Tarif tariflerine en güvendiğim Lezzet dergisinden. Gerçi malzemeler de destekliyor ama içtiğim en iyi çorbalardan biri oldu. Aslında balkabağı da çok sevdiğim bir sebze değil. ( sebze herhalde değil mi ) Sadece tam kıvamında yapılmış bol cevizli tatlısını severdim ama bugünden sonra buna çorbası da eklendi. Malzemeleri görünce bu çorbanın kötü olma şansı yok diye düşündüm, evde de bütün malzemeler olunca yapmaya karar verdim.
Tabii ki ana malzememiz balkabağı. Güzelce ayıklıyoruz, yıkıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz.
Bir adet kuru soğanı yemeklik doğruyoruz, havuç ve patatesleri soyup yıkadıktan sonra küp küp doğruyoruz. İki üç sap fesleğenimiz var, iki diş de sarımsak kullanacağız.
Diğer malzemelerimiz bir çay kaşığı muskat rendesi, taze çekilmiş karabiber, dolmalık fıstık ve bolca labne peyniri. ( labne müthiş bir lezzet artırıcı. )
Tencereye biraz sıvı yağ koyup yemeklik doğradığımız kuru soğanı birkaç dakika kavuruyoruz, balkabağını ilave ediyoruz, biraz daha kavuruyoruz. Daha sonra patates ve havucu da küp küp doğrayıp tencereye alıyoruz. Üç, dört dakika sonra varsa etsuyunu, yoksa sade suyu ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocaktan almaya yakın rendelenmiş muskatı, taze çekilmiş karabiberi ve tuzu ekliyoruz.
En son ayrı bir yerde çırptığımız labne peyniri koyup, çorbamızı blendera alıyoruz.
Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpıyoruz. Zeytinyağını tavada ısıtıyoruz dolmalık fıstık,çok ince kıyılmış sarımsaklar ve çok ince kıyılmış fesleğeni kavuruyoruz.
Çorbayı kaselere paylaştırıyoruz. Üzerine fesleğenli, dolma fıstıklı ve sarımsaklı yağı gezdirip sıcak servis ediyoruz.
Enfes bir çorba mis gibi ellerinize sağlık İlhan Bey...Afiyet olsun sizlere...
YanıtlaSilLabne de girince şin içine lezzet katlandı. Teşekkür ederim.
Silellerinize sağlık şahane görünüyor
YanıtlaSilBelki herkes sevmez, balkabağına karşı mesafelidir ama çorba olarak nefis oldu. Sağolun yorum için.
SilBen de bu çorbayı denemek istiyorum.Yalnız bişeyi merak ettim. Çorbada tatlımsılık oluyor mu?Çünkü o tatlımsı tadı pek sevmiyorum :(
YanıtlaSilBen sadece zeytinyağlılara değil bütün yemeklere şeker attığım için bu çorbada tatlılık fark edemedim ama dediğiniz doğru tatlımsı olması gerek. Sağolun yorumunuz için.
Silyaz kış yesem bıkmam o kadar severim. Çorbasını yapıyorum ama labneli denemedim. Bakmak lazım.
YanıtlaSilİnce yufka böreğide lezzetli.
Ellerinize sağlık
Bende balkabağını yeni yeni sevmeye başladım, çorbayı da zaten her şartta yediğim için bana çok lezzetli geldi. Evet böreğini de denemek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilMiss gibi kokular geliyor ;) her zaman ki gibi muhteşemdiniz İlhan Bey. Birbirinden güzel tarifler ve güzel anlatımınız için teşekkürler. Kışın çorbasız olmuyor. Mutlaka deneyeceğim. Sevgiler
YanıtlaSilNe güzel şeyler yazmışsınız. Yazın bir tatil yerinde ilk aradığım güzel çorba yapan yerleri keşfetmektir. Denemenizi öneririm seveceğinizi düşünüyorum. Güzel yorumunuz için çok teşekkür.
Silhımmm hiç bilmiyom bunu, not alayım :)
YanıtlaSilDene bence de çorba seviyorsan, balkabağına da mesafeli değilsen mutlaka hoşuna gidecektir. Sağol yorumun için.
Silbalkabağı çorbasına bayılırım, balkabağı çıkınca da her sene mutlaka 1-2 kez yaparım, yalnız ben labne yerine çok az krema koyuyorum, daha turuncu oluyor, bir de fesleğen ve dolmalık fıstık koymuyorum, köri veya kimyon çok yakışıyor baharat olarak, elinize sağlık:)
YanıtlaSilDediğiniz şekilde de kremalı, körili, kimyonlu deneyeceğim.Dolmalık fıstık ve abartmadan az miktarda fesleğeni de öneririm çok yakıştı. Çok teşekkür yorumunuza.
SilÇiğ yenilemeyeceğine göre sebzedir tabii.
YanıtlaSilBir davette sütlü balkabağı çorbası içmiştim ama şekerli tadını pek beğenmedim. Böreğini de deneyimledim, iiçinde marmelat varmışcasına şekerli geldi.
Bu tarife ve o şekerli tadın hissedilmeyeceğine inandım. Ve not aldım.
Teşekkürler emeğinize...
Balkabağı ve havuçtan dolayı ben farkında değilim ama biraz tatlımsı olabilir. Ben yemeklerde şeker tadını sevdiğim için farkında olmamış olabilirim. Sağolun yorum için.
SilYeme de yanında yat, bu çorbanın. Duyuyorum, okuyorum da denemeyi hiç düşünmedim. Benim bildiğim süt ve az biraz kremayla yapılıyor. Sizin tarif detaylı. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
YanıtlaSilEvet klasik balkabağı çorbasından biraz farklı bir tarif ama inanın çok güzel oluyor. Hele kavrulmuş dolmalık fıstık çok yakıştı. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBalkabağının sadece böreğini severim :( ama yine de emeğinize sağlık, eminim ki sevenler için çok hoş bir tattır :)
YanıtlaSilDoğru balkabağı herkesin sevdiği bir sebze değil ama böreğini yediğize göre çorbası da hoşunuza gidebilir diye düşünüyorum. Teşekkür yorum için.
SilHiç yememiştim, belki bir ara denerim. Ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilSebzelerin mevsiminde yenmesi gerektiğini düşünüyorum bence tam zamanı bir deneyin. Sağolun yorum için.
SilEllerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilSağlıkla kalın.
Özellikle çok soğuk günlerde daha da güzel olur diye düşünüyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil