İlk önce ilhanucer.blogspot.com adresindeki kitap bloğumda bugün Zülfü Livaneli'nin Konstantiniyye Oteli adlı romanını paylaştım, onu söyliyeyim. Çok ilginç bir İstanbul romanı tavsiye ederim okumanızı. Bugün çok önceleri Lezzet dergisinden denediğim ve çok sevdiğimiz bir mercimek köftesi tarifi vermek istiyorum. Ama bu sefer kızardıktan sonra dağıldı, içinde az miktarda galeta unu var acaba biraz da un mu katmak gerekiyordu? Neyse lezzeti süperdi hatta bilmeyen kıymadan yapılmış sebzeli köfte niyetine bile yiyebilir. :))))
O kadar güzel olmuştu ki hazır mamadan başka bir şeye yüz vermeyen misafirimiz Mati bile benim tabağı yalamak için hamle de bulundu. :))
Tabakta sanki dağılmayacak gibi duruyorlar ama daha alırken parçalandılar.
Kabağımızı, havucumuzu, biberimizi iyice yıkadıktan sonra küçük küçük doğruyoruz. Haşladığımız yeşil mercimeğimizi derin bir kaseye alıyoruz. Tuzunu, karabiberini, kimyonu, bir adet yumurtayı, galeta ununu ve iki dal taze kekiğimizi ekleyip iyice yoğuruyoruz. Doğranmış sebzelerimizi de katarak karıştırıyoruz ve yarım saat derin dondurucuda bekletiyoruz.
Dereotu sosu için sarımsağı rendeleyip yoğurda karıştırıyoruz. Biraz mayonez ve tuz ilave ediyoruz. Dereotunu da ince ince doğrayıp yoğurtla karıştırıyoruz. Ayrı bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırıyoruz.
Derin dondurucudan çıkardığımız mercimeklere büyükçe köfte şekli veriyoruz. Köftelerimizi az yağda arkalı önlü kızartıyoruz ve kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz.
Tabağın altına rokalarımızı yayıyoruz, üzerine zeytinyağı limon suyu sosunu gezdiriyoruz. Rokaların üzerine köftelerimizi koyuyoruz, en üste de dereotlu sosu koyup servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Çok lezzetli görünüyor..Özellikle roka ile sunmak harika...Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilRoka aslında her şeye çok yakışıyor ama bizim mutfağımızda nedense balık yanında aklımıza geliyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKızarmış mercimek köftesini ilk defa duyuyorum. Yoğurtlu sos ve roka varsa tamamdır. Ellerinize sağlık İlhan Bey.
YanıtlaSilLezzeti süper ama katı kalması için bir şeyler yapmalı. Yoğurt ve roka da hatta dereoyu da çok yakıştı. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilNefis görünüyor, mercimek gerçekten harika bir malzeme. Misafiriniz Metin çok tatlı, nasıl iştahlı iştahlı bakmış tabağa, ağzının tadını biliyor:))
YanıtlaSilMisafirimiz Metin değil, Mati.:)))) Evet ya bizde yüz buldu ya kendi mamalarını bıraktı masaya sarkıyor. :) Teşekkür ederim yorumuna.
SilBöyle alternatif köfte tariflerine bayılıyorum. Çok da leziz oluyorlar. Mercimekle hiç denemedim, hatta duymamıştım da. Bir gün denemem gerek. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMercimeğin her halini seven biri olarak dağılsa da seve seve yedim. Lezzeti da sanki etden yapılmış gibi oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.
SilÇok güzel bir tarif mercimek seven biri olarak mutlaka denerim..acaba sebzeler rende olsa dahami çok tutardı kizardiktan sonra..yani dağılmaz? Lezzetli olduğu belli..Mati bile keyifle beklemiş sıra ona gelsin diye yemek icin;)) ellerine sağlık afiyetler olsun..
YanıtlaSilYa ben bütün yorumlara cevap vermiştim nereye gitti bunlar? :) Valla biraz un katılması gerekiyor galiba daha katı olması için. Evet Mati garibim bıktı kuru mamalardan her yediğimize sarkıyor. :) Teşekkür ederim yorum için.
Silköfte çok değişik ve güzel olmuş.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBiraz dağıldı ama çok lezzetliydi. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilElinize sağlık İlhan Bey nefis görünüyor.Kıymadan yapılmış gibi gerçekten.Bu arada tam da satın almak istediğim kitap hakkında yazmışsınız.Hemen diğer bloğunuza geçiyorum kitap hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek için :)Sevgiler..
YanıtlaSilEvet bilmeyen kıymadan yapılmış zannederdi. :) Kitap bloğuna uğramanıza çok memnun oldum. Teşekkür ederim yorumlarınıza.
SilKızarmış mercimekli köfte ilk kez gördüm. Mutlaka çok lezzetli olmuştur, en kısa zamanda deneyecem.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet değişik bir mercimek hali. Deneyin bence de seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇOK DEĞİŞİK OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLIK BİRAZ UN DAĞILMASINI ÖNLEYEBİLİR. BEN DAHA ÖNCE MISIRLA YAPMIŞTIM YUMURTA VE UN KOYDUM.
YanıtlaSilEvet bende unun dağolmayı önleyeceğini düşünüyorum. Mısırla da güzel olmuştur. Teşekkürler yorum için.
Sil