16 Mart 2017 Perşembe

KARIŞIK



Çoktandır karışık post hazırlamamıştım aslında böyle yazmayı tercih ediyorum çünkü yapılan yemekleri zaten herkes biliyor tarif yazmak haddimi aşmak gibi oluyor. Örneğin yöresel bir yemek tarifi paylaşmak o yörede yaşayan insanlara çok şey ifade etmez. Hatta bazen o yöreye ait bir yemek tarifi yazarken malzemeleri değiştirdiğim de oluyor, o zaman bana kızıyorlar.:) Bir keresinde Kara Lahana Çorbasına barbunya ve fasulyeden çok meksika fasulyesi yakışıyor demiştim Karadenizli bayanlar özelden beni topa tutmuşlardı. :)))) Neyse gelelim bugünkü paylaşımımıza. Demin telefonumdaki fotografları biraz azaltmak amacıyla düzenlerken birçok yemek fotografına rastladım, karışık paylaşım yapmak da buradan aklıma geldi.





Eğer Karaköy, Eminönü taraflarında bir işim varsa evde kahvaltı etmiyorum mutlaka Güllüoğlu'nda kıymalı su böreği yanında fıstıklı baklava ( sadece 2 adet) yiyorum.:)))) Benim börek olarak İstanbul'da tek geçeceğim yer Karaköy Güllüoglu. Eskiden küçücük bir dükkandı çocukluğumdan beri vardır ve kalite hep aynı.






İç pilav çok sevdiğimiz bir pilav çeşididir ama bizim evde sadece özel günlerde pişer. Çeşitli yörelerde değişik şekillerde pişiriliyor ama benim en sevdiğim fıstıklı, üzümlü, baharatlı, dereotlu ve hatta tavuk ciğerlisi. Tavuk zaten riskli bir yiyecek, tavuk ciğeri daha da riskli aslında ama kırk yılda bir yiyoruz. :)







Bizim bir Malatya'lı komşumuz var meşhur :)) o getirdi geçen gün. Mercimek köftesi sanki ama içinde bulgur var, siyah mercimek var. Yanında acı turşuyla yenirmiş biz de öyle yaptık. Bizim burada yaptığımız mercimek köftesinden farklı yöresel her halde.






Erkeklerin çoğu mesafelidir kapuskaya askerdeki o çıkmayan kokusu yüzünden. Bende uzun yıllar yiyemedim ama kışın soğuk günlerde etli, bol acılı kapuska yenmez mi? Bu kış çok yedik.





Bodrum usulü nohutlu, salçalı, kerevizli pırasa yemeği. Bizim burada salça konmaz, hatta çoğu kişi soğan da koymaz pırasa nasılsa soğan soyundan diye. Bodrum'a ilk yerleştiğimiz yıllarda çok yadırgamıştım salçalı pırasayı ama sonradan alıştığım gibi sevdim de. :) Ben ara sıra da pırasayı kıymalı pişiriyorum o zaman salça zaten konuyor.






Size Kastamonu bölgesinden çok haysiyetli bir yemek. Siyez bulgurundan pilav. Bu bulguru kolay kolay bulamadım marketlerde sonunda Metro marketden aldım. Biraz fiyatı yüksek ama çok farklı, çok lezzetli. Etle pişiyor, zerdeçal var içinde. Kastamonu'da üzerine lahana turşusu koyup yiyorlar.







Sokak lezzetlerini çok severim. Hele tavuklu, nohutlu pilava nerede rastlasam yerim. Yanında turşu da verirler bir de ayran süper. Geçen gün ben de evde yaptım, sitenin personeli ile beraber yedik. Bugünlük bu kadar afiyet olsun.

18 yorum:

  1. Çok keyifliydi okumak. Çektiğiniz karelerin her biri ayrı güzel. Kıymalı börek yanında çayla bayılırım. Acılı kapuska, nohutlu pilav çok severim.Pırasa kendisi soğandır, soğan katılmaz diyenlere sinir olurum :)) Ben katıyorum. Kıymalı + salçalı yaparım en çok. Böreğini de. İnce kıyıp zeytinyağında kavurduktan sonra yumurta kırmayı hiç denediniz mi?

    Siz neden öyle düşünüyorsunuz? Yöresel demek, kanun demek değil. Kendinize özgü katkılarınızla belki daha güzel olacak o yemek. Çok bilenler bildikleriyle devam etsin. Ben ve benim gibiler yaratıcılık peşindeyiz. Ayrıca sizi sadece çok bilenler okumuyor. Hiç bilmeyenler de var aralarında. Deneyim konuşuyor bu blogda. Şık ve leziz yemekler...

    Emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel şeyler yazmışsınız. İlk fırsatta yumurtalı, pırasalı böreği deneyeceğim. Bence de yöresel yemekler değişebilir. Biz bu katı tutum yüzünden ve bir standardımız olmadığı için dünyaya açılamıyoruz. Ben de yenilikten yanayım ve devamlı deniyorum. Güzel sözleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. ne kadar güzel şeyler var burada karnım tok olmasına rağmen acıktım diyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya bu saatlerde bende yemek bloglarını gezince soluğu doğruca mutfakta alıyorum.:)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. o nohutlu pilav ne güzel göründü gözüme öyle
    nefis hepsi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kişşi yemez sokaklarda ama ben her gördüğüm yerde yerim pis boğazlık bu olsa gerek. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Bu sene bizde pırasa tavan yaptı... Her hafta her hafta olunca çelşitlendirdim bende...
    Terbiyelisini sevdim mesela limon ve yumurtayla... Dolmasını yaptım :) Tavuklu nohutlu da lezzetli oldu. Ama klasik pirinçli alışkanlıklar sebebiyle bir numara her zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bizde de sürekli pirinçlisi pişer çok seyrek böyle sapmalar oluyor. Bir de kıymalısını severim ama dediğim gibi senede bir veya iki kere pişer.Dolmasını bilmiyorum internette bakayım şimdi. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Hepsi şahane yemekler, özellikle tavuk ciğerli iç pilavı canım çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde acıkmışım şu an benimde canım çekti tavuk ciğerli iç pilavı. :)))) Sağolun yorum için.

      Sil
  7. Kahvaltı yapmamıştım bak şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan açken imreniyor gerçekten yemek bloğu gezerken. Gece yarısı bazen bakıyorum yemeklere gözüm dönüyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  8. tam ortaya karışık olmuş hakkaten:) görsel şölenimiz bu lezzetler, hem de mide için festival diyelim:)
    siyez bulgurunu kastamonudan arkadaşımız gönderdi. İlk kez deneyeceğim, aklımda bir şey yok, internetten araştırıp yapayım diyordum, burada karşıma çıktı:)
    topa tutmaya gelince boşverin, hazmı zor gibi görünse de, pek bilindik bir tarif:))
    sevgiler, selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık herkes fotografçı bizim toplumda :) ben de aşağı kalmıyorum ilginç olduğunu düşündüğüm ne görsem çekiyorum. Böyle olunca da biriktikçe birikiyor fotograflar. Karışık paylaşımlar bunları kullanmak açısından da faydalı. Siyez bulgurunu pişirmeden önce bir saat kadar ıslatmak gerekiyor pirinç gibi. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  9. Bu postu açken okumamalıydım şu an onu anladım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yemek bloglarını tokken gezerken de canım çekiyor her şeyi.:)))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Hepsi de ayrı ayrı favori yemeklerim. Karaköy Güllüoğlu'nun böreğini erkek kardeşim pek metheder. Bu kış başında tüm sebzeleri pişirdim, sonrasında Zeytinyağlı Pırasa'da karar kıldım. Normalde bir kilo Pırasa'ya bir tane Havuç doğrardım, şimdi büyüklüğüne göre iki-üç tane ince ince doğruyorum ve böylesini daha çok sevdim. Şu anda tokum ve mutfağa koşmayacağım ama bir tane Elma'yı kabuğuyla yemeyi düşünüyorum. Sağlıkla, hoşçakalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek elmayla yetinerek en doğrusunu yapıyorsunuz bence de. Yoksa yamenin, içmenin sonu yok. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil