27 Ağustos 2015 Perşembe

KARIŞIK



Ülke olarak gene seçim sürecine giriyoruz. Sanki bir şey değişecekmiş gibi. Ne kadar kargaşayla beslenen insanlar olduk. Şöyle bir ay medeni ülkelerde olduğu gibi sakin, huzurlu, rahat, gelecek endişesi olmadan geçmiyor. Farkında mısınız artık gencecik insanların öldürülmesini kanıksadık. İlk başlarda manşet haber olurken şimdilerde tek satırla geçiliyor. Oysa ne emeklerle pamuklar içinde yetiştiriyor analar, babalar o çocukları. Sonra gururla askere gönder, cenazesini karşıla. En sinir olduğumda "vatan sağolsun" demeleri. Vatan falan sağolmasın çocuklarımız sağolsun. Neyse çok doluyum bu konuda en iyisi paylaşımıma geçeyim. Bugün gene karışık bir post hazırladım. 






İlk önce Ayvalık'ın muhteşem tostu. Böyle bir lezzet olamaz. Bu arada her yerde bu tostu iki dakika içinde hazırlıyorlar. En iyisi derseniz açık ara Mesut büfe. Meydanda Tansaş yanında eğer yolunuz Ayvalık'a düşerse ve de yer bulabilirseniz mutlaka deneyin hak vereceksiniz bana.





Ayvalık'dan devam edelim. Çoğu yerde sigara böreğini böyle servis ediyorlar. Üzerine bol kaşar peynir rendesi, yanında domates. Peynir eriyor muhteşem oluyor.





Bunu facebookda da paylaşmıştım. Bir manavda tezgahta çiçeği üzerinde kabaklar. Oralarda genellikle kabaklar baby kabak. Haşlaması bana göre en güzel şekli. Zeytinyağı, sarımsak, limon suyu süper.





Bu da bizim evde bugün yenecek olan taze fasülye dizmesi. İsmi daha mı değişikti acaba? Neyse dizme de uydu gibi.





Fasülyeleri yıakyıp ayıkladıktan sonra biraz büyükçe doğruyoruz.





Tencereye ortaya bütün bir domatesi yerleştiriyoruz. Yanlarına taze fasülyeleri muntazam bir şekilde diziyoruz. Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğan ve domatesleri yayıyoruz. Üzerine tuz ve şeker serpiyoruz. Bu işlemi fasülyeler bitinceye kadar tekrarlıyoruz.





En üste tekrar tuz ve şeker serpiyoruz. Zeytinyağı ve biraz suyu gezdirerek döküyoruz. Ben aralara sarımsaklar da koydum.





Tencerenin kapağını kapatarak çok kısık ateşte pişiriyoruz. İlginç olan çok kısa sürede pişiyor. Sonra yemeğimizi düz bir tabağa ters çevirerek döküyoruz. Tabii çok muntazam çıkmayabilir, kaşıkla falan düzeltiyoruz. Mutlaka biliyorsunuzdur çok lezzetli değişik bir fasülye yemeği oluyor. Afiyet olsun.

27 yorum:

  1. Fasulye dizmesini ilk kez görüyorum...elinize sağlık deneyeceğim..Öbür konuya gelince Kaos kaos bıktım artık..sakin ve rahat bırakılmıyoruz bir türlü...kaç nesildir böyle..nereye varacak bilemiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamlı bir kaos ortamı ve bundan beslenen devlet. Bir marketten alışveriş yaparken bile yanındaki insandan kuşku duymak ne kötü bir durum aslında. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Memleket olaylarını sessizce izleyen yurdum insanı..robotlasma yolunda ilerleniyor..
    Ayvalık tostu canım istedi gidip tost ekmeği alacam salam vs.alacam akşama yapacağım 😊😀olmadı yarin sabaha birde ayran mmmmm..taze fasulye en sevdiğim bahçeden topladiklarimla bu hafta yapacağım. .ben pişerken değil ama tabağa alınca dizerim 😊birde bu şekilde deneyim..ellerine sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayvalık tostunu yaparsın ama ekmeği özel bir ekmek bir tek Ayvalık'ta üretiliyormuş. :) Fasülye böyle bütün malzemeler çiğden olduğu için çok hafif ve lezzetli oluyor. Bir de çok kısa sürede pişmesine şaşırdım. Kırk saat kavururduk falan zor pişerdi. Teşekkür yoruma.

      Sil
  3. Güne iyi bir kahvaltıyla başladım ama ayvalık tostu resmine uzun süre iç geçirerek baka kaldım)) Fasülyenin de lezzetli olduğu çok belli. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayvalık to0stu için aç olmak, tok olmak önemli değil her daim yeniyor. FRasülye de hafif ve lezzetli oluyor bu şekilde. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Ayvalık tostuna bayılırım ama Ayvalık'da yemek kısmet olmadı hala :) Yerinde yemek çok daha güzeldir elbette. Bir de sigara böreğinin servis şekline bayıldım. Mutlaka deneyeceğim evde.
    Kabaklar nasıl da güzeller. Bayıldım o çiçekli hallerine. Fasulye dizmesini biliyorum, yani ismi bu mudur ben de bilmiyorum :D ama bu şekilde dizilerek yapıldığını biliyorum. O a çok nefis görünüyor. Ellerinize sağlık. Yine süper bir post. Yurdum haberlerinden bihaber olsam da kulağıma çalınanlar çok üzücü. Tüm oyunlar arasında yitip giden canlar için bir şey yapamamak ise daha üzücü. Allah bir an önce kurtarsın ülkemizi, ne diyeyim :( Seçimlerle de olmuyor artık bu iş baksanıza..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka yerinde yemek gerekiyor çünkü ekmeği de Ayvalık'a özel bir ekmek. Sigara böreğini ben de deneyeceğim. Kabaklar her mevsim böyle satılıyor Ayvalık'da, ben hiç büyük kabak görmedim çarşı, pazarda. Evet yemeğin adı fasülye dizmesiymiş doğru yazmışım. :) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Birde tost ekmeği tarifi veriver ozaman :))) fasulye mlz.si çiğden derken ?? Zaten cig den olmuyormu??Benim bütün yemekler cigdendir hiç öyle kavurma zahmetine giremem hicbir mlz.yi ne pisirirsem pisireyim biraz tembelmiyim ne hahaha keyifli hafta sonu olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmeği özelmiş bilsem tarifini hemen yapardım. :) Genelde soğanlar falan kavrularak pişirilir, seninki en sağlıklı yol tabii ki. Teşekkür yorumlar için.

      Sil
  6. Dün de geldim ama fotoğraflar bilhassa Ayvalık tostunun fotoğrafı o kadar güzeldi ki tekrar gelmek istedim. Fasulyeyi ben de çiğden pişiririm. Sigara böreğinin servisi ilginçmiş. Sağlıklı, mutlu haftasonları dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonradan hatırladım rahmetli annemde birçok yemeği çiğden hiç kavurmadan pişirirdi. Aslında çok da lezzetli oluyor. Sigara böreği biraz ağır oluyor bu şekliyle ama lezzet süper. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. İLHAN BEY ELLERİNİZE SAĞLIK FASULYE DİZMESİ ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR. AYVALIK TOSTU ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR GEÇTİĞİMİZ HAFTALARDA AYVALIKTAYDIM. BOL TOST TÜKETTİK AMA MESUT BÜFEDEN DEĞİL BU POST ÖNCE OLSA ORADAN DA YERDİK SAĞOLUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında her yerede Ayvalık tostunu güzel yapıyprlar ama Mesut büfede gerçekten farklıydı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum.çok üzücü günler yaşıyoruz malesef.bu arada tost harika.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet artarak devam ediyor olaylar büyüklerimiz de oy hesabıyla hiçbir şey yapmıyorlar. Yanlış anlaşılmasın o tostu ben yapmadım hazır. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. her güne bir aksiyonla, üzüntüyle uyanır olduk ve haklısınız artık normal gelmeye başlaması çok üzücü:(
    Seçim de ne değişecek, zihniyet değişmedikten sonra. Bir sürü zora gireceğiz yine seçim nedeni ile ekonomik ve siyasal çalkantılar bitmeyecek!
    Ama bu güzl paylaşımlar sayesinde, birbirimizi daha çok seviyoruz İlhan bey. Teşekkür ederim kendi adıma. Sizin sayfanızı ve yazılarını okuduğumda, sebebini anlamadığım bir rahatlama, bir umut bende.
    Fasulye dizmesini yapıyorum bende, evet ne kadar çabuk pişiyor değil mi? Kabak burada böyle değil. Hiç görmedim. Pazarlarda bile görmedim, pişirmeye kıyamam, nasıl güzeller.
    Ayvalık tostu için mesut un yeri not edildi:) çok sevgilerimi gönderiyorum, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin acı yanı bu ölümlerin seçimde oy malzemesi olarak görülmesi. Bu ülkede en ucuz şey insan canı. Beldeiyenin zehirlediği bi,r köpek için bile insanlar çok haklı olarak feryat ederken gencecik insanlar ölüyor çıt yok. Güzel sözleriniz için çok sağolun. Ben artık kabağın ancak bu şeklini yiyebiliyorum ama İstanbul'da bulmak zor tabii. Giderseniz Mesut'un yrinde yiyin tostunuzu süper. Yorum için de teşekkür ederim.

