25 Nisan 2017 Salı

LABNE PEYNİRLİ ISPANAK ÇORBASI ---- MEYVELİ İRMİK TATLISI ( 8 - 10 Aylık )



Nazım Aras geçen gün pişirip buradan da paylaştığım kıymalı kabak yemeğini çok sevdi. Hatta sevmezse yoğurtla karıştıralım diye düşünmüşler buna da gerek kalmamış. Bunun üzerine yapmaya devam ediyorum, geçen hafta da labne peynirli ve sütlü ( sütü doktorunuza danışmak gerekiyor ) ıspanak çorbası ile armutlu, elmalı irmik tatlısı yaptım. İkisi de bazı ilavelerle bizlerin de yiyebileceği mükemmel yiyecekler oldu. Gerçi Aras çorbayı çok sevmiş, irmik tatlısını sevmemiş ama bence büyükler için de sağlıklı bir tatlı alternatifi. Aras'ın sevmeme nedeni olarak cevizi düşünmüştüm ama kahvaltıda severek yiyormuş, o zaman irmiği yadırgadı. :(( Bundan sonra Aras'ın benim yaptığım mamaları yerken ki fotosunu da koymaya çalışacağım. :))





 İşte dedesinin yaptığı ıspanak çorbasını yerken. Şimdi tariflere geçiyorum. Biliyorsunuz ıspanak temizlenmesi açısından riskli bir sebze hele söz konusu çocuklar ise bu işlemi daha da uzun tutuyoruz, ıspanakları önce yarım saat sirkeli suda, sonra tuzlu suda bekletiyoruz, sonrasında da defalarca suyunu değiştiriyoruz.






Havucumuzu temizleyip rendeliyoruz. 





Ben ıspanakları ve soğanı rondodan çektim eğer bebeğiniz yiyebiliyorsa çekmeseniz de olur.







Bir yemek kaşığı kadar zeytinyağında soğan ve havucu birkaç dakika kavuruyoruz. Önceden ıslatıp süzdüğümüz pirincimizi de katıp az bir süre daha soteliyoruz. Daha sonra ıspanağı ilave ediyoruz, iki, üç defa çevirdikten sonra dört bardak sıcak içme suyunu malzemelerin üzerinden döküyoruz.






Bir kasede labne peyniri ve sütü karıştırıyoruz. Sütü bir yaşından önce kullanabilmek için doktorunuza danışmanız gerekiyor. Ben sadece labne peyniri koydum. Çorbamız on beş dakika kadar kaynadıktan sonra labne peynirini tencereye aktarıyoruz , karıştırıp ocağı kapatıyoruz. Tuz, karabiber, biraz daha yağ ilavesiyle büyükler için de nefis bir çorba oluyor. :))))





Bu da çorbamızın servis kasesindeki görünümü.






Sıra geldi Aras'ın sevmediği ama dedesinin çok sevdiği :)))) meyveli irmik tatlısına. Büyükçe iki adet elmamız ve iki adet armudumuz var.Birkaç adet ceviz, 2 yemek kaşığı irmik, yarım da limon suyu kullanacağız.






Elma ve armutları çok iyi yıkadıktan sonra küp küp kesiyoruz. Tabii çekirdeklerini de çıkarıyoruz.





Meyvelerin üzerine çıkacak kadar iyi su koyup on dakika kadar kaynatıyoruz. Sonra ocaktan alıp robotta püre haline getiriyoruz. Tekrar tencereye alıp irmiğimizi, limon suyumuzu ve çekilmiş cevizimizi ilave edip beş dakika daha pişiriyoruz.





Tatlımız soğumadan porsiyonluk kaplara alıyoruz. Derin dondurucuda da bir ay kadar saklanabiliyor. Bebeklerin mamalarına eklenecek en kaliteli tahıl irmikmiş. Yüksek oranda karbonhidrat ihtiva ediyor.

22 yorum:

  1. Blog içeriği biraz değişmiş :) ama hazır gıdalara alternatif çok faydalı paylaşımlar olmuş, dede olmak size yaramış :) Bu arada Nazım Aras'ın fotoğraflarına bakarken sizin yemekler arka planda kalacak gibi ne kadar güzel gözleri var, dilerim hep aydınlık güzel günler görsün.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişmedi de Nazım Aras etiketi eklendi.:)))) Evet ya inşallah şansı açık olsun önemli olan o. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çocuklar küçükken irmiği ben de çok kullanırdım. Diğerlerinden daha sağlıklı diye okumuştum o zamanlar. Ama çorbanız çok ilgimi çekti. Benim büyük bebelere denemeli:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrmiği sevmezse yandık çünkü mutlaka bebeklerin yemesi gereken bir gıdaymış. Çorbası büyüklar de rahatlıkla içebiliriz bazı ilavelerle tabii. Yorum için teşekkür.

