18 Aralık 2014 Perşembe

KÖFTELİ BRÜKSEL LAHANASI



Nedense sevemedim bir türlü şu Brüksel lahanasını. Ara sıra alıyorum değişik şekillerde yapıyoruz ama olmuyor bana göre bir türlü. Halbuki ne kadar faydaları varmış küçük boyuna rağmen. :)) Bir kere öğrendim ki kendileri turpgillerdenmiş. Kalorisi düşük ama potasyum, demir gibi mineraller bakımından çok zenginmiş. Yüksek oranda A , C , E vitaminleri barındırıyormuş. Kalp krizini önlemede çok etkiliymiş, kansızlığa birebirmiş, tansiyonu dengeliyormuş. Daha ne olsun. Efendim bu tarif Lezzet Dergisinden.






Yanında bulgur pilavıyla yedik çok yakıştı. Brüksel lahanalarının üst yapraklarını çıkarıyoruz, temizliyoruz ve sap kısımlarını kesiyoruz. Ortadan ikiye kesiyoruz.





Dergide lahanaları çiğden koyuyordu ben lezzetli olması için önce tereyağında soteledim ancak böyle bir şeye benziyor bu sebze. İnternet tariflerinin çoğunda haşlıyorlar.






Kıymayı soğan, biber salçası, tuz. karabiber ve pul biberle yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlıyoruz. Tenceremize köfteleri diziyoruz aralarına brüksel lahanalarımızı ve dilimlediğimiz patatesleri yerleştiriyoruz. Tarif de patates de yoktu aslında. Ben ortasına bir de bütün soğan koydum. Tavada terayağını kızdırıp salçayı ekliyoruz, karıştırıp ocağı kapatıyoruz.






Salçalı tereyağını köftelerin üzerinden gezdiriyoruz, biraz da sıcak su ekleyip tuzunu da ayarlıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte köfteler pişinceye kadar ocakta tutuyoruz. Böyle sotelenmiş lahanalarla, patatesle çok lezzetli bir yemek oldu.

48 yorum:

  1. Afiyet olsun. Ellerinize sağlık. Değişik bir lezzet ama her zaman yenmiyor. Bende bir çok deneme yaptım ama damak tadıma uyduramamıştım bir türlü. Zeytinyağlı pişirdim çok lezzetli oldu. Havuç, patates,arpacık soğan, şeker, İsterseniz bir de böyle deneyin . Tarifi portakal ağacı sitesinden almıştım. Umarım sizde beğenirsiniz. http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/03/patatesli_ve_ha.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyeceğim dediğiniz şekilde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Amanın, tam da bizim eve göre bir tarif olmuş(balık tarifleriniz beni çok aşıyor, hamsi kılçığı filan büyük ütopya benim için;). Brüksel lahanası yemeyeli yüzyıl oldu, bilmem birşey kaybettim mi... neyse, deneyeceğim en kısa zamanda, köfte ve bulgur ikilisiye evdekilere de yedirebileceğimi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık tariflerim zor değil ya. :)) Brüksel lahanasını yüzyıldır yememekle bir şey kaybetmiş olmazsınız bence. Deneyin o zaman. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Yazının girişinde dediğiniz gibi ben de sevemedim şu ufaklıkları. Köfteli olunca iş değişir tabii. Etin yanına haşlanmışını garnitür olarak yapmışlığım vardır. Ama bu tarif alternatif bir yemek olabilir. Yanındaki bulgur pilavı bence de çok yakışır. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haşlanmış değil de böyle tereyağında biraz çevirince fena olmuyor. :) Bulgur yakıştı gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Yaaa ben de hiç sevemedim bu sebzeyi. Gerçi çok denemişliğim de yok. Alt tarafı iki çeşit denedim. Halbuki başka tarifler denesek severiz belki. Bu tarif güzele benziyor. Köfte ile güzel olmuştur. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tereyağında kavurunca biraz yenilebilir oluyor. :)) Bu tarifte fena değil ama Brüksel lahanası çok da şart değil o kadar güzel sebzelerimiz varken. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. Hahahah çok güldüm yorumunuza :D hakkaten brüksel lahanası şart değil, o kadar güzel sebzeler varken :))))

      Sil
  6. Köfte bu sebzeye çok yakışıyor, ben daha farklısını denemiştim. Tereyağı lezzetine lezzet katmıştır. Çok leziz görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AAslında güzel yemek oldu Brüksel lahanasına rağmen. :)))) Tereyağ her yerde her zaman kurtarıcı. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  7. ben severim ama böyle kıymalı ya da köfteli olacak ki , alsın o keskin tadı , :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sebzenin keskin bir dokusu var çok haklısın, böyle bol tereyağı ile fena olmuyor. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  8. Ellerinize sağlık.Ben de bir türlü sevemedim brüksel lahanasını :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben değilmişim bir tek bu sebzeyi sevmeyen. :)) Sağolun yorum için.

      Sil
  9. Ben de sevemedim gitti bu Brüksel lahanasını.. Tipi şirin olmasına rağmen hiç cezbetmez beni. Ama ablam bayılır. Vereyim tarifi de yapsın yesin bolcana.. Bu arada selamlar sevgiler İlhan Bey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın tipi şirin de insan almak istiyor ama ablana mutlaka ver bu tarifi. Ufak fıstığı öpüyorum. Sevgiler eşine ve sana.

      Sil
  10. bir şu brüksel lahanasını pişirmeye cesaret edemiyorum. Haşlıyım mı yemeklerle mi karıştırıyım yoksa zeytinyağlı mı olsun karar veremiyorum. Ne güzel görünüyor yemekte. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bence hiç denemeyin gereksiz bir sebze. :)))) Çok teşekkür yorumunuz için.

      Sil
  11. Ben hep hasliyorum. Yemek gibi pisirmeyi dusunmemistim. Kofteli guzel gorunuyor. Kolay da. Denerim. Tesekkurler paylastigin icin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben haşlamasına tahammül edemiyorum. :( Yemek olarak yapması dene bence çok daha güzel oluyor. Ben teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  12. Yeni yılın sağlık, neşe, huzur, bolluk, bereket getirmesi dileğiyle,
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı dilekler sizin için de geçerli olsun, teşekkür ederim.

      Sil
  13. aslında her seyın bır faydası ardır ama bazen damak tadına uymuyor tabı ama bende her seyı mesımınde yemeye calısıyorum bence cok lezzetlı bır tarıf olmus elınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla neyin faydası var, neyin yok şaşırdık artık. İnternette o kadar bilgi kirliliği var ki. Dediğiniz çok doğru her şeyi mevsiminde yemek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Haslayarak yada az yagda soteleyer kullanirdim nezamanki en sonuncuda ortadan kestigimde icinde bir suru kurt delikleri gordum bir iki aydir almiyorum:( yemek cok lezzetli gozukuyor bulgur ise super:)) afiyetler olsun..Musmutlu 2015 diliyorum sana ve Gulden e..sevgiler(Sayet ikinci yorumum ise birini iptal edersin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayılırım kurtlu kurtlu. :)) Tam yeni yeni alışıyordum bu kurt olayı iyi oldu. :) Sana da ailenle beraber çooook şanslı bir yeni yıl diliyorum.

      Sil
  15. Bende sevmem ama nedense siz yapınca, tamamdır, yapılır bu da diyorum içimden:)
    Ellerinize sağlık da, diyeceğim, ben tarif ve fotoğraflarınızdan çok sanırım anlatımınızdan etkileniyorum.
    Siz yazdığınızda o her neyse tarifini verdiğiniz, gidip hemen yapasım geliyor.
    Çok teşekkür ederim ve çok mutlu ve huzurlu, sağlıklı bir yeni yıl dilerim size ve ailenize.
    Hürmetler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de desem Brüksel lahanasına gene de güvenmeyin. :)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuza, çook şanslı bir yeni yıl diliyorum size.

      Sil
  16. Ben de alışamadım bir türlü bir de sizin tarifi deneyim belki bu sayede alışırım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarif biraz kurtarıyor da yenmese de olur bence. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Aman Allahım... Bunları görmemin hiç de sırası değildi :) Ellerinize sağlık.Bana da beklerim http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuza geleceğim bloğunuza.

      Sil
  18. Mutlo yıllar demeye gelmiştim..Ama acıkarak gidiyorum :) Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap biraz geç oldu ama teşekkür ederim. Size de mutlu seneler olsun.

      Sil
  19. daha iki gün yeni denedim brüksel lahanasını .sevdim .Ama sanırım salata veya garnitür olarak daha çok seveceğim kendisini :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiyseniz ne mutlu ben hala sevemedim. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Yarışmalara katılmıyorum teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar
    Ne çok faydası var değil mi?Ama nedense bi türlü kaynaşamadık biz kendileriyle.Ne kadar allayıp pullayıp denemedik ki olmadı.Bir türlü sevemedik tadını:( Ama denemek gerek ara sıra.Kimbilir belki bir gün doğru notada buluşuruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de her şekliyle denedim ama sebzenin doğasında var bir gariplik. :) Gene en iyi şekli tereyağında sotelemek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

    YanıtlaSil
  23. Ellerinize sağlık,nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  24. şikayetim var:) arayı çok açıyorsunuz:)
    İyisiniz değil mi İlhan bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız çok açmışım arayı. :) Yakında başlayayım artık. Teşekkür ederim iyiyim.

      Sil
  25. Cok sevdigim bir sebzedir. Kestiginizde tadi ve vitamini gidiyor .Üst kabuklarini alip hic kesmeden ince kiyilmiş soganla kisik ateste

    kavuruyorum iyice suyunu salmaya basliyor sapsari oluyor kucuk bir tavada etle salcayi kavurup uzerine dokuyorum birazda karabiber miss miss . tavuk etide cok yakisiyor. Denemenizi tavsiye ederim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brüksel lahanasını seven ender kişilerdensiniz süper. Sizin usulünüzü mutlaka deneyeceğim. Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.

      Sil