      Sil
  10. sigara boregı ve zeytınyaglılara bayıldım

    YanıtlaSil
  11. İlhan beycim ülkenin halini girmek bile istemiyorum..İçler acısı durumdayız..Sonumuz hayır olsun diyorum....Başkada bişi demiyorum..Ne zaman silkeleneceğiz acaba diye de umutla bekliyorum...
    Ayvalığa hiç gitmedim ama ayvalık tostunu başka yerlerde yedim...Ama aynı tat mıdır bilmem :) Her halde bir Adana da yenen Adana'yla bir Muğla da yenenin aynı olmadığı gibidir sanırsam :)) Fasulye dizmesini de ilk defa gördüm..Sırf tatmak için mutlaka deneyeceğim:)) Ayrıca sigara böreğinide bayılırım....Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu durumdan ülkeyi kurtaracak bir siyasetçi göremiyorum aksine hepsi elbirliği ile batırıyorlar. Ayvalık tostunun en büyük özelliği bence ekmeğinin özel oluşu. Doğru söylüyorsunuz yöreseller mutlaka kendi yerinde yenmeli. Fasülye dizmesini öneririm deneyin. Sigara böreği bu haliyle müthişti gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Sigara böreğini bu şekilde hiç denememiştim çok leziz görünüyor. Kabak çiçeğini çok merak ediyorum ama hiçbir yerde bulamıyorum. Fasulye enfes görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk fırsatta sigara böreğini böyle kaşarla evde yapacağım herhalde başarırız. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Ben sigara böreğinin kaşarlı olarak servis edildiğini ilk kez gördüm.Güzel oluyor mu peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında biraz ağır oluyor ama lezzet süper. Yanında fazla bir şey olmadan deneyin bence, şık da duruyor ayrıca. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Yazınızı okuyunca haklısınız ne kadar çok söyleyecek şey var ama..... demekten kendimi alamadım. Ülke olarak balık hafızalı olduğumuz için yaşananları anında unutmak gibi bir özelliğimiz var. Üstelik yaşananlardan asla ders almadığımız da ayrı. Bazen bu akıl tutulmasından dolayı şaşkına dönüyorum. Bunlardan biri Avrupa ülkelerinden birinde yaşansa neler olurdu ama bizim için nasıl sıradan, üstelik ülkenin yarısıyla da aynı olayı aynı şekilde görmemek de trajikomik bir durum.
    Ellerinize sağlık. Yemek çok güzel olmuş. Ayvalık tostunu görünce o muhteşem tadı yeniden yaşamak isterdim.
    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yazmıştım ama çıkmamış nedense. Valla her geçen gün bir öncekini arıyoruz. Hergün onlarca şehit. Oy uğruna başımıza gelenlere bakın. İşin kötüsü devlet büyüklarinden kimsenin umuru da değil. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil