23 Nisan 2014 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI (YALANCI) DOLMA

Baştan söyleyeyim ben yapmadım, Gülden yaptı. Annelerimiz yapardı eskiden hatırlıyorum; yeşilliği bol fıstıksız üzümsüz falan. Hatta bir diğer adı daha vardır da burada yazmak olmaz. :)) Bunu ben yapmadım ama kalan yapraklarla bugün diyet sarma yaptım. Hem de seçilip iyileriyle zeytinyağlı, ertesi gün gene seçilerek etlisi yapılmışken kalan eğri büğrü yapraklarla oldu bu iş. Gene diyet nereden çıktı diye sorabilirsiniz, en fazla üç sürer bırakır da diyebiliriniz :)))) Ama bu sefer gayet ciddi başladık. Bu dolmaların diyet olmayan şekilleri geçen haftadan. O hafta nasılsa uzun süre doğru düzgün bir şey yiyemeyeceğimizi düşünerek stok yaptık. :))



Düşünün çayla bile zeytinyağlı sarma yeniyor. Ama hakkını vermek gerek Gülden süper yapmıştı.


Biliyorsunuz taze yaprağın tam zamanı. Salamurayla taze yaprak arasında çok büyük lezzet farkı var. Birçok yolu var galiba taze yaprağı saklamanın. Bodrum'da bahçemizde vardı bol bol stok ederdik pet şişelerde.



Yalancı dolma olduğundan bütün malzemeler çiğden olacak, ben zaten böylesini daha çok seviyorum. Burada hele de dolma üzerine tarif vermek haddim değil. Taze soğan, kuru soğan, pirinç, maydanoz, zeytinyağı, şeker, tuz, taze nane,  dereotundan oluştu malzemelerimiz.




Dolma paylaşımlarında bu fotograf mutlaka oluyor, neyim eksik onlardan diyerek ben de koyuyorum. :))


Bu da pişmeden evvel tenceredeki hali, üzerine sapları konmuş herhalde ekşilik versin diye. Biraz su kondu, üzerine bir tabak dolmalar dağılmasın diye kısık ateşte öylece pişti.


Bu da tabaktaki hali. Sarmalar büyük çıkmış ama aslında böyle değildi. :)



Bu da bugün benim yaptıklarım. Her türlü dalganızı geçebilirsiniz. :)) Biraz dağınık bir görüntüsü olsa da lezzeti süperdi inanın. Bir Yunan otelinin facebook sayfasında görmüştüm oradan esinlendim.




Ispanakları ince ince doğradım, kuru soğanı rendeledim, taze soğanı, taze naneyi, maydanozu, dereotunu kıyarcasına kestim. Üzerine birazcık lor peyniri serpiştirdim. Bir adet domatesi rendeleyip ilave ettim. Zeytinyağını, tuzunu, karabiberini ayarladım.



Bu da yukarıda bahsettiğimiz sarmanın klasik pozu. :)) Pirinci unutmuş falan diye düşünmeyin pirinç yok biraz bulgur var. Tek tek bu şekilde sarıyoruz.


Gülden'den öğrendiğimiz şekilde tencereye dizdim, suyunu da koyup pişirdim. Çok değişik, inanılmaz da lezzetli oldu tavsiye ederim bir deneyin.

Bu arada yaptığımız diyetten de bahsedeyim. Bodrum'da denemiş üç buçuk ayda yirmi kilo vermiştim. Hemen sakıncalı böylesi falan demeyin dengeli bir diyet. Sadece ilk hafta kısıtlamalar var, ikinci haftadan sonra etler, balıklar başlıyor. Birinci hafta kahvaltıda iki dilim çavdar ekmeği, bir parça beyaz peynir, dört zeytin, istediğiniz kadar domates, salatalık, biber, (ben semizotu da yiyorum) sivri biber (acı yiyebiliyorsanız daha iyi). Arada 1 porsiyon meyve, 2 adet ceviz veya badem. Öğlen yemeğinde yağsız salata istediğiniz miktarda ve etsiz sebze yemeği. Akşamüstü yarım simit ve bir adet karper peyniri. Akşam yemeğinde çorba, salata ve gene etsiz sebze. Saat 22.30'da bir porsiyon meyve. Yatarken bir çorba kaşığı pekmez. Günde iki litre su, iki kere yeşil çay, istenirse bir Türk Kahvesi. Nasıl mantıklı değil mi? Ha en önemlisi en az haftada bir saat yürüyüş. Harfiyen uyuyoruz sadece Gülden sigarayı yeni bıraktığından arada ayçekirdeği çıtlatıyor. ))

32 yorum:

  1. Sarmalardan başlıyim önce, çok severiz çerez gibi gel git ye hiç dayanmaz bizim evde.Ancak bizde eşimden bahane diyetteyiz ama sizin ki gibi üç buçuk ayda 20 kilo çok zor bravo diyorum.Ömer de gerçi 2 ayı geçti 4 kilo verdi, bakalım ,şimdilik devam. Sebzeli sarmada güzelmiş, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bizde de çerez gibi yeniyor. :)) Aslında evet yavaş kilo vermek daha sağlıklı herhalde. Eşiniz doğru yolda bence. Sebzeli sarmayı çok sevdik. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık. İnanılmaz lezzetli görünüyor sarmalar. Afiyetler olsun size. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarma sevmeyen yoktur herhalde değil mi? Lezzetli olmuşlardı gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Zeytinyağlı sarma denince sular durur bizim evde, Defne bile bayılıyor. Ben 18 yıllık mutfak hayatımda bir kez denedim, sonuç hüsrandı, bir daha da girişmem sanırım :( Kayınvalidemden ve Aslı Börek'ten geçiniyoruz :) Afiyet olsun, eşinizin ellerine sağlık !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne seviyorsa sık yapmak zorunluluk oldu bence. Bence o kadar da zor değil yapmak sadece hızlı yapanlar var o maharet işi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Öncelikle dolmalar güzel..Ellerinize sağlık..
    Daha postun tamamını okumadan, ben yaprağa bu pozu vermiş miyim diyerek direk kendi tarifime bakmışım..tüh ben eksik kalmışım :)) Bir daha ki yaprak sarma tarifinde mutlaka eklemeliyim :)
    Diyetinizde başarılar, ben hiç sevmiyorum o konuyu, ama olmak zorunda..Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternete giriyorsunuz zeytinyağlı veye etli sarmada diye görsellerde o yaprak pozu baş rolde. :)) Diyet güzel gidiyor şimdilik bakalım ne kadar sürecek. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  5. epey merak ettim bu sarmanın adı neden yalancı sarma diye :)
    yalancı olmayanı hangisi ki? salamorayı nedense pek sevmiyorum, çok tuzlu oluyor, en güzeli taze yaprak tabiki ama buzluğa koyulduğu zaman da lezzettini çok güzel koruyor bence.
    ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. Yalancı olmayanda malzemelerin bir kısmı kavruluyor, içinde dolma fıstığı, üzüm falan oluyor. :) Doğru söylüyorsunuz salamurası çok tuzlu oluyor. Yorumlarınız için çok teşekkür.

    YanıtlaSil
  7. Gülden Hanım'ın da, sizin de ellerinize sağlık...Çok severim sarmayı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarmayı sevmeyen yoktur herhalde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. sarmayı sarması uzun sürüyor ama piştikten sonra yemesi, yarım saat.. annemde sarıp getiriyor bize..sarmayıda severim;) afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya şu yemek işi ne kadar nankör değil mi? Çarşıya git malzemeyi al, evde yapmak için uğraş sonra dediğiniz gibi hemencecik bitsin. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Gülden Hanimin ellerine saglik,yiyenlere afiyetler olsun....
    Peynirli,bulgurlu sarma icinden ben de yapmaliyim,cok güzel geldi bana da.Ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alternatif olarak peynirli, sebzeli, bulgurlu sarma çok da güzel oluyor tavsiye ederim. Sağolun yorum için.

      Sil
  10. Gulden in ellerine saglik tabiki seninde, biri klasik z.yagli dolma olmus kalem gibi sarilmis, digeri farkli ici ile farkli sarilmis bir dolma:)).burada kavanozda olanlar cok sert oluyor ama bazen haziran ayi sonuna dogru etraftan yoldan toplayip birkac kerelikte olsa buzluga koyabiliyorum. Aslinda yaprak cok var dogada ama zamanini kacirmamak lazim. Suan acaip canim istedi:)) diet oldukca mantikli ve bol yemeli, sanirim sebze olayi ve yuruyus cok etkiliyor..kolay gelsin..iyi yemeler ve iyi dietler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biri kalem gibi diğeri farklı derken benim dolmama bir küçümseme seziliyor. :)) Evet burada da zamanı kısa ama dediğim gibi saklama durumları oluyor çiği olarak. Bizim yaptığımız diyette ilk hafta sıkıntılı biraz sonra normale dönüyor. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  11. Zeytinyağlı dolma çok severim..Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmeyene rastlamadım ben zaten. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  12. yapraklar çok güzel sarılmış gerçekten.gülden hanımın ellerine sağlık.sizin sarmada bence çok güzel .ellerinize sağlık.mutlu huzurlu günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de mutlu, huzurlu günler olsun teşekkür ederim.

      Sil
  13. İlhan bey uzun bir aradan sonra tekrar merhaba, dolmalar çok güzel olmuş eşinizin ellerine sağlık. Sizin yaptığınız sağlıklı dolma da çok güzel. Çok çok beğendim. Ellerinize sağlık. Şu 20 kilo verdiren diyetinizi inşallah yaza yaparım zira benimde çok ihtiyacım var.. Görüşmek üzere iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolmalar güzeldi şimdi diyet yaparken arıyoruz valla. :)) Bu diyet tam uygulanırsa çok iyi netice veriyor. tavsiye ederim. Size de iyi haftalar olsun teşekkür ederim.

      Sil
  14. Zeytin yağlı ve bol limonlu dolmayı ailece çok severiz ama çok ekmek yedirdiği için, daha doğrusu
    ben ekmeksiz yemek yiyemediğim için formumuzu korumak için bolca spor yapmak zorunda kalırız.Yapanın da, paylaşanın da ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Dolma güzel de yapması zahmetli, tabii eli alışık bayanlar çabucak yapıyorlar. Hekesin de sevdiği ender yemeklerdendir. Mehmet bey teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  16. Taze yaprakla dolma bir başka oluyor, yalancısı- gerçeğiyle çok güzel görünüyorlar. ellerinize sağlık.
    bulgurlu bir geleneksel dolma da bizim vardır birçok defa yapmama rağmen fotolar istediğim gibi çıkmadığı için yayınlamamıştım. Bu baharı kaçırmamak lazım.
    Kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten tazesiyle çok farklı oluyor. Dediğiniz gibi derin dondurucuda falan stoklamak gerek. Yorumlarınıza çok teşekkür ederim.

      Sil
  17. Gülden hanımın ve sizin ellerinize sağlık dolmalar harika görünüyor. Sebzeli dolmayı merak ettim ben de denemeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin valla biraz ben bulgurunu az koymuşum daha çok koymak gerekiyor. Umarım seversiniz. Ellerinize sağlık.

      Sil
  18. Merhaba,
    görüntüler beni benden aldı. Gülden hanımın ellerine sağlık. Muhteşem görünüyor. Salata sevdalısı olarak salataya da bayıldım.
    Diyette başarılar dilerim.
    Dostça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz iyi dileklerinize. Diyet şu anda fena gitmiyor bakalım nereye kadar gidecek? :))

      Sil