2 Eylül 2015 Çarşamba

ŞEFTALİLİ COBBLER



Dün itibariyle balık sezonu başladı bugün seyyar tezgahlarda bir sürü balık vardı . Daha ilk günden şüpheler başladı. Kardeşim hadi hamsi Marmara hamsisi diyelim de koca palamutları bu mevsimde nerede avladınız? Sanki mevsiminde satamadıkları balıkları dondurmuşlarda yasak bitince piyasaya sürmüşler gibi. Neyse uyanık olmak gerek. Ama pazartesi akşamı saat tam 24.00'de Boğaz'da müthiş bir manzara vardı. Bütün balıkçı tekneleri havai fişeklerle, çeşitli etkinliklerle yasağın bitişini kutladılar. Şimdi istavritler, hamsiler bir süre sonra da çingene palamutları başlar. Bundan sonra çok balık konuşuruz en iyisi ben bugünkü paylaşıma geçeyim. Tarif, sahildekiev.blospot.com.tr bloğundan. Aslında bu blogdan bir tarifi paylaşmak çok riskli çünkü özellikle görselleri o kadar güzel ki ne yaparsam yapayım sönük kalacağı kesin. Ama mükemmel bir sonuç çıkınca  ne olursa olsun paylaşmalıyım diye düşündüm.





Malzemelerimiz bir bardak un, 3/4 su bardağı toz şeker, bir yemek kaşığı kabartma tozu, bir bardak süt, bir tutam tuz.






Üç adet iri ve sert şeftaliyi yıkayıp soyduktan sonra ufak ufak doğruyoruz.





Şeftalileri bir yemek kaşığı limon suyu ve yarım bardak toz şeker ile hızlı ateşte bir taşım kaynatıyoruz. Üzerine biraz tarçın serpiyoruz.







Fırın kabının içinde biraz tereyağı eritiyoruz. Hamuru yoğuruyoruz, krep hamuru kıvamına gelecek. Hamuru fırın kabına yayıyoruz. Üzerine de yavaş yavaş şeftalileri diziyoruz. Burada önemli olan şeftaliler hamurun üzerinde kalacak, dibe batmayacak.







Önceden iki yüz dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık kırk, kırk beş dakika pişiriyoruz. Sıcakken üzerine dondurma ile servis yapıyoruz. Biz kaymaklı ve fıstıklı dondurma ile yedik. Tavsiye ediyorum çok haysiyetli bir tatlı oluyor. Elma ile de yapıldığı yazıyordu tarifte. sahildekiev.blogspot.com.tr ye tekrar teşekkürler.

15 yorum:

  1. elinize sağlık,okurken canım çekti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an yorum yazarken benim de canım çekti. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  2. Değişik bir cobbler tarifi. Bu sene hiç yapamadım ama çok severim. Şeftali de çok yakışmış bu tatlıya. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana çok cazip geldi çünkü şeftaliyi çok seviyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Tam yaz tatlısı gibi duruyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yaz tatlısı. Meyvesiyle, şeftalisiyle süper. Sağolun yorum için.

      Sil
  4. Balık mevsiminin açılmasına çok seviniyorum İlhan ve dediğiniz gibi bende de hafiften bir endişe vardı aslında o yüzden dün almadım.
    Yazın en sevdiğim meyvelerinden biride Şeftalidir ve bu tatlıya bayıldım mutlaka yapıcam ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle bir şüphe oluştu ama her yer çingene palamutu dolu demek ki mevsimi başladı. Hatta bu bu sene çok balık yiyeceğiz anlamına geliyor. :) Şeftaliyi ben de çok seviyorum , dene bu tatlıyı seveceğini umuyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Tatlı çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Harika bişey sanırım çok güzel duruyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  8. A-a kaçırmışım bu paylasimi:)) nefis çoktan afiyet olmuş tabiki..balıkçılar gerçekten havai fişekle mı kutladı balık mevsimi açılışını? Ne lux memleketiz yahu :()))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nereden getirdin aklıma şu an canum istedi. :)) Evet havai fişek , herhalde aralarda silah sesleri de vardı , ne de olsa Karadeniz sayılırız. Teşekkürler yoruma.

      Sil