyuyorum, daha turuncu oluyor, bir de fesleğen ve dolmalık fıstık koymuyorum, köri veya kimyon çok yakışıyor baharat olarak, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz şekilde de kremalı, körili, kimyonlu deneyeceğim.Dolmalık fıstık ve abartmadan az miktarda fesleğeni de öneririm çok yakıştı. Çok teşekkür yorumunuza.

      Sil
  8. Çiğ yenilemeyeceğine göre sebzedir tabii.
    Bir davette sütlü balkabağı çorbası içmiştim ama şekerli tadını pek beğenmedim. Böreğini de deneyimledim, iiçinde marmelat varmışcasına şekerli geldi.
    Bu tarife ve o şekerli tadın hissedilmeyeceğine inandım. Ve not aldım.
    Teşekkürler emeğinize...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balkabağı ve havuçtan dolayı ben farkında değilim ama biraz tatlımsı olabilir. Ben yemeklerde şeker tadını sevdiğim için farkında olmamış olabilirim. Sağolun yorum için.

      Sil
  9. Yeme de yanında yat, bu çorbanın. Duyuyorum, okuyorum da denemeyi hiç düşünmedim. Benim bildiğim süt ve az biraz kremayla yapılıyor. Sizin tarif detaylı. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet klasik balkabağı çorbasından biraz farklı bir tarif ama inanın çok güzel oluyor. Hele kavrulmuş dolmalık fıstık çok yakıştı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Balkabağının sadece böreğini severim :( ama yine de emeğinize sağlık, eminim ki sevenler için çok hoş bir tattır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru balkabağı herkesin sevdiği bir sebze değil ama böreğini yediğize göre çorbası da hoşunuza gidebilir diye düşünüyorum. Teşekkür yorum için.

      Sil
  11. Hiç yememiştim, belki bir ara denerim. Ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebzelerin mevsiminde yenmesi gerektiğini düşünüyorum bence tam zamanı bir deneyin. Sağolun yorum için.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle çok soğuk günlerde daha da güzel olur diye düşünüyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil