17 Nisan 2017 Pazartesi

KARIŞIK



 Bir sürü fotograf birikmiş bende gene karışık bir paylaşım yapmaya karar verdim. Akıllı telefonlar yokken fotograf makinesiyle çektiğimiz fotografları tab etmek için fotografçıya verir bir hafta, on gün beklerdik o da ayrı bir tatlı heyecandı acaba nasıl çıktı, kaç tanesi yandı merakla beklerdik. Bu telefonlar çıkınca mertlik bozuldu. Bazen komik durumlar da yaşamıyor değiliz. Örneğin bir restorana gidiyoruz güzel bir yemek veya meze geliyor, herkes telefonlara sarılıyor. Başta çok yadırgıyordum da şimdi en başta ben yapıyorum :)))) Neyse memleket meselelerine hiç değinmiyorum moralim çok bozuk.






İlk önce geçen hafta Tunca götürdü bizi, Sahrap Pera nefis bir yer. Sahrap Soysal'ın yeri. Atmosferi, temizliği, menünün ihtişamı, hele Sahrap Sosyal'ın masaları defalarca gezerek sohbet etmesi, kendi elleriyle yaptığı ikramlar ve de fiyatların uygunluğu burayı mutlaka gidilesi bir yer yapıyor. Yukarıda yediklerimizden biri Ege otlarıyla kavrulmuş acılı ahtapot. Gerçi ben ahtapotu haşlanmış limon ve zeytinyağı serpiştirilmiş haliyle severim ama bu da muhteşemdi.




Bu ana yemeğimiz dana yanak olarak geçiyor. Püre üzeri dana eti saçak saçak. Değişikti ama ben pek tutumadım açıkcası.






Bu karidesli humus. Orada da yedik çok hoşuma gitti yukarıda gördüğünüz geçen gün benim yaptığım. Yeniliklere açık biriyseniz mutlaka deneyin çok değişik ve lezzetli oluyor. Hele acı da seviyorsanız daha da güzel.






Bu da topik. Bir Ermeni mezesi. Çoğu yerde yapıyorlar ama hakkını vererek yapan çok az yer var. Herhalde Sahrap Pera'da bunlardan biri, nefisti. En önemli özelliği de çok bol soğanlı olacak. Tahinli, tarçınlı falan.






Dün torundan dönerken Kadıköy Çarşısına da uğradım bu da oradaki meyve barlardan biri. Artık çok moda oldu her yerde açılıyor. Hem fiyatları uygun, hem de tropik meyveler de dahil çok çeşit var. Şu güzelliğe bakar mısınız kartpostal gibi.






Bunu ayrıca tek olarak paylaşacağım acı biber reçeli. Acı ve tatlının muhteşem birlikteliği. Sos olarak da kullanılabiliyor özellikle mücverle çok yakıştığına dair bir rivayet de vardır. Hele Çin mutfağındaki sosları seviyorsanız mutlaka yapın.




Taksim'de İstiklal Caddesi girişinde gençlerin boyadığı panolar. Yan yana böyle çok sayıda var. Mustafa Kemal'i o kadar güzel anlatıyor ki doğru yolu bulmak için başka kaynak aramaya hiç gerek yok.

22 yorum:

  1. Görsel yemek şöleni harika değişik yeni tatlar güzel. Ağzımızın tadı yok .Tatlandırmak gerek. Son foto umudumuz gençler ve Atatürk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençlere de mücadele alanı bırakmadılar sindirme politikaları ile. Ama umudumuzu kaybetmiyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Humuslu karidesi tuttum. O topik de bir ara yapmaya niyetlendim. Ardından süreçleri okuyunca vazgeçtim.
    Belki bir gün workshop filan olursa denemeye giderim. Öğrenmek ve eğlenmek niyetiyle.
    Burada galiba biraz eleştiri yapacağım. Atatürk'ün ilkelerini savunan kurumların, kırsalda; onun getirdiği hakları ve de eğitim noktasındaki eşitliği yaşamadıkları sürece "Cumhuriyeti " özümsemiyor.
    Din ya da inanç rasyonel aklın önüne geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Humuslu karides hem çok değişik, hem de bir misafire falan havalı bir meze. Topik haklısınız ben de niyetleniyorum ama sonra vazgeçiyorum. Eleştirinizde çok haklısınız. Bunlar kesin çözünm değil. Hatta Tuğçe Kazaz'ın sevgililerinin tartışıldığı sosyal medyada Mustafa Kemal'i tartışmak saygısızlık gibi geliyor. Bu konu çok derin başka bir platformda tartışırız belki bir gün. Çok teşekkür ederim güzel y0rumunuza.

      Sil
  3. Sahrabın Yeri'ne geçen ilkbahar arkadaşlarla gittik ve biz de çok memnun kaldık ;) Küçük bir düzeltme, Sahrap Soysal olacak doğrusu ;)
    Tatlı-Acı bir arada ben de seviyorum bu sıralar, merak ettim reçeli ;)
    AFiyetle...
    Ağzımızın tadı tez vakitte yerine gelsin diyeceğim ama ne kadar tez olabilir bilemedim, biz yine de umudu kaybetmeyelim...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen düzelttim ne kadar dikkatlisiniz. Acı-tatlı seviyorsanız mutlaka deneyin. Evet umudu kaybetmeden devam ediyoruz ama mücadele edecek alan da bırakmadılar. Uyarınız için ve de yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Yemekler harika görünüyor. Acılı ahtapotu merak ettim, karides de çok güzel duruyor.
    Moraller bozuk, yine de önümüze bakmak gerek. Pek yorum yapmayacağım bu konuda, ne söylesek boş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben acıyı çok severim ama spesial rünlerde kullanmayı pek istemem. Çünkü o ürünün aromasını azaltıyor baskın tadıyla. Evet ben kendim içn deil artık da çocuklarım için, sizler için üzlüyorum. Neyse teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Özellikle meyve bara bayıldım. Acı biber reçelini merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mryve barları ben de çok seviyorum boğazımızı tutabilsek bir büyük bardak zencefilli falan karışık meyve suyu bir gün yeter. Acı biber reçeli gerçekten ilginç. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Topik'i bir nevi Humus mezesi gibi tahmin ediyorum ama tarifi caydırıcıydı. Sahrap Soysal yılların tecrübesini konuşturuyordur. Mekanını tahmin etmek zor değil. Biber reçelini seveceğimi tahmin ediyorum. Amerika fotoğraflarında uzun yıllar önceden gördüğümüz grafiti sanatının bizde de çok güzel örneklerini görüyoruz. Sevindirici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Topik tarifine ben de baktım hatta yapacağım da ama gerçekten zahmetli.Sahrap Soysal'daki enerjiye bayıldörese yım. Saatler süren bir çekmden gelmişti ama azar azarl ürünler ikram etti, bu ürünlerin hikayelerini anlattı en son da çıkarken dükkanın 20 metre dışında oğluyla beraber uğurlamak için bekliyorlardı. Grafiti sanatının beyoğlu'nda iicra edilmesine izin verilmesi de ilginç. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Sahrap Pera'ya bakıyorum şimdi, çok hoş bir yere benziyor, yemekler nefis görünüyor, tavsiyeniz için teşekkürler:) acı biber reçeli eminim güzeldir, tatlı ve acı birlikteliğini seviyorum, son fotoğrafı da harika yakalamışsınız İlhan Bey, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahrap Pera fiyatlarının uygunluğu bakımından ( nispeten ) gençler için de bence uygun bir yer en azından eşinizle, sevgilinizle bir kere gitmeya değer. Hele Çin mutfağındaki sosları benim gibi seviyorsanız bu reçele bayılacaksınız. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Ne güzel anlatıyorsunuz, ne güzel yazıyorsunuz. Vakit buldukça, daha çok fotoğraf koyun telefonunuzdan. En çok ilgimi çeken duvar yazıları oldu. Gezi'den beri gitmedim taksime. Atatürk'ü her yerde görmek, hissetmek ve yaşamak dileği ile. Bende moralsizim ama umutluyum. Çelişkiler yumağı olduk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taksim'de bu yazılar muhteşem ama gitmeyin bence. O güzelim İstiklal caddesi perişan vaziyette. Dükkanlar kapanmış 50 metrede bir polis tomaları yolu kesmiş, heryer polis, yollarda çukurlar açılmış. Teşekkür ederim güzel sözleriniz ve yorumunuz için.

      Sil
  9. Aaa Sahrap Pera'yı merak ettim. Zaten sürekli o taraftayım, uğrayayım bir ara...Keyifli haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamze hanım tam size göre bir yer mutlaka uğrayın seveceğinize eminim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Ağız tadı yok cidden. Ancak mide acıkıyor, hayat devam ediyor. Güzel bir yayın İlhan bey, tüm içeriğiyle hem de. İstiklal caddesi ile ilgili yazdıklarınız ve başka şeyler de, benim İstanbul' dan göçme sebebim. Eski haliyle hatırlamak daha iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi yaşam devam ediyor ama içimiz acıyor. İstanbul'u hem çok seviyorum hem de dediğiniz gibi keşke eskisi gibi olsa her şey diyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. ne güzel yeni yerlerden, yeni tatlardan bahsetmeniz , farklı damak tadı arıyorum ama yanıma arkadaş bulamıyorum bu tip denemeler için :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul bu alanda bir cennet gerçekten. Her semtte her ekonomik kesime uygun mekanlar var, ben de değişik tadları, değişik yerleri seviyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil