7 Aralık 2014 Pazar

NOHUTLU, TAVUKLU PIRASA




Pırasa genellikle zeytinyağlı pişirilen bir sebze. Arada kıymalı pişirdiğimiz de oluyor. Hatırlıyorum annem kıymalı pişirir, en üste limon dilimleri koyardı. Bodrum'da zeytinyağlı pırasayı domates ve salçayla pişirdiklerini görünce ilk başlarda çok yadırgamıştım ama sonradan alıştım. Orada ayrıca nohut, hatta kereviz de koyuyorlar pırasa yemeğine. Bütün Ege'de böyle mi tam emin değilim çünkü yemekten çok iyi anlayan bir İzmir'li tanıdığım bu pişirme şeklini bilmediğini söylemişti. Bodrum'da birçok yemek de nohutu kullanıyorlar. Hatta haşlayıp bol limon ve zeytinyağı koyarak, "ekşileme" diyorlar, meze gibi de yeniyor. Ben bu haliyle çok seviyorum, bol da acı biber çok güzel oluyor.








Eğer kıymalı veya etli pişireceksek salça kullanıyoruz. Önce nohutu haşladım, süzdüm.








Pırasalarımızı ayıklayıp yıkıyoruz ve istediğimiz şekilde doğruyoruz. Biber salçasını sıcak suda eritip hazırlıyoruz. Bu arada tarif çoğu zaman olduğu gibi "Lezzet" dergisinden. Her yıl Aralık sayısı yılbaşı konsepti ağırlıklı olduğu için çoğu masraflı ve yapımı emek isteyen tarifler.







Dergide bu yemeğin olduğu sayfa. Döküm tencere kullanılmış. Aslında bu yemek güveçte de güzel olurdu, niye aklıma gelmedi acaba. :))







Çoğu kişi pırasa pişirirken soğan kullanmıyor ama ben soğanlı daha çok seviyorum hatta bu yemeğe taze soğan da koydum. Zeytinyağında soğanı, küçük doğradığımız tavuk etlerini kavuruyoruz. Salçayı katarak bir iki dakika daha kavuruyoruz. Pırasaları, haşladığımız nohutu ilave ediyoruz. Suyunu yeterli görmezseniz biraz su koyun. Bir çay bardağı kadar pirinci en üste serpip, tuzunu da ayarlayarak tencerenin kapağını kapatıp ocağı kısıyoruz ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bu da aslında soğuk günlerde yenecek hem besleyici, hem de çok lezzetli bir yemek. Afiyet olsun.

24 yorum:

  1. Harika görünüyor, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  2. Tam kış yemeği olmuş.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar soğudukça kış yemeklerine geçtik doğru dediğiniz. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Değişik görünüyor. Pırasayı severim ama tavuğu sulu yemeklerde sevmem. Denemek lazım. Ellerinize ve tarifinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavuk sevmiyorsanız sanırım et veya kıymayla da olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Pırasanın zeytinyağlısı bilinir de kıymalısı nedense pek rağbet görmez. Bir dönem et ile sebzeyi ayrı pişirmek anlayışı hakim olmuştu. O yıllarda büyüyen çocuklar etli sebze yemeğini bilmiyorlar. Zeytinyağlı yemekleri de severiz ama mesela Ispanak kıymalı pirinçli ne güzel olur. Pırasa da keza öyle. Kurufasulye ıslatmasaydım yarın tavuklu pırasayı pişirirdim. Artık başka zamana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kıymalı pırasa kırk yılda bir yapılır nedense. Oysa çok severim ben bol limonlu. Sağlık açısından tabii sebzeleri zeytinyağlı pişirmek gerekiyor ama ıspanak, taze fasülye, pırasa. hatta patates arada bir kıymalı güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Cok degisik bir tarif eline saglik..afyetler olsun..benim pirasa sadece taze sogan ve azcik pirincten oteye gitmez :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii dediğin gibi güzel olur. Bizde de çoğunlukla böyle pişer, çok seyrek kıymalı yapıyoruz. Ama bu tarif çok güzel oldu gerçekten. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Lezzetli görünüyor, tarif de güzel, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel bir yemek olmuş içinde sebze, bakliyat ve tavuk var. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel oldu.teşekkür, ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Merhaba İlhan Bey
    Ben salçalı, nohutlu ve kerevizli haliyle Bodrum'da tanıştım.Ege'liyim ama bizde pirinçli ve sadece beyaz kısımları pişiriliyor.Her hali güzel, elinize sağlık.Bir de tavuklu denemeli, eminim çok leziz olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sadece bodruma has herhalde salcali pirasa. Ben de alistim orada. Tavukla guzel oldu tavsiye ederim. Tesekkur ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Pirasayi ben de zeytinyagli yaparim genelde, nadiren de olsa kiymali yapmisimdir. Bir dahaki sefere nohutlu yapayim, hem de güvecde:))) Ellerinize saglik, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pırasa deyince zeytinyağlısı geliyor akla ben küçükken kıymalı severdim annem de pişirirdi. Güveçte yapın bence de. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. değışık bır lezzet olmustur evet guvecte de lezzetlı olur ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  11. Güveçte yapmak şart oldu. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık. Ben nohutlu pırasalı yemeğin yanında ki ekmeklere de bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çavdar ekmeğiydi herhalde. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Ben bursada yemistim zeytinyagli nasil yaptilar.nasil pisirdiler bilemiyorum harikaydi insanin agzinda eriyor pirasa degilde sanki lokum .cok denedim ben olmadi. Sizin yemeginizde harika gorunuyor ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırasayı sevdiğinize göre mutlaka bu tarifi denemenizi öneririm çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil