3 Şubat 2014 Pazartesi

DEĞİŞİK BİR BALIK MENÜSÜ





Her sene balık mevsiminde levreği balıktan saymaz, başka balıklar pişirirdik ama bu sene balık kıtlığından levreği bile arar duruma geldik. Tarif Lezzet dergisinin geçen sayısından. Bu sayısı muhteşemdi çok değişik ve güzel tariflerle doluydu, her zaman öyle olmuyor. Bu tarif de karışık tohumlarıyla, pancarlı, portakallı ilginç garnitürüyle hem sağlık açısından, hem de lezzet olarak süper oldu.
Levreği ayıklayıp yıkadıktan sonra içine yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine diziyoruz. Küçük bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırıp fırça yardımıyla balıkların önüne arkasına sürüyoruz. Üzerlerine istediğiniz miktarda susam, keten tohumu, ayçekirdeği içi serpiyoruz. ( tarifte kabak çekirdeği içi de vardı ama ben bulamadım. )



Önceden 200 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık yirmi dakika balıklarımızı pişiriyoruz.



Garnitür olarak yukarıdaki salatayı hazırlıyoruz. Şimdi mutlaka portakal, pancar, semizotu ne alaka diye düşünüyorsunuzdur. Ben de aynı tereddütü yaşadım ama inanılmaz bir lezzet çıktı ortaya. Bu kadar mı uyum olur. Ama burada en önemli madde bence balzamik sirke. Pancarı haşlayıp soyuyoruz ve iri iri doğruyoruz. Aynı şekilde portakalımızı da kesiyoruz. Derin bir kaseye pancarı, portakalı, semizotu yapraklarını (saplarıyla beraber) koyuyoruz. Balzamik sirke ve zeytinyağını döküyoruz, tuzunu ayarlayıp iyice karıştırıyoruz. Balığı servis tabağına alınca yanına garnitür olarak paylaştırıyoruz.




Balığın yanında asıl salatamız da ilginç. Taze patatesleri kabuklarını ova ova iyice yıkadıktan sonra haşlıyoruz, soğuduktan sonra dörde bölüyoruz. Havuçları iri iri doğruyoruz.





Derin bir keseye havucu, patatesi, iri doğradığımız kırmızı soğanı koyuyoruz. Üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı koyup iyice karıştırıyoruz.




Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine sebzelerimizi döküyoruz, önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında on beş dakika pişiriyoruz.








Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Salata kasemize aktarıp üzerine roka yaprakları ve nar tanelerini serpiştiriyoruz. Zeyinyağı ve limon suyu gezdirip tuzunu ayarlıyoruz. En üste tulum peyniri yayıyoruz. Çok değişik ve güzel bir salata oldu.




Balık menüsü olunca tabii ki tatlı da olacak. Hafif bir tatlı düşünürken Gülden annelerimizin yaptığı basit muhallebiyi özlediğini söyledi ve eski tarif defterlerinden bildiğimiz klasik bir muhallebi yaptı. Öyle güzel oldu ki bunca zaman hazır tatlıları alıp da yaptığımıza pişman olduk. Su muhallebisi, fırın sütlaç, normal muhallebi arası bir lezzetti. Tabii ertesi güne kalanlar ben işi sulandırınca yukarıdaki hale geldi. :)))) Yaptığım vişne likörü ve de likörün vişnelerini koyarak güzelim muhallebiyi bambaşka bir hale soktum. :))

34 yorum:

  1. hepsi çok güzelde sebzelerde nefis olmuş.ellerinize sağlık.mutlu geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu menüde asıl salatalar çok güzel ve değişik. Size de iyi günler teşekkür ederim.

      Sil
  2. Portakal ve pancar.. Mutlaka denenmesi gerekiyor sanırım. Merak ettim bu tadı.. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal ve pancar ne alaka dedirtiyor gerçekten ama uyumu çok güzel oldu tavsiye ederim deneyin. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  4. Gerçekten ilginç bir menü olmuş..Özellikle balığın üzerindeki tomunlar çok ilginç görünüyor , tadını merak ettim..Ben balıkta limonu hiç sevmiyorum bana göre tadı bozuluyor..Onun yerine yanındaki salatada bolca kullanmak daha ideal :)

    Afiyetler olsun size ve Gülden Ablamıza :)

    Bu arada profilimi düzelttim artık sorun kalmadı , bilginize..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bloğa giriş düzelmiş. Tohumlar hem de sağlıklı bayağı da zezzet vermişti. salatalarda çok değişik ve güzeldi. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Bizim eve de bir gün buyurmaz mıydınız :-))
    Şaka bir tarafa gerçekten bu güzel tarifleri uygulayan birinin evde olması büyük şans.Çok imrendim,doğrusu:)
    Balık şahane görünüyor.Ama salatayı önce denemek istiyorum.Çünkü ben salata yemeyi seviyorum böyle değişik değişik :)
    Elinize sağlık diyor,
    maşallah demeden de yorumu kapamak istemiyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yemek işini çok da severek yapıyorum galiba önemli olan da bu. Salataları mutlaka deneyin umarım seversiniz. Maşallah önemliydi :)))) teşekkür ederim.

      Sil
    2. insan sevmese gerçekten yapamaz zaten.evde olduğum bir gün mutlaka deneyeceğim:)

      Sil
    3. Bazı zamanlar bir tarifteki evde olmayan bir malzeme için dünya kadar yol gidip alıp geliyorum. :))

      Sil
  6. İlhan bey nefis görünüyor ellerinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik ve güzel bir menüydü teşekkür ederim.

      Sil
  7. İlhan, bunu da not ettim. Bayıldımmmm....
    Ben levreği çok seviyorum aslında. Bu tarifte hem pratik , hem besleyici hem de lezzetli görünüyor. Belki bu hafta yaparım. Çok ama çok güzel görünüyor. Salataya hayran kaldım bu arada :)
    Gülden hanıma da sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırında olması da ayrı bir avantaj. Koku olayı sanki yok gibi. salatalar gerçekten çok güzeldi. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Her eve bir "Ilhan Usta" lazim:)) balik enfes gozukuyor, pancarli portakalli salata nefis..balzamic her salatayi dahada guzellestiriyor bence de..farkli tatlari seviyorsunuz bulursan incirli balsamic tavsiye ediyorum...tum tarifler lezzetli gozukuyor, ozelliklede muhallebi bence visneli likor ile cok cok farkli ozel bir tat olmustur..afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralarda incirli balzamik bulacağımı hiç zannetmiyorum. Belki makro marketlerde. balık ve salatalar bana göre süperdi. Muhallebi sade sanki daha güzeldi. Vişne, alkol tadını başka bir şeye çevirdi. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. müthiş bir menü, balık ve patates vazgeçilmezin. Fırında harika oluyor. Bu seneki balık problemi umarım böyle devam etmez. Mavi yaban mersini daha yuvarlak ve koyu renkli, sadece yaban mersini diye kırmızı kuru üzüm benzeri bir kuru meyve satılıyor. Mavi yaban mersinislatada çok güzel oluyor, tavsiye ederim. sizin salatada oldukça değişk deneyecegim..afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patates balığa en yakışan garnitür veya salatası da güzel oluyor. Sizin postunuzu okuduktan sonra internetten biraz baktım yaban mersinine. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Balık nefis görünüyor İlhan ama asıl portakal ve pancarın tat uyumu nasıl olur diye düşündüm. Mutlaka denemek lazım. Patates salatası çok güzel kabukları pişirince daha güzel görünüyor dimi tadıda sanki daha iyi oluyor.
    Muhallebi nefis :) likör ekleyince nasıl oldu acaba :) ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portkal ve pancar uyumu nefis bence. Denemeni tavsiye ederim. İyi yıkadıktan sonra kabuklu daha güzel oluyor ama bu taze patates de mümkün. Likörle ayrı bir tat oldu. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. tamam öncelikle salatayı deneyim.
    balığı da sonra.
    bugün öğlen yemeğinde levrek yedim ya.
    ama lokantada.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salata güzel oluyor deneyin bence de teşekkür ederim.

      Sil
  12. Geçen yıl ki balık bolluğunu çok iyi hatırlıyorum. Bu yıl nedense balık kesat, maalesef. Neyse ki; levrekler çok lezzetli. Biz de ara sıra fırında pişiriyoruz. Tabii sizinki gibi enteresan tarifleri bilemiyoruz. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl ne kadar boldu gerçekten kıymetini bilememişiz. Olurmu öyle şey mutlaka siz de çok güzel pişiriyorsunuzdur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. cok guzel tarıfler olmus ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir menüydü. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. İlhan bey ellerinize sağlık, balık ve iki salata her iki salatayı da acilen deneyeceğim çok beğendim çünkü.. Çok güzeldi..İyi haftalar dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin umarım beğenirsiniz biz çok sevdik. Size de iyi haftalar teşekkür ederim.

      Sil
  15. SALATA ÇOK KIŞKIRTICI NEFİS GÖZÜKÜYOR
    BALIKTA ÇOK DEĞİŞİK OLMUŞ
    BU ARA BENDE LEVREK TAKILIYORUM AMA YİNE TEMBEL İŞİ FIRIN POŞETİNDE ŞİPŞAK
    KOLAY GELSİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırın poşetinde nasıl ayarlıyorsun süreyi? Tavuk bile hemen pişip dağılıyor ama lezzeti içinde kalır çok mantıklı. Evet salata ve balık değişikti gerçekten. teşekkür ederim yorumlarına.

      Sil
    2. NORMALDE OĞLUM FIRINDA BALIK SEVMİYOR AMA BENİMDE IZGARA YAPASIM YOKTU TAMAMEN DOĞAÇLAMA BİR SOĞAN BİR PATAES BİR LİMON DİLİMİ BİR TANE DEFNE YAPRAĞI TUZ KARABİBER. YA ALLAH DEDİM ATTIM FIRINA
      KIZARDIĞINI GÖRÜNCEDE ÇIKARTTIM
      AMA OĞLUM BAYILDI SOĞANIN PATATESİN LEZZETİNE DİYECEK YOKTU DOĞRUSU
      AMA BU HAYSİYETLİ BİR TARİF OLMADIĞI İÇİN PAYLAŞMADIM.:)

      Sil
    3. Yaptığın şekilde de balık çok güzel olmuştur mutlaka. İnsan sevdiği şekle göre malzeme ilve edebilir veya eksiltebilir. Benim anladığım yemekte birçok şeyde kesin kural yok. Bence haysiyetli olmuş. :)))) Teşekkür ederim yorumlarına.

      Sil