3 Ocak 2014 Cuma

LAHANALI, TAVUKLU RUS ÇORBASI

Bu yıl yeni yıl kutlamaları öncesi ve sonrasıyla uzun sürünce böyle bir detoks çorba şart oldu. :)) Bir de çok güzel bir alışkanlık olarak bu günlerde daha bir özeniliyor, çeşitler artıyor , bir de yanında içilenlerle insanın mekanizması şaşırıyor haliyle. Ama uzun süre görüşemediğimiz yakınlarımızla, dostlarımızla beraber olmak, güzel anlar yaşamak hepsine değer. Gelelim çorbamıza. Rus çorbası deyince tabii ki lahana olacak, patates olacak, havuç olacak. Bu çorba asıl antrikotla yapılıyor ama biz detoks amaçlı yaptığımızdan olayı hafiflettik ve tavukla yaptık. :)) Çok da güzel oldu bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim.


Bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz, içine soyup yıkadığımız pancarları atıyoruz. Yaklaşık on dakika sonra jülyen kestiğimiz tavuk etlerini ilave ediyoruz, etlerin pişmesini bekliyoruz.




Lahanaları, havuçları, kırmızı biberi jülyen, patatesleri de küp küp  doğrayıp hepsini tencereye atıyoruz. Bu çorbaya acı inanılmaz yakışıyor eğer acı seviyorsanız bu sırada bir tane de acı kırmızı biber atıp sonra çıkarın.




Yaklaşık beş dakika sonra piyazlık doğradığımız kuru soğanı da ekleyip pancarları delikli kepçe ile çıkarıyoruz. Rendeleyip tekrar tencereye atıyoruz.




Tuzunu ayarlıyoruz. Pul biber atıyoruz. Pişmeye yakın bir kaseye koyduğumuz bir kaşık salçayı çorbadan aldığımız bir kepçe suyla eziyoruz ve tencereye koyarak güzelce karıştırıyoruz. Bu çorbaya yağ koymasanız da oluyor ama isterseniz pişerken biraz tereyağı ilave edebilirsiniz. Tekrar belirteyim acı çok yakışıyor ve tahmin edemeyeceğiniz kadar lezzetli oluyor. Afiyet olsun.

30 yorum:

  1. Ellerinize sağlık tam bir vitaminli güzel lezzetli çorba olmuş afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem sağlıklı, hem de çok lezzetli bir çorba. tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Sıcak sıcak, ne güzel içilir. Tam bir kış çorbası olmuş. Ellerinize sağlık, içenlere afiyet olsun. Yeni yılınız kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz kış çorbası oldu tam. Sizin de yeni yılınız kutlu olsun, size şans getirsin. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Kış günlerinde çorbasız bir sofra düşünemiyorum,değişik bir alternatif olmuş,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bırakın kışı ben yazın en sıcak günlerde bile çorba ararım. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Merhaba,
    renkli ve bol vitaminli çok güzel bir çorba olmuş. Ellerinize sağlık.
    Sağlığın, neşenin, huzurun olduğu bir yıl dileğiyle,
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hem vitaminli, hem lezzetli, hem de sağlıklı bir çorba oluyor. Size de mutlu, sağlıklı, şanslı bir yeni yıl diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Çok güzel görünüyor, değişik bir çorba alternatifi olacağını düşünüyorum. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle soğuk günlerde çok iyi oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Ellerinize saglik.. Ara ara yapmak lazim bu corbayi ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin bence seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık İlhan bey.Bizim buralarda Azerbaycan da çok yapılır.Adı borş çorbasıdır.Hülyalılezzetler de paylaşmıştım.Aynen sizin de dediğiniz gibi çok sağlıklı özellikle kış günleri için enerji deposudur...mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle borş çorbası demedim çünkü borş çorbasında yanılmıyorsam et kullanılıyor. Gerçekten enerji deposu bir çorba. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Deneyin lahanayla aranız iyiyse mutlaka seversiniz. Teşekkür yorum için.

      Sil
  9. Gerçekten detoks çorbası. Bu Ruslar işlerini bilirler zaten:)) Yahu yaz tatilinde, Allahın sıcağında,boncuk boncuk ter dökerken, yemek saati gelince hepsi önce böyle bir çorba içiyorlar. Minicik bebeğe de, kocaman aile büyükleri de, yemeğe bu silsile ile başlıyor. Hepsi de zımba gibi olduklarına göre, "vardır bir hikmeti " diyerek, yaptıklarını yapmak lazım. Ellerine sağlık İlhan, görüntü de, içerik de mükemmel:) Ana yemek gibi valla:) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o sıcaklarda gittiğimiz her yerde önce güzel çorba yapılan yerleri keşfe çıkarım. :)) Ama yemeğe her zaman çorbayla başlamak mantıklı da. Doğru söylüyorsun ana yemek bile olur. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. değişik ve güzel bir tarif .nefis görünüyor.ellerinize sağlık.mutlu günler.

    YanıtlaSil
  11. Akşam da içtik daha da güzel olmuştu, acısı da iyice çıkmış. :)) Teşekkür ederim yorumunuza, size de mutlu günler.

    YanıtlaSil
  12. ÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF OLMUŞ
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet özellikle soğuk günler için değişik ve lezzetli bir tarif. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. ara sıra böyle çorbalara çok ihtiyacımız var ,ellerinize sağılık...amma bana sorarsanız İlhan bey ben papaz yahnisini tercih ederdim ,eeee,naparsın ,insan oğlu iyilikten anlamaz ki....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes hoşgeldin. Evet zaten her zaman yapılacak bir çorba değil. Ben de papaz yahniyi tercih ederim. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. Detox amacli antrikot yerine tavuk huh?:) oda guzel..et olmazsa olmazmiydi??:)) gercektende ogun yerine gececek bir corba-yemek olmus bence bu..ellerine saglik..yanliz bu taraflara gelirseniz boyle farkli corba bulacam diye heves etme en cok buldugun Tim Hortuns ta guzel kahve esliginde icecegin corbalari olur..ya tavuklu sebzedir yada acili kiyma lapasi gibi chili dir:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten lahana, havuç falan yavan bir de et olmazsa güzel olmayacaktı. Ama çok güzel bir çorba oldu tavsiye ederim. Oradaki dediğin tür çorbaları sevemem herhalde. :Çorba dediğin kaşıkla içilecek ekmek bana bana. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  15. Müthiş bir çorba olmuş İlhan. Lahana, havuç ve pancar karışımlısını çok sık yaparım. Hatta biraz da bulgur eklerim. Tabi mutlaka acı olmalı dediğin gibi ...
    Tavuklusunu denememiştim. Çok iyi bir fikir. Hem protein oranını da arttırmış oluyor. Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgur iyi fikir, çorba helmelenir hem. Evet acının çok yakıştığı yerlerden biri. Tavuk lezzet veriyor, hem de sağlıklı diyoruz ya. :( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  16. Sevenlerine afiyet olsun ben Türk çorbası içsem diyorum:))
    Ama kırmızı pancarın salatasını turşusunu severim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başta bana da ters gelmişti ama çok lezzetli oldu. Tabii bizim çorbalarımızın yerini tutmaz. Teşekkür yorum için.

      Sil