      Sil
  3. ne kadar şanslı bir çocuk Nazım Aras. Bu kadar özenli, bu kadar sevgi dolu bir dedesi, ailesi varken, sırtı yere gelir mi?
    Varsın irmik tatlısını beğenmesin, ruhuna aldığı sevgi gıdası daha mühim. Ne diyim ellerinize sağlık, sağlıkla ve hep güzelliklerle büyüsün, maşallah bu arada o güzel gözlere:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylemisiniz çocuklar sevgi ile büyüyünce mutluluklarını hemen anlıyorsunuz. Evet gıdadan daha önemlisi sevgi. Teşekkür ederim bu güzel yorumunuza.

      Sil
  4. Nasıl da büyük bir ciddiyetle tadımlıyor minnoş :)) Maşallah ona.

    Özellikle irmik tatlısını mutlaka denemek gerek. Yazılarınız Nazım Aras'la daha da keyifli hale geldi. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yemek yerken çok ciddi.:) Bir de ağzını kitledi mi olay bitiyor. İrmik olayında bir terslik oldu ama anlamadım. Sağolun yorum için.

      Sil
  5. Maşallah ne kadar büyümüş nasılda iştahla yermiş...ellerine sağlık Nazım Aras ada afiyetler olsun..irmik farklı geldi..tarifler süper irmik tatlısını ben deneyeceğim iyiki paylaştın..sevgiler lütfen benim için kucakla geldiğinde Nazım Aras i🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet büyüdü valla 5 temmuzda 1 yaşına girecek. Aslında dediğin gibi o irmik tatlısı süper bir diyet kaçamağı olur. :)) Her an kucaklıyorum zaten. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  6. Allah bağışlasın, çok tatlı. Çorba harika. Tatlı da öyle. İrmik, benim bildiğim sert buğdayın iri çekilmişi. Bir nevi un ama iri çekilmiş olduğu için onu rahatsız etmiştir. Sizin ellerinize sağlık, toruna da afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkcaı irmiğin neden yapıldığını bilmiyorum çok da iri çekim değildi sanki un gibiydi. Bir süre sonra tekrar deneriz bakalım. Sağolun yorum için.

      Sil
  7. Nazım Aras bütün yemek fotoğraflarının önüne geçmiş valla, maşallah, Allah nazarlardan korusun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu düşünmemiştim herkes öyle söylüyor bundan sonra yemek fotoları büyük, Aras'ınkiler küçük olacak. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  8. Nasılda şanslı Aras bebek dedesi ona neler neler hazırlıyor hem sağlıklı hem besleyici yiyecekler yapıyor...Maşallah çok tatlı dedesi Allah bağışlasın,afiyet şifa olsun delikanlıya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya zevkle yapıyorum ama o kadar zaman geçti ki bizim çocuklar ne yerdi, ne yemezdi unutmuşuz. Şimdiki gibi teknoloji de yoktu açalım telefonu bakalım.:)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. ne güzel demek çok fazla seçmeyecek , eh bunda en çok sizin katkınız vardır , gurme dedenin gurme torunu olması doğal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok fazla seçmiyor şimdilik tabii sonra değişir. Sağol yorumun için.

      Sil
  10. İlhan Bey uzun zamandır blog gezemediğimden çok şey kaçırmışım. Dede olmak size farklı bir tarz katmış. Ellerinize sağlık. Aras Bebek çok tatlı, Maşallah... Allah nazarlardan esirgesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarz değişmedi aslında da yeni bir etiket eklendi.:) Teşekkür ederim güzel sözlerinize ve yorumunuza.

      Sil
  11. Blog dünyasından uzak kalınca ben de kaçırmışım minik Aras ın dünyaya geldiğini. Güle güle sağlıkla ve mutlulukla büyütün.
    Tarifleriniz yine çok güzel. Ellerinize sağlık. Ve minik Aras a da "hoşgeldin" diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alternatifler çoğalınca bloglardan uzaklaşıldı. Evet bu arada bir Nazım Aras'ımız oldu. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil